Π ρος τιμήν των 100 χρόνων από τη γέννηση του Αλιέντε, η ανεξάρτητη κινηματογραφική εταιρία NEW STAR σε συνεργασία με τη FUNDATION SALVADOR ALLENDE διοργανώνει φεστιβάλ, στον κινηματογράφο ΑΦΑΙΑ (Καλλιθέα), από τις 4 – 10 Σεπτέμβρη.
Προβάλλονται ήδη 7 ταινίες και 27 ντοκιμαντέρ, μεταξύ των οποίων οι γνωστές «ΜΑΤΣΟΥΚΑ», «ΣΑΛΒΑΔΟΡ ΑΛΙΕΝΤΕ», «Ο ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΣ» κλπ.
Το αφιέρωμα άνοιξε ο Χουάν Γκαρσές, προσωπικός σύμβουλος του Αλιέντε, νομικός, που κατάφερε να πετύχει τη δίωξη του Πινοτσέτ και την αναγνώριση των θυμάτων της δικτατορίας που εγκατέστησε για 18 χρόνια στη Χιλή.
Στην έναρξη του φεστιβάλ παραβρέθηκε πολύς κόσμος, γεγονός που επιβεβαιώνει, 35 χρόνια μετά το πραξικόπημα στη Χιλή, το ενδιαφέρον για το πώς στήνεται και πώς εδραιώνεται μια νέα κοινωνία, και για τα συμπεράσματα που μπορεί να μας διδάξει το πείραμα του «ειρηνικού δρόμου» προς το σοσιαλισμό.
Η συνέντευξη Tύπου που διοργανώθηκε μια μέρα πριν το φεστιβάλ, όπου ερωτήθηκε ο Χουάν Γκαρσές για διάφορα ζητήματα, μετατράπηκε στην ουσία σε πολιτική συζήτηση. Κυριάρχησε το ερώτημα «τι πήγε στραβά;» και μια τόσο ισχυρή κυβέρνηση όπως του Αλιέντε, με τόση λαϊκή υποστήριξη, τελικά αιματοκυλίστηκε, με την αμέριστη συνδρομή των ΗΠΑ (Νίξον - Κίσινγκερ) και εγκαταστάθηκε η δικτατορία του Πινοτσέτ. Ο Γκαρσές υποστήριξε με επιμονή το «δημοκρατικό δρόμο» προς το σοσιαλισμό σε αντίθεση με τη «δικτατορία του προλεταριάτου». Το ερώτημα όμως επανερχόταν: τελικά αρκούσε η επιμονή των ΗΠΑ να ρίξουν τον Αλιέντε και η προδοσία του Πινοτσέτ (σε αντίθεση με τον αφοσιωμένο, δημοκρατικό και προοδευτικό στρατηγό Πρατς); Είναι μοιραίο και αναπόφευκτο οι εργατικές εξεγέρσεις και τα πιο φιλολαϊκά καθεστώτα να πέφτουν και μάλιστα να σφάζονται οι πρωτεργάτες αυτών;
Το φεστιβάλ και η συζήτηση αυτή συνεχίζεται και όπως φαίνεται έχουμε να βγάλουμε πολλά χρήσιμα συμπεράσματα από το «πείραμα της Χιλής»!
Κατερίνα Γιαννούλια