αντιρατσισμός

Η 21η Μάρτη δεν είναι μια τυχαία ημερομηνία στην Ελλάδα. Η παγκόσμια ημέρα ενάντια στο ρατσισμό εδώ και πολλά χρόνια έχει γίνει μια ημερομηνία ορόσημο για το αντιρατσιστικό κίνημα και την Αριστερά.

Έχουν περάσει περίπου δέκα χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και περίπου τρία χρόνια από την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση εις βάρος της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης. Όμως, πολιτικά δεν έχουμε ξοφλήσει με τα κάθε λογής παρακλάδια της, που με νέα ταμπέλα και νέο προσωπείο επιχειρούν να αναβαπτισθούν στο πολιτικό σκηνικό. 
 

Στη σκιά του πολέμου, της ενεργειακής κρίσης, του πληθωρισμού και της πανδημίας, εκατομμύρια άνθρωποι, που κυριολεκτικά δεν έχουν τίποτα πέρα από τα σώματά τους να υπερασπιστούν, επιχειρούν να φτάσουν στην Ευρώπη προκειμένου να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Η Ελλάδα έχοντας αναλάβει το ρόλο του συνοριοφύλακα, φέρει την ευθύνη για τον θάνατο πολλών εκατοντάδων προσφύγων.
 

Η  πάλη ενάντια στο φασισμό είναι μια διαδικασία διαρκής και πολυεπίπεδη. Δεν επικυρώνεται απλώς με μια πρωτόδικη δικαστική απόφαση. Χρειάζονται πολλά περισσότερα τόσο σε δικαστικό όσο και σε κινηματικό επίπεδο.
 

Οι συμφωνίες αυτές δεν καταπολεμούν κανένα παράνομο δίκτυο διακινητών, αλλά αντιθέτως θεσμοθετούν αφενός ένα νέο πλαίσιο στυγνής εκμετάλλευσης των μεταναστών εργατών στην Ελλάδα, αφετέρου ένα νέο καθεστώς μαζικών απελάσεων από τη χώρα. 

Η  ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έθεσε σε ένα τελείως νέο πλαίσιο το προσφυγικό ζήτημα στην Ευρώπη. Στους φτωχούς και κυνηγημένους Ασιάτες και Αφρικανούς, προστίθενται οι Ουκρανοί που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την εμπόλεμη χώρα τους. 
 

Δεν είναι κάποιο κακόγουστο αστείο. Είναι μια ωμή αλήθεια. Ένα χρόνο μετά την καταδίκη των νεοναζί της Χρυσής Αυγής, νέοι ακροδεξιοί πυρήνες κάνουν την εμφάνισή τους θυμίζοντάς μας ότι η πάλη ενάντια στο φασισμό είναι μια πάλη διαρκής. Δεν τελειώνει μέσα σε μια δικαστική αίθουσα, αλλά μέσα στην κοινωνία.
 

Η Αθήνα επελέγη ως τόπος διεξαγωγής του Διεθνούς Συνεδρίου Ασφαλείας των Συνόρων στις 5-7 Οκτώβρη. Αξιωματούχοι, στρατιωτικοί και τεχνοκράτες από κράτη-μέλη της Ε.Ε. συντονίζονται με τους ομολόγους τους από «τρίτες χώρες» στην κλιμάκωση του πολέμου κατά των μεταναστών και προσφύγων.
 

Τα τελευταία χρόνια το ζήτημα του προσφυγικού έχει αναδειχθεί σε κεντρικό πολιτικό ζήτημα. Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες επιχείρησαν κι επιχειρούν να βρουν άσυλο και ασφάλεια στην Ευρώπη. Αντ’ αυτού, έχουν βρεθεί κλεισμένοι σε καμπς και στρατόπεδα –όσοι γλίτωσαν τον πνιγμό στη Μεσόγειο.

Ομάδα φασιστοειδών κουκουλοφόρων επιτέθηκαν με μαχαίρι σε στέλεχος του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στον Γέρακα. Όπως καταγγέλλει το κόμμα, ούτε πρόκειται για την πρώτη τέτοια επίθεση που δέχεται ο συγκεκριμένος σύντροφος, ούτε λείπουν τα στοιχεία γύρω από τη δράση της τοπικής φασιστικής ομάδας, η οποία είναι γνωστή στην περιοχή και για την οποία έχουν γίνει μηνύσεις και ονομαστικές καταγγελίες στο Αστυνομικό Τμήμα Γέρακα, αλλά παραμένει ανενόχλητη από τις Αρχές…