Οι εκδόσεις Red Marks στο 49ο Φεστιβάλ βιβλίου στο Ζάππειο

Φωτογραφία

Οι εκδόσεις RedMarks προσκαλούμε το αναγνωστικό μας κοινό στην 49η έκθεση βιβλίου του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Πρόκειται για την πρώτη μας συμμετοχή σε αυτό το μεγάλο γεγονός του εκδοτικού χώρου, με την οποία επιδιώκουμε να κάνουμε γνωστό το έργο μας σε ακόμη περισσότερους αναγνώστες. Στο περίπτερο των εκδόσεών μας θα βρείτε βιβλία ιστορικής αναφοράς, όπως η βιογραφία του Καρλ Μαρξ από τον Φραντς Μέρινγκ ή το «Έτος Ένα της Ρωσικής Επανάστασης» και το «Μαρτυρίες από τη Γερμανική Επανάσταση» του Βικτώρ Σερζ. Επίσης, τίτλους που αφορούν τα νέα αναδυόμενα κινήματα όπως το «Σεξουαλικότητα και Σοσιαλισμός», το «Υπαρκτός Σεξισμός και η Γυναικεία Απελευθέρωση» ή το «Από το #BlackLivesMatter στην Μαύρη Απελευθέρωση». Φυσικά θα έχετε την ευκαιρία να διαλέξετε κάποιον από τους τίτλους της σειράς «Κριτική Έρευνα», η οποία αποτελεί μέρος της προσπάθειάς μας να στηρίξουμε αξιόλογους νέους ερευνητές και ερευνήτριες από το πεδίο των ανθρωπιστικών και κοινωνικών σπουδών με κριτική διάθεση, καινοτόμες μεθοδολογίες και ριζοσπαστικό προσανατολισμό.
Ανάμεσα στους πρόσφατους τίτλους μας, ξεχωρίζουμε το νέο μας βιβλίο «Γυναίκες στο κουρδικό κίνημα, μητέρες, συντρόφισσες, θεές», της Κούρδισας πανεπιστημιακού και φεμινίστριας-ακτιβίστριας Χαντάν Τσαγλαγιάν (Handan Caglayan). Για το βιβλίο μάλιστα θα έχουμε να τη χαρά να συζητήσουμε στην παρουσίασή του την Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη (8μμ έως 9μμ) στη Σκηνή 2 της έκθεσης. Μαζί μας θα βρίσκεται ένα πάνελ που θα βρείτε εξαιρετικά ενδιαφέρον:
• Φωτεινή Τσιμπιρίδου, καθηγήτρια κοινωνικής ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
• Handan Caglayan , συγγραφέας του βιβλίου, διδάσκουσα στο Bamberg Otto Friedrich University της Γερμανίας
• Μουράτ Ισσί, μεταφραστής, διδάκτωρ πολιτικής επιστήμης
• Ντίνα Δασκαλοπούλου, δημοσιογράφος ΕΦΣΥΝ, μέλος της αποστολής αλληλεγγύης στη Ροζάβα το 2015
• Ντίνα Ρέππα, συνδικαλίστρια, μέλος της αποστολής αλληλεγγύης στη Ροζάβα το 2015
• Εύχαρις Μάσχα, μεταφράστρια του βιβλίου, διδάσκουσα στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο 
• Συντονίζει η Κατερίνα Σεργίδου, Εκδόσεις Redmarks, ανθρωπολόγος, υ.δ. σπουδών Φύλου και Φεμινισμού
Συμμετοχή, επίσης, θα έχουμε και σε άλλες εκδηλώσεις στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος της έκθεσης, με περισσότερες πληροφορίες σε επόμενη ενημέρωσή μας.
Σας περιμένουμε!

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Τη μετάφραση του βιβλίου έκαναν η Έυχαρις Μάσχα και ο Μουράτ Ισσί, τους οποίους ευχαριστούμε ιδιαίτερα και για την αρχική ιδέα αυτής της έκδοσης. Την επιστημονική επιμέλεια της έκδοσης και τη θεώρηση της μετάφρασης , έκανε η Κατερίνα Σεργίδου. 
Το εξώφυλλο κοσμεί λεπτομέρεια από το έργο «Ροζάβα, η γυναικεία επανάσταση» της Κούρδισας καλλιτέχνιδας Gelawesh Waledkhani που αναρτήθηκε σε δημόσιο κτίριο του Όσλο στις αρχές του 2021.
Πρόκειται για την πρώτη ιστορική καταγραφή της πολιτικοποίησης των Κουρδισών στην Τουρκία. Στη μελέτη παρουσιάζονται ιστορίες εκτοπισμού, μαρτυρίες έμφυλης και ταξικής βίας και αφηγήσεις αντίστασης στην πατριαρχία. Η Τσαγλαγιάν με αυτοεθνογραφική διάθεση και υπό το πρίσμα της φεμινιστικής κριτικής προσφέρει πολύτιμες μαρτυρίες για την ιστορία του κουρδικού κινήματος. Παρακολουθεί τη συγκρότηση εθνικών λόγων στην αλληλοδιάδρασή τους με τους λόγους για το φύλο, τις πρακτικές γυναικείας χειραφέτησης και τα αντιαποικιακά αισθήματα. Παρουσιάζει την οικοδόμηση της κουρδικής ταυτότητας, αναζητά γενεαλογίες αντίστασης, εντοπίζει μυθολογικά μοτίβα που επανανοηματοδοτούνται στο πλαίσιο του κουρδικού αγώνα για την ελευθερία και τη χειραφέτηση και τοποθετεί την έννοια της Jineoloji στο κέντρο της γυναικείας πράξης. Παράλληλα χαρτογραφεί τις κοινωνικοπολιτικές δυναμικές, τις έμφυλες σχέσεις εξουσίας και τις πατριαρχικές δομές που περιόρισαν την πολιτικοποίηση των γυναικών καθώς και τους παράγοντες που τις οδήγησαν στην αυτενέργεια και τη δημιουργία κοινοτήτων αντίστασης και αλληλεγγύης. Οι μητέρες, συντρόφισσες, θεές, της Χαντάν Τσαγλαγιάν φέρνουν πιο κοντά το όραμα για έναν κόσμο με ισότητα και ελευθερία. 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία