Την ώρα που το άνοιγμα των σχολείων μετράει μόλις λίγες εβδομάδες, δεκάδες μαθητικές καταλήψεις έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε όλη την Ελλάδα.
Έχει προηγηθεί-από το καλοκαίρι κι όλας-η επιχείρηση διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης και η σχολική χρονιά αναμένεται καθοριστική για την παιδεία που γνωρίζαμε έως τώρα. Ήδη από την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας, τα ανεπαρκή μέτρα για την προστασία της υγείας, τα κενά εκπαιδευτικών που δεν αναπληρώθηκαν, αλλά ακόμα και η εφαρμογή της ΕΒΕ και η επικείμενη Τράπεζα θεμάτων, είναι μόλις κάποια από τα πολλά προβλήματα που αντιμετώπισε η εκπαιδευτική κοινότητα και οι μαθητές-τριες με το «καλημέρα».
Μόλις την περασμένη Δευτέρα, υπήρχαν καταλήψεις στην Αθήνα, τον Πειραιά, την Αχαΐα, την Άρτα, τα Γιάννενα, την Πάτρα, τον Βόλο, τη Θεσσαλονίκη, τη Ζάκυνθο και άλλες πόλεις της επικράτειας. Τα αιτήματα, ανάμεσα σε άλλα είναι η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και της τράπεζας θεμάτων, αλλά και τα υγειονομικά μέτρα που σε πλήθος σχολείων ο αριθμός των μαθητών-τριών στα τμήματα είναι μεγαλύτερος από 25 άτομα. Ήδη έχουν προγραμματιστεί τοπικές κινητοποιήσεις όπως στο Ηράκλειο, ενώ τις επόμενες ημέρες το κύμα των μαθητικών καταλήψεων φαίνεται ότι θα φουντώσει και σε άλλα σχολεία. Από τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας καλείται τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου μαθητική διαδήλωση στην Αθήνα.
Από τις πρώτες καταλήψεις, ο «εκβιασμός» της τηλεκπαίδευσης και της αντιμετώπισής τους από το Υπουργείο φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει. Ήδη στα πρώτα σχολεία, με τις ευλογίες της κυβέρνησης που από πέρυσι απαντούσε στις καταλήψεις με το webex, οι μαθητές-τριες που συμμετέχουν στις καταλήψεις απειλούνται ότι θα πάρουν απουσία από το μάθημα που θα γίνει μέσω τηλεκπαίδευσης. Απέναντι στην απειλή αυτή, χρειάζεται και οι εκπαιδευτικοί να υπερασπιστούν τους μαθητές-τριες που διεκδικούν τα στοιχειώδη. Μάλιστα στη συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ, στο οποίο αποφασίστηκε με πολύ μεγάλο ποσοστό η συνέχιση της απεργίας αποχής από την αξιολόγηση, ταυτόχρονα πέρασε και ψήφισμα που καλεί τους καθηγητές να απέχουν από την τηλεκπαίδευση όταν αυτή γίνεται για να σπάσει καταλήψεις μαθητών.
Η φετινή σχολική χρονιά αναμένεται «μαραθώνιος» απέναντι σε μία κυβέρνηση που ανοίγει ολομέτωπη επίθεση με τη δημόσια εκπαίδευση. Απέναντι στα παραπάνω, οι μαθητικές καταλήψεις είναι χρήσιμο εργαλείο για τις μάχες που θα δοθούν. Για τη νικηφόρα τους όμως έκβαση, είναι απαραίτητο το πανεκπαιδευτικό μέτωπο μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών και γονέων που θα δώσουν από κοινού τη μάχη στα μικρότερα αλλά και στα μεγαλύτερα μέτωπα, με πρώτο κόμβο την απεργία-αποχή από την αξιολόγηση.