πολιτική

Τον Απρίλη στον πολυχώρο Κομμούνα

Για ακόμα ένα μήνα, ο πολυχώρος Κομμούνα θα έχει ένα πλούσιο πρόγραμμα.

70 χρόνια ΝΑΤΟ δεν ήταν αρκετά;

Διαδηλώσεις ενάντια σε πόλεμο και ιμπεριαλισμό στις 6 και 14 Απρίλη

«Προοδευτική» παράταξη εναντίον «δεξιάς παλινόρθωσης»;

Συμπλέουν σε νεοφιλελευθερισμό, εθνικισμό, ρατσισμό

Λένε ότι... οι αλλαγές στον ποινικό κώδικα λειτουργούν για το κοινό καλό

Έχει ανοίξει μια τεράστια συζήτηση στη δημόσια σφαίρα για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Η Κεντροαριστερά στα πρόθυρα νευρικής, εκλογικής κρίσης

Σ ε ένα παράλληλο σύμπαν, ένα άρθρο για την Κεντροαριστερά στην Ελλάδα θα είχε τη μορφή ιστορικού απολογισμού και επικήδειου μιας προ πολλού εξαϋλωμένης πολιτικής παράταξης, η οποία πρώτα φρόντισε να προωθήσει τον σημιτικό εκσυγχρονισμό αλά γκρέκα, ξεφτιλιζόμενη διά στόματος Τσουκάτου σχετικά με τις βαλίτσες που πηγαινοέρχονταν στα μαύρα ταμεία του ΠΑΣΟΚ, και κατόπιν αυτοκτόνησε στα χρόνια του μνημονίου, όταν επέβαλε τη βίαιη διαδικασία πτώχευσης των εργατικών τάξεων, διαλύοντας και τη δική της εκλογική βάση, προκειμένου να διασωθούν το αξιόχρεο της χώρας, τα συμφέροντα της ελλαδικής αστικής τάξης και η «ευταξία» του ευρώ.

Η ανάπτυξη δε βελτιώνει τις ζωές μας

Υπερκέρδη για την τουριστική βιομηχανία, ψίχουλα για τους εργαζόμενους

Λένε ότι... μίντια, κόμματα και δικαστική εξουσία στέκονται απέναντι στο έγκλημα

Υπό κανονικές συνθήκες, το πολύπλευρο θάψιμο της καταδίκης του Νίκου Γεωργιάδη από την πλειονότητα των ΜΜΕ, το ίδιο το κόμμα του και τα δικαστικά όργανα θα ήταν κάτι πρωτοφανές. Στην Ελλάδα όμως είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι το μιντιακό, πολιτικό και δικαστικό κατεστημένο λειτουργεί με το νόμο των συγκοινωνούντων δοχείων.

Ίδρυση της δημοτικής συλλογικότητας «Ανυπότακτη Γλυφάδα»

Στις 3 Μάρτη η νέα κίνηση «Ανυπότακτη Γλυφάδα» έκανε «το πρώτο βήμα στο δρόμο του συλλογικού αγώνα, της ανυπακοής, της αντίστασης και της διεκδίκησης, για έναν δήμο και μια κοινωνία που θα λειτουργούν υπέρ του συνόλου και όχι για τα συμφέροντα των λίγων», όπως έγραφε στο κάλεσμά της, προσκαλώντας «να είμαστε όλοι και όλες, ισότιμα, μαζί!».

Ενάντια στο ρατσισμό, την ακροδεξιά αλλά και την κυβέρνηση

Με την Αριστερά της ρήξης και τα κοινωνικά κινήματα

Πίσω από την επικοινωνιακή εκστρατεία: Κλιμάκωση της επίθεσης στην κατοικία και καταστολή όσων αντιστέκονται

Σε μια προσπάθεια εξωραϊσμού της πολιτικής της και μείωσης του πολιτικού κόστους ενόψει εκλογών, η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε μια επικοινωνιακή εκστρατεία προκειμένου να αποφύγει τις πρόσθετες κοινωνικές «αναταράξεις» από το νέο νομοσχέδιο που προωθεί προς ψήφιση για τους δανειολήπτες και τα υπερχρεωμένα από τις συνέπειες των μνημονίων νοικοκυριά.

