Εκπαίδευση: Να ξαναπιάσουμε το νήμα των αγώνων

Ο κύκλος της επίθεσης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που ξεκίνησε την άνοιξη με τις εκλογές των πρυτάνεων συνεχίστηκε μέσα στο καλοκαίρι. Η κυβέρνηση επέλεξε τη «νεκρή περίοδο» για να περάσει κομβικά νομοσχέδια για την αντιμεταρρύθμισή της.

Ε ίναι το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά που τα χαρίζει στα γεράκια της αγοράς και η αντισυνταγματική αναγνώριση των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών, παρακάμπτοντας το άρθρο 16. Σε αυτά ήρθαν να προστεθούν επιμέρους επεισόδια σε διάφορες σχολές, όπως η κατάλυση του ασύλου στον «Ευαγγελισμό» στο Ηράκλειο, καθώς και οι απειλές (μη πληρωμή μισθών, ακύρωση εξεταστικής) του διαβόητου πρύτανη Γρυσπολάκη σε περίπτωση μη διεξαγωγής πρυτανικών εκλογών στο Πολυτεχνείο Κρήτης αυτή την εβδομάδα. Συνέχεια αναμένεται να δοθεί το Σεπτέμβρη με ρυθμίσεις που θα αφορούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των ΤΕΙ αλλά και τη σύνδεση ορισμένων τμημάτων με τα αντίστοιχα ΚΕΣ!


Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει με κάθε μέσο πως η μάχη στα πανεπιστήμια έχει τελειώσει, όμως απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Τα λειτουργικά προβλήματα από την εφαρμογή του νέου νόμου-πλαίσιο συσσωρεύονται, ειδικά σε ότι αφορά τις δαπάνες. Η διανομή των συγγραμμάτων αναμένεται να παρουσιάσει προβλήματα φέτος σε πολύ περισσότερες σχολές, ενώ η περιορισμένη χρηματοδότηση θα σημαίνει την απαξίωση των υποδομών των πανεπιστημίων (σίτιση, στέγαση, εκπαιδευτικός και ερευνητικός εξοπλισμός κ.λπ). Ήδη πρυτάνεις προκειμένου να εξασφαλίσουν την χρηματοδότηση προχωρούν είτε στην εφαρμογή διατάξεων του νόμου για να εξασφαλίσουν την εύνοια του υπουργείου, είτε στη δήλωση διπλάσιου ή τριπλάσιου προϋπολογισμού απ’ ότι συνήθως, μήπως πάρουν τα ίδια. Αντίστοιχα αποτελέσματα θα έχει και η δραστική μείωση της χρηματοδότησης των μεταπτυχιακών προγραμμάτων.


Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι το μέτωπο δεν εξελίσσεται όπως σχεδίαζε η κυβέρνηση. Οι οικονομικές εξελίξεις θα έχουν τον αντίκτυπό τους στο κυβερνητικό προϋπολογισμό, αυξάνοντας τα μέτωπα που θα έχει να αντιμετωπίσει το υπουργείο Παιδείας. Η Νέα Δημοκρατία έχει ανοίξει πολλά μέτωπα στο χώρο της παιδείας, χωρίς να έχει ουσιαστικά καμία κοινωνική και πολιτική στήριξη εκτός από τον ΣΕΒ και τους σχολάρχες των κολεγίων. Όπως μας δήλωσε η Ξένια Χρυσοχόου, μέλος της «Συσπείρωσης Πανεπιστημιακών» στη Δ.Ε. της ΠΟΣΔΕΠ, «Η κυβέρνηση επέλεξε να ψηφίσει σοβαρά νομοσχέδια που αφορούν το μέλλον της παιδείας και της έρευνας μέσα στο καλοκαίρι. Έτσι δείχνει το ενδιαφέρον της για έναν ανοικτό διάλογο μέσα στην κοινωνία για το μέλλον της εκπαίδευσης. Οι πανεπιστημιακοί έχουμε επανειλημμένα και με σθένος δείξει ότι νοιαζόμαστε για το δημόσιο πανεπιστήμιο. Παρακολουθήσαμε όλα τα νομοσχέδια και έχουμε απαντήσεις.

 

Η εμπορευματοποίηση της παιδείας είναι καταστροφική για τον τόπο και τη νέα γενιά που ήδη πλήττεται. Είμαστε έτοιμοι και θα παλέψουμε να μην περάσει αυτή η πολιτική. Θα υπερασπιστούμε το δημόσιο χαρακτήρα του πανεπιστημίου και θα αντισταθούμε στην καταστρατήγηση του άρθρου 16». Επιπλέον, οι όποιες επιχειρούμενες αντιμεταρρυθμίσεις στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα βρουν σθεναρή αντίσταση από τους καθηγητές, πόσο μάλλον όταν η ΟΛΜΕ ήδη αντιδρούσε στις αλλαγές στην τριτοβάθμια.
Μπροστά στις μάχες του φθινοπώρου, αυτό το μέτωπο πρέπει να αναπτυχθεί ξανά, ξεκινώντας από το συλλαλητήριο των συνδικάτων στη ΔΕΘ στις 6 Σεπτέμβρη.

Είναι εκεί που η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την οικονομική της πολιτική και τις νεοφιλελεύθερες αντιμεταρρυθμίσεις για τη νέα χρονιά. Είναι η πρώτη ευκαιρία το φοιτητικό και εκπαιδευτικό κίνημα να ενωθεί με τις αντιστάσεις των υπόλοιπων εργαζομένων. Η μαζική παρουσία φοιτητών, φοιτητριών και συλλόγων είναι απαραίτητη για να ξαναπιάσουμε το νήμα των αγώνων.


Δημήτρης Μπάρκας