Της Σάσας Χασάπη
Σ ε συλλήψεις κατασκηνωτών προχώρησαν μέσα στο καλοκαίρι οι αστυνομικές αρχές στο Ρέθυμνο και στα Χανιά.Εικοσι δύο άτομα συνελήφθησαν στη Λίμνη της Πρέβελης αρχές Αυγούστου για αδικήματα που αφορούν την παράνομη κατασκήνωση και το νόμο περί ναρκωτικών. Δυο βδομάδες μετά οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν σε συλλήψεις έξι ατόμων στο κεδρόδασος στο Ελαφονήσι Χανίων.Σε βάρος των υπόλοιπων ενενήντα έξι σχηματίστηκαν δικογραφίες για παράνομη κατασκήνωση.
Τα παραπάνω περιστατικά δεν είναι μεμονωμένα αφού επαναλήφθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και σε άλλες παραλίες της Κρήτης που επιλέγουν ελεύθεροι κατασκηνωτές για τις διακοπές τους, όπως η παραλία της Σούγιας Χανίων. Αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως στην παραλία του Να στην Ικαρία, στου Ρούκουνα στην Ανάφη και αλλού.
Συμφέροντα
Το κυνήγι της ελεύθερης κατασκήνωσης χρειάζεται να ειδωθεί καταρχήν από τη σκοπιά των οικονομικών συμφερόντων. Το όμορφο φοινικόδασος και η λίμνη της Πρέβελης ανήκει σε ευρύτερη έκταση ιδιοκτησίας μοναστηριού. Σύμφωνα με μαρτυρίες Ρεθυμνιωτών, το μοναστήρι από τη δεκαετία του ‘80 προσπαθεί να πουλήσει εκτάσεις στην περιοχή για να δημιουργηθούν ξενοδοχειακές μονάδες και ο μόνος λόγος που αυτό ακόμη δεν έχει συμβεί είναι η αντίσταση της τοπικής κοινωνίας και των επισκεπτών της Πρέβελης. Κατά τη διάρκεια της μεγάλης πυρκαγιάς στο φοινικόδασος, σε αντίθεση με την εικόνα που θέλησαν περάσουν τα ΜΜΕ και τα αντιδραστικά σάιτς και μπλογκς στο διαδίκτυο που έδειχναν ως υπαίτιους της φωτιάς τους κατασκηνωτές, οι πρώτοι που προσπάθησαν να σώσουν το δάσος με ότι μέσο διέθεταν ήταν αυτοί που δεκαετίες τώρα κατασκηνώνουν στη λίμνη και θεωρούν την Πρέβελη δεύτερο σπίτι τους. Το μόνο που σώθηκε τελικά από την πυροβεστική ήταν το μοναστήρι. Αλλά και στο κεδρόδασος στο Ελαφονήσι που έγινε μαζικό πογκρόμ ενάντια στους κατασκηνωτές, γίνονται χρόνια τώρα προσπάθειες ξεπουλήματος της παραλίας σε συγκεκριμένη ξενοδοχειακή μονάδα.
Καταστολή παντού
Η ένταση της καταστολής ενάντια στους κατασκηνωτές όμως έχει να κάνει και με την ένταση της καταστολής παντού. Τα «παιδιά της κρίσης» που επιλέγουν το ελεύθερο κάμπινγκ είναι στην πλειοψηφία τους νέοι φοιτητές, εργαζόμενοι, κομμάτι της νεολαίας που αντιστέκεται στις επιλογές των από πάνω. Ειδικά σε μια περίοδο που αμφισβητούνται τα δικαιώματά τους στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, στον ελεύθερο χρόνο, στις διακοπές.
Το κυνήγι της ελεύθερης κατασκήνωσης δε συμβαίνει πρώτη φορά. Αυτό που διαφέρει τη φετινή χρονιά είναι η ένταση της καταστολής ενάντια σε όσους σε περίοδο οικονομικής κρίσης επιλέγουν το ελεύθερο κάμπινγκ για λόγους οικονομικούς εκτός από λόγους που έχουν να κάνουν με έναν εναλλακτικό τρόπο διακοπών κοντά στη φύση. Τυπικά η ελεύθερη κατασκήνωση απαγορεύεται με νόμο του 1976 και τα επιχειρήματα ενάντια στους κατασκηνωτές αφορούν την «κατστροφή του φυσικού περοβάλλοντος», «το δικαίωμα όλων των πολιτών και όχι μόνο των κατασκηνωτών να κάνουν χρήση των παραλιών», «τη χρήση ναρκωτικών»
Ευτυχώς ξέρουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας. Στην Πρέβελη η «πρωτοβουλία για την ελεύθερη κατασκήνωση στο Ρέθυμνο» κάλεσε σε διαδήλωση διαμαρτυρίας και διήμερο κάμπινγκ με συζητήσεις (που δυστυχώς λόγω των εξελίξεων μετατράπηκε σε κάλεσμα διαμαρτυρίας για την πυρκαγιά στο φοινικόδασος). Οι κατασκηνωτές στο κεδρόδασος στο Ελαφονήσι διεκδίκησαν το δικαίωμά τους να πουν τη δική τους εκδοχή στα τοπικά ΜΜΕ και τον τοπικό τύπο για την εισβολή της αστυνομίας μέσα στις σκηνές τους. Οι κατασκηνωτές στην Ανάφη κάλεσαν ντόπιους και επισκέπτες σε συνέλευση στην παραλία του Ρούκουνα.
Παραφωνία ΚΚΕ
Στην Ικαρία τοπικές κινήσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξαν το δικαίωμα στην ελεύθερη κατασκήνωση και η « πρωτοβουλία για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια» έβγαλε κείμενο συλλογής υπογραφών προς υποστήριξη των κατασκηνωτών του. Να, που αντιμετώπισαν την καταστολή όχι της αστυνομίας αλλά της δημοτικής αρχής των Ραχών (που πρόσκειται στο ΚΚΕ).
Είναι ντροπή για το κόμμα της αριστεράς να αναπαράγει όλη την επιχειρηματολογία του συστήματος ενάντια στο ελεύθερο κάμπινγκ και ιδιαίτερα σε μια περίοδο κρίσης και καταστολής σαν την σημερινή.
Όσο προχωράει η κρίση, όλο και περισσότερος κόσμος θα επιλέγει το ελεύθερο κάμπινγκ για τις διακοπές του και σε πείσμα όσων προσπάθησαν να καταστείλουν τους κατασκηνωτές, το κίνημα για την υπεράσπιση της ελεύθερης κατασκήνωσης φουντώνει. Τυχαίο; Δεν νομίζω!