νεολαία

Οι καταλήψεις όπλα των μαθητών και όχι εργαλεία των φασιστών

Την ώρα που η ίδια η κυβέρνηση έχει θέσει στην κεντρική πολιτική συζήτηση τα λεγόμενα «εθνικά» θέματα, με αποκορύφωμα τη συμφωνία των Πρεσπών και μάλιστα επικαλούμενη τις αλυτρωτικές δήθεν βλέψεις της γειτονικής χώρας, η ακροδεξιά βρήκε την ευκαιρία να (ξανα)βγει στο προσκήνιο. Για πρώτη φορά, αυτή η συζήτηση μεταφέρθηκε στα σχολεία, υποκινούμενη από ακροδεξιές ομάδες.

Νέα από τις σχολές

Νέα από τις σχολές

Πολυτεχνείο 2018: Ζωντάνια, μαζικότητα και πολιτικά μηνύματα

Το φετινό τριήμερο του Πολυτεχνείου, σε αντίθεση με πέρσι, παρουσίασε πιο εξωστρεφή χαρακτηριστικά και μεγαλύτερη ζωντάνια. Αρκετές εκδηλώσεις και αφιερώματα περιέβαλαν τον εορτασμό, ενώ κατά τη διάρκεια του τριημέρου η νεολαία πέρασε μαζικά από το χώρο. Το ζήτημα της επανάκτησης του πιο πολιτικού και ανοικτού χαρακτήρα του Πολυτεχνείου είναι κάτι που πρέπει να επανέλθει στο προσκήνιο και φέτος έγινε μια καλή αρχή.

Νέα από τις σχολές

Νέα από τις σχολές

Τα σχολεία στους δρόμους – Τα νομοσχέδιά τους στο κενό!

Μαθητές μίλησαν στην Εργατική Αριστερά για τα σχολεία τους και τις κινητοποιήσεις τους

Συμπεράσματα από το πανελλαδικό διήμερο της ΑΡΕΝ

Να συνεχίσουμε μετωπικά και αριστερά

Νέα από τις σχολές

Νέα από τις σχολές

Η στοχοποίηση του ασύλου πρέπει να απαντηθεί

Σ το γραφείο 516 της Φιλοσοφικής αποφάσισε να εγκατασταθεί πολιτικά η φοιτητική ομάδα της αναρχικής συλλογικότητας «Ρουβίκωνας», ανοίγοντας στέκι για την παρέμβασή της στη σχολή. Άμεσο επακόλουθο ήταν ένα ενορχηστρωμένο κύμα τρομοϋστερίας από τα ΜΜΕ περί «ανάγκης κατάλυσης του ασύλου» και «διασφάλισης της τάξης», που έρχεται σε πλήρη σύμπλευση με την ατζέντα και τη ρητορική της Νέας Δημοκρατίας.

Νέα από τις σχολές

Νέα από τις σχολές

Το περιοδικό των ΜΕΣ εκδίδεται ξανά!

Ε ίναι πραγματικότητα. Το περιοδικό των Μαθητών-τριών Ενάντια στο Σύστημα (ΜΕΣ) επανεκδίδεται. Έπειτα από 6 χρόνια και μέσα σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, οι μαθητές και οι μαθήτριες επέλεξαν να ξαναπιάσουν την πένα τους.

Μαθητικές διαδηλώσεις ενάντια στο νόμο Γαβρόγλου

Ο ι προωθούμενες αλλαγές από το Υπουργείο Παιδείας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και συγκεκριμένα στη δομή της Γ΄Λυκείου και τον τρόπο εισόδου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχουν προκαλέσει κύμα αντιδράσεων σε μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς

Οι μαθητές/τριες απέναντι στα μέτρα Γαβρόγλου

 ι αλλαγές που έχει εξαγγείλει το Υπουργείο Παιδείας για τη Γ’ Λυκείου και τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, έχει δημιουργήσει μεγάλη συζήτηση ανάμεσα σε μαθητές και μαθήτριες στα σχολεία.

«Πανεπιστημιοποίηση» = υποβάθμιση των σπουδών μας και απολύσεις

 Τη χρονιά που μας πέρασε ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής το οποίο ήρθε να συμπληρώσει το νόμο Γαβρόγλου που είχε προηγηθεί το καλοκαίρι. Αυτή η ψήφιση έγινε σε ένα κλίμα αντιδράσεων από τους φοιτητικούς συλλόγους (ΣΓΤΚΣ, ΣΕΥΠ) με πολύμηνες συνελεύσεις - καταλήψεις – κινητοποιήσεις. Τα αποτελέσματα αυτών των μέτρων φαίνονται με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, όπου οι φοιτητές βρίσκονται μετέωροι όσον αφορά το πρόγραμμα σπουδών τους και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.

Νέα από τις σχολές

Νέα από τις σχολές

Οι μαθητές απέναντι στα μέτρα Γαβρόγλου!

Συνέντευξη με τη Ροζάνα και τον Άρη για τις αλλαγές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Η φοιτητική Αριστερά μπροστά στις προκλήσεις της νέας χρονιάς

«Κάθε πέρσι και καλύτερα» η κατάσταση στις σχολές

Νέα από τις σχολές

Νέα από τις σχολές

Ανάγκη ριζικών αλλαγών και ενίσχυσης του Δημόσιου Σχολείου

«Καλές προθέσεις» οι προτάσεις του υπουργείου

Κάμπινγκ ΔΕΑ 2018

Ριζοσπαστισμός, συλλογικότητα, έμπνευση

Βάσεις 2018: Ψυχοφθόρο, ανταγωνιστικό, παράλογο σύστημα

Ανάγκη μετάβασης σε ένα άλλο εκπαιδευτικό σύστημα

Μια βδομάδα πλούσια σε συζητήσεις και όχι μόνο

Πρόγραμμα του camping νεολαίας της ΔΕΑ

Στην τελική ευθεία για το camping νεολαίας της ΔΕΑ

Πλησιάζουν οι μέρες για το camping νεολαίας της ΔΕΑ, που θα πραγματοποιηθεί στο Βαθύ Γυθείου από τις 28 Ιουλίου έως τις 5 Αυγούστου.

Η φοιτητική Αριστερά μπροστά στην ανασκόπηση και το σχεδιασμό

Η  καλοκαιρινή ανάπαυλα αποτελεί μια καλή ευκαιρία ανασκόπησης της χρονιάς που πέρασε σε επίπεδο φοιτητικού κινήματος, αλλά και σχεδιασμού για τη χρονιά που έρχεται.

Σε ένα μήνα το camping νεολαίας της ΔΕΑ

Μια εβδομάδα για διακοπές και πολιτική συζήτηση

Το πτυχίο κρίνεται ανεπαρκές!

Τροπολογία για την απόσπαση της παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας

Νομοσχέδιο που εισάγει την «αξιολόγηση» και την εντατικοποίηση στην Παιδεία

Το νομοσχέδιο για τις νέες υποστηρικτικές δομές στην εκπαίδευση ψηφίστηκε στη βουλή από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρά τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών, που διαδήλωσαν την ίδια μέρα έξω από το κοινοβούλιο. Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει τις κρατικές δαπάνες, να συρρικνώσει δομές και να μειώσει τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στα σχολεία.

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν... στο camping της ΔΕΑ

Σ ε μια περίοδο όπου οι καλοκαιρινές διακοπές για τους περισσότερους αποτελούν πολυτέλεια, είναι πολύ σημαντική η πρόταση των νεολαιίστικων πολιτικών camping.

Νέα από τις σχολές

Νέα από τις σχολές

Δίδακτρα σε προπτυχιακό επίπεδο;

Την Τετάρτη 2/5 ο πρόεδρος του τμήματος της Αρχιτεκτονικής Πάτρας, αφού ενημέρωσε τη συνέλευση των καθηγητών για την πρότασή του, κάλεσε στη συνέχεια τους φοιτητές να μαζευτούν για να τους την παρουσιάσει.

Ανακοίνωση του Κόκκινου Δικτύου στις σχολές για τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών

Γ ια ακόμη μία χρονιά ο μεγάλος πρωταγωνιστής των φοιτητικών εκλογών είναι η αποχή -η οποία κάθε χρόνο μεγαλύτερη- και για αυτόν ακριβώς το λόγο πρέπει να είναι στο επίκεντρο του προβληματισμού όλων των δυνάμεων της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς στις σχολές.

Νέα από τις σχολές

Νέα από τις σχολές

Η ΔΑΠ και οι «ανεξάρτητοι» στην υπηρεσία του συστήματος

Η ριζοσπαστική Αριστερά οφείλει να απαντήσει

Νέα από τις σχολές

Νέα από τις σχολές

Φοιτητικές εκλογές στις 16 Μάη: Να δυναμώσει η Αριστερή Ανατρεπτική Συνεργασία (ΑΡΕΝ-ΕΑΑΚ-ΑΡΔΙΝ)

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία προς τις φοιτητικές εκλογές, έπειτα από μια χρονιά επιθετικών πολιτικών στην εκπαίδευση μέσω του νόμου Γαβρόγλου.

Νέα από τις σχολές

Σχολές Πάτρας: Οι φοιτητικοί σύλλογοι της Πάτρας μαζί με φορείς και σωματεία διοργάνωσαν δύο αντιπολεμικά-αντιιμπεριαλιστικά συλλαλητήρια την Τρίτη 17/4, καθώς και την Πέμπτη 26/4. Οι φοιτητές έδωσαν μαζικό παρόν στις συγκεκριμένες κινητοποιήσεις, δείχνοντας την έντονη ανησυχία τους μετά και απ’ τα τελευταία γεγονότα στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής. Τον τελευταίο καιρό στις σχολές του Πανεπιστημίου της Πάτρας και συγκεκριμένα στη Σύγκλητο, συζητιέται το ενδεχόμενο επιβολής διδάκτρων σε μεταπτυχιακά προγράμματα σε μια σειρά από σχολές. Την Παρασκευή 20/4 είχε προγραμματιστεί Σύγκλητος, ώστε να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, κάτι το οποίο δεν έγινε χάρη στη μαζική παράσταση που πραγματοποίησαν οι φοιτητικοί σύλλογοι. Παρ’ όλα αυτά είναι ένα ζήτημα που θα ανοιχτεί σε επόμενες συνεδριάσεις. Η Αριστερή Ενότητα Πάτρας (ΑΡΕΝ) και το Αριστερό Δίκτυο Νεολαίας κάνουν ανοιχτό κάλεσμα σε όλες τις αριστερές δυνάμεις και τους ανένταχτους αγωνιστές και αγωνίστριες στη συνδιοργάνωση «ανοιχτής εκδήλωσης-συζήτησης με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις και την επίθεση που δεχόμαστε στο Πανεπιστήμιο, καθώς και να σχεδιάσουμε από κοινού την αντεπίθεσή μας».

Η φοιτητική Αριστερά μπροστά στις προκλήσεις της συγκυρίας

Μαζικά, ενωτικά και αντικαπιταλιστικά

Απεργία στα αγγλικά πανεπιστήμια: Προς μια νέα κλιμάκωση;

Εν μέσω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για το Brexit μεταξύ της αγγλικής κυβέρνησης και της Ε.Ε, της απέλασης ρώσων διπλωματών μετά το θάνατο του πρώην κατασκόπου και της αδυναμίας της Μέι να επιβληθεί στην κοινοβουλευτική της ομάδα για τους χειρισμούς της σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις, αλλά και με εσωτερικά θέματα, η κοινωνία της Αγγλίας φαίνεται να βρίσκεται σε έναν συνεχή αναβρασμό, ο οποίος εκφράζεται κατά τόπους με μικρότερες ή μεγαλύτερες απεργίες ή διαμαρτυρίες.

Ενάντια στη διάσπαση και την παραταξιοποίηση

Για τα ΕΑΑΚ – Τα ανεξάρτητα αριστερά σχήματα των νικηφόρων αγώνων

Η Φιλοσοφική συνεχίζει σε κινηματική τροχιά!

Τρίτη συνεχόμενη αγωνιστική απόφαση έλαβε ο φοιτητικός σύλλογος φιλοσοφικής στη συνέλευση που διεξήχθη την προηγούμενη εβδομάδα, στις 26/3.

Νέα από τις σχολές

Νέα από τις σχολές

Κινητοποιήσεις στη Φιλοσοφική

Ενάντια στη διάσπαση και στην εξίσωση πτυχίων

Νέα από τις σχολές

Νέα από τις σχολές

Νέα από τις σχολές

Νέα από τις σχολές

Στις διώξεις του «πρύτανη των ΜΑΤ» απαντάμε: Όχι στην ποινικοποίηση των αγώνων!

Στις 13/3 δικάζονται διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ και ένας καθηγητής, για τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του 2014, κατόπιν δίωξης που ζήτησε ο Θεόδωρος Φορτσάκης, τέως πρύτανης και νυν βουλευτής της ΝΔ. Οι διώξεις αυτές αποτελούν μια ξεκάθαρη πρόκληση απέναντι στο συνδικαλιστικό κίνημα και τους συλλογικούς αγώνες. Απέναντι σε αυτή την πρόκληση πρέπει να υπάρξει μια απάντηση όχι μόνο μέσα στις αίθουσες των δικαστηρίων αλλά και στο δρόμο.

Νέα από τις σχολές

Νέα από τις σχολές

Πρόσχημα για κλεισίματα και συγχωνεύσεις το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Συνέντευξη με μέλος της αγωνιστικής Πρωτοβουλίας των ΤΕΙ

Ο αγώνας στα ΤΕΙ δεν έχει λήξει ακόμη

Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν κατατεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Παρότι αρχική επιθυμία του υπουργείου ήταν να ψηφιστεί από το Νοέμβρη, μπορούμε να θεωρήσουμε ως μια μικρή νίκη του κινήματος τη μετάθεσή του λίγους μήνες μετά, καθώς και τη μη συγχώνευση κάποιων τμημάτων που σχεδιαζόταν να μπουν συγχωνευμένα στο ΠΔΑ.

Νέα από τις σχολές

Νέα από τις σχολές

Οι αντιδράσεις ενάντια στις συγχωνεύσεις στα ΤΕΙ συνεχίζονται

Αγώνας μέχρι την απόσυρση του νομοσχεδίου

Νέα από τις σχολές

Νομική Αθήνας: Είναι γνωστό ότι η Κοσμητεία της Νομικής Αθήνας είναι αρνητική σε κάθε πολιτική διεργασία ή κινηματική όξυνση μπορεί να υπάρξει εντός της σχολής. Το τελευταίο της επίτευγμα όμως είναι αδιανόητο. Ο Γάλλος φιλόσοφος και μαρξιστής Αλαίν Μπαντιού προθυμοποιήθηκε να δώσει διάλεξη στη Νομική σε εκδήλωση που θα συνδιοργάνωνε η ΑΡΕΝ Νομικής μαζί με το περιοδικό «Αλήθεια». Η διοίκηση της σχολής αρνήθηκε επιδεικτικά να παραχωρήσει αίθουσα για την εκδήλωση υπό το πρόσχημα ότι διανύουμε εξεταστική περίοδο την ώρα που η εκδήλωση ήταν προγραμματισμένη για το Σάββατο 27/1. Τα lock out στις επετείους της 17ης Νοέμβρη και 6ης Δεκέμβρη, τα lock out της σχολής όταν γίνονται εκδηλώσεις για τα δικαιώματα των κρατουμένων καθώς και οι ανοιχτές συνομιλίες της διοίκησης της σχολής με τη ΓΑΔΑ αποδεικνύουν ότι υπάρχει φοβικότητα απέναντι σε οτιδήποτε ριζοσπαστικό. Ακόμη και απέναντι σε ένα μαρξιστή φιλόσοφο διεθνούς φήμης που οποιοδήποτε πανεπιστήμιο παγκόσμια θα τον θεωρούσε ευπρόσδεκτο.

Pages