Τη χαρίζουν στους ιδιώτες
Η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να μην αφήσει τίποτα όρθιο ώσπου να τελειώσει η θητεία της. Τίποτα από αυτά που λαχταρούν να βάλουν χέρι οι μεγάλοι καρχαρίες του συστήματος, όπως η ενέργεια και το ηλεκτρικό ρεύμα.
Έτσι αφού οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια επέτρεψαν στους ιδιώτες να μπορούν να πουλάνε στον κόσμο ρεύμα σε τιμές πιο φθηνές από τη ΔΕΗ, υποχρεώνοντας μάλιστα το δημόσιο οργανισμό να τους το πουλάει φθηνά ενώ η ίδια η ΔΕΗ αύξανε συνεχώς τα δικά της τιμολόγια, τώρα προχωρούν ακόμη παραπέρα την προσπάθεια τους. Το κολπάκι που φτιάξανε αυτή τη φορά είναι η αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ κατά 750 εκατ. χωρίς να επιτρέπεται η συμμετοχή του βασικού μετόχου, δηλαδή του κράτους. Περιορίζοντας έτσι το ποσοστό του δημοσίου από το 51 στο 33%.
Οι εκατοντάδες εργαζόμενοι της ΔΕΗ είναι βέβαιο ότι δεν έπεσαν από τα σύννεφα με αυτή την απόφαση. Σε κάθε περίπτωση βέβαια το ότι το περίμενες κάτι (ειδικά και με την αδράνεια και την ύπνωση στην οποία έχουν πέσει τα τελευταία χρόνια τα σωματεία τους και η Ομοσπονδία τους) δε σημαίνει ότι το χωνεύεις και εύκολα. Πολύ περισσότερο όταν γνωρίζεις ότι το μέλλον που σε περιμένει σε περίπτωση που ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση είναι άκρως ζοφερό. Περικοπές μισθών, μειώσεις μόνιμου προσωπικού, αύξηση των προβληματικών συνθηκών εργασίας. Μια ματιά μόνο στον κατάλογο των ατυχημάτων που έχουν γίνει σε εργολαβίες που δούλευαν για λογαριασμό της ΔΕΗ τα τελευταία 30 χρόνια αρκεί.
Πριν από την τελευταία αυτή κίνηση άλλωστε η κυβέρνηση της ΝΔ είχε προχωρήσει σε άρση της μονιμοποίησης των νεοεισερχομένων στην Επιχείρηση, στο ξεπούλημα των λιγνιτικών μονάδων κ.α. Οι προειδοποιήσεις ήταν ξεκάθαρες αλλά οι αντιδράσεις δυστυχώς παθητικές ως ανύπαρκτες.
Τα έσοδα της ΔΕΗ αν υπήρχε μια διαχείριση με κέντρο τις ανάγκες όλου του λαού θα είχαν κατορθώσει να παρέχουν με ρεύμα φθηνό κάθε γωνιά της χώρας και δεν θα υπήρχε η ανάγκη να κόβεται το ρεύμα σε εκατοντάδες ανθρώπους που υποφέρανε τα τελευταία 40 χρόνια από τη σκληρή λιτότητα των μνημονιακών και όλων των υπόλοιπων κυβερνήσεων. Οι καρχαρίες έχουν θησαυρίσει επενδύοντας με εγγυημένα έσοδα, στις θυγατρικές επιχειρήσεις της ΔΕΗ. Η κυβέρνηση είχε παραδώσει σε αυστραλιανό fund το 49% του ΔΕΔΔΗΕ 15 μέρες νωρίτερα και στον ΑΔΜΗΕ πριν λίγα χρόνια.
Παρά τις δυσκολίες που αναφέραμε οι εργαζόμενοι έχουν το χρόνο να αντιστρέψουν την κατάσταση. Η τελική απόφαση για την ιδιωτικοποίηση θα παρθεί, στις 19 Οκτώβρη, από τη γενική συνέλευση των μετόχων. Αν η ιδιωτικοποίηση γίνει πραγματικότητα τότε η διεθνής εμπειρία είναι σαφής. Αν τώρα υπάρχουν δεκάδες προβλήματα αποπληρωμής των λογαριασμών, τότε θα υπάρξει μαζική αδυναμία και αποκλεισμός εκατοντάδων δικών μας ανθρώπων, από τα λαϊκά στρώματα, από την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.Μάλιστα σε πολλές πόλεις και χώρες η αποτυχία των ιδιωτικοποιήσεων και η ενεργειακή φτώχεια που δημιούργησε σε χιλιάδες κόσμου, τους οδηγεί τα τελευταία χρόνια στην προσπάθεια να επανακρατικοποιήσουν (έστω με μεσολάβηση της τοπικής αυτοδιοίκησης) την ηλεκτρική ενέργεια. Από το Αμβούργο της Γερμανίας ως τη Βρετανία, ακόμη και στις ΗΠΑ τη χώρα όπου υπήρξαν οι πιο σκληρές ίσως επιπτώσεις από την ιδιωτικοποίηση.
Η περιβόητη απελευθέρωση της ενέργειας που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια το μόνο που έχει αποφέρει είναι περισσότερα κέρδη για τους ιδιώτες (με τα φωτοβολταϊκά και κυρίως με τις ανεμογεννήτριες, εκτός από την παραχώρηση τμήματος του ΑΔΜΗΕ και το πάρτι των εναλλακτικών παρόχων με τις ευλογίες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια). Οι εργαζόμενοι και όλοι μας ένα συμφέρον έχουμε. Να παραμείνει η ΔΕΗ στο δημόσιο. Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι δημόσιο αγαθό και όχι μπίζνα για τον κάθε επιχειρηματία Η ΔΕΗ είναι απαραίτητο να είναι κρατική και να έχει την αποκλειστικότητα στην παραγωγή, τη μεταφορά και τη διανομή του ηλεκτρικού ρεύματος. Να το εκμεταλλεύεται προς όφελος του λαού ώστε να αποκαθίστανται γρήγορα οι ζημιές μετά από τις λεγόμενες «φυσικές» καταστροφές που θα είναι τμήμα της καθημερινότητάς μας για τα επόμενα χρόνια. Το να προσπαθείς να παρέχεις έτσι ρεύμα φθηνό για το λαό και όχι για τα τρωκτικά της αγοράς είναι μια επιλογή που μπορεί να κατακτηθεί μόνο με μαζικούς αγώνες.
Όλοι μαζί οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και σε όλες τις θυγατρικές της, και όλος ο λαός ένα δρόμο έχουμε. Τον δρόμο της μαζικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και τις επιλογές της. Το δρόμο που χάραξαν οι αγώνες των εργαζομένων στην e-food. Την συντονισμένη ενωτική και μαζική δράση ώστε να μπορέσουμε να τελειώσουμε με την νεοφιλελεύθερη στρατηγική των ιδιωτικοποιήσεων. Μαζικές και συνεχείς απεργίες των εργαζομένων και δράσεις καθημερινές κεντρικά και στις γειτονιές είναι ο δρόμος για να τα καταφέρουμε.