Ακόμα μια οικολογική επίθεση, άρρηκτα δεμένη με οικονομικά οφέλη μεγαλο-ιδιωτών, έχει σχεδιαστεί εδώ και πολύ καιρό στο χώρο του… κάποτε «Ελαιώνα»!
Η αντίδραση των κατοίκων της περιοχής και της «Επιτροπής Πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα», με τις κινητοποιήσεις τους και τις προσφυγές τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατάφερε να αναστείλει προσωρινά τις διαδικασίες καταστροφής του περιβάλλοντος. Στις 6 Μαρτίου θα βγει η οριστική απόφαση.
Η Επιτροπή Πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα περιλαμβάνει ανθρώπους από όλους τους πολιτικούς χώρους και φυσικά ανένταχτους πολίτες, εκτός από Ν.Δ. και ΛΑΟΣ που είναι και οι μόνες πολιτικές δυνάμεις που υπερασπίζονται απροκάλυπτα τα συμφέροντα του Μπ. Βωβού.
Στα πλαίσια του νεοφιλελεύθερου δόγματος «ούτε μια σπιθαμή γης, ούτε ένα κυβικό αέρα, ούτε μια σταγόνα νερό χωρίς την εξασφάλιση υπερκερδών για τους επιχειρηματίες», στο Βοτανικό οργανώνεται η τσιμεντοποίηση 220 στρεμμάτων. Όπως συνηθίζεται στον καπιταλισμό, αυτή συνοδεύεται από υπερτιμολογήσεις σε βάρος του Δήμου Αθηναίων (Δ.Α.) και του ελληνικού Δημοσίου και από τεράστια κέρδη για τον Μπ.Βωβό και τον Όμιλο Βαρδινογιάννη.
Εκτός από το γήπεδο του ΠΑΟ (40 στρ.), το οποίο χρησιμοποιείται ως «νομιμοποίηση» για την περαιτέρω καταστροφή του χώρου του Ελαιώνα, προβλέπονται οι εξής κατασκευές:
● Νέο υπερ-MALL, με 70.000 τετραγωνικά μέτρα υπέργεια και 50.000 τ.μ. υπόγεια, του γνωστού, για τη «φιλο-περιβαλλοντική» του τακτική, ομίλου Μπ.Βωβού!
● Ένα επιπλέον «εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο» του Δήμου Αθηναίων, με 42.500 τ.μ. υπέργεια (χωρίς τα υπόγεια). Πιθανή κατάληξη και αυτού στα χέρια του ομίλου Μπ.Βωβού, μέσω των καταστροφικών Συμπράξεων Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
● Υπέργειοι και υπόγειοι χώροι στάθμευσης τουλάχιστον 4.000 θέσεων (αρχικά είχαν σχεδιαστεί 1.500 αλλά ο Β. Βαρδινογιάννης τις αύξησε, καθώς αποτελούν το πιο κερδοφόρο κομμάτι της επένδυσης).
● Υπαίθριοι χώροι διασκέδασης (καφετέριες, extreme sports κλπ).
● Κλειστό γήπεδο μπάσκετ-βόλεϊ με 10.000 θέσεις.
Το παραπάνω τερατούργημα βαφτίστηκε «Διπλή ανάπλαση» (του Ελαιώνα και της Λ. Αλεξάνδρας απ’ όπου θα μετακομίσει ο ΠΑΟ). Για τους Βωβό και Βαρδινογιάννη σημαίνει τρελά κέρδη, χωρίς να βάζουν το χέρι στη δική τους τσέπη, αλλά στη δική μας. Για εμάς τους «κοινούς ανθρώπους» σημαίνει τεράστια οικονομική αφαίμαξη και επιπλέον 300.000 τ.μ. κτίρια-τσιμέντο! Δηλαδή, περίπου 34.000 επισκέπτες την ημέρα, που ισοδυναμούν (από άποψη επισκεψιμότητας) με 10 γήπεδα! Το νέο εμπορικό κέντρο, οι άλλες σχεδιαζόμενες κατασκευές και οι φίλαθλοι του γηπέδου θα φέρουν αύξηση των ρύπων στην περιοχή κατά 40% και κυκλοφοριακή συμφόρηση.
Για τη Λ. Αλεξάνδρας το σχέδιο είναι να γίνει ένα μουσείο του ΠΑΟ (150 τ.μ.), μια καφετέρια και θεωρητικά 17 στρ. πρασίνου. Σε αντάλλαγμα, η πολιτεία αναλαμβάνει να χτίσει για λογαριασμό της ΠΑΕ, αλλά και του Ερασιτέχνη, αθλητικές εγκαταστάσεις που θα καλύπτουν το σύνολο των δραστηριοτήτων τους.
Τα 220 στρ. για την… ανάπλαση του Ελαιώνα κατανέμονται ως εξής:
● 75 στρ. διαθέτει η Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ)
● 100 στρ. αγόρασε ο Βωβός από την πρώην κλωστοϋφαντουργία ΕΤΜΑ
● 45 στρ. ανήκουν σε μικροϊδιοκτήτες.
Η εξασφάλιση αυτών των στρεμμάτων, ωστόσο, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, ιδιαίτερα για εμάς τους μικρούς φορολογούμενους που θα τα πληρώσουμε.
Ο Δ.Α. και η ΕΤΕ έχουν συστήσει την Εταιρία Ειδικού Σκοπού (Ε.Ε.Σ.) για τη «Διπλή Ανάπλαση Βοτανικού-Λ. Αλεξάνδρας). Έτσι, η Εθνική Τράπεζα θα βάλει στην Ε.Ε.Σ. 400.000 ευρώ, αλλά συγχρόνως θα… πουλήσει στον εαυτό της τα 75 στρ. που της ανήκουν και θα εισπράξει 20,3 εκ. ευρώ από το Δ.Α. για ολόκληρο το οικόπεδο που θα «διαθέσει»! Όμως, κατά το Ν. 1337/83 του Τρίτση, επειδή το οικόπεδο μπαίνει στο σχέδιο, οφείλει εισφορά σε γη και χρήμα. Άρα η Ε.Τ.Ε. υποχρεούται να δώσει εισφορά 43,5 στρ. για κοινόχρηστους χώρους. Επιπλέον οφείλει να δώσει 2,1 εκ. ευρώ σε χρήμα, από τα οποία επίσης, σκανδαλωδώς, απαλλάσσεται! Το χειρότερο: τα χρήματα που μετά ταύτα χρειάζεται η Ε.Ε.Σ. να δώσει στην Ε.Τ.Ε. (24 εκ. ευρώ), δεν θα τα δανειστεί από την Εθνική, αλλά από την Alpha Bank! Κόλπο γκρόσο!
Αντίστοιχα «συμφέρουσα» για τον Μπ. Βωβό είναι η σύμφωνα με το Ν. 1337/83 υποχρεωτική εισφορά του οικοπέδου του κατά 56,5 στρ. Η… θρησκόληπτη Αικ.Πελέκη, με το σύζυγό της κ. Βουλγαράκη (επί υπουργίας του στο Υπ. Πολιτισμού) και τον… οικολόγο κ. Σουφλιά «αντάμειψαν» τον κ. Βωβό με διπλασιασμό του συντελεστή δόμησης (από 0,8 σε 1,6) για τα στρέμματα που θα χτίσει και επιπλέον τον απάλλαξαν από τα 2,8 εκ. ευρώ που υποχρεούνταν να δώσει. Έτσι, ο Μπ.Βωβός πληρώθηκε σε γη και χρήμα για αυτά που κανονικά όφειλε να δώσει, κατά το νόμο. Για να μη νομίζει κανείς ότι είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο, κατά τη Δημοκρατία που οι κυβερνήσεις και τα κόμματά τους μνημονεύουν μόνο όταν αναφέρονται στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, μαθητών και φοιτητών.
Το άλλο σκανδαλώδες θέμα είναι οι συμβάσεις του Δ.Α. με την ΠΑΕ και τον Ερασιτέχνη ΠΑΟ.
Η ΠΑΕ ΠΑΟ θα πληρώνει ως μίσθωμα για τη χρήση του γηπέδου (για την κατασκευή του οποίου δεν θα βάλει ούτε 1 ευρώ, αλλά θα το διαχειρίζεται για 49 χρόνια) το 15% των εισπράξεων από τα εισιτήρια, τα οποία θα εκκαθαρίζει η ίδια.
Όσο για τον Ερασιτέχνη ΠΑΟ, προκειμένου να δώσει πίσω το γήπεδο της Λεωφόρου, ζήτησε το 50% της χρήσης γης και του γηπέδου στο Βοτανικό, με τους όρους που ίσχυαν για το γήπεδο «Απ.Νικολαΐδης». Τα δικαιώματα του Ερασιτέχνη ΠΑΟ στη Λεωφόρο αποτελούν πρόσχημα, με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν και δεν αποδεικνύονται πουθενά.
