Ελεύθερη πρόσβαση όλων σε ΑΕΙ - ΑΤΕΙ!

Ο Στυλιανίδης δημιουργεί μαζική πελατεία για τα ΚΕΣ

Η ανακοίνωση των φετινών βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποκάλυψε με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο τις διαστάσεις του αποκλεισμού μαθητών από το δικαίωμα στη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση.

Σ χεδόν 18.500 θέσεις πρωτοετών (13.132 πέρυσι) σε ΑΕΙ και ΤΕΙ παρέμειναν κενές, ξεπερνώντας και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις. Την ίδια στιγμή το μαζικό σφαγείο που στηρίζεται πάνω στη «βάση του 10» οδήγησε στον αποκλεισμό 29.183 αποφοίτων, ενώ απέτρεψε άλλους 30.000 μαθητές από το να καταθέσουν καν μηχανογραφικό!


Αυτή η «Μαύρη Τρύπα» στους εισακτέους ξεκαθάρισε και στον πιο δύσπιστο ότι όταν η Νέα Δημοκρατία έβαζε σαν «πρώτη της προτεραιότητα την παιδεία» εννοούσε το μαζικό αποκλεισμό κόσμου από τα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ και την παράδοσή του στους ιδιώτες σχολάρχες. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής έχουν ξεσηκώσει αντιδράσεις μέσα στο μαθητόκοσμο αλλά και στους καθηγητές, προκαλώντας μια συζήτηση μέσα στη κοινωνία για το δικαίωμα στη μόρφωση. Η ΟΛΜΕ έχει πάρει ήδη θέση υπέρ της κατάργησης της βάσης του 10 και προτείνει ένα σύστημα ελεύθερης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η αντίδραση του Υπουργού Παιδείας ήταν μια γενική υπόσχεση για νέα μεταρρύθμιση στο σύστημα εισαγωγής στο απροσδιόριστο μέλλον. Αντίθετα, ήταν πολύ συγκεκριμένος στη διατήρηση της βάσης του 10, δηλώνοντας κυνικά ότι «εμείς εκπτώσεις στην ποιότητα δεν προτιθέμεθα να κάνουμε».

Υποκρισία


Πρόκειται για υποκρισία. Αν ο Στυλιανίδης και η κυβέρνηση νοιάζονταν τόσο για την ποιότητα των πανεπιστημίων, θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί στα 4 χρόνια διακυβέρνησης δεν έχουν αυξήσει ούτε καν πάνω από τον πληθωρισμό τα κονδύλια για την εκπαίδευση. Εκτός αν εννοούν «ποιοτική» την εκπαίδευση χωρίς υποδομές, με συγγράμματα - φωτοτυπίες ή με ελαστικά εργαζόμενους καθηγητές. Ακόμη θα πρέπει να εξηγήσουν πως μπορεί να συνδυαστεί η ποιοτική εκπαίδευση με τις εκάστοτε ορέξεις των εταιρειών, του Συλλόγου Ελλήνων Βιομηχάνων ή τις ερευνητικές «ανάγκες» του ΝΑΤΟ, όπως προβλέπουν ο νόμος πλαίσιο, τα νομοσχέδια για τα μεταπτυχιακά, την έρευνα, την αξιολόγηση κ.ά.


Το επιχείρημα της «ποιότητας» είναι μια απάτη. Δεκάδες χιλιάδες παιδιά την ίδια ώρα που κρίνονται «ανίκανα να πάρουν τα γράμματα» κρίνονται καταλληλότατα για πελάτες των κολεγίων, των ιδιωτικών ΙΕΚ και άλλων ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων. Πάλι ο ίδιος ο υπουργός δήλωσε ότι όσοι αποκλείστηκαν από το πανεπιστήμιο «έχουν εναλλακτικές διαδρομές, άλλωστε γι’ αυτό το λόγο βάλαμε τάξη και στο χάος που επικρατούσε στο χώρο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης και τώρα γνωρίζουν από ποιο δρόμο μπορούν να φτάσουν σε εργασία κυρίως στην ελεύθερη αγορά», αναφερόμενος στην αντισυνταγματική αναγνώριση των ΚΕΣ μέσα στο καλοκαίρι! Πρόκειται για εκμετάλλευση των αγωνιών των αποφοίτων μπροστά σε ένα ανασφαλές εργασιακό μέλλον και ανοικτή διαφήμιση των σχολαρχών.


Ήδη οι διαφημίσεις για «ασφαλή και φιλικά»(!) πιστοποιητικά σπουδών και για «σπουδές με εξασφαλισμένο μέλλον» έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Το μόνο πράγμα που πρόκειται να τις ξεπεράσει είναι τα κέρδη των σχολαρχών που θα «αρμέξουν» τα οικογενειακά εισοδήματα. Μέχρι τώρα ο τζίρος από τα δίδακτρα έφτανε περίπου τα 110 εκατομμύρια ευρώ. Λόγω της αναγνώρισής τους μέσα στο καλοκαίρι αναμενόταν να ξεπεράσει τα 220 εκατομμύρια –κι αυτό πριν ανακοινωθεί ο φετινός αριθμός-ρεκόρ στις κενές θέσεις!


Η επίθεση δεν περιορίζεται μόνο στα δίδακτρα που θα κληθούν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι για τα παιδιά τους και στην υπονόμευση του δικαιώματος στη δημόσια και δωρεάν παιδεία για εκείνους που το σύστημα πετάει έξω από το σχολεία. Η επίθεση αφορά και την πανεπιστημιακή κοινότητα, τους φοιτητές και τους καθηγητές, γιατί ενισχύεται η «ιδιωτική πρωτοβουλία» στην εκπαίδευση, ανοίγοντας το δρόμο για τη λειτουργία και των δημόσιων πανεπιστημίων με τα κριτήρια της αγοράς. Πάνω απ’ όλα, αφορά τα σωματεία και τους εργαζόμενους, σημερινούς και μελλοντικούς, οι οποίοι θα βρεθούν με χτυπημένα εργασιακά δικαιώματα, με κουτσουρεμένη γνώση και πτυχία που – στην πραγματική ζωή – δεν θα τους εξασφαλίζουν μια μόνιμη και σταθερή δουλειά, αλλά ακόμη πιο ελαστικές σχέσεις εργασίας.


Χρειαζόμαστε ένα μέτωπο, που θα επιβάλλει την άμεση κατάργηση της «βάσης του 10», που θα απαντήσει στην υποκρισία της κυβέρνησης διεκδικώντας ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς κανένα περιορισμό, που θα απαιτήσει την κατάργηση των ΚΕΣ και την κατοχύρωση -επιτέλους- πραγματικά δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης.


Δημήτρης Μπάρκας

 

Διαβάστε επίσης:

Σφαγή στα σχολεία και νηπιαγωγεία