Το κέρδος σκοτώνει τη δημόσια υγεία!

Τ όσο ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, όσο και ο υπουργός Υγείας Άδ. Γεωργιάδης, ισχυρίζονται με πολύ στόμφο ότι έχουν βελτιώσει τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων. Στην πραγματικότητα αυτό για το οποίο μοχθούν καθημερινά είναι να αυξάνουν και να συντηρούν τα κέρδη των ιδιωτών μεγαλοκλινικαρχών. Αντίθετα για το λαό η επίσκεψη σε ένα δημόσιο νοσοκομείο ειδικά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι ένας γολγοθάς που σε σπρώχνει να βάζεις όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Κι επειδή πλέον έχουν εξαντληθεί κι όσα είχαν έστω κάποιοι αφήσει στην άκρη, σε σπρώχνει πολλές φορές στο να καθυστερείς αγωγές και επεμβάσεις, κάτι το οποίο μπορεί να επιφέρει αρνητικές ιατρικές συνέπειες ακόμη και σε επεμβάσεις που φαίνονται ασήμαντες.
Για μια απλή επέμβαση όπως πχ. ο καταρράκτης υπάρχουν νοσοκομεία στην Αθήνα που θα χρειαστεί να περιμένεις 3 και 4 μήνες για να γίνει η επέμβαση. Αποτέλεσμα οι ως επί το πλείστον συνταξιούχοι με τις πενιχρές πια συντάξεις που παίρνουν να χρειάζεται να χρυσοπληρώσουν ιδιωτικές κλινικές και νοσοκομεία για να μπορέσουν να έχουν μια κάπως καλύτερη όραση στα τελευταία χρόνια της ζωής τους. Η να χρυσοπληρώσουν μεγαλογιατρούς των νοσοκομείων για να κάνουν απογευματινά χειρουργεία.
Η κατάσταση στις εφημερίες
Αυτήν τη στιγμή τα πιθανότερα σενάρια αν έχεις την «ατυχία» να σε μεταφέρουν ή να πας σε δημόσιο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια εφημερίας είναι: α) Αν δεν είσαι ή δεν αξιολογηθείς ως επείγον περιστατικό να κάνεις ακόμη και 9 και 10 ώρες για να εξεταστείς. β) Όταν μπαίνεις στο χώρο της εξέτασης, οι γιατροί, λόγω της έλλειψης προσωπικού (με τις παραιτήσεις λόγω συνεχών εφημεριών και καταστρατήγηση κάθε ωραρίου πλέον να είναι σχεδόν μόνιμο φαινόμενο) να αναγκάζονται να σε αφήνουν να περιμένεις μέχρι να φέρουν υλικά και μηχανήματα μόνοι τους για να σου κάνουν ένα καρδιογράφημα. γ) Αν κριθεί ότι χρήζεις νοσηλείας είτε υπάρξει είτε όχι επέμβαση, να νοσηλευθείς σε ράντζο και σε κάποιες περιπτώσεις ούτε καν σε διαδρόμους κλινικής αλλά σε κοινόχρηστους διαδρόμους ή σε ακατάλληλους για νοσηλεία χώρους των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.). Πρόβλημα που επιδεινώθηκε με τα απογευματινά χειρουργεία και θα γίνεται χειρότερο όσο αυτά αυξάνονται, αφού το νοσοκομείο είναι υποχρεωμένο να νοσηλεύσει και τους ασθενείς που τα χρησιμοποιούν. δ) Αν καταφέρεις να σωθείς λόγω της αυτοθυσίας και της εξαιρετικής κατάρτισης του ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού των νοσοκομείων κινδυνεύεις να έχεις νέες περιπέτειες με μικροτραυματισμούς -στην καλύτερη περίπτωση- που οφείλονται στην ελλιπή χρηματοδότηση των νοσοκομείων. Η λειψή χρηματοδότηση οδηγεί σε περιστατικά όπως το πιο πρόσφατο στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης όπου σε θάλαμο που νοσηλεύονται παιδιά είχαμε πτώση γυψοσανίδας και διαρροή νερού, η πτώση του ασανσέρ πριν λίγο καιρό στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός της Αθήνας, η πτώση οροφής όπως είχε γίνει παλαιότερα στο Ασκληπιείο της Βούλας. ε) Αν έχεις την ατυχία να είσαι καρκινοπαθής και να κάνεις χημειοθεραπείες, τότε αυτές μπορεί λόγω έλλειψης χώρου να γίνονται σε κοινούς διαδρόμους όπως έγινε πριν λίγες μέρες στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας της Πάτρας.
Νεοφιλελεύθερο μοντέλο
Αν θέλαμε να συνεχίσουμε την καταγραφή περιστατικών και κινδύνων ίσως να χρειαζόμασταν πολλές σελίδες της εφημερίδας. Η ουσία όμως δεν αλλάζει. Το πρότυπο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι το νεοφιλελεύθερο μοντέλο που εφαρμοζόταν για χρόνια στις ΗΠΑ με τραγικά αποτελέσματα για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Οι λίγοι που έχουν λεφτά θα έχουν παροχές υγείας. Οι πολλοί που δεν έχουν ή θα υπερχρεώνονται ή θα πεθαίνουν αβοήθητοι. Είναι πολύ χαρακτηριστικό το πώς αντιμετώπισε η κυβέρνηση την αδυναμία λειτουργίας του υποστελεχωμένου φαρμακείου του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Εκεί, όταν εκλέχτηκε κυβέρνηση η ΝΔ το 2019 και με υπουργό Υγείας τότε το Βασίλη Κικίλια, είχε δηλώσει ότι έλυσε το πρόβλημα των καρκινοπαθών καθώς -όπως διαβάζουμε στο liberal και σε άλλες ιστοσελίδες και εφημερίδες στις 5/9/2019- έδινε το δικαίωμα σε ιδιωτικές κλινικές να χορηγούν τα φάρμακα των καρκινοπαθών. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο δήλωσε ότι θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα 5,5 χρόνια μετά ο σημερινός υπουργός Υγείας. Μάλιστα στο ίδιο ρεπορτάζ διαβάζαμε και τις δηλώσεις του τότε προέδρου του ΕΟΠΥΥ, Β. Πλαγιαννάκου, που έλεγε ότι η υπολειτουργία των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ θα λυθεί μέσα από ένα φιλόδοξο σχέδιο αλλαγής εγκαταστάσεων των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ. Μόνο που τα ντουβάρια μόνα τους χωρίς προσωπικό δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους καρκινοπαθείς. Και οι ιδιωτικές κλινικές δεν θα μπουν στη διαδικασία να παρέχουν υπηρεσίες που δεν τους αποφέρουν υψηλά κέρδη.
Αυτό που κάνει η κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη και το γεγονός της έλλειψης ουσιαστικού σχεδιασμού κινητοποιήσεων από την αδρανή ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), είναι να εγκαινιάζει μικροέργα και να κόβει βασιλόπιτες στα νοσοκομεία για επικοινωνιακούς λόγους και να επιτίθεται στους εργαζόμενους που οργανώνουν παραστάσεις και κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας. Εκείνο που χρειάζεται από τους ήρωες που έσωσαν στην πανδημία χιλιάδες ζωές και που συνεχίζουν να εργάζονται με εξαντλητικά ωράρια και κακοπληρωμένοι στα νοσοκομεία είναι ένα σχέδιο κλιμακούμενων κινητοποιήσεων και απεργιών. Σχέδιο που χρειάζεται να στηριχθεί από την κοινωνία και τα κόμματα της Αριστεράς, γιατί οι ζωές μας είναι πάνω από τα κέρδη των λίγων. Γιατί τα δημόσια νοσοκομεία χρειάζονται οξυγόνο για να αναπνεύσει ο λαός!