Αφιέρωμα στη Ρώσικη Επανάσταση
Αφιερωμένο στα 90 χρόνια από τη μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση είναι το 13ο τεύχος του περιοδικού «Διεθνιστική Αριστερά» που κυκλοφορεί. Το νήμα που διαπερνάει όλα τα άρθρα του αφιερώματος είναι η υπεράσπιση της Ρώσικης Επανάστασης απέναντι σε όλες τις διαστρεβλώσεις και τη λάσπη που έχει δεχτεί πολλές δεκαετίες τώρα. Η απόδειξη ότι οι εργατικές επαναστάσεις δεν οδηγούν «στην κατάρρευση και στον ολοκληρωτισμό» αλλά ότι, αντίθετα, τα σταλινικά καθεστώτα του λεγόμενου «υπαρκτού σοσιαλισμού» δεν ήταν η συνέχεια αλλά η ανατροπή της επανάστασης. Η υπεράσπιση της επαναστατικής στρατηγικής και της πολιτικής του μπολσεβικισμού σαν τον μόνο τρόπο να ξαναχτίσουμε μια νικηφόρα Αριστερά σήμερα, τον μόνο τρόπο να ξαναθέσουμε το απελευθερωτικό σοσιαλιστικό όραμα για την ανθρωπότητα απέναντι στον καπιταλισμό.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο «90 χρόνια μετά» (εισαγωγικό άρθρο του αφιερώματος), «ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε την επέτειο του Οκτώβρη είναι να ανοίξουμε με τρόπο συστηματικό τη συζήτηση για τα συμπεράσματα που πρέπει να κρατήσουμε από αυτό το κοσμοϊστορικό γεγονός».
Το άρθρο του Άχμετ Σόκι (στελέχους της οργάνωσης ISO-ΗΠΑ) με τίτλο «Η Ρώσικη Επανάσταση» περιγράφει αναλυτικά τόσο την ίδια την επανάσταση, όσο και τις συνθήκες που την προετοίμασαν και την έκαναν εφικτή και νικηφόρα. Η έκρηξη της δημοκρατίας από τα κάτω στην Οκτωβριανή Επανάσταση και ο ρόλος των μπολσεβίκων περιγράφονται αναλυτικότερα στο άρθρο του Τάκη Μαστρογιαννόπουλου (μέλος της Σ.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ) «Από το Φλεβάρη στον Οκτώβρη: οι εννέα μήνες που συγκλόνισαν τη Ρωσία και τον κόσμο».
Το άρθρο του Μήτσου Γκορίτσα «Από την εργατική εξουσία του 1917 στον κρατικό καπιταλισμό του Στάλιν: Πώς χάθηκε η επανάσταση;» ξεκαθαρίζει ότι η εξέλιξη της επανάστασης δεν κρίθηκε από την αυθαιρεσία των ηγετών της επανάστασης αλλά από την ταξική πάλη και τις υλικές συνθήκες που είχαν να αντιμετωπίσουν οι μπολσεβίκοι στη Ρωσία της εποχής. Ξεκαθαρίζει ότι οι εργάτες έχασαν την εξουσία εξαιτίας της ήττας των ευρωπαϊκών επαναστάσεων στην Ευρώπη και της συνακόλουθης απομόνωσης της Ρωσίας και ότι ο σταλινισμός δεν ήταν η συνέχεια αλλά η ανατροπή της επανάστασης και η κατάληψη της εξουσίας από τη γραφειοκρατία, που έχτισε τον κρατικό καπιταλισμό.
Το αφιέρωμα κλείνει με εκτενή αποσπάσματα από το έργο του Τρότσκι «Σταλινισμός και Μπολσεβικισμός», όπου ο Τρότσκι υπερασπίζεται τον επαναστατικό χαρακτήρα της πολιτικής των μπολσεβίκων και του Λένιν και περιγράφει την πλήρη ανατροπή και αναθεώρηση αυτής της πολιτικής από το «μαρξισμό» του Στάλιν.
Παρά την έκταση του αφιερώματος, το θέμα της Ρώσικης Επανάστασης είναι μια τεράστια συζήτηση, απόλυτα επίκαιρη σήμερα. Η «Δ.Α.» υπόσχεται ότι θα επανέλθει στο ζήτημα και με άρθρα στο επόμενο τεύχος της.