Αντίθετη από τις επιδιώξεις της κυβέρνησης και των τραπεζιτών για τη ρύθμιση του ασφαλιστικού των τραπεζών (με την ένταξη των ταμείων στο ΙΚΑ) βρίσκεται η απόφαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ). Σύμφωνα με αυτή, η μονομερής νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης με το νόμο 3371/05 αποτελεί παραβίαση των διεθνών συμβάσεων εργασίας, καθώς μέσα στα πλαίσια των συνδικαλιστικών ελευθεριών και της ελευθερίας των συλλογικών συμβάσεων απαιτούνται διαπραγματεύσεις και συμφωνίες μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών (ΟΤΟΕ-τραπεζών), με βάση τις οποίες πρέπει να διαμορφώνεται το νομοθετικό πλαίσιο της κυβέρνησης. Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και αποφάσεις ελληνικών δικαστηρίων, όπως για παράδειγμα η προσωρινή διαταγή του Α΄ Τμήματος του Αρείου Πάγου, με την οποία αναστέλλεται η ένταξη του επικουρικού ταμείου της Τράπεζας Αττικής στο ΕΤΑΤ.
Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για τις συστάσεις της ΔΟΕ και τις καταγγελίες της ομοσπονδίας (ΟΤΟΕ), ενώ οι τραπεζίτες δηλώνουν ότι δεν υπάρχει από πλευράς τους κανένας λόγος για αλλαγή του νόμου 3371/05.
Για την κυβέρνηση, η νομοθετική ρύθμιση του ασφαλιστικού των τραπεζών αποτελεί πρότυπο για παρεμβάσεις ίδιου τύπου και σε άλλους κλάδους και για τη σχεδιαζόμενη ανατροπή του γενικότερου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Σε αυτές τις συνθήκες, η αγωνιστική αντιμετώπιση του ζητήματος του ασφαλιστικού είναι επιβεβλημένη. Οι εργαζόμενοι στις τράπεζες έχουν αποδείξει τη διάθεσή τους να αγωνιστούν και έχουν ανταποκριθεί στις κινητοποιήσεις των σωματείων τους. Η 24ωρη απεργία που έγινε πρόσφατα στην Αγροτική Τράπεζα με αίτημα την υπογραφή ικανοποιητικής επιχειρησιακής σύμβασης είχε επιτυχία από άποψη συμμετοχής, παρότι ήταν ελάχιστα προπαγανδισμένη. Η Αριστερά στα πρωτοβάθμια σωματεία πρέπει να πιέσει την ΟΤΟΕ να πάρει απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου, καλώντας και τη ΓΣΕΕ σε συμπαράσταση και συστράτευση απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης για κατάργηση βασικών ασφαλιστικών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων.
Γεωργία Χασάπη,
τραπεζοϋπάλληλος