πολιτική

«Ανάγκη επαναπροσανατολισμού της ΛΑΕ»

Σ ε όλους όσους παρακολουθούν τα γεγονότα, είναι φανερό ότι η σύγκληση του ΠΣ της ΛΑΕ γίνεται σε στιγμές σημαντικής έντασης στις γραμμές της. Αυτό χρειάζεται ερμηνεία.

Προς τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου της ΛΑΕ Μια κοινή πολιτική δήλωση

Τ ο σχέδιο εισήγησης ορθά αναδεικνύει ότι η μνημονιακή πολιτική και η κρίση δεν «μας έπληξαν όλους», αλλά κάποιοι κέρδισαν και εξακολουθούν να κερδίζουν ασύστολα, χωρίς να υπάρχει κανένα φως στο βάθος του τούνελ για την μεγάλη πλειοψηφία του λαού και ότι υπάρχει απόλυτη ανάγκη τα λαϊκά στρώματα της χώρας μας να βγουν στην αντεπίθεση και να διεκδικήσουν ανυποχώρητα να πάρουν πίσω όσα τους έκλεψαν.

Κείμενο συμβολής του Κόκκινου Δικτύου

Η ΛΑΕ, όπως και το σύνολο της ριζοσπαστικής-αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, βαδίζει προς μια σημαντική πολιτική εκλογική αναμέτρηση, όπου πρέπει να γίνουν κρίσιμες επιλογές:

Λένε ότι υπάρχει υγιής επιχειρηματικότητα δίπλα στον πολίτη

Τις τελευταίες μέρες σχεδόν όλα τα ΜΜΕ έχουν καταπιαστεί με την υπόθεση σύλληψης του γνωστού τηλε-ενεχυροδανειστή (ή τηλε-μαυραγορίτη) Ριχάρδου, επιδεικνύοντας μια εξοργιστική υποκρισία.

Τι φέρνει το Βrexit;

Ο ι Κινέζοι υποστηρίζουν ότι μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις. Στην περίπτωση της Βρετανίας που ζει μέρες «πάμε Brexit, αλλά τι θα μπρέξιτ και θα κατεβάσει;», η τηλεοπτική εικόνα της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι στην προπαρασκευαστική συζήτηση της συμφωνίας, που διεξήχθη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων προτού η πρωθυπουργός πάει στους G20, ήταν ένα εκατομμύριο λέξεις. Όταν η Μέι, σε ένα πρωτοφανές ολίσθημα της γλώσσας, υπονόησε ότι πιθανότατα ένα Brexit χωρίς συμφωνία «δεν θα ήταν χειρότερο από οποιαδήποτε συμφωνία», οι βουλευτές του δικού της κόμματος, του Συντηρητικού, την κάρφωσαν στον σταυρό του μαρτυρίου : «Μας λέτε ότι καλύτερα θα ήταν να βγούμε χωρίς συμφωνία με την ΕΕ»;

Η Ανατολική Μεσόγειος στα νύχια των πολυεθνικών και των ιμπεριαλιστών - Παιχνίδια πολέμου στο όνομα των εθνικών δικαίων

Τ ο «παιχνίδι» των πολιτικών, στρατιωτικών και οικονομικών ανταγωνισμών στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Ανάμεσα στους βασικούς πρωταγωνιστές η Ελλάδα και η Τουρκία, οι οποίες εκατέρωθεν θεωρούν ότι υπερασπίζουν το δίκιο, που φυσικά πάντα είναι με το μέρος τους.

Ιμπεριαλισμός, εθνικισμός, πόλεμος και Αριστερά: Τότε και τώρα

Εκατό χρόνια από το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου

ΛΑΕ: Προς ένα κρίσιμο Πολιτικό Συμβούλιο

Η  Λαϊκή Ενότητα βαδίζει προς μια κρίσιμη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της –του κορυφαίου πολιτικού οργάνου της– όπου θα χρειαστεί να αποσαφηνίσει την πολιτική της ενόψει της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης, να συγκεκριμενοποιήσει τις συμμαχίες της, αλλά και να αποφασίσει τα αναγκαία μέτρα σχετικά με τη συλλογικότερη λειτουργία της, την πιο πλουραλιστική εκπροσώπησή της, που θα πρέπει να περιλάβει στο μεγαλύτερο βαθμό ηλικιακή και κινηματική αντιπροσωπευτικότητα.

Η νεοφιλελεύθερη αντεπανάσταση πίσω από τη συνταγματική αναθεώρηση που ζητά η ΝΔ

Η πρόσφατη, πανηγυρική έναρξη της αναθεωρητικής διαδικασίας του Συντάγματος με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών στη βουλή, είχε παρά τις επιμέρους διαφορές, ως κοινό παρονομαστή την...ολόθερμη στήριξη όλων τους, ειδικά των λεγόμενων αστικών και μνημονιακών, στη διαδικασία. Για ευνόητους λόγους: Ακόμη και αυτό το σχετικά «προοδευτικό» και «φιλελεύθερο» Σύνταγμα της μεταπολίτευσης είναι εμπόδιο στην επικράτηση της νεοφιλελεύθερης αντεπανάστασής τους, στην εσωτερική εξέγερση των θεσμών ενάντια στη λαϊκή κυριαρχία και τη δημοκρατία, στην ολοκληρωτική πρόσδεση της χώρας στις Βρυξέλλες, ως κοινή, διακρατική και διακυβερνητική έδρα, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, όπου η δική μας άρχουσα τάξη έχει προνομιακό τραπέζι, στη μεταμόρφωση του Συντάγματος σε οικονομικίστικη και εντρεπρενερίστικη, εμπορική σύμβαση και φιλοευρωπαϊκό ζουρλομανδύα λιτότητας χωρίς τέλος.

Παλινωδίες, κωλοτούμπες και επικίνδυνοι τυχοδιωκτισμοί

Η κυβέρνηση Τσίπρα παραπαίει στο έδαφος της στρατηγικής ήττας

Φανάρι και «σκληροί» έκαναν χαρτοπόλεμο τη «συμφωνία» Τσίπρα-Ιερώνυμου

Τ α σπαρασσόμενα στρατόπεδα της ιεράς συνόδου επαναβεβαίωσαν τη χαλύβδινη ενότητα της εκκλησίας εναντίον του μικροελλαδικού κράτους.

Τα βλέμματα όλων στη Βραζιλία…

Ο νεοφασίστας Μπολσονάρο στην εξουσία

Λένε ότι... τα 12 ναυτικά μίλια είναι νόμιμο δικαίωμα που δεν απειλεί την ειρήνη

Παραδίδοντας το Υπουργείο Εξωτερικών στον Αλ. Τσίπρα, ο Ν. Κοτζιάς εξήγγειλε το νέο μεγάλο στόχο: την επέκταση των χωρικών υδάτων (ή αλλιώς της αιγιαλίτιδας ζώνης) από τα 6 στα 12 μίλια. Τον επικό χαρακτήρα της νέας εξόρμησης τόνισε ο ίδιος ο πρώην υπουργός λέγοντας τα εξής: «H εξωτερική μας πολιτική κλείνει στο πρώτο βήμα ένα μεγάλο ζήτημα 120 ετών, αλλά με κρατική μορφή 25 ετών, αλλά επίσης ανοίγει και υλοποιεί μια πολύ σημαντική πολιτική, την επέκταση της κυριαρχίας της χώρας πρώτη φορά από τότε που πήραμε τη Δωδεκάνησο». Πράγματι το ελληνικό κράτος μεγέθυνε διαρκώς την επικράτειά του από το 1821 έως το 1948, οπότε προσαρτήθηκαν τα Δωδεκάνησα. Εβδομήντα χρόνια μετά ο υπουργός της «κυβέρνησης της Αριστεράς» έρχεται να διεκδικήσει νέες δάφνες εθνικής επέκτασης.

Μίζες και εξοπλιστικά: Όταν το μαύρο δένδρο καλύπτει το κατάμαυρο δάσος

Η  προσωρινή κράτηση του πρώην υπουργού Άμυνας και Οικονομικών στις «σημιτοεκσυγχρονιστικές» κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, Γιάννου Παπαντωνίου λόγω της αδυναμίας αιτιολόγησης περίπου 2,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, που βρέθηκαν σε λογαριασμούς του με συνδικαιούχο τη σύζυγό του, επανέφερε στο προσκήνιο τη διαφθορά, τις μίζες για την ανάθεση έργων σχετιζόμενων με τις πολεμικές προμήθειες της χώρας και τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος στα διαδοχικά, εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία έχουν χρυσοπληρώσει στην πραγματικότητα οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι αυτής της χώρας.

Η ΛΑΕ σε κρίσιμο σταυροδρόμι

Μπαίνουμε στην τελική ευθεία προς την ερχόμενη καθοριστικής σημασίας πολιτική και εκλογική αναμέτρηση.

Κυβέρνηση Τσίπρα: Στρατηγική ήττα, τακτικά αδιέξοδα

Η  εμπειρία της ήττας του κόμματος του Λούλα στη Βραζιλία δεν θα έπρεπε να αφήνει τον Τσίπρα και τους φίλους του να κοιμούνται. Η υιοθέτηση της νεοφιλελεύθερης επιθετικότητας του κεφαλαίου από ένα κόμμα που ονομαζόταν Εργατικό, η «κρατικοποίηση» ενός ολόκληρου στρώματος ακτιβιστών που είχαν ζήσει την προηγούμενη ζωή τους ως ριζοσπάστες αριστεροί, η ανάληψη όλων των «εθνικών- πατριωτικών» στόχων από μια κυβέρνηση της, τάχα, Αριστεράς, δεν είχε ως αποτέλεσμα το να ξεδοντιαστεί ο «δεξιός κίνδυνος». Είχε ως αποτέλεσμα να θρέψει ένα δεξιόστροφο ρεύμα που, πατώντας πάνω στη μαζική κοινωνική απελπισία και την απογοήτευση από την Αριστερά, οδήγησε στη νίκη του νεοφασίστα Μπολσονάρο.

Μακεδονία: Ιμπεριαλιστική σύγκρουση και Αριστερά

Οι εξελίξεις γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών και την επικύρωσή της ή όχι από τα κοινοβούλια της Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΔτΜ) και της Ελλάδας επιβεβαιώνουν, για άλλη μια φορά, ότι το επίδικο της όλης διαδικασίας δεν είναι η προσέγγιση και η φιλία των δύο λαών, αλλά η επέκταση του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με τη Ρωσία στα Βαλκάνια.

Μέτωπο ενάντια στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς για τα πετρέλαια

Η κυβέρνηση παίζει με τα σπίρτα στην εύφλεκτη ανατολική Μεσόγειο

Προϋπολογισμός διαρκούς λιτότητας

Πίσω από τα ψέματα και τις δημαγωγίες του Τσίπρα

Η Ευρώπη στη δίνη της κρίσης της

Η ΕΕ κλυδωνίζεται και αποσυντίθεται εσωτερικά, αλλά κάποιος πρέπει και να της το πει

Να τα διεκδικήσουμε όλα πίσω

Σ τις 14 Νοέμβρη γεννιέται μία ευκαιρία απεργιακής απάντησης των εργαζομένων με μαζικό, αγωνιστικό και αποφασιστικό τρόπο.

Ο Τσίπρας στο ναρκοπέδιο της παρατεταμένης κρίσης

Υ πό κανονικές συνθήκες, οι εβδομάδες που ζούμε θα έπρεπε να είναι πανηγυρικός πολιτικός χρόνος για την κυβέρνηση –που, όπως ισχυρίζεται, οδήγησε τη χώρα στην «έξοδο από τα μνημόνια»– και για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ μια περίοδος ανασυγκρότησης και πολιτικής αντεπίθεσης, με στόχο την ανάκαμψη της κοινωνικής και εκλογικής επιρροής του.

Η Δύση επιμένει ενάντια στη λαϊκή θέληση

Κρίση στη Δημοκρατία της Μακεδονίας

Οι αλλεπάλληλες δολοφονίες του Ζακ Κωστόπουλου

Η υπόθεση της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου είναι άλλη μια περίτρανη απόδειξη ότι σε μια κοινωνία κέρδους, ρατσισμού και κοινωνικής περιθωριοποίησης, η αξία της ιδιοκτησίας ιεραρχείται πάνω από την ίδια την αξία της ζωής.

Ούτε ΣΥΡΙΖΑ - Ούτε ΝΔ

Δημαγωγούν, την ώρα που τα δίνουν όλα στις επιχειρήσεις

Να μπλοκάρουμε τις διώξεις αγωνιστών

Σε απολογία καλείται ο Π. Λαφαζάνης για τους πλειστηριασμούς

Διακήρυξη της Δοϊράνης: Μια σημαντική και ενωτική αντιιμπεριαλιστική πρωτοβουλία, από το Λέβιτσα

Στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην πόλη Dojran (Δοϊράνη) της Δημοκρατίας της Μακεδονίας διεθνής συνάντηση επαναστατικών σοσιαλιστικών οργανώσεων.

Δημοκρατία της Μακεδονίας: Όλα τα αφεντικά της Δύσης υπέρ του «ναι»

Το δημοψήφισμα και η αντίσταση στον ιμπεριαλισμό

Διαδήλωση ΔΕΘ 2018: Μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στην κυβέρνηση

Κίνδυνοι και ευκαιρίες για την Αριστερά

Παιχνίδια πολέμου στη Μεσόγειο

Νέες τακτικές, ίδιοι κίνδυνοι

ΔΕΘ, 8 Σεπτέμβρη 2018: Το εργατικό κίνημα και η Αριστερά καλούνται να παρουσιάσουν τις δυνάμεις τους στο δρόμο

Μ προστά μας έχουμε μια Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (83η ΔΕΘ) που θα τα έχει όλα, σε έντονο βαθμό.

Ποια έξοδος;

Ο  Αλέξης Τσίπρας διάλεξε την Ιθάκη και τις πολλές παραπομπές στην ομηρική Οδύσσεια για να «πανηγυρίσει» το τέλος του μνημονιακού προγράμματος και να ζητήσει το δικαίωμα να καθοδηγήσει ο ίδιος και το κόμμα του τη νέα εποχή που υποτίθεται ότι θα ακολουθήσει.

Η διεθνής σημασία της κρίσης στην Τουρκία, ο ρόλος των ΗΠΑ και εμείς

Για άλλη μια φορά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, το καλοκαίρι αποδείχτηκε πολύ «θερμό» στην Τουρκία.

Δεν υπάρχει «αριστερή στροφή» μέσα στη μνημονιακή συνέχεια

Η προσπάθεια του Αλ. Τσίπρα και του επιτελείου του να δημαγωγήσουν περί μιας κάποιας «αριστερής στροφής» αποδεικνύει ότι διαισθάνονται ότι η βασική αιτία της επερχόμενης ήττας είναι οι απώλειές τους από τα αριστερά.

Τα δυτικά Βαλκάνια σε διαδικασία ΝΑΤΟποίησης

Στα Βαλκάνια προχωράει η επέλαση του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία και της προσπάθειας του δυτικού ιμπεριαλισμού να αποσπάσει κι άλλα τμήματα της σφαίρας επιρροής της Μόσχας.

Στην αιχμή του δόρατος της διπλωματίας της Δύσης

Οι επιδιώξεις των Τσίπρα-Κοτζιά

Φταίνε τα «ασύμμετρα φαινόμενα» ή τα «ασύμμετρα μνημόνια»;

Τραγικός απολογισμός των πυρκαγιών στην Αττική

Τα μνημόνια ολοκληρώνονται, η βαρβαρότητα παραμένει

Μια κυβέρνηση ιστορική χωρίς ιστορία, που σαπίζει μέσα στις ιστορικές της επιλογές

Αστάθεια και αβεβαιότητα στο πολιτικό σκηνικό

Τα επικοινωνιακά τρικ του Μαξίμου αδυνατούν να αντιστρέψουν το τοπίο

Λένε ότι... για τους βιασμούς ευθύνονται τα ρούχα, η ζέστη και κάποιοι… ανώμαλοι

Ξεκίνησε την Τετάρτη 4/7 η δίκη για την υπόθεση του «βιαστή της Δάφνης». Η υπόθεση αφορούσε την κράτηση παρά την θέληση της, το βιασμό και την κακοποίηση μιας 23χρονης από έναν 53χρονο, κάτοικο Δάφνης.

Διαρκής Θερμή Ειρήνη για διαρκή πόλεμο

Το ΝΑΤΟ μπαίνει σε κατάσταση γενικής πολεμικής ετοιμότητας (με ευρωπαϊκά έξοδα)

Μια γραβάτα, σαν τη θηλιά του κρεμασμένου

Η συμφωνία του Τσίπρα με την τρόικα για το χρέος

Levica: Κατά της Συμφωνίας – Κουίσλινγκ του Ζάεφ

Δελτίο τύπου της Levica, 13 Ιουνίου 2018. Τη μετάφραση και επιμέλεια έκανε ο Γιώργος Μιχαηλίδης για το pandiera.gr, όπου και δημοσιεύτηκε πρώτη φορά.

Μακεδονικό: Όχι στη νατοϊκή «λύση»

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, φαίνεται ότι ο Τσίπρας και ο Ζάεφ καταλήγουν στη συμφωνία που θα διευκολύνει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα Δυτ. Βαλκάνια.

Η Ευρώπη, η «κυριαρχία» και η Αριστερά

Η  σύνοδος των G7 τινάχθηκε στον αέρα, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε την υπογραφή των ΗΠΑ από το τελικό ανακοινωθέν της ομάδας των «7 μεγάλων» του καπιταλισμού (ΗΠΑ, Καναδάς, Ιαπωνία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία), με βασικό θέμα το «έντιμο εμπόριο», δηλαδή τις κρατικές πολιτικές που ρυθμίζουν τις σχέσεις μεταξύ των οικονομιών των μεγάλων χωρών.

Λένε ότι... δεν υπάρχει προκατάληψη και ρατσισμός απέναντι στους Ρομά

Είναι πραγματικά προκλητικός ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η δολοφονία της 13χρονης Ιωάννας, που δολοφονήθηκε έξω από τον καταυλισμό των Ρομά στην Άμφισσα.

Η «έξοδος» από το μνημόνιο είναι μνημόνιο διαρκείας…

Τη συνέχιση του καθεστώτος αυστηρής επιτροπείας από τις ευρωηγεσίες, αλλά και το νέο χτύπημα στις συντάξεις και στο αφορολόγητο, αποκαλύπτει το κείμενο του «συμπληρωματικού» μνημονίου που παρουσίασε η Κομισιόν, στο πλαίσιο του τελευταίου Eurogroup την περασμένη εβδομάδα.

Pages