Με κόκκινο μελάνι

Πολιτικό σχόλιο

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Επιμέλεια: Σπύρος Αντωνίου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ
Βαθαίνει η ελληνική εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ, με την κυβέρνηση να συνεχίζει τα προκλητικά μιλιταριστικά σόου, με κάθε ευκαιρία. Για ακόμα μια χρονιά, η Ελλάδα φιλοξενεί την πολυεθνική στρατιωτική άσκηση «Ηνίοχος», με τη συμμετοχή στρατιωτικών δυνάμεων από μια σειρά χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ (Γαλλία, ΗΠΑ, Ισραήλ, Ιταλία κ.α.). Πρωταγωνιστικό ρόλο στην «πρόβα» πολεμικής αναμέτρησης, πέρα από τα ελληνικά και τα μόνιμα «καλοδεχούμενα» ισραηλινά μαχητικά, παίζουν τα διαβόητα αεροπλανοφόρα  «Charles De Gaulle» και «USS Harry S. Truman». Οι «πλωτές πολιτείες» των στενών συμμάχων του ελληνικού κράτους, Γαλλίας και ΗΠΑ, που έχουν μετατρέψει το Αιγαίο σε ορμητήριο για τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας. Και όλα αυτά, ενώ το ελληνικό κράτος στέλνει όπλα στην Ουκρανία και στρατεύματα σε ΝΑΤΟϊκούς σχηματισμούς στην Ευρώπη και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει γίνει προγεφύρωμα της αιματοχυσίας. Απάντηση στην ελληνική συμμετοχή  στον πόλεμο και στα επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ, θα δώσει η συγκέντρωση που διοργανώνουν στις 7 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Δίκτυο «Σπάρτακος» και η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων, καθώς και οργανώσεις και συλλογικότητες της Αριστεράς. Με την κοινωνία να στενάζει από την ακρίβεια, η κυβέρνηση επιμένει να κάνει εκδηλώσεις στο θωρηκτό «Αβέρωφ» για «την αγορά του αιώνα» και να επιδεικνύει τα επιπλέον Rafale στη στρατιωτική παρέλαση. Κάπως έτσι η Ελλάδα  αναδείχθηκε σε πρωταθλήτρια στις πολεμικές δαπάνες ανάμεσα στις χώρες του ΝΑΤΟ (3,8% του ΑΕΠ το 2021), ξεπερνώντας ακόμα και τις ΗΠΑ! Γιατί μπορεί να μην υπάρχουν λεφτά για νοσοκομεία και σχολεία, κοινωνικές δαπάνες, αλλά για εξοπλισμούς και πολεμικές προετοιμασίες, μοιράζονται απλόχερα…


ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΡΙΖΑ
Ολοκληρώθηκε η τριήμερη διαδικασία εκλογής συνέδρων για το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία (14-17/4). Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχαν ανακοινωθεί τα επίσημα αποτελέσματα. Ωστόσο, οι «Προεδρικοί» υποστηρίζουν ότι επικράτησαν καθαρά στην επαρχία, ενώ η «Ομπρέλα» εμφανίζεται να διατηρεί τις δυνάμεις της στα μεγάλα αστικά κέντρα (κυρίως Α Αθήνας και Α Πειραιά). Σε κάθε περίπτωση, η ομάδα Τσίπρα φαίνεται να ενισχύει την επιρροή της και να προχωρά στην εκλογή του προέδρου και της ΚΕ από την βάση, οργανωτική επιλογή που έχει προκαλέσει την αντίδραση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Στην «Ομπρέλα» υπάρχουν αυτή την στιγμή τρεις «γραμμές» για το πώς πρέπει να συμπεριφερθούν στο συνέδριο. Η μία υποστηρίζει ότι θα πρέπει να δώσουν σκληρή μάχη για τις θέσεις τους, η δεύτερη ότι απλώς πρέπει να καταγράψουν τις απόψεις τους και η τρίτη να κινηθούν σε χαμηλούς τόνους προκειμένου να μην χρεωθούν ένα σοβαρό εσωκομματικό πρόβλημα την συγκεκριμένη στιγμή, που έχει αρχίσει η πτώση των ποσοστών Μητσοτάκη. Σε αυτό που μάλλον συμφωνούν όλοι στην Κουμουνδούρου, είναι το σχέδιο «προοδευτικής διακυβέρνησης», δηλ. μια τακτική «ώριμου φρούτου» απέναντι στη ΝΔ και η κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ. 


ΤΗΛΕΚΑΝΙΒΑΛΟΙ
Η ιστορία της οικογένειας από την Πάτρα, με το θάνατο των τριών κοριτσιών, που πέθαναν το ένα μετά το άλλο, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και κατηγορούμενη ως υπεύθυνη τη μητέρα τους, κατέκλυσε τον τελευταίο καιρό τα ΜΜΕ. Με ένα απίστευτο κρεσέντο «κιτρινισμού», φημών και κάθε είδους τηλεοπτικούς «ντετέκτιβ» να ασελγούν πάνω στον ανθρώπινο πόνο, η υπόθεση αυτή επικάλυψε ως είδηση, ακόμα και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ή τη λαίλαπα των ανατιμήσεων στην ενέργεια και τα υπόλοιπα βασικά αγαθά. Φυσικά, μέσα στα θορυβώδη ρεπορτάζ των ημερών, δεν υπήρξε καμία αναφορά για την παντελή έλλειψη κοινωνικών δομών, κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων, που θα μπορούσαν να είχαν βοηθήσει την οικογένεια, πριν οδηγηθεί η κατάσταση στο έγκλημα. Οι θλιβερές σκηνές μαζικού λιντσαρίσματος στην Πάτρα και στα δικαστήρια της Ευελπίδων, «φωνάζουν» ακόμα περισσότερο τα κενά του κοινωνικού κράτους. Για αυτό και η ακροδεξιά, βρήκε την ευκαιρία να προπαγανδίσει τη θανατική ποινή, ενώ διάφοροι άσχετοι τηλεκανίβαλοι είχαν βγάλει ήδη πόρισμα, πριν αποφασιστεί η προφυλάκιση της κατηγορουμένης ή συνταχθεί μια έγκυρη ψυχιατρική γνωμάτευση. Ούτε κακές μάγισσες του Μεσαίωνα υπάρχουν, ούτε η αυτοδικία «θεραπεύει» κάτι. Υπάρχουν άρρωστοι ψυχικά άνθρωποι και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστούν. 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία