Επανεκλογή Μπίσκι, Λαφονταίν στην ηγεσία
Τ ο Σαββατοκύριακο 24 & 25 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στο Κότμπους, χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις, το πρώτο συνέδριο του κόμματος «Αριστερά».
Π ριν τη διεξαγωγή του αλλά και κατά τη διάρκειά του, ήταν εμφανής η προσπάθεια να μη βγουν στην επιφάνεια οι αντιθέσεις ανάμεσα στις διάφορες τάσεις του κόμματος. Αυτές αφορούν κατά κύριο λόγο στη συμμετοχή ή μη σε κυβερνήσεις συνεργασίας με το SPD και στο πόσο αιχμηρός θα είναι ο αντικαπιταλιστικός λόγος του κόμματος. Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν ελάχιστα στη διάρκεια του συνεδρίου και το κείμενο θέσεων που τελικά ψηφίστηκε αποτελεί έναν συμβιβασμό μεταξύ των διαφόρων τάσεων. Πίσω από αυτή την επίδειξη ομοψυχίας κρύβεται η επιθυμία να αποφευχθούν εσωτερικοί τσακωμοί ενάμιση χρόνο πριν τις βουλευτικές εκλογές.
Η προηγούμενη διπλή ηγεσία των Λόταρ Μπίσκι και Όσκαρ Λαφονταίν επανεκλέχτηκε, ο δεύτερος ωστόσο με σαφώς μειωμένα ποσοστά σε σχέση με το προηγούμενο, ιδρυτικό, συνέδριο. Υπεύθυνη για αυτό ήταν, μεταξύ άλλων, και η εξαιρετικά συντηρητική πρόταση της γυναίκας του Κρίστα Μύλλερ, υπεύθυνης για οικογενειακά ζητήματα στο κρατίδιο του Ζαάρλαντ, η οποία ζητούσε επίδομα ανατροφής για τις μητέρες, ώστε αυτές να μπορούν να μένουν σπίτι και να ανατρέφουν τα παιδιά τους. Η πρόταση αυτή ήταν από τα λίγα σημεία στη διάρκεια των δύο ημερών που προκάλεσαν έντονες αντιπαραθέσεις και τελικώς απορρίφθηκε από το συνέδριο με μεγάλη πλειοψηφία.
Στο εσωτερικό της «Αριστεράς» έχουν δημιουργηθεί τρεις βασικές οργανωμένες τάσεις. Η μια είναι το «Φόρουμ Δημοκρατικού Σοσιαλισμού» και είναι η πιο «δεξιά». Στο κέντρο και προς τα αριστερά βρίσκεται η «Σοσιαλιστική Αριστερά» και τέλος συγκροτημένη σε τάση είναι και η «Αντικαπιταλιστική Αριστερά», που συσπειρώνει τα πιο ριζοσπαστικά τμήματα του κόμματος. Σε ξεχωριστή εσωτερική συνάντηση που πραγματοποίησε η «Αντικαπιταλιστική Αριστερά» την πρώτη μέρα του συνεδρίου δήλωσαν σε γενικές ευχαριστημένοι με το κείμενο θέσεων που τέθηκε προς ψήφιση από το συνέδριο, μια και σε αυτό υιοθετήθηκαν πολλές από τις θέσεις της. Σε επόμενη συντονιστική συνάντηση με τη «Σοσιαλιστική Αριστερά» συμφώνησαν να κρατήσουν ενιαία στάση, ώστε να διατηρηθεί η μικρή πλειοψηφία που είχαν οι αριστερές τάσεις στο 44μελές προεδρείο, πράγμα που επιτεύχθηκε και σε αυτό το συνέδριο.
Δεν έλειψαν όμως και οι πιο κριτικές φωνές που ζητούσαν μια πιο καθαρή δέσμευση από το συνέδριο, ότι η «Αριστερά» πρέπει να διατηρήσει αυστηρά τον αντιπολιτευτικό ρόλο της. Σε αυτές συγκαταλέγεται και ευρωβουλευτής και μέλος της «Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς» και της «Κομμουνιστικής Πλατφόρμας» Σάρα Βάγκενκνεχτ η οποία μάλιστα είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον της να θέσει υποψηφιότητα για μία από τις δύο θέσεις προέδρου. Την απέσυρε όμως, μετά από έντονες αντιδράσεις κυρίως του Μπίσκι και του Γκίζι, που δήλωσαν ότι μια τέτοια υποψηφιότητα θα έδινε λάθος στίγμα για το κόμμα…
Ο Λαφονταίν έβγαλε έναν φορτισμένο συναισθηματικά λόγο, όπως το συνηθίζει, με πολλές αναφορές στη Λούξεμπουργκ, τον Λίμπκνεχτ και την επανάσταση του 1918, ενώ χαρακτήρισε προδοτική την τότε ηγεσία του SPD. Τον «ιστορικό ριζοσπαστισμό» ακολούθησαν όμως περιορισμένα αιτήματα για βελτίωση των στρεβλώσεων του «χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού».
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (Απρίλιος 2008) η «Αριστερά» έχει 73.455 μέλη και είναι το τέταρτο μεγαλύτερο κόμμα στη Γερμανία. Μόνο στους 4 πρώτους μήνες του χρόνου, κατάφερε να κερδίσει 3.000 νέα μέλη.
Ελένη Τόλη