Φοιτητές-εκπαιδευτικοί, μαζί, μπορούμε να σταματήσουμε το νόμο Γιαννάκου

Τη συνέχιση της επίθεσης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δηλώνει με κάθε τρόπο η κυβέρνηση. Η αφορμή δόθηκε με τις πρυτανικές εκλογές σύμφωνα με το νέο νόμο-πλαίσιο και τον υπουργό Παιδείας να δηλώνει προκλητικά ότι «απαιτείται ένα σοκ στα δημόσια πανεπιστήμια» για να περάσουν οι «μεταρρυθμίσεις».

 


Η συνέχεια δόθηκε με μπαράζ συνεντεύξεων και δηλώσεων του Στυλιανίδη για την εφαρμογή διατάξεων του νόμου «Γιαννάκου», απειλές προς τους πρυτάνεις για διακοπή της χρηματοδότησης εάν δεν καταρτιστούν τετραετείς προγραμματισμοί των ιδρυμάτων και τελεσίγραφα προς τις διοικήσεις που ζητούσαν παράταση για την κατάρτιση λίστας συγγραμμάτων.


Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και τα μέσα ενημέρωσης, που φρόντισαν να καλλιεργήσουν μια εικόνα «χάους στα πανεπιστήμια», ενώ πραγματικά οργίασαν τις ημέρες των πρυτανικών εκλογών στο ΠΑ.ΠΕΙ. και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και φρόντισαν να αξιοποιήσουν τον τραυματισμό του πρύτανη και το επεισόδιο με τους σεκιουριτάδες στο ΑΠΘ.
Παράλληλα, ανοίχθηκε το ζήτημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων με διάφορους τρόπους. Την αρχή έκανε ο δήμαρχος Αθηναίων, Ν. Κακλαμάνης, ο οποίος δήλωσε την πρόθεσή του να ιδρύσει δημοτικό πανεπιστήμιο, δίνοντας την αφορμή να εκδηλώσουν αντίστοιχο ενδιαφέρον ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Εξάλλου, ο Αλογοσκούφης, σε επίσκεψή του στις ΗΠΑ, κάλεσε ομογενείς και διεθνείς καπιταλιστές να επενδύσουν στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι «προσκλήσεις» του υπουργού Οικονομίας δεν ήταν τυχαίες, καθώς την τελευταία εβδομάδα άνοιξε διάπλατα η συζήτηση για «διασταλτική ερμηνεία» του άρθρου 16. Ήδη η κυβέρνηση αναζητά (με τη βοήθεια «προσωπικοτήτων» του Συμβουλίου της Επικρατείας…) τρόπους που θα επιτρέπουν τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων παρακάμπτοντας το Σύνταγμα, με στόχο μέσα στο 2009 να λειτουργούν κανονικά ιδιωτικά πανεπιστήμια!


Τέλος, ο Καραμανλής στην ομιλία του στη Βουλή διακήρυξε ξεκάθαρα τις προθέσεις της κυβέρνησης. «Θα εφαρμόσω στο ακέραιο το νόμο-πλαίσιο», δήλωσε, δίνοντας το στίγμα συνέχισης των επιθέσεων τις επόμενες εβδομάδες γύρω από τις πρυτανικές εκλογές και την κατάθεση τετραετών προγραμματισμών. Επιπλέον, προανήγγειλε την «αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων» στους απόφοιτους των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών και την κατάθεση νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει τη λειτουργία τους. Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ανέφερε πως «υπήρχε και θα υπάρχει η δυνατότητα νομοθετικής ρύθμισης, η οποία να ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις, με τη μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου».


Η κυβέρνηση έχει βάλει ξεκάθαρα σε προτεραιότητα την εφαρμογή των αντιμεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση. Θεωρώντας ότι έχει «ξεφύγει» από τον κίνδυνο των απεργιών του προηγούμενου διαστήματος για το ασφαλιστικό και τις ιδιωτικοποιήσεις, επιχειρεί να απομονώσει το φοιτητικό κίνημα. Ο νόμος-πλαίσιο για ΑΕΙ και ΤΕΙ λειτουργεί σαν ανοιχτή πληγή και θα αποτελεί κακό προηγούμενο εάν δεν κατορθώσει να τον εφαρμόσει στην πράξη. Πόσο μάλλον όταν παραμένει κάτι παραπάνω από ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξεσπάσουν κινητοποιήσεις σε κάθε απόπειρα να εφαρμοστεί το νομοσχέδιο για τα Ταμεία σε κάθε κλάδο εργαζομένων. Έτσι σχεδιάζει μετά την εφαρμογή του νόμου Γιαννάκου να προχωρήσει στην ψήφιση στο θερινό τμήμα της Βουλής των απαραίτητων νομοσχεδίων για την αναγνώριση των ΚΕΣ καθώς και του νομοσχεδίου για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα.


Δημήτρης Μπάρκας

Λέξεις Κλειδιά