Η ακραία συντηρητική συνταγματική αναθεώρηση της επόμενης δεκαετίας

Η  προκαταρκτική φάση της συνταγματικής αναθεώρησης ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα και μπορούμε να ομαδοποιήσουμε συμπερασματικά όσα διαδραματίστηκαν. Καταρχάς, η βασική πολιτική και συνταγματική μάχη δόθηκε-διόλου τυχαία-για την ανάδειξη του προέδρου της δημοκρατίας.

Οι ευρωεκλογές, ο κίνδυνος της πιο συντηρητικής στροφής και η ανάγκη μίας άλλης Αριστεράς

Εντός των επόμενων μηνών, θα ζήσουμε πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις με ήδη ορισμένες τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά και βουλευτικές εκλογές με την ημερομηνία των τελευταίων να παραμένει αδιευκρίνιστη.

Ανάγκη συντονισμού της ριζοσπαστικής Αριστεράς μπροστά στις ευρωεκλογές

H  πολιτική συγκυρία στην Ελλάδα διαμορφώνεται γύρω από πέντε βασικά χαρακτηριστικά: α) μέσα στην περίοδο της μεταμνημονιακής «κανονικότητας» -που διατηρεί βέβαια το σύνολο των μνημονιακών μέτρων και της μνημονιακής επιτροπείας- το κεφάλαιο βγαίνει ενισχυμένο με αυξημένη κερδοφορία και με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα ηττημένα, κατακερματισμένα, με αποδιαρθρωμένες συνδικαλιστικές και πολιτικές εκπροσωπήσεις

Η μάχη των ευρωεκλογών: «Και τώρα ο Λαός»

Συζητώντας με έναν πολιτικό αγωνιστή, ήταν φυσικό να απασχολήσει και η πολιτική κατάσταση στη Γαλλία και στην Ευρώπη, μέσα από την οποία αναδύθηκε έστω κι έμμεσα το ζήτημα των ευρωεκλογών.

Τα κίτρινα γιλέκα, τα συνδικάτα και η Αριστερά

Συζητώντας με τον Γάλλο αγωνιστή Philippe Juraver

Στρατηγική σύγκλιση – τακτική πόλωση

Κοκκορομαχία ΣΥΡΙΖΑ ΝΔ σε όλα τα επίπεδα

Λένε ότι η κλιματική αλλαγή και οι καταστρεπτικές της συνέπειες είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας

Στην ταινία καταστροφής, Μετά την Επόμενη Μέρα, που υπέγραφε σκηνοθετικά ο μελετημένος Ρόλαντ Έμεριχ, μια διπλή καταιγίδα πρωτοφανούς πολικού ψύχους έθαβε κάτω από τόνους χιονιού και πάγου, τις ΗΠΑ και τη Βόρεια Ευρώπη, τις κοιτίδες του καπιταλισμού και των δυτικών δημοκρατιών, που αναγκάζονταν να ζητήσουν βοήθεια και άσυλο για τους πάλαι ποτέ ευημερούντες καταναλωτικά κατοίκους τους στον υποτιμητικά επονομαζόμενο Τρίτο Κόσμο.

Κάλεσμα για μια ενωτική παρέμβαση της ριζοσπαστικής Αριστεράς στις ευρωεκλογές

Οι ερχόμενες ευρωεκλογές είναι κρίσιμες. Οι κυβερνητικές δυνάμεις του νεοφιλελεύθερου «ακραίου κέντρου», οι δυνάμεις που έχουν προκύψει μέσα από τη σύγκλιση της παραδοσιακής Δεξιάς της «ευρωπαϊκής ορθοδοξίας» με τη νεοφιλελεύθερη σοσιαλδημοκρατία και την κεντροαριστερά της «ευρωπαϊκής μεταρρύθμισης», προσπαθούν να εμφανιστούν ως το αντίπαλο δέος απέναντι στην ανερχόμενη κι επικίνδυνη ακροδεξιά, που συνδυάζει την υποστήριξη στις νεοφιλελεύθερες αντιμεταρρυθμίσεις με το ρατσισμό, τον εθνικισμό, την απειλή στα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα της κοινωνικής πλειοψηφίας. Ο εγκλωβισμός σε αυτό το δίπολο, αλλά και η υποτίμησή του, συνιστούν κρίσιμο πολιτικό λάθος.

Πίσω από τα φτιασίδια περί «κοινωνικής ευαισθησίας»: Η ίδια, πάντα, πολιτική

Η  κυβέρνηση προετοιμάζει το «αφήγημα» και τις τακτικές κινήσεις για την αναπόφευκτη εκλογική αναμέτρηση, με βασικό στόχο να περιορίσει τις διαστάσεις της πολιτικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ.

Να δυναμώσουμε τη φωνή της ενωτικής ριζοσπαστικής Αριστεράς

Γιορτή για την οικονομική ενίσχυση της Εργατικής Αριστεράς

Ξανά στους δρόμους οι αγρότες

Γ ια άλλη μια φορά οι αγρότες βγαίνουμε στους δρόμους. Τα προβλήματα που οδηγούν στην εξαφάνισή μας διογκώνονται.

Το μακεδονικό και η φιλοπόλεμη στρατηγική του ελλαδικού αστισμού

Η πρόσφατη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη «νέα» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –και ό,τι απέμεινε από τους ΑΝΕΛ μαζί με τους ενσωματωμένους πρόθυμους– και οι συνεδριάσεις για τη «συμφωνία» των Πρεσπών που διεξάγονται αυτές τις μέρες, αποκάλυψαν ξανά τον ολισθηρό και επικίνδυνο δρόμο που ακολουθεί το σύνολο του ελλαδικού αστισμού με αφορμή το μακεδονικό.

Η συμφωνία των Πρεσπών και η Αριστερά

Η δημόσια συζήτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών πυροδοτεί τάσεις διάλυσης-ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού.

Μόνιμη και σταθερή δουλειά παντού: Μαζικές προσλήψεις για τις κοινωνικές ανάγκες

Σ τα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων βρέθηκε η «ευκαιρία» που χρόνια αναζητούσε το κεφάλαιο στην Ελλάδα (και στην Ευρώπη και παγκόσμια) για την επίθεση στις κοινωνικές κατακτήσεις και στο Δημόσιο ιδιαίτερα.

Λένε ότι... οι πρόσφατες δολοφονίες αποκαλύπτουν τον εκφασισμό της κοινωνίας

Τους τελευταίους μήνες ένας κύκλος δολοφονιών κυρίως με σεξιστικά και ρατσιστικά κίνητρα έχει ανοίξει μια μεγάλη κουβέντα εντός του κινήματος.

Ο αντιρατσισμός απέναντι στις εγχώριες και ευρωπαϊκές πολιτικές

Εκδήλωση στην «Κομμούνα» για τα καθήκοντα του κινήματος αλληλεγγύης

Ενόψει ψηφοφοριών σε Σκόπια και Αθήνα: Το έργο «επέκταση του ΝΑΤΟ» και οι δυσκολίες των υπεργολάβων

Τ ην ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε ακόμη πραγματοποιηθεί η κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή της Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΔτΜ) σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η κυβέρνηση του Ζάεφ είχε εξασφαλίσει 76 ψήφους, όμως έπρεπε να συγκεντρώσει 80.

Ευρωεκλογές και ριζοσπαστική Αριστερά

Η γενική απαξίωση των ευρωηγεσιών στα μάτια του κόσμου έχει οδηγήσει στην αποχή των λαϊκών τάξεων από τις ευρωεκλογές σε πρωτοφανή, σε πλειοψηφικά επίπεδα. Αυτή τη φορά, όμως, το αποτέλεσμα θα έχει σημασία και πολιτικές συνέπειες.

Το τέλος του δρόμου για τον Τσίπρα

Α λλιώς θα έπρεπε να πηγαίνουν τα πράγματα σύμφωνα με τους, επί χάρτου, σχεδιασμούς της ηγετικής ομάδας γύρω από τον Αλ. Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Λένε ότι... δεν υπάρχει μακεδονική γλώσσα

Στην πραγματικότητα ήταν το ίδιο το ελληνικό κράτος που αναγνώρισε την ύπαρξη της γλώσσας αυτής, της «σκοπιανής» και μάλιστα στην ίδια την επικράτειά του: Στην απογραφή του 1920 μάλιστα το ελληνικό κράτος ονομάζει τη γλώσσα αυτή με το όνομά της: μακεδονική.

Ο Τσίπρας υπονομεύει κάθε πιθανότητα αναθεώρησης της Συνθήκης του Δουβλίνου

Η Ελλάδα, αναπόσπαστο τμήμα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ

Εκδηλώσεις στον πολυχώρο «Κομμούνα»

Σ ε νέα τροχιά μπαίνει το Ινστιτούτο Κομμούνα, μετρώντας ήδη 2 χρόνια λειτουργίας. Μέσα σε αυτά τα χρόνια, στην Κομμούνα έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες πολιτικές εκδηλώσεις, αλλά και βιβλιοπαρουσιάσεις, συναυλίες και γλέντια, ενώ φέτος για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν και δύο θεατρικές παραστάσεις.

Συνέδριο ΝΔ: Στα βήματα των φιλελεύθερων που έγιναν ακροδεξιοί στην Ευρώπη

Χιλιάρικα μόνο για Έλληνες», έταξε ο Μητσοτάκης σε μια ακραία, ρατσιστική και μισαλλόδοξη, ρουσφετολογική υπόσχεση, με πρόσχημα τη φαινομενική δημογραφική υποχώρηση και πραγματική αιτία, την προφανή απόπειρα της ΝΔ αφενός να μιμηθεί τη μεταμόρφωση των θεωρούμενων φιλελεύθερων και δεξιο-λαϊκών πολιτικών σχηματισμών στην Ευρώπη σε ακροδεξιά, πολιτικά και (συγ)κυβερνητικά σχήματα και αφετέρου να ψαρέψει ψήφους στα θολά και δολοφονικά νερά των υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής.

«Ανάγκη επαναπροσανατολισμού της ΛΑΕ»

Σ ε όλους όσους παρακολουθούν τα γεγονότα, είναι φανερό ότι η σύγκληση του ΠΣ της ΛΑΕ γίνεται σε στιγμές σημαντικής έντασης στις γραμμές της. Αυτό χρειάζεται ερμηνεία.

Προς τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου της ΛΑΕ Μια κοινή πολιτική δήλωση

Τ ο σχέδιο εισήγησης ορθά αναδεικνύει ότι η μνημονιακή πολιτική και η κρίση δεν «μας έπληξαν όλους», αλλά κάποιοι κέρδισαν και εξακολουθούν να κερδίζουν ασύστολα, χωρίς να υπάρχει κανένα φως στο βάθος του τούνελ για την μεγάλη πλειοψηφία του λαού και ότι υπάρχει απόλυτη ανάγκη τα λαϊκά στρώματα της χώρας μας να βγουν στην αντεπίθεση και να διεκδικήσουν ανυποχώρητα να πάρουν πίσω όσα τους έκλεψαν.

Κείμενο συμβολής του Κόκκινου Δικτύου

Η ΛΑΕ, όπως και το σύνολο της ριζοσπαστικής-αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, βαδίζει προς μια σημαντική πολιτική εκλογική αναμέτρηση, όπου πρέπει να γίνουν κρίσιμες επιλογές:

Λένε ότι υπάρχει υγιής επιχειρηματικότητα δίπλα στον πολίτη

Τις τελευταίες μέρες σχεδόν όλα τα ΜΜΕ έχουν καταπιαστεί με την υπόθεση σύλληψης του γνωστού τηλε-ενεχυροδανειστή (ή τηλε-μαυραγορίτη) Ριχάρδου, επιδεικνύοντας μια εξοργιστική υποκρισία.

Τι φέρνει το Βrexit;

Ο ι Κινέζοι υποστηρίζουν ότι μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις. Στην περίπτωση της Βρετανίας που ζει μέρες «πάμε Brexit, αλλά τι θα μπρέξιτ και θα κατεβάσει;», η τηλεοπτική εικόνα της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι στην προπαρασκευαστική συζήτηση της συμφωνίας, που διεξήχθη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων προτού η πρωθυπουργός πάει στους G20, ήταν ένα εκατομμύριο λέξεις. Όταν η Μέι, σε ένα πρωτοφανές ολίσθημα της γλώσσας, υπονόησε ότι πιθανότατα ένα Brexit χωρίς συμφωνία «δεν θα ήταν χειρότερο από οποιαδήποτε συμφωνία», οι βουλευτές του δικού της κόμματος, του Συντηρητικού, την κάρφωσαν στον σταυρό του μαρτυρίου : «Μας λέτε ότι καλύτερα θα ήταν να βγούμε χωρίς συμφωνία με την ΕΕ»;

Η Ανατολική Μεσόγειος στα νύχια των πολυεθνικών και των ιμπεριαλιστών - Παιχνίδια πολέμου στο όνομα των εθνικών δικαίων

Τ ο «παιχνίδι» των πολιτικών, στρατιωτικών και οικονομικών ανταγωνισμών στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Ανάμεσα στους βασικούς πρωταγωνιστές η Ελλάδα και η Τουρκία, οι οποίες εκατέρωθεν θεωρούν ότι υπερασπίζουν το δίκιο, που φυσικά πάντα είναι με το μέρος τους.

Ιμπεριαλισμός, εθνικισμός, πόλεμος και Αριστερά: Τότε και τώρα

Εκατό χρόνια από το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου

ΛΑΕ: Προς ένα κρίσιμο Πολιτικό Συμβούλιο

Η  Λαϊκή Ενότητα βαδίζει προς μια κρίσιμη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της –του κορυφαίου πολιτικού οργάνου της– όπου θα χρειαστεί να αποσαφηνίσει την πολιτική της ενόψει της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης, να συγκεκριμενοποιήσει τις συμμαχίες της, αλλά και να αποφασίσει τα αναγκαία μέτρα σχετικά με τη συλλογικότερη λειτουργία της, την πιο πλουραλιστική εκπροσώπησή της, που θα πρέπει να περιλάβει στο μεγαλύτερο βαθμό ηλικιακή και κινηματική αντιπροσωπευτικότητα.

Η νεοφιλελεύθερη αντεπανάσταση πίσω από τη συνταγματική αναθεώρηση που ζητά η ΝΔ

Η πρόσφατη, πανηγυρική έναρξη της αναθεωρητικής διαδικασίας του Συντάγματος με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών στη βουλή, είχε παρά τις επιμέρους διαφορές, ως κοινό παρονομαστή την...ολόθερμη στήριξη όλων τους, ειδικά των λεγόμενων αστικών και μνημονιακών, στη διαδικασία. Για ευνόητους λόγους: Ακόμη και αυτό το σχετικά «προοδευτικό» και «φιλελεύθερο» Σύνταγμα της μεταπολίτευσης είναι εμπόδιο στην επικράτηση της νεοφιλελεύθερης αντεπανάστασής τους, στην εσωτερική εξέγερση των θεσμών ενάντια στη λαϊκή κυριαρχία και τη δημοκρατία, στην ολοκληρωτική πρόσδεση της χώρας στις Βρυξέλλες, ως κοινή, διακρατική και διακυβερνητική έδρα, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, όπου η δική μας άρχουσα τάξη έχει προνομιακό τραπέζι, στη μεταμόρφωση του Συντάγματος σε οικονομικίστικη και εντρεπρενερίστικη, εμπορική σύμβαση και φιλοευρωπαϊκό ζουρλομανδύα λιτότητας χωρίς τέλος.

Παλινωδίες, κωλοτούμπες και επικίνδυνοι τυχοδιωκτισμοί

Η κυβέρνηση Τσίπρα παραπαίει στο έδαφος της στρατηγικής ήττας

Φανάρι και «σκληροί» έκαναν χαρτοπόλεμο τη «συμφωνία» Τσίπρα-Ιερώνυμου

Τ α σπαρασσόμενα στρατόπεδα της ιεράς συνόδου επαναβεβαίωσαν τη χαλύβδινη ενότητα της εκκλησίας εναντίον του μικροελλαδικού κράτους.

Τα βλέμματα όλων στη Βραζιλία…

Ο νεοφασίστας Μπολσονάρο στην εξουσία

Λένε ότι... τα 12 ναυτικά μίλια είναι νόμιμο δικαίωμα που δεν απειλεί την ειρήνη

Παραδίδοντας το Υπουργείο Εξωτερικών στον Αλ. Τσίπρα, ο Ν. Κοτζιάς εξήγγειλε το νέο μεγάλο στόχο: την επέκταση των χωρικών υδάτων (ή αλλιώς της αιγιαλίτιδας ζώνης) από τα 6 στα 12 μίλια. Τον επικό χαρακτήρα της νέας εξόρμησης τόνισε ο ίδιος ο πρώην υπουργός λέγοντας τα εξής: «H εξωτερική μας πολιτική κλείνει στο πρώτο βήμα ένα μεγάλο ζήτημα 120 ετών, αλλά με κρατική μορφή 25 ετών, αλλά επίσης ανοίγει και υλοποιεί μια πολύ σημαντική πολιτική, την επέκταση της κυριαρχίας της χώρας πρώτη φορά από τότε που πήραμε τη Δωδεκάνησο». Πράγματι το ελληνικό κράτος μεγέθυνε διαρκώς την επικράτειά του από το 1821 έως το 1948, οπότε προσαρτήθηκαν τα Δωδεκάνησα. Εβδομήντα χρόνια μετά ο υπουργός της «κυβέρνησης της Αριστεράς» έρχεται να διεκδικήσει νέες δάφνες εθνικής επέκτασης.

Μίζες και εξοπλιστικά: Όταν το μαύρο δένδρο καλύπτει το κατάμαυρο δάσος

Η  προσωρινή κράτηση του πρώην υπουργού Άμυνας και Οικονομικών στις «σημιτοεκσυγχρονιστικές» κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, Γιάννου Παπαντωνίου λόγω της αδυναμίας αιτιολόγησης περίπου 2,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, που βρέθηκαν σε λογαριασμούς του με συνδικαιούχο τη σύζυγό του, επανέφερε στο προσκήνιο τη διαφθορά, τις μίζες για την ανάθεση έργων σχετιζόμενων με τις πολεμικές προμήθειες της χώρας και τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος στα διαδοχικά, εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία έχουν χρυσοπληρώσει στην πραγματικότητα οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι αυτής της χώρας.

Η ΛΑΕ σε κρίσιμο σταυροδρόμι

Μπαίνουμε στην τελική ευθεία προς την ερχόμενη καθοριστικής σημασίας πολιτική και εκλογική αναμέτρηση.

Pages