Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Επιμέλεια: Θοδωρής Πατσατζής

Μαζική συμμετοχή στην απεργία των εργαζομένων στην έρευνα

Στις 29 Μάη πραγματοποιήθηκε 24ωρη πανελλαδική απεργία των εργαζομένων στην έρευνα. Ήταν μια μέρα δράσης και συντονισμού όλων των σωματείων και των Ομοσπονδιών ερευνητικών κέντρων ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου, των εργαζομένων στην έρευνα και την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Δυναμικές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα, Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Μυτιλήνη.
Το κάλεσμα για την ημέρα έκανε ο Συντονισμός Σωματείων για κοινή δράση στην Έρευνα στον οποίο συμμετέχουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Ερευνητικών Κέντρων – Ιδρυμάτων (ΠΟΕΕΚ-Ι), το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΣΕΡΕΤΕ), Σύλλογος Ερευνητών/Ερευνητριών και Εργαζομένων στην Έρευνα Ηρακλείου (ΣΕΕΕΗ), ΣΣΕΔΠΕΚΡ, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΠΣΕ ΕΛΚΕΘΕ), Εργαζόμενοι στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών Δημόκριτος, ΣΠΕΕΑ, ΣΠΕΚΚΕ και ΣΕΕΙ.
Βασικός λόγος που οι εργαζόμενοι  και οι εργαζόμενες στο χώρο αποφάσισαν να κινητοποιηθούν ήταν οι συνεχείς περικοπές των κονδυλίων προς τα δημόσια πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα. Η συνεχής απαξίωση της επιστημονικής έρευνας με υπογραφή της κυβέρνησης της ΝΔ όσα πρόσωπα κι αν άλλαξε στους θώκους των αρμόδιων υπουργείων. Όταν είσαι αποφασισμένος να χρηματοδοτείς εξοπλισμούς και την πολεμική τεχνολογία και όχι τη δημόσια παιδεία και την έρευνα τα πρόσωπα στα υπουργικά γρσφεία δεν έχουν καμία σημασία. Θα αναγκάζεις πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα να συμμετέχουν σε πολεμοχαρείς εκθέσεις όπλων όπως η DEFEA που έγινε πρόσφατα στην Αθήνα.
Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι οι εργαζόμενοι στην έρευνα να έχουν αναξιοπρεπείς μισθούς πείνας. Χαμηλή μισθοί και ακρίβεια σε βασικά είδη κατανάλωσης, ενοίκια, καύσιμα και διόδια που τους απαγορεύουν πολλές φορές ακόμη και να μετακινηθούν ή να μείνουν στην επαρχία για να δουλέψουν με ανθρώπινες συνθήκες. Να εργάζονται με διαλυμένες εργασιακές σχέσεις. Ατελείωτες ώρες χωρίς προκαθορισμένα ωράρια και χωρίς να πληρώνονται έξτρα ώρες δουλειάς. Και σε αρκετές περιπτώσεις οι ερευνητές/ερευνήτριες εργάζονται χωρίς ασφάλιση. Πολλά από τα προβλήματα του κλάδου είναι κοινά και με τους φοιτητές των πανεπιστημίων και για αυτό το λόγο χρειάζεται ο Συντονισμός να συνεχίσει τις δράσεις του και να συζητήσει κοινές δράσεις και με τους φοιτητές/τριες στα πανεπιστήμια και με όλους τους εργαζόμενους στα πανεπιστήμια.

Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις στο Δήμο Αλεξανδρούπολης
Κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο Δήμο Αλεξανδρούπολης με απόφαση του Συλλόγου τους. Συγκεκριμένα προχώρησαν σε 4ωρη στάση εργασίας την Παρασκευή 30 Μάη ενώ προχώρησαν και σε αποχή των εργαζομένων στην καθαριότητα από την εργασία το Σαββατοκύριακο 31 Μάη – 1 Ιούνη. Αποχή που θα συνεχιστεί και τα επόμενα Σαββατοκύριακα του Ιούνη αν δεν υποχωρήσει η Δημοτική αρχή της πόλης από τα σχέδια της να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση βασικών κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου.
Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, η δημοτική αρχή υπονομεύει συνεχώς τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου, όπως η καθαριότητα, με στόχο τελικά να τις ιδιωτικοποιήσει. Για αυτό το λόγο δεν προσλαμβάνει προσωπικό, ούτε συμβασιούχους και πολύ περισσότερο μόνιμους χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία την κυβερνητική πολιτική μη προσλήψεων, ενώ ταυτόχρονα δεν αποζημιώνει άμεσα και ορθά την υπερωριακή εργασία των εργαζομένων στην καθαριότητα. Τέλος οι εργαζόμενοι απαιτούν την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας στην καθαριότητα σύμφωνα με τις υπάρχουσες συνθήκες της τεράστιας έλλειψης προσωπικού.

Απεργίες των δημοσιογράφων
Δύο 24ωρες απεργίες την Πέμπτη 5 και την Πέμπτη 12 Ιούνη έχουν καλέσει οι δημοσιογραφικές ενώσεις. Τα Διοικητικά Συμβούλια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και των σωματείων μελών της δηλαδή της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και οι αντίστοιχες ενώσεις σε Μακεδονία και Θράκη (ΕΣΗΕΜΘ), Πελοπόννησο – ‘Ηπειρο – Επτάνησα (ΕΣΗΕΠΗΝ) και σε Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Εύβοια (ΕΣΗΕΘΣτΕΕ) όπως και η Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ) συναποφάσισαν τις δύο 24ωρες απεργίες μέσα από την πίεση που δέχονται από τους εργαζόμενους στον κλάδο. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις καλύπτουν όλες και όλους τους δημοσιογράφους, σε όλα τα ΜΜΕ της χώρας.
Βασική διεκδίκηση τι άλλο; Η διεκδίκηση υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) που το τελευταίο εξάμηνο είναι βασικός λόγος κινητοποιήσεων σε μια σειρά κλάδους όπως οι Οικοδόμοι και οι μισθωτοί τεχνικοί, οι διανομείς και οι κούριερ, οι εργαζόμενοι στην έρευνα κ.α. Οι ατομικές συμβάσεις εργασίας στον κλάδο έχουν εγκαταστήσει ένα καθεστώς ομηρίας των δημοσιογράφων ενώ έχει αυξήσει και τις μισθολογικές ανισότητες με αποτέλεσμα οι δημοσιογράφοι που δεν είναι “ονόματᔨαλλά βγάζουν όλη τη λάντζα σε εφημερίδες, site, κανάλια και ραδιόφωνα να μην μπορούν να ζήσουν ανθρώπινα.
Το καθεστώς αυτό συμφέρει και την κυβέρνηση καθώς δημιουργεί δημοσιογράφους υποχρεωμένους να στηρίζουν όσα επιθυμούν οι εργοδότες τους πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά. Να υποστηρίζουν δηλαδή την πολιτική της κυβέρνησης που γεννάει όλο και περισσότερα κέρδη για τους Έλληνες καπιταλιστές. Για αυτό και οι εργοδότες αρνούνται ως τώρα κάθε συζήτηση για υπογραφή ΣΣΕ. Για να μην δώσουν όσα ζητάνε οι εργαζόμενοι, δηλαδή, εισαγωγικό μισθό 1.250 ευρώ σε όλα τα ΜΜΕ, αυξήσεις 10% με βάση τις τελευταίες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, κατοχύρωση των αμοιβών για την εργασία τα Σαββατοκύριακα (+25% και ρεπό για το Σάββατο και 100% για την Κυριακή) και αύξηση των αποζημιώσεων για αποστολές εκτός έδρας, ημερήσια αποζημίωση 350 ευρώ για αποστολές σε εμπόλεμες περιοχές και 250 ευρώ για τις περιοχές που πλήττονται από φυσικές καταστροφές.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία