πολιτική

Όλα για το κεφάλαιο και τους μιλιταριστές

Η ΝΔ επιτίθεται στο εργατικό κίνημα, «προβλέποντας» αντιστάσεις

Ο Τσίπρας στη ΔΕΘ: Νέος ρόλος, ίδια πολιτική

Η  ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ ήταν άλλη μια απόδειξη της ρήξης του ΣΥΡΙΖΑ με την Αριστερά, πόσο μάλλον με τη ριζοσπαστική Αριστερά.

Λένε ότι... Έλληνας γεννιέσαι, δε γίνεσαι

Ή έτσι έλεγαν ως τώρα. Γιατί μας τα γυρνάνε. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η κυβέρνηση της ΝΔ σχεδιάζει ένα μέτρο με το οποίο θα αποκτούν ελληνική υπηκοότητα και διαβατήριο πολίτες τρίτων χωρών που γίνονται μόνιμοι κάτοικοι της χώρας. Αρκεί να αποκτούν ακίνητη περιουσία τουλάχιστον 2 εκατομμυρίων ευρώ!

Δώρα στο κεφάλαιο, ψίχουλα στους εργαζόμενους

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: «Νόμος και τάξη» αλλά και κεντρώα ανοίγματα

Λένε ότι... ...η Ευρωπαϊκή Ένωση προστατεύει το περιβάλλον

Η πρόσφατη αντιπαράθεση του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν και της συζύγου του με τον Πρόεδρο της Βραζιλίας Μπολσονάρου, με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, περιγράφηκε από τα περισσότερα μεγάλα ευρωπαϊκά ΜΜΕ ως σύγκρουση μεταξύ της ευαίσθητης για το περιβάλλον Ευρώπης με τις καθυστερημένες χώρες, που αδιαφορούν για τη φύση και την κλιματική αλλαγή.

Ανταγωνισμοί και αμηχανία μπροστά στην επερχόμενη κρίση

Οικονομία, περιβάλλον, εμπόριο, γεωπολιτική

Το σφιχταγγάλιασμα με τις ΗΠΑ συνεχίζεται

Η ΝΔ επιταχύνει και διευρύνει την πολιτική που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Λένε ότι... η τουριστική ανάπτυξη είναι επωφελής για όλους

«Ασφυξία από τον υπερ-τουρισμό» είναι ο τίτλος ενός άρθρου της ηλεκτρονικής έκδοσης της Καθημερινής, που μεταφέρει την εικόνα από τα νησιά των Κυκλάδων και ειδικά τη Σαντορίνη και ακριβώς σε διπλανό άρθρο πανηγυρίζει για το ρεκόρ σχεδόν 3 εκατομμυρίων αφίξεων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, μόνο τον Ιούλιο. Στο πρώτο άρθρο αναφέρονται οι κίνδυνοι να «σταματήσει να είναι διεθνώς ελκυστική η Σαντορίνη», αν συνεχίσουν να κυκλοφορούν φωτογραφίες που δείχνουν στριμωγμένο κόσμο σε γραφικά σοκάκια.

Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη: επιτάχυνση των νεοφιλελεύθερων αντιμεταρρυθμίσεων

Η ευφορία στις γραμμές των καπιταλιστών, μετά τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης της ΝΔ, είναι ολοφάνερη. Μια ολοσέλιδη διαφήμιση της Eurobank κραύγασε: «Οι Επιχειρήσεις Μπροστά!». Αυτό το διαφημιστικό σύνθημα θα μπορούσε να πει κανείς ότι συνοψίζει το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης.

Τι (θα) είναι η Δημοκρατική Παράταξη;

Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ του Αλ. Τσίπρα

Λένε ότι... η ισότητα των φύλων είναι μόνο η εκπροσώπηση σε θέσεις εξουσίας

Μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης ξεκίνησε μια μεγάλη συζήτηση για τη μη εκπροσώπηση γυναικών σε υπουργικές θέσεις.

Ο θυμός «των πολλών» καταδίκασε τον Τσίπρα και απειλεί τον Μητσοτάκη

Η Μελίνα Μερκούρη είχε κάποτε, με τον δικό της χαρακτηριστικό τρόπο, συνοψίσει τις αιτίες για τις διαδοχικές εκλογικές ήττες του ΠΑΣΟΚ: «Πλέον, δεν αρέσουμε…».

Λένε ότι... αισθάνονται «εθνικά» υπερήφανοι για τον Αντετοκούμπο

«Ένας Έλληνας στην κορυφή του NBA» ζητωκραύγαζαν πολιτικοί παράγοντες, δημοσιογράφοι και διαφημιστές.

Μπροστά στις εκλογές της 7ης Ιουλίου με το «βλέμμα στην επόμενη μέρα»

Λίγες μέρες πριν τις εκλογές αντιμετωπίζουμε τα εξής φαινομενικά παράδοξα.

Η πολιτική του Τσίπρα έστρωσε το δρόμο στον Μητσοτάκη

Λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές της 7ης Ιούλη, η πολιτική αποτυχία του Αλ. Τσίπρα είναι προφανής.

Ο Βαρουφάκης και η «δημιουργική ασάφεια»

Είναι ερμηνεύσιμο και ως ένα βαθμό κατανοητό ότι ένα κομμάτι αριστερού κόσμου αναζητώντας πολιτική έκφραση στράφηκε στην επιλογή του ΜέΡΑ 25.

Νέα κατάσταση – νέα καθήκοντα

Μετά τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Ούτε Τσίπρας – ούτε Μητσοτάκης

Ο κυβερνητικός προπαγανδιστικός μηχανισμός υποχρεώθηκε σε μια άτακτη υποχώρηση, ακριβώς πάνω στο θέμα όπου προγραμμάτιζε ένα θρίαμβο: στο θέμα της τάχα επαναφοράς της 13ης σύνταξης, που αποδείχθηκε τόσο δήθεν, ώστε να σκορπίσει περισσότερη αγανάκτηση παρά ευχαρίστηση στους «ευεργετηθέντες» χαμηλοσυνταξιούχους.

Τα μηνύματα των φετινών ευρωεκλογών

Ο ι φετινές ευρωεκλογές αποτελούν σε ένα βαθμό «δείκτη» για τις πολιτικές και κοινωνικές τάσεις σε μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες, για τα πολιτικά σχέδια των διαφόρων δυνάμεων και τις προοπτικές τους.

Όχι στα «εθνικά δίκαια» του πετρελαίου!

Ένταση στην ανατολική Μεσόγειο

Η σύγκλιση του Τσίπρα με τον Μητσοτάκη

Η απειλή που αντιπροσωπεύει ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι ξεκάθαρη.

Τι αφήνει πίσω του ο Τσίπρας;

Πλησιάζοντας στις ευρωεκλογές, στην πρώτη γενική πολιτική αναμέτρηση μετά τις 20/9/2015, αυξάνει η αναγκαιότητα για μια καθαρή «απολογιστική» ματιά, για μια καθαρή εκτίμηση σχετικά με το τι αφήνει πίσω της η θητεία του Τσίπρα και της παρέας του Μαξίμου.

Διάσκεψη του Plan B στη Στοκχόλμη

Η Αριστερά και οι απαντήσεις στην ΕΕ, την ακροδεξιά και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές

Λένε ότι... οι πρόσφυγες παρασύρθηκαν από ένα… διαδικτυακό κάλεσμα

Τα επεισόδια που σημειώθηκαν στις αρχές του μήνα ανάμεσα σε πρόσφυγες, που ήλπιζαν ότι θα μπορούσαν να περάσουν τα σύνορα, και τις μονάδες καταστολής αποκάλυψαν μια πραγματικότητα η οποία, όσο κι αν προσπαθεί να αποκρύψει ο ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται στην επιφάνεια διαρκώς.

Τον Απρίλη στον πολυχώρο Κομμούνα

Για ακόμα ένα μήνα, ο πολυχώρος Κομμούνα θα έχει ένα πλούσιο πρόγραμμα.

70 χρόνια ΝΑΤΟ δεν ήταν αρκετά;

Διαδηλώσεις ενάντια σε πόλεμο και ιμπεριαλισμό στις 6 και 14 Απρίλη

«Προοδευτική» παράταξη εναντίον «δεξιάς παλινόρθωσης»;

Συμπλέουν σε νεοφιλελευθερισμό, εθνικισμό, ρατσισμό

Λένε ότι... οι αλλαγές στον ποινικό κώδικα λειτουργούν για το κοινό καλό

Έχει ανοίξει μια τεράστια συζήτηση στη δημόσια σφαίρα για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Η Κεντροαριστερά στα πρόθυρα νευρικής, εκλογικής κρίσης

Σ ε ένα παράλληλο σύμπαν, ένα άρθρο για την Κεντροαριστερά στην Ελλάδα θα είχε τη μορφή ιστορικού απολογισμού και επικήδειου μιας προ πολλού εξαϋλωμένης πολιτικής παράταξης, η οποία πρώτα φρόντισε να προωθήσει τον σημιτικό εκσυγχρονισμό αλά γκρέκα, ξεφτιλιζόμενη διά στόματος Τσουκάτου σχετικά με τις βαλίτσες που πηγαινοέρχονταν στα μαύρα ταμεία του ΠΑΣΟΚ, και κατόπιν αυτοκτόνησε στα χρόνια του μνημονίου, όταν επέβαλε τη βίαιη διαδικασία πτώχευσης των εργατικών τάξεων, διαλύοντας και τη δική της εκλογική βάση, προκειμένου να διασωθούν το αξιόχρεο της χώρας, τα συμφέροντα της ελλαδικής αστικής τάξης και η «ευταξία» του ευρώ.

Η ανάπτυξη δε βελτιώνει τις ζωές μας

Υπερκέρδη για την τουριστική βιομηχανία, ψίχουλα για τους εργαζόμενους

Λένε ότι... μίντια, κόμματα και δικαστική εξουσία στέκονται απέναντι στο έγκλημα

Υπό κανονικές συνθήκες, το πολύπλευρο θάψιμο της καταδίκης του Νίκου Γεωργιάδη από την πλειονότητα των ΜΜΕ, το ίδιο το κόμμα του και τα δικαστικά όργανα θα ήταν κάτι πρωτοφανές. Στην Ελλάδα όμως είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι το μιντιακό, πολιτικό και δικαστικό κατεστημένο λειτουργεί με το νόμο των συγκοινωνούντων δοχείων.

Ίδρυση της δημοτικής συλλογικότητας «Ανυπότακτη Γλυφάδα»

Στις 3 Μάρτη η νέα κίνηση «Ανυπότακτη Γλυφάδα» έκανε «το πρώτο βήμα στο δρόμο του συλλογικού αγώνα, της ανυπακοής, της αντίστασης και της διεκδίκησης, για έναν δήμο και μια κοινωνία που θα λειτουργούν υπέρ του συνόλου και όχι για τα συμφέροντα των λίγων», όπως έγραφε στο κάλεσμά της, προσκαλώντας «να είμαστε όλοι και όλες, ισότιμα, μαζί!».

Ενάντια στο ρατσισμό, την ακροδεξιά αλλά και την κυβέρνηση

Με την Αριστερά της ρήξης και τα κοινωνικά κινήματα

Πίσω από την επικοινωνιακή εκστρατεία: Κλιμάκωση της επίθεσης στην κατοικία και καταστολή όσων αντιστέκονται

Σε μια προσπάθεια εξωραϊσμού της πολιτικής της και μείωσης του πολιτικού κόστους ενόψει εκλογών, η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε μια επικοινωνιακή εκστρατεία προκειμένου να αποφύγει τις πρόσθετες κοινωνικές «αναταράξεις» από το νέο νομοσχέδιο που προωθεί προς ψήφιση για τους δανειολήπτες και τα υπερχρεωμένα από τις συνέπειες των μνημονίων νοικοκυριά.

Η ακραία συντηρητική συνταγματική αναθεώρηση της επόμενης δεκαετίας

Η  προκαταρκτική φάση της συνταγματικής αναθεώρησης ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα και μπορούμε να ομαδοποιήσουμε συμπερασματικά όσα διαδραματίστηκαν. Καταρχάς, η βασική πολιτική και συνταγματική μάχη δόθηκε-διόλου τυχαία-για την ανάδειξη του προέδρου της δημοκρατίας.

Οι ευρωεκλογές, ο κίνδυνος της πιο συντηρητικής στροφής και η ανάγκη μίας άλλης Αριστεράς

Εντός των επόμενων μηνών, θα ζήσουμε πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις με ήδη ορισμένες τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά και βουλευτικές εκλογές με την ημερομηνία των τελευταίων να παραμένει αδιευκρίνιστη.

Ανάγκη συντονισμού της ριζοσπαστικής Αριστεράς μπροστά στις ευρωεκλογές

H  πολιτική συγκυρία στην Ελλάδα διαμορφώνεται γύρω από πέντε βασικά χαρακτηριστικά: α) μέσα στην περίοδο της μεταμνημονιακής «κανονικότητας» -που διατηρεί βέβαια το σύνολο των μνημονιακών μέτρων και της μνημονιακής επιτροπείας- το κεφάλαιο βγαίνει ενισχυμένο με αυξημένη κερδοφορία και με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα ηττημένα, κατακερματισμένα, με αποδιαρθρωμένες συνδικαλιστικές και πολιτικές εκπροσωπήσεις

Η μάχη των ευρωεκλογών: «Και τώρα ο Λαός»

Συζητώντας με έναν πολιτικό αγωνιστή, ήταν φυσικό να απασχολήσει και η πολιτική κατάσταση στη Γαλλία και στην Ευρώπη, μέσα από την οποία αναδύθηκε έστω κι έμμεσα το ζήτημα των ευρωεκλογών.

Τα κίτρινα γιλέκα, τα συνδικάτα και η Αριστερά

Συζητώντας με τον Γάλλο αγωνιστή Philippe Juraver

Στρατηγική σύγκλιση – τακτική πόλωση

Κοκκορομαχία ΣΥΡΙΖΑ ΝΔ σε όλα τα επίπεδα

Λένε ότι η κλιματική αλλαγή και οι καταστρεπτικές της συνέπειες είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας

Στην ταινία καταστροφής, Μετά την Επόμενη Μέρα, που υπέγραφε σκηνοθετικά ο μελετημένος Ρόλαντ Έμεριχ, μια διπλή καταιγίδα πρωτοφανούς πολικού ψύχους έθαβε κάτω από τόνους χιονιού και πάγου, τις ΗΠΑ και τη Βόρεια Ευρώπη, τις κοιτίδες του καπιταλισμού και των δυτικών δημοκρατιών, που αναγκάζονταν να ζητήσουν βοήθεια και άσυλο για τους πάλαι ποτέ ευημερούντες καταναλωτικά κατοίκους τους στον υποτιμητικά επονομαζόμενο Τρίτο Κόσμο.

Κάλεσμα για μια ενωτική παρέμβαση της ριζοσπαστικής Αριστεράς στις ευρωεκλογές

Οι ερχόμενες ευρωεκλογές είναι κρίσιμες. Οι κυβερνητικές δυνάμεις του νεοφιλελεύθερου «ακραίου κέντρου», οι δυνάμεις που έχουν προκύψει μέσα από τη σύγκλιση της παραδοσιακής Δεξιάς της «ευρωπαϊκής ορθοδοξίας» με τη νεοφιλελεύθερη σοσιαλδημοκρατία και την κεντροαριστερά της «ευρωπαϊκής μεταρρύθμισης», προσπαθούν να εμφανιστούν ως το αντίπαλο δέος απέναντι στην ανερχόμενη κι επικίνδυνη ακροδεξιά, που συνδυάζει την υποστήριξη στις νεοφιλελεύθερες αντιμεταρρυθμίσεις με το ρατσισμό, τον εθνικισμό, την απειλή στα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα της κοινωνικής πλειοψηφίας. Ο εγκλωβισμός σε αυτό το δίπολο, αλλά και η υποτίμησή του, συνιστούν κρίσιμο πολιτικό λάθος.

Πίσω από τα φτιασίδια περί «κοινωνικής ευαισθησίας»: Η ίδια, πάντα, πολιτική

Η  κυβέρνηση προετοιμάζει το «αφήγημα» και τις τακτικές κινήσεις για την αναπόφευκτη εκλογική αναμέτρηση, με βασικό στόχο να περιορίσει τις διαστάσεις της πολιτικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ.

Να δυναμώσουμε τη φωνή της ενωτικής ριζοσπαστικής Αριστεράς

Γιορτή για την οικονομική ενίσχυση της Εργατικής Αριστεράς

Ξανά στους δρόμους οι αγρότες

Γ ια άλλη μια φορά οι αγρότες βγαίνουμε στους δρόμους. Τα προβλήματα που οδηγούν στην εξαφάνισή μας διογκώνονται.

Το μακεδονικό και η φιλοπόλεμη στρατηγική του ελλαδικού αστισμού

Η πρόσφατη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη «νέα» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –και ό,τι απέμεινε από τους ΑΝΕΛ μαζί με τους ενσωματωμένους πρόθυμους– και οι συνεδριάσεις για τη «συμφωνία» των Πρεσπών που διεξάγονται αυτές τις μέρες, αποκάλυψαν ξανά τον ολισθηρό και επικίνδυνο δρόμο που ακολουθεί το σύνολο του ελλαδικού αστισμού με αφορμή το μακεδονικό.

Η συμφωνία των Πρεσπών και η Αριστερά

Η δημόσια συζήτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών πυροδοτεί τάσεις διάλυσης-ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού.

Μόνιμη και σταθερή δουλειά παντού: Μαζικές προσλήψεις για τις κοινωνικές ανάγκες

Σ τα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων βρέθηκε η «ευκαιρία» που χρόνια αναζητούσε το κεφάλαιο στην Ελλάδα (και στην Ευρώπη και παγκόσμια) για την επίθεση στις κοινωνικές κατακτήσεις και στο Δημόσιο ιδιαίτερα.

Λένε ότι... οι πρόσφατες δολοφονίες αποκαλύπτουν τον εκφασισμό της κοινωνίας

Τους τελευταίους μήνες ένας κύκλος δολοφονιών κυρίως με σεξιστικά και ρατσιστικά κίνητρα έχει ανοίξει μια μεγάλη κουβέντα εντός του κινήματος.

Pages