- Στη Φαλούτζα του Ιράκ εκατοντάδες οικογένειες ζητούν να γίνει διεθνής έρευνα για τις επιπτώσεις από τον ανηλεή βομβαρδισμό με φώσφορο που έκαναν οι Αμερικανοί το 2004. Ο Χ. Ταουφίκ, πρόεδρος μιας τοπικής οργάνωσης ανθρώπινων δικαιωμάτων, αναφέρει ότι υπάρχουν 200 κρούσματα δυσμορφίας, τα περισσότερα από τα οποία αφορούν μωρά που γεννήθηκαν μετά τον βομβαρδισμό. Οι τοπικοί γιατροί αντιμετωπίζουν 4-5 περιστατικά την εβδομάδα, ενώ οι τοπικοί νεκροθάφτες βεβαιώνουν ότι θάβουν πέντε πτώματα βρεφών με παραμορφωμένα σώματα ημερησίως! Επίσημη στατιστική δεν υπάρχει γιατί το απαγορεύουν οι δυνάμεις κατοχής…
- Στις 23/5 το Πανεπιστήμιο του Καρόλου, το σημαντικότερο ΑΕΙ της Τσεχίας, απείλησε να κλείσει την ιατρική του σχολή εάν η κυβέρνηση προχωρήσει στην υλοποίηση των «μεταρρυθμιστικών» της σχεδίων στον τομέα της υγείας. Το πανεπιστήμιο, το οποίο διαθέτει ιατρική σχολή αφότου ιδρύθηκε, το 1348, αντιτίθεται στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης και μετοχοποίησης των ιατρικών σχολών και των πανεπιστημιακών νοσοκομείων, τονίζοντας ότι αυτό θα υποβάθμιζε την ποιότητά τους. «Αγκυλώσεις» που έχουν και οι Τσέχοι πανεπιστημιακοί…
- Αλλά όχι μόνον οι πανεπιστημιακοί. Τα συνδικάτα έχουν εξαγγείλει στάση εργασίας στις 24 Ιουνίου εναντίον των ασφαλιστικών «μεταρρυθμίσεων», στις οποίες συμπεριλαμβάνονται αυξήσεις στα όρια της ηλικίας συνταξιοδότησης, καθώς και μειώσεις των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση μείωσε τις κρατικές δαπάνες για φάρμακα και ασφάλιση κατά 18% το πρώτο τρίμηνο. Οι προηγούμενες προτάσεις για «μεταρρυθμίσεις» στους τομείς της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης, όπως η επιβολή της πληρωμής για κάθε επίσκεψη σε ιατρό, είχαν καταψηφιστεί σε δημοψήφισμα που είχε προτείνει η αντιπολίτευση. Στην κυβέρνηση συμμετέχουν και οι Πράσινοι…
- «Αγκυλώσεις» και στη Χιλή, όπου έχουν ξεσπάσει μεγάλες και μαχητικές διαδηλώσεις, καθώς χιλιάδες φοιτητές και μαθητές διαμαρτύρονται για τη «μεταρρύθμιση» που προωθεί η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Μισέλ Μπατσελέτ. Οι διαδηλώσεις από φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικούς έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες, όμως η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η πρόταση δεν επιδέχεται τροποποιήσεις, καθώς αποτελεί προϊόν συμβιβασμού με την αντιπολίτευση. Γι’ αυτό κι έστειλε την αστυνομία να συλλάβει πάνω από 300 φοιτητές και μαθητές. Οι περισσότερες συλλήψεις (227) έγιναν στις 28/5 στην πόλη Αντοφαγκάστα, όπου ήταν υπό κατάληψη τρία δευτεροβάθμια σχολεία …
- Σχεδόν 18.000 άνθρωποι κρατούνται στις αιγυπτιακές φυλακές χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και χωρίς να έχουν δικαστεί, όπως κατήγγειλε η Διεθνής Αμνηστία, δύο ημέρες μετά την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα. Οι περισσότεροι κρατούνται σε πολύ κακές συνθήκες, ενώ υφίστανται ωμή, απάνθρωπη μεταχείριση. Εκατοντάδες υποφέρουν από ασθένειες όπως φυματίωση και δερματικές νόσοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί κρατούμενοι παραμένουν στη φυλακή παρά την αθώωσή τους από δικαστήριο και παρά τις επανειλημμένες εντολές για την απελευθέρωσή τους! Αλλά η ειδυλλιακή αυτή χώρα είναι σύμμαχος της Δύσης, γι’ αυτό θεωρείται δημοκρατία. Κι ας έχει τον ίδιο πρόεδρο τριάντα χρόνια…
- Σύμβαση που απαγορεύει τα όπλα διασποράς παγκοσμίως εγκρίθηκε ομόφωνα στις 30/5 από 111 χώρες στο Δουβλίνο.
Από τη διάσκεψη απουσίαζαν ωστόσο τα κράτη που παράγουν ή χρησιμοποιούν τα όπλα αυτά όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία, το Πακιστάν και το Ισραήλ! Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τ. Κέισι, εκφράζοντας την αντίθεση των ΗΠΑ στην απαγόρευση αυτή, ισχυρίστηκε ότι η καταστροφή των βομβών διασποράς από το αμερικανικό οπλοστάσιο θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές Αμερικανών στρατιωτών. «Τα πυρομαχικά διασποράς έχουν αποδειχτεί χρήσιμα σε στρατιωτικό επίπεδο», δήλωσε ο Κέισι.
- Κι όμως την ίδια στιγμή που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφραζε τον ενδιαφέρον του για τους φαντάρους, ο ίδιος ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωνε ότι οι αυτοκτονίες στρατιωτών που βρίσκονται εν ενεργεία έφτασαν το 2007 στο υψηλότερο επίπεδο της ιστορίας του. Το 2007 αυτοκτόνησαν 115 στρατιώτες –σημειώνοντας αύξηση κατά 12,7% σε σχέση με το 2006– ενώ έγιναν και 935 απόπειρες αυτοκτονίας. Από τους αυτόχειρες, οι 32 υπηρετούσαν στο Ιράκ και άλλοι 4 στο Αφγανιστάν…