εργασία

Η  επιστροφή στις συλλογικές συνήθειες του ενδοξότερου, από τη σημερινή κατάσταση, παρελθόντος στους χώρους δουλειάς είναι αναγκαία, είναι ευκαιρία και είναι ο τρόπος για να μαζικοποιηθεί η Γενική Απεργία της 9/11, με προοπτική συνέχειας. 
 

Η  Πρωτοβουλία για μια νέα ανεξάρτητη πανελλαδική αγωνιστική συνδικαλιστική κίνηση, μετά από τη συγκέντρωση περισσότερων από 200 υπογραφών και τη δεύτερη μεγάλη συνέλευσή της, στις 8 Μάη, συνεχίζει τις επεξεργασίες της, για την ιδρυτική διακήρυξη και το σχέδιο συγκρότησής της, με στόχο, τέλος Σεπτέμβρη να πραγματοποιηθεί η ιδρυτική πράξη.
 

Χρειάστηκαν 3 και περισσότερα χρόνια για να καταλάβει αυτή η κυβέρνηση ότι η διαδικασία της «αξιολόγησης», που θέσπισε  και επιχείρησε να επιβάλει με το «έτσι θέλω» (θυμηθείτε την τιμωρητική τροπολογία Γεροβασίλη) η προηγούμενη (ν.4369/2016), απέτυχε παταγωδώς.

Μαζική ήταν η συμμετοχή στην συγκέντρωση της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στους δήμους την Τρίτη 24 Μάη, με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ). Εργαζόμενοι από όλους τους δήμους της Αττικής συμμετείχαν δυναμικά στη συγκέντρωση.

Το διάστημα που το εργατικό κίνημα σταθεροποιείται σε σαφώς πιο μαζικές κινητοποιήσεις, επαναλαμβανόμενα (μετά τη Γενική Απεργία της 6ης Απρίλη και η Πρωτομαγιά συγκέντρωσε πλήθος κόσμου, παρά τις παρατεταμένες διακοπές του Πάσχα, μαζί με το τριήμερο λόγω αργίας στις 2 Μάη), ενώ σκληρές, ανθεκτικές και με λαϊκή αποδοχή μάχες δίνονται σε χώρους όπως η Cosco, εξελίσσεται και το «πινγκ πονγκ» για το Νόμο Χατζηδάκη.
 

Η Πρωτοβουλία για μια ανεξάρτητη, αγωνιστική, εργατική, συνδικαλιστική συλλογικότητα προχωράει ακόμα ένα βήμα προς την ίδρυσή της. Δημοσιεύτηκαν περίπου 200 υπογραφές συνδικαλιστ(ρι)ών/αγωνιστ(ρι)ών που όχι απλά στηρίζουν τη δημιουργία μιας ενωτικής εργατικής συλλογικότητας, αλλά συμμετέχουν ενεργά στην ίδρυση και εδραίωσή της.
 

Για ένα πράγμα δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και ειδικά τον τωρινό Υπουργό Χατζηδάκη. Ό,τι υπόσχεται στην εργοδοσία, το υλοποιεί. Και φυσικά έχει μελετήσει πολύ καλά την έκθεση Πισσαρίδη και την εφαρμόζει κατά γράμμα. 
 

Σε λιγότερο από ένα χρόνο από τη σύστασή του, το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΣΕΡΕΤΕ) έχει ήδη προγραμματίσει και προχωρήσει σε μια σειρά δράσεων με σκοπό την ορατότητα του κλάδου και την προώθηση και διεκδίκηση συγκεκριμένων αιτημάτων για την εργασία στην έρευνα και τη διδασκαλία σε Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά Ιδρύματα. 

Το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή (ΕΚΑ) μέσα στα σκληρά χρόνια της πανδημίας και της κρίσης διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην αποκάλυψη της κυβερνητικής προπαγάνδας και πήρε σημαντικές πρωτοβουλίες ενεργοποίησης της ΕΙΝΑΠ, της ΟΕΝΓΕ αλλά και των πρωτοβάθμιων σωματείων για την οργάνωση κλιμάκωση και συντονισμό των αγώνων κόντρα στις  αυταρχικές μεθοδεύσεις κυβέρνησης και διοικήσεων, διεκδικώντας μέτρα στήριξης του ΕΣΥ και προστασίας των εργαζομένων και του λαού.
 

Κλείνοντας 2 χρόνια πανδημίας μια σειρά Σύλλογοι Εργαζομένων σε Δήμους της χώρας διεξάγουν εκλογικές διαδικασίες για να αναδείξουν νέα Διοικητικά Συμβούλια (Δ.Σ.) και εκπροσώπους για το 48ο τακτικό συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ που θα διεξαχθεί από τις 3 ως τις 6 Μάη στο Ξενοδοχείο PORTO CARRAS στο Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής.