νεολαία

Ξανά στους δρόμους οι μαθητές!

Αντίσταση στις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές και την καταστολή

Νέα από τις σχολές

Νέα από τις σχολές

Το φοιτητικό κίνημα να συνεχίσει αυτό που ξεκίνησε δυναμικά

Απέναντι στην Κεραμέως, τα ΜΑΤ και τους ιδιώτες

Κυβερνητικό ξήλωμα της δημόσιας και δωρεάν παιδείας

Σκληρός αντι-εκπαιδευτικός νεοφιλελευθερισμός από την κυβέρνηση

Σε αγωνιστική τροχιά ξανά οι Φοιτητικοί Σύλλογοι!

Ήταν δεδομένο ότι οι αναδιαρθρώσεις που επιδιώκει να επιβάλει η ΝΔ στο δημόσιο πανεπιστήμιο δε θα έμεναν αναπάντητες.

Νέα από τις σχολές

Νέα από τις σχολές

Τα πρώτα φοιτητικά «σκιρτήματα» ενάντια στην κυβέρνηση

Ενάντια σε κατάργηση ασύλου, υποχρηματοδότηση, εξίσωση πτυχίων κολλεγίων-ΑΕΙ

«Φοιτητές/τριες Ενάντια στο Σύστημα»: Να αμφισβητήσουμε την «κανονικότητά» τους

Η  νέα ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινά με κατηργημένο το πανεπιστημιακό άσυλο και με τη νέα Υπουργό Παιδείας να σχεδιάζει σκληρές νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις ενάντια στο δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο.

Νέα κυβέρνηση, νέα χρονιά, νέοι αγώνες

Να υπερασπιστούμε ξανά το δημόσιο σχολείο!

Η νέα χρονιά, το άσυλο και οι αναγκαίοι αγώνες

Μεγάλη κουβέντα γίνεται από την περσινή χρονιά σχετικά με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Μαθητές και γονείς δέσμιοι των βάσεων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

Σ τις 27/8 ανακοινώθηκαν οι βάσεις των σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Κάτω τα χέρια από το άσυλο!

Η ΝΔ επαναφέρει το ζήτημα του ασύλου κι εμείς απαντάμε

Camping resist.reclaim.revolt 2019

Συζητήσεις, ψυχαγωγία, αυτοοργάνωση

Camping resist.reclaim.revolt 2019

Resist! Reclaim! Revolt! Αντίσταση, διεκδίκηση, εξέγερση!

Πανελλήνιες εξετάσεις: Ένα εξοντωτικό και βάρβαρο σύστημα

Ένας χρόνιος και βάρβαρος θεσμός συνεχίστηκε απαράλλακτος και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αναφερόμαστε φυσικά στις πανελλήνιες εξετάσεις που κάθε χρόνο εξοντώνουν σωματικά, πνευματικά και ψυχολογικά χιλιάδες έφηβους, εντάσσοντάς τους σε ένα κανιβαλιστικό πλαίσιο ανταγωνισμού, βαθμοθηρίας και ατομισμού.

Νέα από τις σχολές

Νέα από τις σχολές

Ο βάρβαρος θεσμός των πανελληνίων εξετάσεων

Οι μαθητές της Γ’ Λυκείου έχουν μπει κυριολεκτικά στην τελική ευθεία για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Ένα θεσμό καταπιεστικό και ανταγωνιστικό που υποβαθμίζει το δημόσιο σχολείο και αποφέρει αλόγιστα κέρδη σε ιδιώτες. Έχουμε γράψει επανειλημμένως για τη βαναυσότητα αυτών των εξετάσεων που καμία κυβέρνηση δεν έχει τολμήσει να τα βάλει με τη βιομηχανία τους. Δυστυχώς και φέτος δεν έχει αλλάξει κάτι.

H νεολαία μπροστά στη μάχη των Ευρωεκλογών

Μαζική συμμετοχή – Ψήφος στην Αριστερά!

Να πυροδοτήσουμε την πολιτική συζήτηση μέσα στις σχολές

Το σύνηθες είναι μετά τις φοιτητικές εκλογές να χαλαρώνει η παρέμβαση της φοιτητικής Αριστεράς, καθώς τα αμφιθέατρα αδειάζουν λόγω των επερχόμενων εξεταστικών και η δυνατότητα απεύθυνσης σε κόσμο της σχολής μειώνεται . Φέτος όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Νέα από τις σχολές

Νέα από τις σχολές

Φοιτητικές Εκλογές 2019: Αύξηση της συμμετοχής, ενίσχυση της Αριστεράς

Τα αποτελέσματα των φετινών φοιτητικών εκλογών δεν άλλαξαν τους πολιτικούς συσχετισμούς μέσα στους φοιτητικούς συλλόγους, με τη ΔΑΠ για άλλη μία χρονιά να κρατάει την πρώτη θέση, με ποσοστό περίπου 40%.

Οι μαθητές απέναντι στις πανελλήνιες εξετάσεις

Εκδήλωση των Μαθητών-τριών Ενάντια στο Σύστημα στην Κομμούνα στις 20/4

Οι φοιτητικές εκλογές και οι ευθύνες της Αριστεράς

Έπειτα από μία χρονιά, κατά την οποία αφενός αναδιαρθρώθηκε ο νόμος Γαβρόγλου (αποστοίχιση επαγγελματικών δικαιωμάτων, απόσπαση παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία, διασπάσεις πτυχίων, συγχωνεύσεις-καταργήσεις τμημάτων με παράλληλη ίδρυση άλλων, πάντοτε σύμφωνα με τα κριτήρια της αγοράς) και αφετέρου οι φοιτητές/τριες βρέθηκαν αντιμέτωποι/ες περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά με τα σαρωτικά αποτελέσματα της υποχρηματοδότησης και των μνημονιακών περικοπών στην εκπαίδευση και τις φοιτητικές παροχές (και όλα αυτά κατά τη χρονιά της «εξόδου από τα μνημόνια»!), ενώ θα κληθούν στις 10 Απρίλη να συμμετάσχουν στις φοιτητικές εκλογές.

Νέα από τις σχολές

Νέα από τις σχολές

Πανεκπαιδευτικό μέτωπο ενάντια στο νόμο Γαβρόγλου

Νεοφιλελεύθερη επίθεση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης

Νέα από τις σχολές

Νέα από τις σχολές

Φοιτητικές εκλογές στις 10 Απρίλη: Η Αριστερά μπροστά σε μια δύσκολη μάχη

Οι φετινές φοιτητικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 10 Απριλίου μέσα σε ένα όχι και τόσο ευνοϊκό κλίμα για το φοιτητικό κίνημα και την Αριστερά. Στο δρόμο προς τις κάλπες η φοιτητική Αριστερά καλείται να αναμετρηθεί όχι μόνο με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, αλλά και με τις παθογένειες που ταλανίζουν την ίδια τα τελευταία χρόνια.

Η πάλη ενάντια στο σεξισμό στα σχολεία

Η εκδήλωση των ΜΕΣ για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας

Πανελλαδικό μάζεμα της ΑΡιστερής ΕΝότητας στις 16-17 Μάρτη

Η φοιτητική Αριστερά μπροστά σε δύσκολα καθήκοντα

8η Μάρτη: Τα σχολεία αντιστέκονται στο σεξισμό!

Ο  σεξισμός και η γυναικεία καταπίεση δεν κατέβηκαν από τον ουρανό. Ξεκινούν από το σπίτι, το σχολείο και συνεχίζονται στη δουλειά και στον κοινωνικό περίγυρο. Ειδικότερα όμως ο χώρος του σχολείου απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή γιατί ξεδιπλώνονται εντός του σεξιστικές αντιλήψεις και συμπεριφορές οι οποίες δε γίνονται αντιληπτές από τα παιδιά, εγγράφονται όμως στη μνήμη και το υποσυνείδητό τους.

Οι μαθητές παίρνουν θέση: Η απάντηση στον εθνικισμό δεν βρίσκεται στις Πρέσπες

Τ ο μακεδονικό ζήτημα κυριάρχησε στο δημόσιο διάλογο τους τελευταίους μήνες. Η συζήτηση αναπόφευκτα έφτασε στις τάξεις και τα προαύλια των σχολείων όπου μαθητές, καθηγητές και γονείς κλήθηκαν να πάρουν θέση. Από τη μία η ακροδεξιά προσπάθησε να διεισδύσει και να κερδίσει το χαμένο έδαφος στη νεολαία, από την άλλη η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ βρήκε την ευκαιρία να παραστήσει τον εκφραστή των μαθητών που αντιστέκονται στον εθνικισμό. Την αλήθεια για το τι συμβαίνει όμως στα σχολεία, μας τη δίνουν οι ίδιοι οι μαθητές.

Πανεκπαιδευτικό κίνημα απέναντι στο νομοσχέδιο Γαβρόγλου!

Τις τελευταίες εβδομάδες σύσσωμο το εκπαιδευτικό κίνημα βγήκε στο δρόμο ενάντια στο νομοσχέδιο Γαβρόγλου και τη μνημονιακή επίθεση που συντελείται τόσο απέναντι στην ίδια τη δημόσια εκπαίδευση, όσο και στους λειτουργούς της.

Επίσκεψη των ΜΕΣ στο Κέντρο Προσφύγων Λαυρίου

Η  αλληλεγγύη και η δράση δεν σταμάτησαν για τους/τις Μαθητές/τριες Ενάντια στο Σύστημα (ΜΕΣ) ούτε στις γιορτές.

Νέα από σχολές

Νέα από σχολές

Να μη χαθεί το πολιτικό νόημα του Δεκέμβρη

Σ το προηγούμενο φύλλο της ΕΑ προσπαθήσαμε να αναδείξουμε τα γεγονότα και την πολιτική σημασία της εξέγερσης του 2008. Δέκα χρόνια μετά, αυτή η ζωντανή φλόγα των νεολαιίστικων αγώνων του Δεκέμβρη φαίνεται πως αργοσβήνει, παρότι κάποιοι νομίζουν πως θα την κρατήσουν ζωντανή ακόμη και …με φωτοβολίδες ευθείας βολής. Ο Δεκέμβρης δεν ήταν απλώς η αντιπαράθεση με τις μονάδες καταστολής. Ήταν ένα τεράστιο εξεγερσιακό κίνημα που αμφισβήτησε ένα ολόκληρο σύστημα κέρδους, βίας και καταπίεσης.

Οι μαθητές στους δρόμους

Ρεπορτάζ και συμπεράσματα από το μεγάλο ξεσηκωμό στη Γαλλία

Οι καταλήψεις όπλα των μαθητών και όχι εργαλεία των φασιστών

Την ώρα που η ίδια η κυβέρνηση έχει θέσει στην κεντρική πολιτική συζήτηση τα λεγόμενα «εθνικά» θέματα, με αποκορύφωμα τη συμφωνία των Πρεσπών και μάλιστα επικαλούμενη τις αλυτρωτικές δήθεν βλέψεις της γειτονικής χώρας, η ακροδεξιά βρήκε την ευκαιρία να (ξανα)βγει στο προσκήνιο. Για πρώτη φορά, αυτή η συζήτηση μεταφέρθηκε στα σχολεία, υποκινούμενη από ακροδεξιές ομάδες.

Νέα από τις σχολές

Νέα από τις σχολές

Πολυτεχνείο 2018: Ζωντάνια, μαζικότητα και πολιτικά μηνύματα

Το φετινό τριήμερο του Πολυτεχνείου, σε αντίθεση με πέρσι, παρουσίασε πιο εξωστρεφή χαρακτηριστικά και μεγαλύτερη ζωντάνια. Αρκετές εκδηλώσεις και αφιερώματα περιέβαλαν τον εορτασμό, ενώ κατά τη διάρκεια του τριημέρου η νεολαία πέρασε μαζικά από το χώρο. Το ζήτημα της επανάκτησης του πιο πολιτικού και ανοικτού χαρακτήρα του Πολυτεχνείου είναι κάτι που πρέπει να επανέλθει στο προσκήνιο και φέτος έγινε μια καλή αρχή.

Νέα από τις σχολές

Νέα από τις σχολές

Τα σχολεία στους δρόμους – Τα νομοσχέδιά τους στο κενό!

Μαθητές μίλησαν στην Εργατική Αριστερά για τα σχολεία τους και τις κινητοποιήσεις τους

Συμπεράσματα από το πανελλαδικό διήμερο της ΑΡΕΝ

Να συνεχίσουμε μετωπικά και αριστερά

Νέα από τις σχολές

Νέα από τις σχολές

Η στοχοποίηση του ασύλου πρέπει να απαντηθεί

Σ το γραφείο 516 της Φιλοσοφικής αποφάσισε να εγκατασταθεί πολιτικά η φοιτητική ομάδα της αναρχικής συλλογικότητας «Ρουβίκωνας», ανοίγοντας στέκι για την παρέμβασή της στη σχολή. Άμεσο επακόλουθο ήταν ένα ενορχηστρωμένο κύμα τρομοϋστερίας από τα ΜΜΕ περί «ανάγκης κατάλυσης του ασύλου» και «διασφάλισης της τάξης», που έρχεται σε πλήρη σύμπλευση με την ατζέντα και τη ρητορική της Νέας Δημοκρατίας.

Νέα από τις σχολές

Νέα από τις σχολές

Το περιοδικό των ΜΕΣ εκδίδεται ξανά!

Ε ίναι πραγματικότητα. Το περιοδικό των Μαθητών-τριών Ενάντια στο Σύστημα (ΜΕΣ) επανεκδίδεται. Έπειτα από 6 χρόνια και μέσα σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, οι μαθητές και οι μαθήτριες επέλεξαν να ξαναπιάσουν την πένα τους.

Μαθητικές διαδηλώσεις ενάντια στο νόμο Γαβρόγλου

Ο ι προωθούμενες αλλαγές από το Υπουργείο Παιδείας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και συγκεκριμένα στη δομή της Γ΄Λυκείου και τον τρόπο εισόδου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχουν προκαλέσει κύμα αντιδράσεων σε μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς

Οι μαθητές/τριες απέναντι στα μέτρα Γαβρόγλου

 ι αλλαγές που έχει εξαγγείλει το Υπουργείο Παιδείας για τη Γ’ Λυκείου και τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, έχει δημιουργήσει μεγάλη συζήτηση ανάμεσα σε μαθητές και μαθήτριες στα σχολεία.

«Πανεπιστημιοποίηση» = υποβάθμιση των σπουδών μας και απολύσεις

 Τη χρονιά που μας πέρασε ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής το οποίο ήρθε να συμπληρώσει το νόμο Γαβρόγλου που είχε προηγηθεί το καλοκαίρι. Αυτή η ψήφιση έγινε σε ένα κλίμα αντιδράσεων από τους φοιτητικούς συλλόγους (ΣΓΤΚΣ, ΣΕΥΠ) με πολύμηνες συνελεύσεις - καταλήψεις – κινητοποιήσεις. Τα αποτελέσματα αυτών των μέτρων φαίνονται με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, όπου οι φοιτητές βρίσκονται μετέωροι όσον αφορά το πρόγραμμα σπουδών τους και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.

Pages