Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Επιμέλεια: Θοδωρής Πατσατζής

Βουνό τα προβλήματα στα ΚΕΠ

Πρόσφατα (μέσα στο καλοκαίρι), τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) βρέθηκαν στην επικαιρότητα για 2 λόγους. Για την απεργιακή κινητοποίηση που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι των ΚΕΠ μετά από 5 χρόνια όπου δεν είχαν κάνει ούτε στάση εργασίας, αλλά και με αφορμή τη μαζική συμμετοχή χιλιάδων κόσμου στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για προσλήψεις 144 μονίμων υπαλλήλων στα ΚΕΠ πανελλαδικά.
Με αφορμή τα 2 αυτά γεγονότα και γνωρίζοντας ότι τα ΚΕΠ έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εμβολιαστική αλυσίδα, μιλήσαμε με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στα ΚΕΠ Αττικής και Στερεάς Ελλάδας, Παναγιώτη Κοχύλη. Τη συνέντευξη πήραν οι Θοδωρής Πατσατζής και Ελένη Χριστοπούλου.

Μπορείς να μας περιγράψεις τα προβλήματα που υπάρχουν στα ΚΕΠ αυτή τη στιγμή;
Το νούμερο 1 πρόβλημα είναι η ασφάλεια των εργαζομένων και η υποστελέχωση. Υπάρχουν ΚΕΠ που δουλεύουν με ένα άτομο στη βάρδια. Είναι γνωστό φαντάζομαι ότι τα ΚΕΠ δουλεύουν δωδεκάωρα τις καθημερινές από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ και Σάββατο συνήθως από τις 8 ως τις 3 το μεσημέρι. Προσφάτως έβγαλε μία εγκύκλιο το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης που επιτρέπει ένα ΚΕΠ με τρία άτομα προσωπικό να δουλεύει πρωινή και απογευματινή βάρδια, κάτι που στα αστικά κέντρα είναι εγκληματικό. Σημαίνει δηλαδή ότι στην Καλλιθέα π.χ. θα πρέπει ο προϊστάμενος και ένας υπάλληλος να κάνει πρωινή βάρδια και ένας υπάλληλος να κρατάει μετά μία βάρδια όπως η απογευματινή και το Σάββατο ένας υπάλληλος να είναι βάρδια σε έναν δήμο που είναι ο πιο πυκνοκατοικημενος στην Ελλάδα. Αυτό επί της ουσίας είναι ανθρωπίνως αδύνατο…
Δηλαδή στην Καλλιθέα που δουλεύεις τι προσωπικό έχει;
Στο ΚΕΠ Καλλιθέας παλιά δούλευαν 12 άτομα προσωπικό ενώ αυτή τη στιγμή δουλεύουμε 8. Μιλάμε για τον πιο πυκνοκατοικημένο δήμο της χώρας που αυτή τη στιγμή εξυπηρετεί όλο το νότιο τομέα πρωί-απόγευμα και Σάββατα. Οι όμοροι δήμοι έχουν πάρει απόφαση να δουλεύουν τα ΚΕΠ τους μόνο πρωινό ωράριο και πέφτει πάρα πολύ μεγάλο βάρος στο ΚΕΠ Καλλιθέας… 
Και με τον Covid-19 τι κάνατε σε τέτοιες συνθήκες;
Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Mετράμε δυστυχώς νεκρούς συναδέλφους. Ενώ ακόμα είμαστε οι πρώτοι που εξυπηρετούμε την εμβολιαστική αλυσίδα, από το κλείσιμο του ραντεβού μέχρι το να δώσουμε το πιστοποιητικό εμβολιασμού, πολλοί δήμοι δεν προσφέρουν ούτε τα ΜΑΠ (Μέσα Ατομικής Προστασίας) και υπάρχουν ΚΕΠ που δεν γίνεται απολύμανση καθημερινά…
Μάλιστα ούτε η τηλεργασία εφαρμόζεται. Εδώ θα πω το προσωπικό μου παράδειγμα καθώς ανήκω στις ευπαθείς ομάδες. Εμένα δεν μου παρείχαν ποτέ τίποτα και ο ένας υπολογιστής που είχαμε θυσιάσει στο σπίτι για να μπορώ εγώ να δουλέψω και να συνδέομαι κάηκε από την πολλή χρήση και βέβαια δεν υπάρχει ακόμα και σήμερα πρόβλεψη για να αποκατασταθεί. Έτσι αναγκάστηκα να γυρίσω πίσω… 
Στην Καλλιθέα αυτήν τη στιγμή δεν γίνεται απολύμανση ενώ γινόταν μέχρι τον Ιούνιο. Τώρα έρχεται μία καθαρίστρια η οποία καθαρίζει το χώρο καθημερινά χωρίς όμως να γίνεται απολύμανση και αυτό με ευθύνη του δήμου και το ίδιο ισχύει και στους περισσότερους δήμους… 

Δήμος Αλίμου: Οι αγώνες φέρνουν αποτέλεσμα
Οι αγώνες που δίνουν τα τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι των Παιδικών Σταθμών στο Δήμο Αλίμου, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο δήμο και τη συμπαράσταση πολλών συνδικαλιστών, συνδικαλιστικών και πολιτικών οργανώσεων, τους φέρνουν πολύ κοντά σε μια σπουδαία νίκη. Τουλάχιστον αν το δικαστήριο αποδεχθεί την εισήγηση που έκανε την Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη στα δικαστήρια η Δημοτική Αρχή.
Σύμφωνα με αυτή γίνεται δεκτό το πάγιο αίτημα των εργαζομένων των Παιδικών Σταθμών, που απαιτούν τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου Αλίμου. Η εισήγηση αυτή αφήνει έκθετη την ως τώρα πολιτική του δημάρχου Αλίμου, που ο ίδιος είχε προχωρήσει στην απόλυση 12 εργαζομένων από τους Παιδικούς Σταθμούς τον Αύγουστο του 2020 όντας πρόεδρος του ΝΠΔΔ των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών Αλίμου. Μάλιστα ο δήμαρχος απάντησε στο κύμα αλληλεγγύης που αντιστάθηκε στις απολύσεις με μηνύσεις σε βάρος συνδικαλιστών του ΜΕΤΑ ισχυριζόμενος τότε ότι τον συκοφαντούσαν γιατί οι εργαζόμενοι αυτοί δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Μάλιστα στην εισήγησή του τώρα στο δικαστήριο, πέραν της αλλαγμένης θέσης του μέσα από την πίεση των αγώνων, παραδέχθηκε ότι όλοι οι συμβασιούχοι του δήμου καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και ότι η απώλεια και των 12 απολυμένων δημιουργεί μεγάλα προβλήματα λειτουργίας στους Παιδικούς Σταθμούς του δήμου.

Εργοδοτική αυθαιρεσία στην ΜΚΟ «Κοινωνικό ΕΚΑΒ»

Του Κώστα Κόκορα


Το καλοκαίρι του 2020, και ενώ ο covid-19 εξαπλωνόταν ραγδαία στη χώρα, η διοίκηση της ΜΚΟ «Κοινωνικό ΕΚΑΒ» επέλεξε να προβεί σε εκδικητικές απολύσεις τεσσάρων εργαζομένων στους ξενώνες ασυνόδευτων ανηλίκων. Οι εργαζόμενοι/ες απολύθηκαν εκδικητικά, επειδή μιλούσαν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν  καθημερινά λόγω έλλειψης επαρκών και κατάλληλων υποδομών, ανεπάρκειας οργάνωσης και συντονισμού, μη πρόσληψης απαραίτητων επαγγελματικών ειδικοτήτων και λήψη υγειονομικών μέτρων προστασίας. Προσπάθησαν να διεκδικήσουν το αυτονόητο, ασφαλείς συνθήκες εργασίας γι’ αυτούς και τους ωφελούμενους που εξυπηρετούν. Πήραν θέση απέναντι στις εργοδοτικές και επαγγελματικές αυθαιρεσίες της Διοίκησης και για αυτό το λόγο απολύθηκαν. Και δεν έμειναν μόνο σε αυτό, καθώς προχώρησαν και σε μήνυση εναντίον τους για «συκοφαντική δυσφήμιση».
Η διοίκηση των Δομών και της Οργάνωσης «Κοινωνικό ΕΚΑΒ» αντί να προσπαθήσει να ακούσει τις ανάγκες και τις ελλείψεις που διαπιστώνουν έμπρακτα οι εργαζόμενοι/ες της στο πεδίο και να προσπαθήσει να αναδιαμορφώσει τον τρόπο λειτουργίας των δομών και των προγραμμάτων της, καθώς πάντα η πράξη απέχει πολύ από την θεωρία, επέλεξε συνειδητά τον εκφοβισμό τους προς συμμόρφωση και πειθάρχηση. Οι συναδέλφισσες /οι μας απολύθηκαν για ανακριβής λόγους, παράνομα, καταχρηστικά, αλλά κυρίως εκδικητικά επειδή μίλησαν για τα πραγματικά προβλήματα στο χώρο εργασίας τους. 
Αυτές οι απολύσεις και ο εκφοβισμός αποτελούν τον αντικατοπτρισμό μιας ευρύτερης αντεργατικής εικόνας που υπάρχει ευρύτερα και θα επικρατήσει στο άμεσο μέλλον και στις ΜΚΟ με παντιέρα το νομοσχέδιο Χατζηδάκη και τους υπόλοιπους αντεργατικούς νόμους που τους άφησαν προίκα οι κυβερνήσεις την τελευταία 12ετία.
Σε μία προσπάθειά τους να αντισταθούν στην εργοδοτική αυθαιρεσία οι εργαζόμενοι στο προσφυγικό/μεταναστευτικό οργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 30/9 στα Δικαστήρια Ευελπίδων, όπου και θα εκδικαστεί η υπόθεση των τεσσάρων απολυμένων με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης. Η Ενωτική Αγωνιστική Πρωτοβουλία Εργαζομένων στο Προσφυγικό/Μεταναστευτικό καλεί στη συγκέντρωση απαιτώντας άμεσα μέτρα υγειονομικής προστασίας για προσωπικό και πρόσφυγες/μετανάστες, καμία άλλη εκδικητική απόλυση ή εξαναγκασμό σε παραίτηση στη Μ.Κ.Ο «Κοινωνικό ΕΚΑΒ» και σε οποιαδήποτε άλλη ΜΚΟ, Διεθνή Οργανισμό ή αναπτυξιακή ΟΤΑ. Άμεση ανάκληση των εκδικητικών απολύσεων και άμεση απόδοση των μισθών των εργαζομένων.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία