Ο περασμένος Αύγουστος έκλεισε με πολλά «ατυχήματα» σε αεροπλάνα σε όλο τον κόσμο.
Δ ύο αναγκαστικές προσγειώσεις αεροπλάνων της εταιρείας Ryanair, και τα δύο λόγω τεχνικών βλαβών. Απολογισμός εικοσιέξι άνθρωποι νοσηλεύτηκαν με ακουστικά προβλήματα.
Φωτιά σε αεροσκάφος της εταιρείας Air Dolomiti (θυγατρική της Lufthansa), ακριβώς πριν την απογείωση στο Μόναχο. Ευτυχώς στο συγκεκριμένο περιστατικό δεν είχαμε θύματα.
Πτήση τρόμου, αεροπλάνου της αυστραλιανής εταιρείας Qantas πάνω από τη Μανίλα, με άνοιγμα τρύπας στην άτρακτο στο χώρο των αποσκευών, με αποτέλεσμα κομμάτια ξύλου και μετάλλου να εκτοξεύονται προς τους επιβάτες και να γίνει αποσυμπίεση του αέρα στο εσωτερικό του θαλάμου επιβατών. Η έγκαιρη αντίδραση του πληρώματος έσωσε τον κόσμο όπως με ανακοίνωσή της παραδέχτηκε η εταιρεία.
Και οι πιο τραγικές περιπτώσεις: Στο Κιργιστάν 75 νεκροί από πτώση ενός Boeing 737. Το πλήρωμα ανέφερε την ύπαρξη τεχνικού προβλήματος 10 λεπτά μετά την απογείωση. Στο αεροδρόμιο Μπαράχας της Μαδρίτης 149 νεκροί όταν αεροπλάνο της εταιρείας Spanair βγήκε από το διάδρομο απογείωσης και τυλίχτηκε στις φλόγες.
Η τελευταία περίπτωση εκτός από το ότι είναι η πιο τραγική σε συνέπειες είναι και η πιο χαρακτηριστική του τι σημαίνει ιδιοκτησία των εναέριων μέσων μαζικής μεταφοράς από ιδιωτικές εταιρείες χαμηλού κόστους. Ο πιλότος επέστρεψε στο αεροδρόμιο λίγο μετά την πρώτη απογείωση αναφέροντας βλάβη (κατά την εταιρεία στο σύστημα θέρμανσης του αέρα). Την επιθεώρηση ανέλαβαν υπάλληλοι οι οποίοι κάνουν και τον έλεγχο εισιτηρίων (δίνοντας τελικά την άδεια για την δεύτερη απογείωση του αεροπλάνου), αφού η ισπανική εταιρεία που είναι θυγατρική της SAS, εκπαιδεύει ανειδίκευτους ως τεχνίτες μέσα σε 15 μέρες για να συντηρούν τα αεροσκάφη της! Είναι η πάγια τακτική των ιδιωτικών αεροπορικών εταιρειών σε όλο τον κόσμο. Και μάλιστα όπως κατήγγειλαν σε συνέντευξη τύπου στις 27 Αυγούστου τα μέλη της Ένωσης Πτυχιούχων Τεχνικών Αεροσκαφών των Ολυμπιακών Αερογραμμών στηρίζονται στην ύπαρξη σχετικού νομοθετήματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΕΠΤΑΟΑ τόνισε και την μη καταγραφή πολλών συμβάντων στα βιβλία που είναι υποχρεωμένες να τηρούν οι εταιρείες και την ύπαρξη διπλών ημερολογίων τεχνικών παρατηρήσεων.
Η εταιρεία Spanair ήταν «υποχρεωμένη» να πραγματοποιήσει την πτήση. Οικονομικά το κόστος ματαίωσης της πτήσης, με «ζημιές» 55 εκ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2008, θα ήταν δυσβάστακτο. Και μπροστά σε αυτό καμιά ιδιωτική εταιρεία δεν πρόκειται ποτέ να έχει σε προτεραιότητα την ζωή των επιβατών.
Θ. Π.
Διαβάστε επίσης: