Αντίσταση στην εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη

Την προσπάθειά της να εφαρμόσει το νόμο Χατζηδάκη ξεκίνησε η κυβέρνηση.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Πατσατζής

Με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ενημερώνει τους εργαζόμενους, τις υπηρεσίες και τα συνδικάτα για τις προθέσεις του απέναντι στο δικαίωμα της απεργίας αλλά και την πρόθεσή του να παρακολουθεί τη συνδικαλιστική δράση μέσα από την υποχρεωτική ένταξη των συνδικάτων στο Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε.).
Σε σχέση με την απεργία η εγκύκλιος εστιάζει στις πραγματικά σκληρές αλλαγές που χτυπάνε συθέμελα το δικαίωμα των εργαζομένων να αντιστέκονται με οποιοδήποτε μέσο θεωρούν οι ίδιοι πιο θεμιτό απέναντι στον εργοδότη. Στην απαγόρευση ουσιαστικά της περιφρούρησης της απεργίας, επικαλούμενη την υποχρέωση του σεβασμού του δικαιώματος στην εργασία. Άρα όταν η πλειοψηφία σε ένα σωματείο αποφασίζει να μην απεργήσει το δικαίωμα της μειοψηφίας να απεργήσει φυσιολογικά δεν είναι σεβαστό. Αλλά σε αντίθετη περίπτωση οι απεργοί πρέπει να σέβονται το δικαίωμα όποιου θέλει να εργαστεί. Να σέβονται δηλαδή την απεργοσπασία.
Οι άλλες δύο σκληρές αλλαγές σε ότι αφορά το δικαίωμα της απεργίας που διευκρινίζονται από την εγκύκλιο είναι η υποχρέωση των εργαζομένων σε οργανισμούς κοινής ωφέλειας να ενημερώνουν ακόμη και για ολιγόωρες στάσεις εργασίας 4 μέρες πριν την πραγματοποίηση αυτών και σε κάθε περίπτωση η γνωστοποίηση οφείλει να παραδίδεται με δικαστικό επιμελητή στον εργοδότη. Τέλος η εγκύκλιος θυμίζει ότι οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα στο Δημόσιο, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου οφείλουν να ενημερώνουν πριν προβούν σε απεργιακή κινητοποίηση να προβούν σε διεξαγωγή δημόσιου διαλόγου ενώπιον του ΟΜΕΔ.
Όσον αφορά τη δημιουργία του ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε. αυτό θα γίνει μέσα από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ώστε να διευκολυνθεί το αντιδημοκρατικό δικαίωμα που δίνει ο νόμος Χατζηδάκη στο υπουργείο και την εκάστοτε κυβέρνηση να παρακολουθεί όλη την κίνηση των συνδικάτων. Η επισήμανση ότι θα γίνονται σεβαστά τα προσωπικά δεδομένα δεν είναι παρά θολούρα στα μάτια. 
Η κυβέρνηση μάλλον θεωρεί ότι είναι κατάλληλη η περίοδος για να εφαρμοστεί το νομοσχέδιο. Πιθανά να εκτιμά ότι μετά από τις καλοκαιρινές διακοπές μπορεί να συλλάβει κοιμώμενο το εργατικό κίνημα. Η εκτίμηση αυτή υποτιμάει και τις αντιστάσεις που είχαν πραγματοποιηθεί όταν το νομοσχέδιο πήγε για ψήφιση στη βουλή αλλά και τη ξενικότερη αγανάκτηση που έχει σε ένα βαθμό προκαλέσει η πολιτική της για την πανδημία και τις πυρκαγιές. Είχαμε γράψει και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου ότι αυτό θα κριθεί μέσα σε κάθε χώρο που θα προσπαθήσουν να μπει σε εφαρμογή. Οι νέοι εργαζόμενοι-ες που συμμετείχαν στις μαζικές διαδηλώσει ενάντια στο νομοσχέδιο και οι αγωνιστές της Αριστεράς στους χώρους, είναι η κατάλληλη μαγιά που μπορεί να κάνει αυτό το νομοσχέδιο μια εγκύκλιο πεταμένη στα σκουπίδια.
Ήδη ήταν πολύ σημαντικό βήμα οι συνελεύσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα στα νοσοκομεία για την απεργία-αποχή από την κατάθεση των πιστοποιητικών εμβολιασμού. Τα σωματεία πρέπει να μπουν στη λογική να ξαναρχίσουν αυτές τις διαδικασίες που λόγω πανδημίας είχαν μπει στο περιθώριο πριν η οποιαδήποτε εγκύκλιος, οποιοσδήποτε προϊστάμενος, οποιοσδήποτε εργοδότης και οποιοδήποτε υπουργείο τους χτυπήσει την πόρτα απαιτώντας άμεση εφαρμογή του νομοσχεδίου. Οι ανοιχτές συνελεύσεις με τη δια ζώσης συζήτηση είναι που μπορεί πραγματικά να μεταφερθεί πιο άμεσα και να οργανωθεί καλύτερα η πάλη ενάντια σε οποιοδήποτε αντεργατικό νομοσχέδιο, η πάλη ενάντια σε οποιοδήποτε χτύπημα ετοιμάζουν η κυβέρνηση και η εργοδοσία. Άλλωστε οι εργαζόμενοι έχουν αποδείξει και στις συγκεντρώσεις τους ότι μπορούν και τηρούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για τον Covid-19 ακόμη και στις πιο μαζικές συγκεντρώσεις.
Τα θετικά νέα που είχαν σημάνει μετά την ψήφιση του νόμου με τη συντριπτική αποχή των εργαζομένων στην Περιφέρεια Αττικής και κυρίως των εκπαιδευτικών από τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες είναι πρόσφατα και χρειάζεται να ανακαλεστούν στη μνήμη των εργαζομένων για να γίνει πιο κατανοητή ακόμη η δυνατότητα αντίστασης σε κάθε χώρο ενάντια στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη. Στις συνελεύσεις τους λοιπόν τα συνδικάτα οφείλουν να ενημερώσουν τους εργαζόμενους και να πάρουν απόφαση ανυπακοής στην εγγραφή στο ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε. που προβλέπει ο νόμος. Δεν είναι δυνατόν τα σωματεία να συνεναίσουν στο φακέλωμα της δράσης τους. Της συλλογικής αλλά και της ατομικής συνδικαλιστικής δράσης.
Ειδικά στον ιδιωτικό τομέα υπάρχει ανάγκη να μπουν μπροστά όπου υπάρχουν συνδικάτα για να καλύψουν και τους εκατοντάδες ασυνδικάλιστους εργαζομένους. Πρώτα προσπαθώντας να δημιουργηθούν συνδικάτα και μετέπειτα με τις δράσεις τους. Η μάχη ενάντια στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη θα είναι μια δύσκολη υπόθεση αλλά βάζει τις βάσεις και για μια νέα προσπάθεια να συσπειρωθεί με καλύτερους όρους ο κόσμος γύρω από τα συνδικάτα. Να υπάρξει μέσα από την ανυπακοή και τις αντιστάσεις μια νέα αναδιοργάνωση του εργατικού κινήματος με κυριαρχία των διαδικασιών βάσης στα συνδικάτα. 
Μια συνθήκη που προϋποθέτει και την ενιαία δράση των συνδικαλιστικών δυνάμεων της ριζοσπαστικής αλλά και της ευρύτερης Αριστεράς διεκδικώντας να ξεπεραστούν έτσι η συμβιβασμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ και οι αγκυλώσεις της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία