Το «Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου» στοχεύει στην εναρμόνιση των εθνικών πολιτικών Μετανάστευσης σε μια ενιαία αντι-μεταναστευτική πολιτική και την ομοιόμορφη ρατσιστική εφαρμογή της. Περιλαμβάνει 5 πυλώνες: «Έλεγχο Συνόρων», «Επιστροφή των μεταναστών χωρίς χαρτιά», «Νομιμοποιήσεις μεταναστών», «Πολιτική Ασύλου» και «Συνεργασία της ΕΕ με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης». Πίσω από τις στρογγυλεμένες εκφράσεις κρύβεται η ένταση του ανελέητου κυνηγητού μεταναστών και προσφύγων με ποινικοποίηση της μετανάστευσης και αποτέλεσμα τη γενίκευση της ελαστικής και ανασφάλιστης εργασίας εκατομμυρίων εργατών χωρίς χαρτιά και δικαιώματα.
Σύνορα
Η φρούρηση των συνόρων από τις χώρες-μέλη ασκείται σε κοινό πνεύμα «αλληλεγγύης», ώστε να μειωθεί ο αριθμός των «παράνομων» μεταναστών που εισέρχονται στην ενδοχώρα της Ε.Ε. Η Frontex, (Οργανισμός συντονισμού ελέγχου εξωτερικών συνόρων), αναβαθμίζεται και εξοπλίζεται με νέα μέσα και οι Ομάδες ταχείας επέμβασής της αναλαμβάνουν επιχειρήσεις σε όποιο σημείο των συνόρων τους ζητηθεί με εγκατάστασή τους σε προσωρινή ή ακόμα και μόνιμη βάση. Δημιουργούνται περιφερειακά παραρτήματα της Frontex (Ένα τέτοιο είναι και το γραφείο του Πειραιά που διεκδικεί ο Παυλόπουλος) και ανοίγει ο δρόμος για δημιουργία σώματος Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής. Γίνεται υποχρεωτική η έκδοση βίζας με βιομετρικά στοιχεία (αποτυπώματα και των 10 δακτύλων από την ηλικία των 6 ετών) για τους μετανάστες από το 2012 με εισαγωγή νέας τεχνολογίας στα αεροδρόμια και τα λιμάνια για αυτόματο έλεγχο. Προβλέπεται η εξαγωγή τεχνογνωσίας και εξοπλισμού και προς τις χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών.
Επιστροφή των «χωρίς χαρτιά»
«Ο παράνομοι αλλοδαποί πρέπει να εγκαταλείψουν την Ε.Ε.» αναφέρει κατηγορηματικά το Σύμφωνο. Ενσωματώνεται η πρόσφατη Ευρωπαϊκή Οδηγία περί δυνατότητας φυλάκισης των «χωρίς χαρτιά» έως και 18 μήνες συμπεριλαμβανομένων και ασυνόδευτων παιδιών και 5/ετή απαγόρευση επανεισόδου στην Ε.Ε. μετά την απέλαση. Εκτός από τις απ’ ευθείας απελάσεις (που κοστίζουν πολύ), έμφαση δίνεται στις συμφωνίες «επανεισδοχής μεταναστών» με χώρες προέλευσης και διέλευσης για να επιστρέφονται οι μετανάστες από εκεί που ήρθαν με διαδικασίες εξπρές.
Νομιμοποιήσεις
Οι νομιμοποιήσεις πρέπει να εξυπηρετούν αυστηρά τις ανάγκες της αγοράς εργασίας (δηλαδή του κεφαλαίου). Να είναι περιορισμένες, με προτεραιότητα στη μετακίνηση κοινοτικών εργαζόμενων (πρώην ανατολικές χώρες), και δευτερευόντως υψηλά ειδικευμένων και σπουδαστών (φτηνό επιστημονικό προλεταριάτο). Από τους ανειδίκευτους και χειρώνακτες εργάτες προτιμούνται οι προσωρινοί ή κυκλικοί μετανάστες (εποχικοί χωρίς πλήρη εργασιακά δικαιώματα). Το Σύμφωνο εφιστά την προσοχή στις νομιμοποιήσεις που συνεπάγονται εγκατάσταση της οικογένειας του μετανάστη (ανεπιθύμητη λόγω κόστους εκπαίδευσης, περίθαλψης κ.λ.π.). Προοπτικά προβλέπεται και επιβολή ποσοστώσεων (πρωτεργάτης ο Μπερλουσκόνι).
Άσυλο
Απόπειρα να τεθούν ενιαία κριτήρια απόρριψης των αιτήσεων Ασύλου, ώστε να μην παρατηρούνται διαφοροποιήσεις από χώρα σε χώρα με δημιουργία «Ευρωπαϊκού γραφείου στήριξης» για πληροφορίες στις κατά τόπους αρχές σχετικά με την κατάσταση στις χώρες προέλευσης προσφύγων. Αν για παράδειγμα θεωρούν ότι η κατάσταση έχει κάπου ομαλοποιηθεί, οι «ψευδοπρόσφυγες» που έχουν αιτηθεί άσυλο θα μπορούν να απελαύνονται άμεσα στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Γεωργία ή όπου αλλού επί της γης.
Συμφωνίες με χώρες
προέλευσης και διέλευσης
Αφορά τη δημιουργία και μεταφορά στρατοπέδων εκτός Ε.Ε., με αποστολή «Συνδέσμων Μετανάστευσης» στην Τουρκία και το Μαρόκο, Ασιατικές και Αφρικανικές χώρες, εξαγωγή «τεχνογνωσίας» και εκπαίδευση συνοριοφυλακών στις χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών έναντι πινακίου φακής της λεγόμενης «ανθρωπιστικής βοήθειας». Η πολιτισμένη Ε.Ε. προτιμά η βρωμοδουλειά της απώθησης των μεταναστών να γίνεται κατά το δυνατόν από τους ομοεθνείς τους, ώστε να αποφεύγει κόστος και ανεπιθύμητες αντιδράσεις περί δικαιωμάτων, δολοφονιών και κακομεταχείρισης μεταναστών και προσφύγων στα σύνορα, τα τμήματα και τα κέντρα κράτησης στο εσωτερικό της..
Διαβάστε επίσης: Κάτω το ρατσιστικό "Σύμφωνο Μετανάστευσης" της Ε.Ε.