Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Επιμέλεια: Θοδωρής Πατσατζής

Ξαναβάζουν τους εργολάβους στο Αττικόν

Το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο Αττικόν έκανε με ανακοίνωσή του γνωστή την πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει ξανά το καθεστώς φύλαξης του νοσοκομείου. Όπως και σε πολλά ακόμη νοσοκομεία ως και το 2016-17 η φύλαξη είχε ανατεθεί σε εργολάβους ή και εταιρείες security. Αντίστοιχο καθεστώς επικρατούσε και στο Αττικόν.
Συνέπεια αυτής της κατάστασης ήταν να υπάρχουν εργαζόμενοι σε αυτές τις εταιρείες που μένανε για μήνες απλήρωτοι παρότι το κράτος πλήρωνε κανονικά τους εργολάβους, τα μεροκάματα να είναι εξαιρετικά μικρά και οι υπερωρίες ατέλειωτες και κακοπληρωμένες. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αθετώντας τις προεκλογικές της υποσχέσεις για μονιμοποίηση των συμβασιούχων και κάλυψη όλων των κενών θέσεων στα νοσοκομεία, προτίμησε να δώσει μια εντελώς προσωρινή λύση στο πρόβλημα. Επέτρεψε στις διοικήσεις των νοσοκομείων να προσλάβουν αυτές το προσωπικό των εργολάβων με συμβάσεις διάρκειας ως 2 ετών. Τι κατόρθωσε με αυτό τον τρόπο; Τίποτα θετικό για τους εργαζόμενους. 
Τους μετέτρεψε από ομήρους των εργολάβων σε ομήρους των διοικήσεων των νοσοκομείων που πλέον θα ήταν στο χέρι τους αν θα συνέχιζαν αυτό το καθεστώς αιώνια ή αν θα ξαναέβαζαν στο παιχνίδι τους εργολάβους. Και επειδή οι διοικήσεις των νοσοκομείων υποχρεώνονται να εκτελούν τις εντολές των κυβερνήσεων, τώρα πλέον έρχονται στο προσκήνιο ξανά οι εργολάβοι για να αναλάβουν τη φύλαξη, την καθαριότητα κ.α. τομείς των νοσοκομείων καθώς αυτή είναι η πολιτική της ΝΔ. Πολιτική που δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί αν οι εργαζόμενοι αυτοί είχαν μονιμοποιηθεί.
Έτσι τώρα οι εργαζόμενοι που η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ισχυριζόταν ότι έσωσε είτε θα πρέπει να συμφωνήσουν να μείνουν στον εργολάβο που θα αναλάβει, με μικρότερους μισθούς και χωρίς δικαιώματα είτε θα απολυθούν. Το σωματείο ήδη έχει πάρει απόφαση να πραγματοποιήσει ποικίλες δράσεις (απεργία, κινητοποιήσεις, συλλογή υπογραφών, παρεμβάσεις στη Διοίκηση) για να μείνουν οι συμβασιούχοι φύλακες στη δουλειά ως μόνιμο προσωπικό.

Συλλαλητήριο των μουσικών


Συλλαλητήριο στην Αθήνα πραγματοποιεί την Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος απαιτώντας μέτρα προστασίας της υγείας και του εισοδήματος των μουσικών. Ταυτόχρονα αρκετά σημαντικό είναι και το κάλεσμα συντονισμού που απευθύνει σε καλλιτεχνικά σωματεία και φορείς του χώρου.
Αν το κάλεσμα συντονισμού είναι ειλικρινές και οδηγήσει σε συνεργασία και κοινές δράσεις του συλλόγου των μουσικών με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και όλα τα σωματεία του χώρου (χωρίς να απαιτούνται πιστοποιητικά ταξικής καθαρότητας), τότε θα μιλάμε για μια καθοριστική πρωτοβουλία με πολύ μεγάλη δυναμική. Δυναμική που έχει φανεί τον προηγούμενο χρόνο στις κινητοποιήσεις όλων των σωματείων που δρουν στον καλλιτεχνικό κλάδο.
Η κινητοποίηση καλείται ενάντια στα πρωτόκολλα λειτουργίας που εφαρμόζει η κυβέρνηση στους χώρους εργασίας τα οποία αναμένεται να κρατήσουν τους μουσικούς σε παρατεταμένη ανεργία. Με τα ποσοστά εμβολιασμού να παραμένουν χαμηλά και την οδηγία σε κλειστούς χώρους εστίασης να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι, είναι δεδομένο ότι πολλά καταστήματα θα αποφύγουν την πρόσληψη μουσικών, προτιμώντας να μην έχουν ζωντανό πρόγραμμα, ενώ άλλα θα κλείσουν οριστικά ή έστω προσωρινά. Κατάσταση που θα φέρει και ανεργία και πίεση για μείωση στα ήδη μικρά για την πλειοψηφία των μουσικών μεροκάματα.
Οι μουσικοί διεκδικούν να συνεχιστεί για όσο διάστημα υπάρχουν περιοριστικά μέτρα η επιδότηση μέσω του Μητρώου Καλλιτεχνών (και αυτών που γράφτηκαν μετά τις 10/1), από τον Ιούνη και για όσο διάστημα το επάγγελμα δεν μπορεί να λειτουργήσει κανονικά, την απαλλαγή τους από τον ΕΝΦΙΑ και τα Τέλη Κυκλοφορίας, αναστολή πληρωμών σε Εφορία, Τράπεζες, υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας με την ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και 2 δωρεάν τεστ την εβδομάδα για όλους με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.

Εργασιακός εκφοβισμός στην Αναπτυξιακή Τράπεζα

Από τις αρχές του καλοκαιριού έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας καταγγελίες για ανάρμοστη, αντιδεοντολογική συμπεριφορά της προέδρου και διευθύνουσας συμβούλου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ), Αθηνάς Χατζηπέτρου. Καταγγελίες που πλέον εδώ και ένα μήνα έγιναν επίσημες και κατατέθηκαν και στην Επιθεώρηση Εργασίας αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου. Δυστυχώς ούτε από τη μία ούτε από την άλλη πλευρά υπάρχουν εξελίξεις και εξέταση των καταγγελιών. 
Αν και δε φαίνεται να ασχοληθεί παραπάνω η κυβέρνηση. Ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδης έχει αποφανθεί από τον Ιούνιο ότι οι καταγγελίες είναι ψεύτικες και ότι είναι βέβαιος ότι δεν έγινε καμία βλαπτική μεταβολή μισθολογικού καθεστώτος και δεν παραβιάστηκαν το 8ωρο και το πενθήμερο. Τουλάχιστον αυτά απάντησε επίσημα μέσα στη βουλή σε σχετική επερώτηση. Από τη μεριά του ο Σύλλογος Εργαζομένων στην ΕΑΤ επιμένει.
Επιμένει ότι οι ύβρεις εναντίον εργαζομένων και η στοχοποίησή τους αποτελούν καθημερινότητα εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου και ζητεί να σταματήσει άμεσα ο εκφοβισμός εναντίον τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετοί εργαζόμενοι στην ΕΑΤ αίρουν τις αποσπάσεις τους ή ζητούν μετάταξη εξαιτίας της όλης κατάστασης, καθώς δεν αντέχουν τις επιθέσεις και το καθημερινό ψυχολογικό βασανιστήριο που υπόκεινται. Για να αποχωρήσουν από την ΕΑΤ δωρίζουν ακόμη και το 13ο και 14ο μισθό που παίρνουν εκεί για να πάνε σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου με 12 μισθούς που είναι και χαμηλότεροι από όσα παίρνουν στην ΕΑΤ.
Ούτε οι παραιτήσεις στελεχών δε δείχνουν να πτοούν την κυβέρνηση που διατήρει στη θέση της την Α. Χατζηπέτρου να πληρώνεται με 140.000 ευρώ ετησίως παρά το ότι ταυτόχρονα έχει θέση και στο διοικητικό συμβούλιο της «Ελλάκτωρ», η οποία άμεσα ή έμμεσα διεκδικεί έργα που δυνητικά μπορούν να χρηματοδοτηθούν από την ΕΑΤ.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία