Νέα από τους εργατικούς χώρους

Φωτογραφία

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Πατσατζής

Κλινική Covid χωρίς υποδομές και προσωπικό στο ΨΝΑ!

Όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής-Δαφνί, το υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του νοσοκομείου προχώρησαν στη  δημιουργία κλινικών Covid-19 παρότι ούτε η σχετική υποδομή υπάρχει στο νοσοκομείο, ούτε εκπαιδευμένο προσωπικό (καθώς είναι ειδικό νοσοκομείο) και ούτε ο απαραίτητος εξοπλισμός. Η κατάντια του υπουργείου και της διοίκησης έφτασε στο απίστευτο σημείο να κάνει σε αυτούς τους νοσηλευτές "εντέλλεσθαι" μέσα στις μέρες των γιορτών.

Το προσωπικό του νοσοκομείου θα έπρεπε να είναι 2.670 υπάλληλοι σύμφωνα με τις οργανικές θέσεις που προβλέπονται, αλλά σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που υπάρχουν μόνο για το 2019, είναι 1342. Αυτό το προσωπικό καλύπτει με υπεράνθρωπη προσπάθεια (με 1 ή 2 νοσηλεύτριες-ες στη βάρδια για 40 και πλέον ασθενείς), τις 9 κλινικές οξέων περιστατικών, τα 2 τμήματα χρονίων πασχόντων, την παθολογική κλινική, το Ψυχογηριατρικό τμήμα, τα ΤΕΠ και τα εξωτερικά Ιατρεία αλλά και υποδομές που είναι: 19 Οικοτροφεία, 15 ξενώνες, 21 δομές «18 ΑΝΩ» (απεξάρτηση), 3 Κέντρα Ψυχικής Υγείας, 1 Μονάδα οικογενειακής θεραπείας και τα εξωτερικά Ιατρεία στην Πειραιώς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι επειδή στο ΨΝΑ-Δαφνί δεν υπάρχουν σχετικοί γιατροί μετακίνησαν γιατρούς από άλλα νοσοκομεία που είναι κέντρα αναφοράς και δεν τους περισσεύουν. 2 από το Θριάσιο και 3 από το Λοιμωδών.

Αν η παραπάνω πολιτική δεν αλλάξει τότε σωστά καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων ότι η λειτουργία κλινικών Covid-19 το μόνο που θα κάνει θα είναι να θέσει σε κίνδυνο την υγεία όλων των ασθενών του νοσοκομείου και των εργαζομένων που ήδη μετράνε κρούσματα καθώς από τις περικοπές που έχουν γίνει στις κλινικές οξέων περιστατικών, ενώ προβλέπεται νοσηλεία για 25 ασθενείς έχουν 43 και ψάχνουν να βρουν την ευθύνη της διασποράς στο υγειονομικό προσωπικό, αδιαφορώντας για τις όποιες οδηγίες και πρωτόκολλα υπάρχουν. Επίσης οι καθαρίστριες του εργολαβικού συνεργείου αλλάζουν κάθε μέρα βάρδια από κλινική σε κλινική, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη αν η κλινική βρίσκεται σε καραντίνα λόγω covid-19.

Το σωματείο απαιτεί την άμεση παρέμβαση του ΕΟΔΥ ώστε να ελεγχθεί η διασπορά στο ΨΝΑ-Δαφνί, την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις και να τηρηθεί η δέσμευση της κυβέρνησης για την εξασφάλιση 25 κλινών μέσης νοσηλείας στο Λοιμωδών. Να καταργηθεί το νεοσυσταθέν τμήμα νοσηλείας ασθενών θετικών σε Covid-19, το οποίο δεν πληροί τις προδιαγραφές τμήματος covid αλλά ούτε τις προδιαγραφές για τη νοσηλεία ψυχιατρικών ασθενών σε οξεία φάση. Και να γίνονται επαναλαμβανόμενα τεστ covid σε όλους τους ασθενείς και το προσωπικό. Συνάμα προειδοποιεί ότι το επόμενο διάστημα για την ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων και για την προάσπιση της υγείας ασθενών και εργαζομένων θα πραγματοποιήσει σειρά παρεμβάσεων και συγκεντρώσεων.

ΛΑΡΚΟ: Κινητοποιήσεις και το 2021!

Το 2020 μπορεί να είχε πολλά αρνητικά γεγονότα για την εργατική τάξη και προφανώς και για τους 1.200 εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ που βρίσκονται αντιμέτωποι με την πιθανότητα σύντομα να είναι άνεργοι καθώς είναι γνωστή η ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τη ΛΑΡΚΟ αρχικά και στη συνέχεια να την πουλήσει σε ιδιώτες επενδυτές. Είχε όμως και το καλό ότι οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ μπόρεσαν να συντονιστούν και τα σωματεία τους ενωμένα να απαντήσουν με δυναμικές κινητοποιήσεις και απεργίες ενάντια σε αυτό το σχεδιασμό. Και μάλιστα έχοντας την αλληλεγγύη πολλών ακόμη εργαζομένων.

Τελευταία κινητοποίηση για το 2020 ήταν η 4ωρη στάση εργασίας και η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την παραμονή Πρωτοχρονιάς στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα. Το ίδιο δυναμικά δήλωσαν οι εργαζόμενοι ότι θα συνεχίσουν και το 2021 τονίζοντας στην συγκέντρωση ότι το μήνα που διανύουμε πια, το Γενάρη, σκοπεύουν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις με 24ωρη απεργία. Οι εργαζόμενοι απαιτούν να διασφαλιστεί η ενιαία λειτουργία και η παραγωγική διαδικασία, οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων, και παράλληλα να τους καταβληθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ως αντιστάθμισμα για το κομμένο Δώρο Χριστουγέννων και το τσεκούρωμα των αποδοχών τους.

Είναι η πρώτη φορά μετά από 56 χρόνια λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ που δεν πήραν το δώρο Χριστουγέννων.

11 χρόνια απλήρωτοι εργαζόμενοι!

Όπως καταγγέλλει  ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου νομού Θεσσαλονίκης, με αφορμή την έκδοση του νέου βιβλίου του πρώην υπουργού Α. Λοβέρδου, δεν υπάρχει μεγαλύτερο σκάνδαλο από την απλήρωτη εργασία, που μάλιστα στην περίπτωση των εργαζομένων των εκδόσεων “Ίνδικτος” ξεπερνάει κάθε ανεκτό όριο. Οι εργαζόμενοι στο παράρτημα Θεσσαλονίκης των εκδόσεων “Ίνδικτος” παραμένουν απλήρωτοι όχι για ένα, όχι για δύο αλλά για έντεκα ολόκληρα χρόνια!!!

Το σωματείο αναφέρει τη φιλία του εκδότη Μ. Βελιτζανίδη με τον Α. Λοβέρδο που περιλαμβάνει εκτός από την έκδοση 4 βιβλίων και “διορισμούς σε ιδρύματα, συμβάσεις με υπουργεία, προμήθειες”. Είναι πραγματικά ενδιαφέρον ότι ο πρώην υπουργός που είναι και νομικός αδιαφορεί για το ότι ο εκδοτικός οίκος που εκδίδει τα βιβλία του δεν τηρεί τις αποφάσεις της δικαιοσύνης αφήνοντας τους δύο εργαζόμενούς του στη Θεσσαλονίκη χωρίς εισόδημα. Σύμφωνα με τις αποφάσεις των δικαστηρίων ο εκδοτικός οίκος θα έπρεπε να είχε καταβάλλει συνολικά 83.718,11 ευρώ στους 2 εργαζόμενους.
Όπως τονίζει και το Σωματείο μπορεί τα ποσά αυτά να είναι ψιλολόγια μπροστά στα δεκάδες δισεκατομμύρια που τρώγονται στα μεγάλα σκάνδαλα (μιας και το πρόσφατα εκδοθέν βιβλίο ασχολείται με το σκάνδαλο
Novartis) αλλά είναι απολύτως αναγκαία για τη διαβίωση των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία