Αίτημα των καταλήψεων η νομιμοποίηση των μεταναστών μαθητών

thumb_antirats
Μεγάλο ενδιαφέρον έχει μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στην «Ελευθεροτυπία» στις 10 Νοέμβρη, που αποδεικνύει ότι οι μετανάστες μαθητές είναι φίλοι και όχι εχθροί. Σύμφωνα με την έρευνα, το 84% των μαθητών του δημοτικού και το 76% των μαθητών γυμνασίου και λυκείου κάνουν παρέα με παιδιά άλλης εθνικότητας. Επίσης το 63% των εκπαιδευτικών δεν θεωρεί ότι η παρουσία αλλοδαπών επηρεάζει το επίπεδο της τάξης. Τα ποσοστά είναι πολύ ενθαρρυντικά και δείχνουν ότι η καθημερινή συνύπαρξη των μαθητών στο σχολείο και στη γειτονιά λειτουργεί θετικά, παρ’ όλη τη ρατσιστική και εθνικιστική ιδεολογία που προβάλλεται από τα ΜΜΕ, αλλά και από το ίδιο το σχολείο, ένα σχολείο που δεν σέβεται τα παιδιά άλλων εθνικοτήτων ή άλλης θρησκείας. Αυτό γίνεται μέσα από το μάθημα των θρησκευτικών, της καθημερινής και υποχρεωτικής προσευχής, του αγιασμού και του εκκλησιασμού και της ιστορίας, που είναι γεμάτη εθνικιστικές ιδέες.

Όσο για την εκπαίδευση, αυτή είναι ακόμα πιο ταξική απέναντι στους μετανάστες, που δεν έχουν τα λεφτά να πάνε στα φροντιστήρια και άρα δεν φτάνουν ποτέ στο πανεπιστήμιο.
Το χειρότερο απ’ όλα είναι πως πολλοί συμμαθητές μας μετανάστες στα 18 τους χρόνια θεωρούνται παράνομοι και κινδυνεύουν με απέλαση. Οι «Μαθητές-τριες Ενάντια στο Σύστημα» διεκδικούμε τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών συμμαθητών μας και παλεύουμε για ίσα δικαιώματα στα σχολειά.


Έτσι, στις φετινές μαθητικές καταλήψεις προσπαθήσαμε αυτό το αίτημα να υιοθετηθεί από καταλήψεις σχολείων. Ας μην ξεχνάμε ότι πολλοί μετανάστες μαθητές παλεύουν μαζί μας για δημόσια και δωρεάν παιδεία. Η πρόταση αυτή έγινε και στο ΣΑΣΑ, όπου αρχικά αγνοήθηκε από τα στελέχη της ΚΝΕ, με τη δικαιολογία ότι αυτό πρέπει να είναι απόφαση γενικών συνελεύσεων, παρ’ όλο που η πλειοψηφία στήριζε το αίτημα.

Μαζική αποδοχή


Εμείς όμως επιμείναμε. Στο σχολείο μου, το 2ο Πειραματικό Λύκειο Αμπελοκήπων, ανοίξαμε το θέμα στη γενική συνέλευση. Την πρόταση στήριξε και ένας μετανάστης μαθητής, εξηγώντας τα προβλήματα των μεταναστών μαθητών. Όλοι οι μαθητές, με χειροκροτήματα και ενθουσιασμό, στήριξαν την πρότασή μας, με αποτέλεσμα να προστεθεί στα αιτήματα του σχολείου. Στο επόμενο συντονιστικό ξαναθέσαμε το ζήτημα, έχοντας και την απόφαση του σχολείου μου, με αποτέλεσμα να παρθεί απόφαση το αίτημα για νομιμοποίηση να προταθεί σε όλα τα σχολεία. Συνολικά τέσσερα είναι τα σχολεία που έχουν πάρει απόφαση για στήριξη των μεταναστών, με παρέμβαση των «Μαθητών-τριων Ενάντια στο Σύστημα». Η προσπάθειά μας είχε σημαντικά αποτελέσματα. Με αυτό τον τρόπο δυναμώνει η πάλη ενάντια στο ρατσισμό στα σχολεία, και φαίνεται ποιος θα έπρεπε να είναι ο ρόλος όλης της Αριστεράς στα σχολεία.


Μάνος Ροδιτάκης,
2ο Πειραματικό Λύκειο
Αμπελοκήπων

Λέξεις Κλειδιά