εργασία

Οι απεργίες του Νοέμβρη έδειξαν τις κατευθύνσεις για την επιτυχία, χωρίς να είναι πετυχημένες

Τ ο Νοέμβρη του 2018 το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα έζησε την αποθέωση της αντίφασης σε ό,τι αφορά τις απεργίες του. Από την 1η μέχρι τις 28 του Νοέμβρη προκηρύχθηκαν απεργίες που είχαν μεγάλες δυνατότητες ως προς τη μαζικότητα, αλλά τελικά κατέληξαν αδύναμες και προβληματικές.

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Κινητοποιήσεις των καθαριστών/-ριών σχολικών κτιρίων: Στο ίδιο έργο θεατές

Θ α περιμένουμε την πρώτη αξιολόγηση… τη δεύτερη, την τρίτη μας είπαν. Να λοιπόν που βγήκαμε απ’ τα μνημόνια.

Απεργία 28 Νοέμβρη: Να τη μαζικοποιήσουμε με τα αιτήματα των εργαζομένων

Η  απεργία για τις 28 Νοέμβρη κηρύχτηκε από τη ΓΣΕΕ επειδή βρέθηκε απομονωμένη λόγω των απεργιακών αποφάσεων δεκάδων σωματείων, ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων για απεργία στις 14/11 και κινδύνευε να αποδειχτεί ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί «σχεδόν» Γενική Απεργία, χωρίς να υπάρχει η ανάγκη του Παναγόπουλου και της μνημονιακής κλίκας του.

Η νέα κρίση στις τράπεζες και τα συνδικαλιστικά καθήκοντα της Αριστεράς

Τ ην Παρασκευή 14/11/18 στις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες χύθηκε πάλι πολύ αίμα στο χρηματιστήριο, μιας και οι τρεις από αυτές υποβαθμίστηκαν από τον δείκτη (MSCI) της Morgan Stanley αλλά σημειώθηκε και πισωγύρισμα με 1 δισ. ευρώ έπειτα από 12 μήνες, στον μηχανισμό Έκτακτης Ενίσχυσης σε Ρευστότητα (ELA). Η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών από 8,7 δισ. στην αρχή του 2018 έφτασε σήμερα στα 4,5 δισ. χάνοντας περίπου το μισό της αξίας της. Να θυμίσουμε ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι δανείστηκαν για να διασώσουν τις ελληνικές τράπεζες και στις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις της περιόδου 2011 -2015 περίπου 45,4 δισ. ευρώ ενώ σήμερα είναι από το ΤΧΣ «ανακτήσιμα» μόνο 810 εκατ.

Νέα από εργατικούς χώρους

Νέα από εργατικούς χώρους

Νέα κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας

Γ ια άλλη μια φορά καθηγητές, δάσκαλοι και νηπιαγωγοί θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση την Παρασκευή 9 Νοέμβρη στο Υπουργείο Παιδείας. Η ομοσπονδία των δασκάλων (ΔΟΕ) καλεί στην κινητοποίηση με τρίωρη στάση εργασίας (για την πρωινή βάρδια οι τρεις τελευταίες και για τη μεσημεριανή οι τρεις πρώτες ώρες) και το ίδιο αναμένεται να κάνει και η ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης).

Κυβέρνηση για Ειδική Αγωγή: «Ψηφίστε μας φέτος, και για δασκάλους βλέπουμε του χρόνου»

Τ ο Υπουργείο Παιδείας τάζει εδώ και καιρό 4.500 προσλήψεις μονίμων για την Ειδική Αγωγή. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός υπόσχεται ότι χιλιάδες εκπαιδευτικοί θα καλύψουν μόνιμα τα υφιστάμενα κενά... του χρόνου. Φυσικά, ο Υπουργός Οικονομικών ψελλίζει κάτι για συμφωνία των θεσμών κτλ, αλλά αυτά είναι για τους κουτόφραγκους. Εδώ έχουμε εκλογές, άρα ανέξοδες υποσχέσεις προς άγρα ψήφων από εκπαιδευτικούς και γονείς.

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Απεργιακός Νοέμβρης: Ανάγκη για συγκέντρωση δυνάμεων και κοινή δράση

Στις 14 Νοέμβρη απεργούμε ενάντια στη λιτότητα

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Για τις εκλογές στα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών

Ο ι εκλογές για τους αντιπροσώπους των εκπαιδευτικών στα υπηρεσιακά συμβούλια (κεντρικά, περιφερειακά ή σε επίπεδο νομού) θα γίνουν στις 7 Νοέμβρη.

Δικάζονται μέλη του Σωματείου στο Δήμο Καλλιθέας!

Ξεκίνησε την Τρίτη 23 Οκτώβρη και συνεχίζεται την Παρακευή 26 Οκτώβρη η δίκη 8 εργαζομένων μελών του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Καλλιθέας. Η δικαστική δίωξη σε βάρος των 8 προήλθε από μήνυση του δημοτικού συμβούλου και αντιδημάρχου του δήμου Καλλιθέας, Χρ. Σοφιανίδη (ΑΝΕΛ).

Προϋποθέσεις για μια πετυχημένη απεργία το Νοέμβρη

Η  πρώτη εβδομάδα του Οκτώβρη παρουσίασε μία μεγάλη γκάμα εργατικών κινητοποιήσεων που δείχνουν ότι η συγκέντρωση δυνάμεων εργατικής αντίστασης στους δρόμους εξακολουθεί να είναι εφικτή. Υπάρχουν δυνατότητες, αλλά και προϋποθέσεις, που πρέπει όλοι μας να πάρουμε σοβαρά υπόψη για μία πραγματική ταξική αντεπίθεση.

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Μονιμοποίηση του προσωπικού και μαζικές προσλήψεις

«Βοήθεια στο Σπίτι»: Όχι στη συνέχιση της ομηρίας

Να δεις τι σου ‘χω για μετά (τα μνημόνια)

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και δημόσια Παιδεία

Προς την εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ

Η  έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς βρίσκει τη δημόσια εκπαίδευση σε προσπάθεια αποδόμησης του κοινωνικού χαρακτήρα και του δημόσιου ρόλου της, παρ’ όλα τα κυβερνητικά επικοινωνιακά τρικ για το τέλος των μνημονίων από την ΔΕΘ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί τώρα!

Να διοριστούν όλοι οι αναπληρωτές

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Eκλογές για τα κοινά υπηρεσιακά συμβούλια: Νίκη της Αριστεράς

Μεγάλη νίκη της Αριστεράς είχαμε στις εκλογές για τα κοινά υπηρεσιακά συμβούλια της δεύτερης Υγειονομικής Περιφέρειας, που περιλαμβάνει 4 νοσοκομεία.

Απεργιακές κινητοποιήσεις στην υγεία

Στους δρόμους οι υγειονομικοί

Με το βλέμμα στο «μετα-μνημονιακό» φθινόπωρο και τις εργατικές κινητοποιήσεις

Να ενώσουμε τις δυνάμεις αντίστασης και διεκδίκησης

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Λέσβος: Άθλιες συνθήκες για τους πρόσφυγες αλλά και για τους εργαζόμενους

Οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Λέσβου απεργούν για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους.

Μαχητική κινητοποίηση των μεταναστών εργατών γης!

Μαζική κινητοποίηση πραγματοποίησαν την Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη οι μετανάστες εργάτες γης στην περιοχή της Μανωλάδας, που δουλεύουν στη συγκομιδή της φράουλας και κατάγονται κυρίως από το Μπανγκλαντές.

Εκδικητικές απολύσεις στη ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση

Με ανακοίνωσή τους εργαζόμενοι/ες στο Δίκτυο Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση καταγγέλλλουν ότι την Παρασκευή 31 Αυγούστου, η διοίκηση της ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση προχώρησε αιφνιδιαστικά στις εκδικητικές απολύσεις δύο εργαζομένων του Τμήματος Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων χωρίς καμία προειδοποίηση.

Εργαζόμενοι στις τηλεπικοινωνίες: Να καταργήσουμε τις ελαστικές σχέσεις εργασίας

Το Σάββατο 29 Σεπτέμβρη, στο συνεδριακό κέντρο της Νέας Ιωνίας πραγματοποιείται το 2ο Worker’s Fest. Με αφορμή το φεστιβάλ αυτό συζητήσαμε με τον Γιώργο Χριστοφόρου, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στη Nokia, ένα από τα σωματεία το οποίο συμμετέχει στο Συντονισμό Σωματείων και Εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες και την Τεχνολογία, ο οποίος διοργανώνει το φεστιβάλ. Τη συνέντευξη πήρε ο Θοδωρής Πατσατζής.

Να αντιπαρατεθούμε με το καθεστώς που έχουν δημιουργήσει τα μνημόνια

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης η εκδήλωση του ΜΕΤΑ για τα συνδικάτα και τα εργατικά δικαιώματα στη «μεταμνημονιακή» εποχή. Κεντρικός ομιλητής ο Αποστόλης Καψάλης, επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ). Παρουσιάζουμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία της ομιλίας.

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

48ωρο κινητοποιήσεων από την ΠΟΕΔΗΝ

Η  κατάσταση στη δημόσια υγεία έχει γίνει εφιαλτική μετά από 8 χρόνια μνημονιακών πολιτικών λιτότητας.

Μπλακ άουτ: Τυχαίο γεγονός ή απόρροια της ιδιωτικοποίησης;

Πολύωρη ταλαιπωρία περίμενε τους κατοίκους των νοτιοανατολικών περιοχών της Αττικής την Τετάρτη 22 Αυγούστου λόγω βλάβης στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης της Παλλήνης. Οι εκτεταμένες διακοπές ρεύματος επηρέασαν την ομαλή λειτουργία του Μετρό, του Τραμ και του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου, αλλά και την κίνηση στους δρόμους, καθώς τέθηκαν εκτός λειτουργίας πολλοί φωτεινοί σηματοδότες.

Ο μύθος του «live your myth in Greece»

Πίσω από τα «live your myth in Greece» και τις ωραίες φωτογραφίες πολυτελών ξενοδοχείων, εστιατορίων και μπαρ που πλασάρει το Υπουργείο Τουρισμού και οι επιχειρηματίες για να προσελκύσουν τουρίστες, κρύβεται ένας άλλος κόσμος. Ένας κόσμος που δεν «ζει το μύθο του», αλλά βιώνει την απόλυτη εκμετάλλευση μέσα στο πλαίσιο της «τουριστικής ανάπτυξης», «της εκτόξευσης της κερδοφορίας» και «της αύξησης των εσόδων».

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Μνημόνιο μέχρι νεωτέρας στα δημόσια νοσοκομεία!

Σε μνημονιακό καθεστώς θα βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία και το 2019, παρά τα πανηγύρια που ετοιμάζει η κυβέρνηση για έξοδο από τα μνημόνια στα τέλη Αυγούστου του 2018.

ΔΕΘ 2018: Αριστερή απάντηση στην κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ

Στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) θα συμπυκνωθεί το σύνολο της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, του ελληνικού και ξένου κεφαλαίου που εκπροσωπεί, του ΝΑΤΟ και των μεγαλύτερων εκπροσώπων της ιμπεριαλιστικής μηχανής της Αμερικής.

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Απονομιμοποιημένη και η φετινή «αξιολόγηση» στο Δημόσιο

Η  διαδικασία της φετινής «αξιολόγησης» στο Δημόσιο εξελίσσεται με υψηλότερα ποσοστά από πέρυσι, αλλά εξακολουθεί να είναι απονομιμοποιημένη στη συνείδηση όλων των εργαζομένων, ενώ ακόμα και αυτοί που τελικά την κάνουν, υποχωρούν λόγω του αντισυνταγματικού, απεργοσπαστικού εκβιασμού της τροπολογίας Γεροβασίλη (που στερεί το δικαίωμα συμμετοχής στις κρίσεις για θέσεις ευθύνης σε όσους δεν «αξιολόγησαν» υφισταμένους).

Αγώνας για να μην περάσουν οι απολύσεις στην υγεία

Με πανελλαδική κινητοποίηση απάντησαν οι εργαζόμενοι στην υγεία στο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση για τους επικουρικούς εργαζόμενους στα νοσοκομεία.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να σώσουμε το Ασκληπιείο από την υποβάθμιση και τη συρρίκνωση

Η  κυβέρνηση αυτή πλασάρει (όχι χωρίς επιτυχία πρέπει να πούμε) ότι, σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, αυτή προσπαθεί να ανατάξει το δημόσιο σύστημα υγείας και σίγουρα δεν διακατέχεται από την αυταρχική αντίληψη των προκατόχων της. Παραμύθια!

Κοινή συγκέντρωση τριών νοσοκομείων

Σ υνεχίζουν τις κοινές κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι των τριών νοσοκομείων της Βορειοανατολικής Αθήνας: Σισμανόγλειο, Αμαλία Φλέμινγκ και Παίδων Πεντέλης. Αυτή τη φορά απαίτηση των εργαζομένων στα τρία νοσοκομεία είναι να μείνει σε λειτουργία η Ωτορινολαρυγγολογική κλινική του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης.

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Κυβέρνηση και Ελεγκτικό Συνέδριο εμπαίζουν τους επικουρικούς

Μπροστά στο φάσμα των απολύσεων και οι συμβασιούχοι των νοσοκομείων

Έμεινε χωρίς... παθολογική κλινική!

Απίστευτες εικόνες διαδραματίστηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας τη νύχτα της Παρασκευής 22 Ιουνίου. Το νοσοκομείο ξέμεινε από... παθολόγους γιατρούς και η αντίστοιχη κλινική του δεν μπορούσε να εφημερεύσει.

Δεν θα δεχτούμε την «κανονικότητα» των μνημονίων

Τ ην ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κλείνει την 4η αξιολόγηση στις 14 Ιούνη, με ακόμα ένα νομοσχέδιο -εξπρές, με καινούργια μνημονιακά, αντεργατικά-αντιλαϊκά μέτρα, επιχειρεί να μας πείσει ότι «με όπλο την ανάπτυξη των ιδιωτών και του μεγάλου κεφαλαίου θα έρθει το τέλος των μνημονίων από τον Αύγουστο του 2018 και θα τελειώσουν τα βάσανα του εργαζόμενου λαού».

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Εγκληματική αμέλεια στο Ασκληπιείο

Καταγγελία κατά της διοίκησης του νοσοκομείου Ασκληπιείο, του εργολάβου σε αυτό, αλλά και της ηγεσίας του υπουργείου υγείας για τη σιωπή της κάνει το σωματείο των εργαζομένων στο νοσοκομείο μετά το σοβαρό εργατικό ατύχημα που έγινε στο νοσοκομείο, με θύμα συμβασιούχο εργαζόμενο σε αυτό.

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Pages