Περαιτέρω προβλήματα προκύπτουν συνεχώς, όπως είναι η έλλειψη περιβαλλοντικής μελέτης για το γκαράζ που κατασκευάζει ο Βωβός (ισχυρίζεται ότι είναι κάτω των 190 θέσεων, ενώ είναι 900 θέσεων) και άλλα τραγελαφικά ή απλά τραγικά.
Τα σχέδια του δημάρχου Αθηναίων δυστυχώς δεν σταματούν στον Ελαιώνα! Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο (04.01.2009), ο Ν. Κακλαμάνης «οραματίζεται» μια νέα πόλη 4.000 στρ., που θα περιλαμβάνει Ελαιώνα – Βοτανικό – Γκαζοχώρι – Μεταξουργείο. Φιλοδοξώντας να χτίσει ένα «Κολωνάκι Νο2», οργανώνει να δωρίσει νέα φιλέτα στους μεγαλο-κατασκευαστές και να πνίξει όλους τους υπόλοιπους πολίτες στο τσιμέντο και την άσφαλτο. Για το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο να… ανησυχούμε; θα το αφήσουν στη θέση του άραγε;
Και να σκεφτεί κανείς ότι ολόκληρη η έκταση του πρώην Ελαιώνα είναι 9.000 στρέμματα. Αυτά θα μπορούσαν να γίνουν πραγματικός πνεύμονας πρασίνου στην άθλια Αθήνα. Ειδικά μετά το κάψιμο Πάρνηθας, Υμηττού, Πεντέλης, δεν λείπουν τα MALL. Μόνο το Χριστουγεννιάτικο δέντρο είχε έννοια να μην καεί ο δήμαρχος!
Από το 1990 ο Στέφανος Μάνος ορεγόταν την τσιμεντοποίηση του Ελαιώνα. Δεν του πέρασε.
Το 1995 ο τότε ΥΠΕΧΩΔΕ Κ.Λαλιώτης παρουσίασε τη δική του εκδοχή, την έκανε Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο προβλέφθηκαν 740 στρ. κοινόχρηστου πρασίνου στα διοικητικά όρια του δήμου Αθηναίων και συνολικά 3.500 στρ. που έπρεπε να αποκτηθούν με εισφορές σε γη και απαλλοτριώσεις.
Φτάσαμε στο σημείο να νοσταλγούμε το Π.Δ. του 1995, ενώ έχει υπάρξει η πρόταση του πολεοδόμου-αρχιτέκτονα Μόσχου Διαμαντόπουλου για 5.000 στρ. ενιαίο πράσινο, 1.000 στρ. οδικό τοπικό δίκτυο, 2.500 στρ. ενιαία βιομηχανική/βιοτεχνική περιοχή και από αυτά 450 στρ. υποχρεωτικά υψηλό πράσινο μόνωσης και τέλος 700 στρ. άλλες χρήσεις (Γεωπονική, Βοτανικός Κήπος, κατοικία κλπ). Τέτοιες προτάσεις όμως δεν προσφέρουν κέρδη στους μεγαλο-καρχαρίες-φίλους της κυβέρνησης και του Ν.Κακλαμάνη.
Τέλος, οι ισχυρισμοί του ΠΑΟ ότι η Επιτροπή Πολιτών, οι κάτοικοι και όσοι αντιδρούν στην καταστροφή του Ελαιώνα, εμποδίζουν το γήπεδο, είναι αβάσιμοι. Δείχνουν μια παράξενη σύμπλευση με τον κ. Βωβό και έχουν ήδη καταρριφθεί σαφώς από δελτία Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, της Επιτροπής Πολιτών και από άλλους. Όπως αναφέρθηκε ήδη, τα 56,5 στρ. από το οικόπεδο του Βωβού είναι υποχρεωτική εισφορά και δεν αναιρείται από τις διατάξεις του, παρόλα αυτά, κατάπτυστου νέου Ν. 3481/06 του Σουφλιά. Επομένως προς τι όλη η παραφιλολογία;
Για το μέλλον αισιοδοξούμε! Το κίνημα βρίσκεται στους δρόμους και σε κινητοποιήσεις για την παιδεία, την καταστολή, την οικονομική πολιτική, την Παλαιστίνη, την καταστροφή του περιβάλλοντος. Αν συνεχίσουμε έτσι και κλιμακώσουμε την αντίστασή μας, ο Βωβός, ο Βαρδινογιάννης και ο κάθε Κακλαμάνης θα μπουν στη θέση τους και στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Και στον Ελαιώνα θα πρέπει να επιμείνουμε να μπουν δέντρα!
Κατερίνα Γιαννούλια