Η πολιτική της κυβέρνησης φέρνει χιλιάδες απολύσεις ως τον Ιούνη

Φωτογραφία

Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώρα μηδέν
 

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Πατσατζής

Παρά τους κομπασμούς και τις δηλώσεις πολλών στελεχών της κυβέρνησης ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ειδικά στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), τόσο σε Δήμους όσο και στις Περιφέρειες, οι ελλείψεις προσωπικού χτυπάνε κόκκινο, με πρώτα θύματα τους ίδιους τους συμβασιούχους εργαζόμενους αλλά και όλη την κοινωνία.
Στις πλάτες των συμβασιούχων στηρίζονται όλες οι κοινωνικές υπηρεσίες, από τους παιδικούς σταθμούς και τα σχολεία μέχρι την καθαριότητα, το πράσινο, τους συνανθρώπους μας της τρίτης ηλικίας με τα ιδιαίτερα προβλήματά τους. Όλα τα παραπάνω για την τωρινή κυβέρνηση είναι δευτερεύουσας και τριτεύουσας σημασίας. Για αυτό το λόγο και η χρηματοδότηση των δήμων βαίνει χρόνο με το χρόνο μειούμενη. Για αυτό το λόγο μια σειρά νόμοι την τελευταία δεκαπενταετία στρώνουν το έδαφος και έχουν αρχίσει να φέρνουν μια σειρά καρχαριών του ιδιωτικού τομέα και εργολάβων μέσα στους δήμους. Ενώ εκατομμύρια ευρώ δίνονται για εξοπλισμούς, δεν δίνονται παρά ψίχουλα στους δήμους και τις κοινωνικές υπηρεσίες τους.
Για αυτό το λόγο η κυβέρνηση αντί να κάνει το αυτονόητο, να μονιμοποιήσει δηλαδή όλο αυτό το απαραίτητο για την ποιότητα της ζωής μας προσωπικό, υποχρεώνει τους χιλιάδες συμβασιούχους να ταλαιπωρούνται με πολύχρονες διαδικασίες στα δικαστήρια. Για να αποδείξουν αυτό που όλοι ξέρουμε. Ότι αυτές οι υπηρεσίες χωρίς τους συμβασιούχους θα καταρρεύσουν την επομένη της απόλυσής τους.
Έρχονται χιλιάδες απολύσεις!
Όπως φαίνεται οι πρώτοι που θα πληγούν από αυτήν τη πολιτική είναι οι εργαζόμενοι των δήμων μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Αν ισχύσουν όσα ακούγονται, μιλάμε για περίπου 20.000 εργαζόμενους που θα χάσουν τις θέσεις τους από τα προγράμματα που τελειώνουν τον Ιούνη του 2025. Οι συμβασιούχοι με τα προγράμματα ΕΣΠΑ είναι εργαζόμενοι που δουλεύουν στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), στα ΚΔΑΠ ΑμεΑ, στα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, στα Κέντρα Κοινότητας, στις Κοινωνικές Δομές, στους Ξενώνες Κακοποιημένων Γυναικών κ.ά.
Και αυτή είναι μόνο η αρχή. Στον αέρα είναι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι με το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ που είναι ηλικίας από 55 ως 67+ ετών. Στον αέρα είναι ακόμη και συμβασιούχοι Covid καθώς δεν έχει υπάρξει απόφαση μονιμοποίησής τους. Σε όλους τους δήμους, ακόμα κι εκεί που έχουν κερδίσει δικαστικές αποφάσεις ή δεσμεύσεις των δημάρχων -όπως στην Αθήνα- ακόμη δεν έχει λήξει θετικά η μάχη τους. Το ίδιο συμβαίνει και με τους χιλιάδες συμβασιούχους με τα κοινωφελή προγράμματα της ΔΥΠΑ.
