Ε δώ και μέρες, στο Ελληνικό, πολλαπλασιάζονται οι πληροφορίες που μιλούν για βίαιη εκκένωση του «camp», στο οποίο στοιβάζονται περίπου 1.200 πρόσφυγες.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η κυβέρνηση σχεδιάζει έναν καινούργιο καταυλισμό στη Θήβα, με σκοπό να μεταφερθούν εκεί όσοι πρόσφυγες βρίσκονται σήμερα στο χώρο του παλιού αεροδρομίου (πρώην αίθουσα αφίξεων, γήπεδα του χόκεϊ και του μπέιζμπολ).
Η εξέλιξη αυτή προφανώς συνδέεται με τα φαραωνικά σχέδια του Λάτση και των συνεταίρων του για την τσιμεντοποίηση ενός ελεύθερου χώρου που προοριζόταν για Μητροπολιτικό Πάρκο.
Μπροστά στο κλείσιμο της διαβόητης «αξιολόγησης», η κυβέρνηση Τσίπρα βιάζεται να επιδείξει «μεταρρυθμιστικό οίστρο», τιμώντας την υπογραφή που έβαλε στην προκλητική ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού, όταν δηλ. ξεπούλησε -εκτός από τη δημόσια περιουσία- και έναν «ταυτοτικό» αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ.
Το πολύχρονο κίνημα αντίστασης των κατοίκων και φορέων της περιοχής και ιδιαίτερα η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό, έχει αποδείξει με πλήθος επιχειρήματα γιατί η επίμαχη παράδοση δημόσιου χώρου στο ιδιωτικό κεφάλαιο αποτελεί σκάνδαλο, που βλάπτει το Δημόσιο και το ήδη κορεσμένο περιβαλλοντικά Λεκανοπέδιο της Αττικής. 
Συγχρόνως, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ικανοποιήσει τις ξενοφοβικές φωνές ολόκληρου του μνημονιακού μπλοκ, των δεξιών δημάρχων της περιοχής και των συστημικών ΜΜΕ, που βαφτίζουν τα θύματα του πολέμου και της φτώχειας «εμπόδιο» για την ολοκλήρωση της εκποίησης που θα φέρει υψηλά κέρδη στους μεγαλοκαρχαρίες «επενδυτές».
Έτσι, προετοιμάζει μεθοδικά την εκκένωση του παλιού αεροδρομίου, αδιαφορώντας για τις ανάγκες χιλιάδων ευάλωτων ανθρώπων, εκτοπίζοντάς τους μακριά από την Αθήνα, μακριά από «τα μάτια και το μυαλό» της κοινωνίας, των αντιρατσιστικών κινήσεων, των αλληλέγγυων και των εθελοντών που στέκονται δίπλα τους, όλο αυτό τον καιρό.
Οι συνθήκες επιβίωσης στο Ελληνικό παραμένουν άσχημες και οι βασικές ανάγκες των προσφύγων ικανοποιούνται με δυσκολία, υπό την εποπτεία των ΜΚΟ. Ύστερα από έναν περίπου χρόνο και τόσα εκατομμύρια ευρώ για δημιουργία αξιοπρεπών δομών φιλοξενίας, οι πρόσφυγες ζουν σε άθλιους καταυλισμούς και σε σκηνές, όταν χιλιάδες άδεια κτίρια ρημάζουν στις πόλεις. 
Το δριμύ ψύχος του φετινού χειμώνα και οι ανεπαρκείς υποδομές του Ελληνικού, δοκίμασαν πραγματικά τις αντοχές τους. Τώρα τους προτείνουν τη μεταφορά σε οικίσκους που θα μετατρέπονται σε «φούρνους» από τις καλοκαιρινές θερμοκρασίες.
Οι πρόσφυγες βυθίζονται καθημερινά στην απόγνωση. Τα κλειστά σύνορα και η απελπισία που γεννά η απουσία προοπτικής, εντείνουν τα περιστατικά κλινικής κατάθλιψης. Άνθρωποι που υποφέρουν από ψυχικές διαταραχές και απειλούν να βλάψουν τους ίδιους ή τους γύρω τους, αφήνονται στην τύχη τους, παρά τις εκκλήσεις των συγγενών τους.
Για τον Μουζάλα και την κυβέρνηση της υποταγής στον «ρεαλισμό», προέχει η διασφάλιση της ρατσιστικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, ο εκτοπισμός των προσφύγων από τον αστικό ιστό και η αυταρχική διαχείρισή τους με μέτρα εγκλεισμού και απομόνωσης, σε στρατόπεδα φυλακές.
Το πολύμορφο κίνημα αλληλεγγύης, ο κόσμος των αντιστάσεων και της πραγματικής Αριστεράς, μαζικοί φορείς και σωματεία, χρειάζεται να παλέψουμε ακόμα πιο επίμονα, σε κοινό μέτωπο με τους πρόσφυγες, ενάντια στην εγκληματική πολιτική και την υποκρισία κυβέρνησης και ΕΕ.
Σύσκεψη για δράση
Σε αυτήν την κατεύθυνση, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μετά από πρωτοβουλία της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό», για να συζητηθεί ο συντονισμός και η οργάνωση δράσεων για την υποστήριξη των προσφύγων του Ελληνικού. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν αλληλέγγυοι, αντιρατσιστικές ακτιβιστές, συνδικαλιστές, δημοτικοί σύμβουλοι, εργαζόμενοι στο camp, μέλη της ΛΑΕ κ.ά.
Συνομολογήθηκε η ανάγκη και η διάθεση όλων να αναπτυχθούν το αμέσως επόμενο κρίσιμο διάστημα δράσεις (εξορμήσεις κλπ) που να στέκονται απέναντι στα κυβερνητικά σχέδια και να δημιουργούν ένα τείχος αλληλεγγύης στο πλευρό των προσφύγων. 
Θα χρειαστεί η πλατύτερη δυνατή κινητοποίηση για να αποτρέψει κάθε πιθανή κατασταλτική επιχείρηση εκκένωσης του χώρου. Να σταθούμε στο πλευρό όσων προσφύγων θελήσουν να παραμείνουν στο Ελληνικό, να υπερασπιστούμε το δικαίωμά τους και την επιλογή τους, αγωνιζόμενοι παράλληλα μαζί τους για την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων τους, ώστε να βελτιωθεί ριζικά η κατάσταση στο camp, με ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας και αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης. 
Είναι μια μάχη από τις πολλές που δίνονται κατά τόπους -στα διάφορα στρατόπεδα για βελτίωση των συνθηκών, στα σχολεία για πλήρη ένταξη των προσφυγόπουλων, στα νησιά για έμπρακτη ανατροπή των άθλιων συνθηκών που διαμορφώνει η τήρηση της συμφωνίας ΕΕ-Ελλάδας-Τουρκίας κ.ο.κ. 
Όλες αυτές οι μάχες είναι πολύτιμες, και δημιουργούν τα «ρυάκια» που μπορούν να δημιουργούν «ποτάμια» όπως εκείνο στις 18 Μάρτη, που κρατάνε ψηλά στην συζήτηση την ανάγκη συνολικών απαντήσεων –για κέντρα αληθινής και αξιοπρεπούς φιλοξενίας μέσα στις πόλεις, για το δικαίωμα στην επαρκή ποιοτική σίτιση, στην υγεία, την παιδεία κ.ο.κ., για την πάλη για ανοιχτά σύνορα, ίσα δικαιώματα, μονομερές σπάσιμο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.