βιβλιοκριτική

Ο Ντενκτάς στο Νότο

Η ματιά ενός ανθρώπου που παλεύει με πείσμα για την επαναπροσέγγιση των δυο κοινοτήτων

«Όταν ο Μαρξ συνάντησε τους Shakespeare και Goethe»

Κυκλοφορεί αυτές τις μέρες, από τη σειρά «Κριτική Έρευνα» των εκδόσεων RedMarks, η μελέτη της Μαριλένας Καρρά «Όταν ο Marx συνάντησε τους Shakespeare και Goethe – Φετιχισμός και φιλοσοφία της ιστορίας».

Ο παράνομος τύπος στη δικτατορία

Το βιβλίο θέλει να εξετάσει την λειτουργία του αντιδικτατορικού Τύπου προκειµένου να απαντήσει µια σειρά καίριων ερωτηµάτων. Τι στόχους είχε; Τι εξέλιξη είχε; Ποιοι κυκλοφόρησαν παράνοµες εφηµερίδες; Ποιοι στελέχωσαν τα αντιχουντικά περιοδικά; Ποια ήταν η περιοδικότητα τους; Ποια ήταν η θεµατολογία; Ποια ήταν η οικονοµική κατάσταση; Ποια προτερήµατα είχε; Ποια µειονεκτήµατα είχε; Ποιο ήταν το ποιοτικό επίπεδο; Που εκδιδόταν; Με ποιον τρόπο; Πως «διακινείτο»; Ποιοι ήταν οι κίνδυνοι; Πως αντιµετώπιζε τα «αστικά» φύλλα; Παρατηρήθηκαν ενδοοικογενειακές διαµάχες; Συνέβαλε στην αποδυνάµωση της χούντας; Επέσπευσε την πτώση των στρατιωτικών; Βοήθησε στην εγκαθίδρυση της δηµοκρατίας;

Αναπηρία και Ειδική Εκπαίδευση στην Ελλάδα

Η  μελέτη της αναπηρίας και της ειδικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα είναι ένα ζήτημα, εν πολλοίς, παραμελημένο. Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει η εξαιρετική μελέτη του Λάζαρου Τεντόμα, Δρ. κοινωνικής ανθρωπολογίας με άριστες μεταπτυχιακές σπουδές στην ανθρωπολογία της υγείας και της αναπηρίας.

Βιβλιοπαρουσίαση

Την Τρίτη 19 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολυχώρου Κομμούνα (Ιουλιανού 67), θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου του David Mandel «Εργοστασιακές επιτροπές και εργατικός έλεγχος στην Πετρούπολη το 1917», των εκδόσεων Red Marks.

Δημόσιο χρέος: Ένα βιβλίο «όπλο» σε ένα ζήτημα κομβικό

Η  αίθουσα εκδηλώσεων του πολυχώρου «Κομμούνα», στην Ιουλιανού 67, αποδείχτηκε μικρή για τον κόσμο που συγκεντρώθηκε εκεί, την Τρίτη 11/7, για να παρακολουθήσει την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ερίκ Τουσέν «Το Δημόσιο χρέος. Η ιστορία του και η σημασία του στη σημερινή κρίση», που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Red Marks.

Το δημόσιο χρέος: Η ιστορία του και η σημασία του στη σημερινή κρίση

Κυκλοφορεί το νέο βιβλίο του Ερίκ Τουσέν από τις εκδόσεις Red Marks

«Έτος Ένα της Ρώσικης Επανάστασης» του Βικτόρ Σερζ

Κυκλοφορεί στα κεντρικά βιβλιοπωλεία

Πώς μια δημοκρατική επανάσταση μετατράπηκε σε κοινωνική

Συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια από την επανάσταση του Οκτώβρη στη Ρωσία το 1917, η οποία συντάραξε τον κόσμο και διαμόρφωσε τον 20ό αιώνα.

«Το κλειδί για τη χειραφέτηση... είναι η ενότητα όλων των καταπιεσμένων»

Παρουσίαση του βιβλίου «Σεξουαλικότητα και σοσιαλισμός» της Sherry Wolf από τις εκδόσεις Red Marks

«Από τον Κέυνς στην Θάτσερ Χωρίς Επιστροφή» των Χρήστου Λάσκου, Ευκλείδη Τσακαλώτου (Εκδόσεις «ΚΨΜ», Σελίδες 220)

Το βιβλίο των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Χρήστου Λάσκου «Από τον Κέυνς στη Θάτσερ Χωρίς Επιστροφή: Καπιταλιστικές Κρίσεις, Κοινωνικές Ανάγκες, Σοσιαλισμός» αποτελεί ένα πολύτιμο βοήθημα για την κατανόηση τόσο της έκτασης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, όσο και των διεργασιών που οδήγησαν στην επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού.

«Είναι ο καπιταλισμός, ηλίθιε» του Νίκου Μπογιόπουλου (Εκδόσεις Λιβάνη, σελίδες 480)

Το εξώφυλλο του βιβλίου μας εξηγεί αμέσως το νόημα του βιβλίου του Νίκου Μπογιόπουλου. Ο Μαρξ κοιτάζει προς τους απολογητές του μνημονίου –στους οποίους αφιερώνεται ο υπότιτλος– και φωνάζει: «Είναι ο καπιταλισμός, ηλίθιε».

«Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Ουΐλιαμ Σαιξπηρ (Μετάφραση Βασίλη Ρώτα, Εκδόσεις Επικαιρότητα, Άπαντα Σαίξπηρ)

H τραγωδία τοποθετείται στη Βερόνα, πόλη με ηγεμόνα, άρχοντες, πολίτες, επαγγελματίες, νεολαία, αλλά και κατάλοιπα της σκοτεινής φεουδαρχίας: Οι Μοντέγοι και οι Καπουλέτοι «εχτροί παλιοί, λερώνουν με ανταρσία νέα και μ’ αίμα πολιτών την τάξη την πολιτισμένη».

Βιβλιοκριτική: "Μπροσούρα του Γιούνιους" της Ρόζα Λούξεμπουργκ

Ένα από τα σημαντικότερα βιβλία της πασίγνωστης ηγέτιδας των εργατικών αγώνων στη Γερμανία και την Πολωνία, στις αρχές του 20ού αιώνα, εκδόθηκε στην ελληνική γλώσσα πριν από λίγους μήνες. Γραμμένο στη φυλακή 8 μήνες μετά την έναρξη του πολέμου (εκδόθηκε 8 μήνες αργότερα, με το ψευδώνυμο Γιούνιους), το βιβλίο δίνει τη δυνατότητα στη συγγραφέα του να εξηγήσει λεπτομερειακά τις αιτίες που οδήγησαν τους λαούς της Ευρώπης στο σφαγείο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τη Β΄Διεθνή Ένωση των Εργατών στη μεγαλύτερη προδοσία του ευρωπαϊκού εργατικού κινήματος στην παγκόσμια ιστορία και τη συνεπαγόμενη χρεοκοπία και διάλυσή της.