Των Γ.Σ., νοικιασμένου εργαζόμενου και
Α.Λ., ιδρυτικού μέλους σωματείου Εθνοdata
«Ε πιτέλους ένα καλό νέο», «συγχαρητήρια», «μπράβο, το αξίζετε», αυτά μας είπαν συνάδελφοι εργαζόμενοι, τραπεζοϋπάλληλοι, ενοικιαζόμενοι από άλλους χώρους, όταν έμαθαν για την ίδρυση σωματείου εργαζομένων στην Εθνοdata, του πρώτου σωματείου από ενοικιαζόμενους–εργολαβικούς. Η Εθνοdata είναι μία από τις εταιρείες που παραχωρεί εργαζόμενους στην Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ) με συμβάσεις εργολαβίας. Θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, δημιουργήθηκε ειδικά γι’ αυτό το σκοπό, για να παρέχει προσωπικό χαμηλού κόστους στη μητρική τράπεζα.
Για να πάρει σάρκα και οστά αυτό το σωματείο, χρειάστηκε να δουλέψουμε περίπου δύο χρόνια σε ένα χώρο όπου οι εργασιακές συνθήκες είναι κάθε άλλο παρά ιδανικές, χωρίς συνδικαλιστική ασυλία, κάνοντας δουλειά από τα κάτω. Προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να οδηγήσουμε τη δίκαιη οργή και το θυμό των συναδέλφων προς μια δημιουργική διέξοδο δράσης και διεκδίκησης και όχι σε μονοπάτια απογοήτευσης. Για να το καταφέρουμε αυτό χρησιμοποιήσαμε τρόπους για τους οποίους πολλές φορές έχουμε χαρακτηριστεί ως «γραφικοί».
Αλληλεγγύη
Ως ΔΕΑ είχαμε από την αρχή την άποψη ότι το ζήτημα της ενοικίασης εργαζομένων είναι ένα θέμα καθαρά πολιτικό και πολιτική θα πρέπει να είναι η λύση του. Δεν είναι θέμα ενός κακού εργοδότη, αλλά συνολική επιλογή. Τώρα πια είναι γνωστό σε όλους πόσο διαδεδομένη είναι η ενοικίαση προσωπικού. Επίσης είναι φανερό ότι πρέπει να αναζητηθεί πολιτική λύση.
Το ισχυρό μας όπλο, για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση, είναι η αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων. Για να δείξουμε ότι αυτή η αλληλεγγύη υπάρχει –αρκεί να τη ζητήσεις– οργανώσαμε τη δική μας καμπάνια οικονομικής ενίσχυσης στην Κωνσταντίνα Κούνεβα. Έτσι ανακαλύψαμε συναδέλφους ενοικιαζόμενους των 800 ευρώ που πρόσφεραν από 15 και 20 ευρώ, τη μαθήτρια που έδωσε 5 ευρώ από το χαρτζιλίκι της, την εργαζόμενη στο Νοσοκομείο Παίδων που μάζεψε 150 ευρώ από τις συναδέλφους της, όλα για τη μετανάστρια που ύψωσε το ανάστημά της απέναντι στους εργολάβους.
Χρειάστηκε να είμαστε έτοιμοι να απαντάμε πειστικά σε κάθε ερώτηση συναδέλφου τη στιγμή που την έθετε. «Γίνονται αυτά τα πράγματα;», «Μα κερδίζουν ποτέ τέτοιοι αγώνες;», «Επιτρέπεται να ζητάμε περισσότερες παροχές, εν μέσω οικονομικής κρίσης;», «Υπάρχουν λεφτά, για να έχουμε κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ;».
Προσπαθήσαμε με κάθε μέσο να κάνουμε γνωστό το θέμα και στους υπόλοιπους εργαζόμενους. Γράψαμε σαν Φόρουμ Νοικιασμένων Εργαζόμενων πάνω από 20 προκηρύξεις, που μοιράστηκαν είτε με τη βοήθεια συναδέλφων τραπεζοϋπαλλήλων και συντρόφων του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ ή κρυμμένες μέσα σε υπηρεσιακούς φακέλους, ή χρησιμοποιώντας όσα εταιρικά μέιλ καταφέραμε να βρούμε. Εκτός χώρου μοιράστηκαν στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, στις πορείες της ΔΕΘ (Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης), σε συγκεντρώσεις απεργιών, Πρωτομαγιά κ.α., στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των συνταξιούχων της ΕΤΕ, στην απεργία των υπαλλήλων της ΕΤΕ.
Υπογραφές
Με αυτό τον τρόπο συσπειρώθηκε ένας ικανός πυρήνας εργαζομένων που ξεκίνησε το μάζεμα των αναγκαίων υπογραφών. Ο οργανωτικός γραμματέας συλλόγων της ΟΤΟΕ έβαλε την τελική πινελιά, κάνοντας σε μια μέρα περιοδεία στο μεγαλύτερο κτίριο της Εθνικής Τράπεζας στην Αθήνα. Όπως φάνηκε, η εμπιστοσύνη και απήχηση του συνδικαλιστικού κινήματος είναι πολύ ισχυρή, γιατί οι εργαζόμενοι υπέγραψαν μαζικά.
Ξέρουμε ότι είμαστε στην αρχή ακόμα αυτού του δρόμου που δεν θα είναι καθόλου εύκολος. Όσο αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, ο συντονισμός και η κοινή δράση θα βοηθήσουν να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Αυτό που δεν βοηθάει είναι οι δηλώσεις για γκρουπούσκουλα όπως και προτάσεις για συνεργασία με αυτούς που έφεραν πρώτοι το νόμο περί ενοικίασης. Μέχρι τώρα αποδείξαμε ότι μπορούμε να δουλεύουμε μαζί σύντροφοι από διάφορες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και ανένταχτοι. Έτσι θα συνεχίσουμε...