«Θερμό» φθινόπωρο για την κυβέρνηση
Της Ελένης Πελέκη
Γ ια μια ακόμη χρονιά μετά την εφαρμογή της «βάσης του 10», χιλιάδες θέσεις σχολών έμειναν κενές, την ίδια ώρα που χιλιάδες μαθητές που το επιθυμούσαν αποκλείστηκαν από την εισαγωγή σε κάποια σχολή. Είναι φανερό ότι σκοπός της εκπαιδευτικής αντιμεταρρύθμισης της κυβέρνησης είναι να εμπορευματοποιήσει το χώρο της εκπαίδευσης, ρίχνοντας ουσιαστικά όλους αυτούς τους μαθητές στα νύχια των σχολαρχών της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
Συγκεκριμένα, σε 104 (από τα 210) τμήματα ΤΕΙ εμφανίζονται να υπάρχουν σχεδόν 20.000 κενές θέσεις, ξεπερνώντας τον περσινό αριθμό ρεκόρ (18.500) που είχε ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη. Μάλιστα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που βρίσκεται προς ψήφιση στη Βουλή, 47 από αυτά τα τμήματα κινδυνεύουν να κλείσουν ή να συγχωνευθούν, καθώς είχαν ελάχιστους ή και καθόλου εισακτέους
Ταυτόχρονα, πάνω από 23.500 μαθητές, που δοκίμασαν την τύχη τους καταθέτοντας μηχανογραφικό δελτίο υποψηφίου, δεν κατάφεραν να περάσουν σε κάποια σχολή, ενώ μαζί με αυτούς που δεν αποπειράθηκαν καν να καταθέσουν μηχανογραφικό δελτίο, αγγίζουν τους 50.000.
Η κυβέρνηση προσπάθησε να θολώσει τα νερά, μιλώντας για την επικείμενη αλλαγή στο σύστημα εισαγωγής, χωρίς να βγάλει λέξη για το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Επιπλεόν, με μια μέρα διαφορά, ανακοίνωσε την παραχώρηση δεκάδων χιλιάδων υπολογιστών στους μαθητές της Α’ Γυμνασίου για να καλύψει επικοινωνιακά την ανεπάρκεια βασικών υποδομών και κενών θέσεων εκπαιδευτικών.
Πέρα όμως από τα επικοινωνιακά κόλπα της κυβέρνησης υπάρχει η πραγματική πολιτική της εκχώρησης της εκπαίδευσης στα χέρια των ιδιωτών. Μέσα στο καλοκαίρι ξεκίνησε η διαδικασία εκχώρησης των αδειών λειτουργίας σε κολέγια, με 34 να έχουν πάρει ήδη την έγκριση από τη σχετική επιτροπή.
Αντιδράσεις
Η πολιτική αυτή όμως έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τους καθηγητές. Την προηγούμενη εβδομάδα αποχώρησε από την επιτροπή αδειοδότησης των κολεγίων ο εκπρόσωπος των καθηγητών ΤΕΙ, ενώ είχε αποχωρήσει ήδη το καλοκαίρι ο εκπρόσωπος των καθηγητών ΑΕΙ, καταγγέλωντας πως οι άδειες που δόθηκαν ουσιαστικά δεν είναι νόμιμες. Επιπλέον, ο νέος πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, αν και δηλώνει υπέρμαχος της αξιολόγησης, μιλάει ανοικτά κατά της αναγνώρισης των κολεγίων ως πανεπιστημίων και τοποθετείται υπέρ της κατάργησής τους συνολικά.
Παράλληλα, οι προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας για κλείσιμο τμημάτων ΤΕΙ το έχουν φέρει σε κόντρα με τους προέδρους των ΤΕΙ. Κι αυτό, την ώρα που σπάει η φούσκα της δήθεν «ανωτατοποίηση»ς των ΤΕΙ που υποσχέθηκε η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι, αφού δεν προβλέπεται καμία αύξηση των δαπανών για υλικοτεχνικές υποδομές, εργαστήρια, βιβλιοθήκες κλπ, και ενώ πολλά τμήματα δεν έχουν αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα.
Η ένταση στο χώρο της παιδείας πρόκειται να αυξηθεί καθώς οι δαπάνες για την παιδεία αναμένονται να μειωθούν ακόμα περισσότερο με πρόφαση την οικονομική κρίση, που απλά σημαίνει περαιτέρω υποχρηματοδότηση και υποβάθμιση των πανεπιστημίων προς όφελος της ελεύθερης αγοράς.
Το κίνημα
Παρά τις δυσκολίες που συναντά η εφαρμογή του νεοφιλελευθερισμού στην εκπαίδευση, η Ν.Δ. επιμένει στην πολιτική της. Ο χώρος της Παιδείας είναι εξαιρετικά σημαντικός για την κυβέρνηση. Από τη μια μπορεί να αποφέρει σημαντικά κέρδη για τους επιχειρηματίες και η κυβέρνηση θέλει να αποδείξει την πίστη της σε αυτούς. Από την άλλη πρέπει να σβήσει το επικίνδυνο παράδειγμα του άρθρου 16 και να τιμωρήσει και να τρομοκρατήσει το φοιτητικό κίνημα αλλά και τους μαθητές του περσινού Δεκέμβρη. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε πόσο αδύναμη είναι.
Παρά το αποφασιστικό προφίλ που δείχνει, η κυβέρνηση παραπαίει. Το κίνημα του άρθρου 16, οι καθημερινές μάχες μέσα στις σχολές για το μπλοκάρισμα του νόμου-πλαίσιο, ο Δεκέμβρης, υποδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να ανατρέψουμε αυτή την κυβέρνηση και την πολιτική της. Οι Φοιτητές-τριες Ενάντια στο Σύστημα μαζί με την Αριστερή Ενότητα με το άνοιγμα των σχολών θα προσπαθήσουμε να οργανώσουμε τις αντιστάσεις για να δώσουμε με καλύτερους όρους τις μικρές, αλλά και τις μεγαλύτερες μάχες μέσα στις σχολές.
Επί του πιεστηρίου
Κάτω από το βάρος των αντιδράσεων, το υπουργείο Παιδείας ανέστειλε τις 34 άδειες κολεγίων, εξαγγέλοντας τη διάλυση και επανασύσταση της επιτροπής μέσα στο επόμενο τρίμηνο.