Επιμέλεια: Γιώργος Κυριαζής
- Στο μικροσκόπιο των οργανώσεων δικαιωμάτων βρίσκεται το λεγόμενο «κέντρο υποδοχής και προσωρινής διαμονής προσφύγων Μυτιλήνης» (βλέπε στρατόπεδο συγκέντρωσης Παγανής). Οι συνθήκες διαβίωσης παραμένουν άθλιες ενώ αυξάνεται σταθερά ο ρυθμός αφίξεων προσφύγων. Την Παρασκευή ο αριθμός των κρατούμενων είχε ξεπεράσει τους 500. Την περασμένη εβδομάδα, κλιμάκιο των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» είχε κύκλο επαφών με τους εμπλεκόμενους φορείς, όταν επισκέφθηκε ξανά το Κέντρο όπου διαπιστώθηκε ότι συνεχίζουν να υπάρχουν τα ίδια προβλήματα. Ο προαυλισμός είναι ανύπαρκτος, παραμένει η έλλειψη υγιεινής στους θαλάμους, οι τουαλέτες και οι ντουζιέρες δεν επαρκούν. Κεντρική θέρμανση δεν υπάρχει, οι θάλαμοι συνεχίζουν να μην καθαρίζονται και η δυσοσμία είναι αποπνικτική . «Ανθρωπιστική» λοιπόν η «φιλοξενία» για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στις αγκάλες της Ευρώπης, που θα έλεγε και ο κ. Παυλόπουλος…
- Εκβιασμούς δέχτηκε πρόεδρος αγροτικού συνεταιρισμού για να δώσει πλαστά πιστοποιητικά σε μετανάστες εργάτες ότι δουλεύουν σε αγροτικές δραστηριότητες ενώ είναι οικοδόμοι. Η ασφάλιση πολλών μεταναστών οικοδόμων επιχειρείται να γίνει στον …ΟΓΑ καθώς βγαίνει πολύ φτηνότερα από το ΙΚΑ για τα αφεντικά. Ο νόμος συναρτά τις άδειες παραμονής των μεταναστών με τη σύμβαση εργασίας με συγκεκριμένο εργοδότη την ώρα που οι επιθεωρήσεις εργασίας και οι ελεγκτές του ΙΚΑ είναι από διακοσμητικοί έως ανύπαρκτοι. Έτσι οι μετανάστες εργάτες γίνονται όμηροι εργοδοτών που τους υπερεκμεταλλεύονται, τους κακοπληρώνουν και τέλος δεν τους ασφαλίζουν και ανάλογα με την εργασία που προσφέρουν. Τόσο καλά με τους εργοδότες και το κράτος. Με τα συνδικάτα όμως τι γίνεται ρε παιδιά;
- Οι φορολογούμενοι μετανάστες δεν συμπεριλαμβάνονται στους δικαιούχους απαλλαγής για αγορά πρώτης κατοικίας. Από το Φόρο Μεταβίβασης Ακινήτων (ΦΜΑ) απαλλάσσονται τα φυσικά πρόσωπα αν είναι Έλληνες υπήκοοι που κατοικούν στην Ελλάδα. Για τους αλλοδαπούς δεν ισχύει η απαλλαγή με εξαίρεση τους Κοινοτικούς υπηκόους της Ε.Ε που διαμένουν και εργάζονται για αρκετό διάστημα στην Ελλάδα. Έτσι οι ελάχιστες εξαιρέσεις της φορομπηχτικής πολιτικής του Αλογοσκούφη δεν αφορούν τους εκτός Ε.Ε. μετανάστες. Όμως τα χαράτσια τους πιάνουν όλους. Οποία έκπληξη!
- Πώς λέγεται το Σύνταγμα της Γερμανίας; Πότε κυβέρνησαν οι Ναζί και ο Χίτλερ; Από πόσα ομόσπονδα κρατίδια αποτελείται η Γερμανία; Ποιοι είναι οι γείτονές της; Τι ήταν η Στάζι; Αυτές είναι μερικές από τις 33 ερωτήσεις στις οποίες καλούνται ν' απαντήσουν όσοι μετανάστες θέλουν να αποκτήσουν γερμανικό διαβατήριο, ενώ για να περάσουν, θα πρέπει ν' απαντήσουν σωστά σε 17 ερωτήσεις. Επίσης, πρέπει να γνωρίζουν γερμανικά, να μην έχουν ποινικό μητρώο και να μην είναι άνεργοι. Διαμαρτυρίες υπήρξαν από πολλές οργανώσεις μεταναστών και από πολιτικούς της αντιπολίτευσης, αλλά η κυβέρνηση αρνείτε να κάνει πίσω. Έτσι μέσα σε μία εξαετία μειώθηκε κατά το 1/3 ο αριθμός των μεταναστών που πολιτογραφήθηκαν Γερμανοί. Άντε και στα δικά μας: βλέπω τους ελάχιστους μετανάστες που αιτούνται υπηκοότητα να αναγκάζονται να παπαγαλίσουν τα περί του αρχαίου ημών κλέους…