εργασία

Το Σαββατοκύριακο 4-5 Φλεβάρη έγινε το 32ο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ), του μεγαλύτερου εργατικού κέντρου της χώρας, με τη συμμετοχή 1263 αντιπροσώπων από 251 μέλη σωματεία.

Από την Τρίτη 6/12 έως την Πέμπτη 8/12, στο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ αναμένεται να καταγραφούν οι νέοι συσχετισμοί. Οι εργασίες του συνεδρίου παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς διεξάγεται σε προεκλογική περίοδο, με τα διαγκωνιζόμενα κόμματα εξουσίας να μην εμφανίζουν κάποια χειροπιαστή φιλεργατική πολιτική. Από αυτό το συνέριο θα προκύψουν το νέο Γ.Σ. και η νέα Ε.Ε. για την επόμενη τριετία. 
 

Στις 9 Νοέμβρη, στη γενική απεργία που είχε προκηρυχθεί ενάμιση μήνα πριν από ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΕ, καταγράφηκε η ανάγκη για μαζικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, από την ίδια τη μεγάλη συμμετοχή τους στις απεργιακές συγκεντρώσεις, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα και μάλιστα, παρά τις ανατροπές της τελευταίας στιγμής στην κυκλοφορία των μέσων μαζικής μεταφοράς. 
 

H κυβέρνηση Μητσοτάκη, με το νομοσχέδιο για την δευτεροβάθμια υγεία, νομοθέτησε την πιο αντιδραστική μεταρρύθμιση του ΕΣΥ από την ίδρυσή του καταργώντας την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των νοσοκομειακών γιατρών και μετατρέποντας τους ασθενείς σε πελάτες. 

Το τριήμερο των μαζικών κινητοποιήσεων ενάντια στο νομοσχέδιο της διάλυσης της δημόσιας υγείας, παρότι συσπείρωσε την πλειοψηφία των υγειονομικών και πολλούς συμπαραστάτες, δεν έφτανε για να σταματήσει την ψήφισή του από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στη βουλή.