Η κυβέρνηση με την ανοχή πολλών δημάρχων και περιφερειαρχών που προέρχονται από παρατάξεις που στηρίχθηκαν στις τελευταίες δημοτικές εκλογές από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ κ.ά. δεν αφήνει τους συμβασιούχους σε χλωρό κλαρί, καθώς οι τοπικές Αρχές αποδέχονται επί της ουσίας την τροπολογία Βορίδη για υποχρεωτική έφεση σε πρωτόδικες θετικές αποφάσεις. Εξαίρεση σε αυτό υπήρξαν οι πρόσφατες αποφάσεις των δήμων Βύρωνα, Καισαριανής και Χαϊδαρίου. Αντίθετα ο περιφερειάρχης Αττικής και πρώην υπουργός της κυβέρνησης της ΝΔ, Ν. Χαρδαλιάς, θα ασκήσει έφεση σε δικαστική απόφαση για την παραμονή 221 συμβασιούχων που είχαν προσληφθεί από την προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας στη θέση εργασίας τους.
Όπου δεν γίνουν εφέσεις θα πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος και να μετατραπούν οι συμβάσεις όσων δικαιώθηκαν σε αορίστου χρόνου. Η αποκεντρωμένη διοίκηση ή θα πρέπει να μηνύσει τα δημοτικά συμβούλια που πήραν τις αποφάσεις ή θα αποδεχθεί την απόφασή τους. Οι ίδιοι οι συμβασιούχοι σε πολλές περιπτώσεις μέσα από τα σωματεία τους και σε άλλες μέσα από επιτροπές που δημιουργούν οι ίδιοι προσπαθούν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να αγωνιστούν για τη μονιμοποίησή τους. Πολύ σημαντική σε αυτή την κατεύθυνση ήταν η απόφαση που βγήκε μετά από επιμονή και παρεμβάσεις χρόνων των παρατάξεων της Αριστεράς στο 50ό Έκτακτο Καταστατικό Συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ πριν 5 μήνες, τον Οκτώβρη του 2024. Σύμφωνα με αυτή, ανοίγει το καταστατικό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΑ (ΠΟΕ ΟΤΑ) για να μπορούν για πρώτη φορά να γίνονται μέλη των σωματείων με πλήρη δικαιώματα οι συμβασιούχοι που απασχολούνται πάνω από 24 μήνες με προγράμματα ΕΣΠΑ, και όσοι έχουν πρωτόδικες αποφάσεις που ορίζουν τη μετατροπή των συμβάσεών τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.
Μπροστά στο τακτικό συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ
Η απόφαση αυτή πρέπει να συσπειρώσει τους εργαζόμενους στους δήμους. Να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα σε κινητοποιήσεις ενωτικές που θα απαιτούν την πλήρη μονιμοποίηση όσων εργάζονται στους δήμους και το Δημόσιο χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Που θα απαιτούν η Ομοσπονδία να κάνει μέλη της όλους τους συμβασιούχους ανεξάρτητα του χρόνου και των όρων ή των συμβάσεων με τις οποίες εργάζονται.
Οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, όσοι τις χρησιμοποιούν, και οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι σε αυτές δικαιούνται να αναπνεύσουν. Οι παρατάξεις της Αριστεράς πρέπει ενόψει του συνεδρίου να δουν αυτό το ζήτημα ως μια ευκαιρία να χτιστούν καλύτερες σχέσεις εμπιστοσύνης και με τους συμβασιούχους και με όλους τους εργαζόμενους στους δήμους, προτάσσοντας πάνω από όλα τις ανάγκες των εργαζομένων και των χρηστών και ωφελούμενων από τις υπηρεσίες αυτές. Μια τέτοια στάση είναι βέβαιο ότι μπορεί να οδηγήσει στην ενίσχυσή τους και στη σταδιακή αλλαγή συσχετισμών και στην Ομοσπονδία, την ΠΟΕ-ΟΤΑ ώστε να ξαναφτάσουμε στο σημείο να οργανώνονται από αυτή μεγάλοι αγώνες σαν αυτούς που είχαμε ζήσει οι παλαιότεροι τις δεκαετίες 1980-1990.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία