«Εξαφανίστηκαν» 25 πρόσφυγες με τη σφραγίδα των επίσημων αρχών!

Φωτογραφία

Νέες εγκληματικές πρακτικές στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας

 

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Νικόλας Κολυτάς

Οι επαναπροωθήσεις προσφύγων που προσεγγίζουν τις ελληνικές ακτές δεν είναι πλέον μεμονωμένα περιστατικά αλλά… ο κανόνας! Μια νέα καραμπινάτη περίπτωση προέκυψε στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του περιφερειακού σταθμού ΕΡΤ Μεσσηνίας και του δημοσιογράφου Ηλία Μαραβά, την Τετάρτη 22/9, 25 Κούρδοι πρόσφυγες μεταξύ των οποίων πολλοί ανήλικοι, προσάραξαν με πλωτό μέσο στην περιοχή Κούκουρας κοντά στο Βασιλίτσι, σε μια διαδρομή πιθανότατα από την Τουρκία προς την Ιταλία.
Αρκετοί κάτοικοι της περιοχής, ανάμεσά τους και φίλοι της εφημερίδας μας, έσπευσαν στο σημείο προκειμένου να βοηθήσουν τους πρόσφυγες προσφέροντάς τους νερό, φαγητό και ό,τι άλλο μπορούσαν. Σύμφωνα με μαρτυρίες τους, οι επίσημες λιμενικές και αστυνομικές αρχές, προσπαθούσαν αρχικά με έμμεσο τρόπο να απομακρύνουν τους αλληλέγγυους από το σημείο χρησιμοποιώντας εκφράσεις του τύπου «μην τους δίνετε νερό γιατί θα κατουράνε παντού», ενώ στη συνέχεια έφτασαν στο σημείο να απειλήσουν ανοιχτά τους αλληλέγγυους και τελικά να τους διώξουν. 
Στη συνέχεια, σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι πρόσφυγες απομακρύνθηκαν από το σημείο με υπηρεσιακά αυτοκίνητα προς άγνωστη κατεύθυνση, σε αντίθεση με τη συνηθισμένη διαδικασία κατά την οποία μεταφέρονται με λεωφορείο σε χώρο της περιοχής, όπου υποβάλλονται σε έλεγχο για Covid-19 και τους παρέχονται οι πρώτες βοήθειες αν χρειαστεί. Την επόμενη ημέρα οι 25 Κούρδοι ήταν κυριολεκτικά «εξαφανισμένοι», με την αστυνομία και το λιμενικό να δηλώνουν πλήρη άγνοια, παρά τις μαρτυρίες κατοίκων αλλά και την επιβεβαίωση του προέδρου του χωριού Νικοστέλιου Τομαροπανάγου σχετικά με το περιστατικό. Πρόκειται για ένα οργανωμένο κρατικό έγκλημα με τη σφραγίδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο καταγγέλλονται διαρκώς ανάλογα περιστατικά παράνομων επαναπροωθήσεων, όπου χωρίς να τηρηθεί καμία νόμιμη διαδικασία σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, άνθρωποι εξαφανίζονται από το χάρτη εν μία νυκτί, με το ελληνικό κράτος να λειτουργεί ως πιστοποιημένος διακινητής. Μιλάμε για τον ορισμός της ντροπής. Οι τοπικές συλλογικότητες και οι άνθρωποι του κινήματος στην περιοχή, έχουν σηκώσει αρκετά το θέμα προκειμένου να διαλευκανθεί η τύχη των 25 προσφύγων, με το γραφείο τύπου του λιμενικού να αρνείται τα γεγονότα!
Οι κάτοικοι σε κάθε περίπτωση θέλουν να μάθουν την αλήθεια και να απολογηθούν οι υπεύθυνοι για την τύχη των προσφύγων. Όπως οι ίδιοι σημειώνουν, πρόσφατα στην περιοχή αποφασίσθηκε να δημιουργηθεί, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, προτομή του δικηγόρου του Νέλσον Μαντέλα και υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Γιώργου Μπίζου, ο οποίος είχε καταγωγή από το Βασιλίτσι. Παρόλα αυτά, όπως λένε σκωπτικά, στον τόπο καταγωγής αυτού του ανθρώπου συντελούνται όλα τα εγκλήματα ενάντια στα οποία πάλεψε όλη του τη ζωή.
Όσοι από την πρώτη στιγμή στην περιοχή στάθηκαν αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες, κάνουν λόγο για υποκρισία και μιλούν για εγκληματικές πρακτικές από τη μεριά του λιμενικού και της αστυνομίας. Απέναντι στην τρομοκρατία των κλειστών συνόρων, των παράνομων επαναπροωθήσεων και της νέας Ευρώπης Φρούριο που επιχειρούν να χτίσουν από κοινού η ΕΕ και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, πρέπει να απαντήσουμε με οργάνωση και αλληλεγγύη.
Να λογοδοτήσουν άμεσα οι ελληνικές αρχές για τους εξαφανισμένος πρόσφυγες στο Βασιλίτσι. Όχι άλλα εγκλήματα με κυβερνητική σφραγίδα. Φτάνει! 
 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία