Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Επιμέλεια: Θοδωρής Πατσατζής

1 Mάη 2022: Ταξική, Διεθνιστική, Αντιπολεμική Πρωτομαγιά!

Το μήνυμα της γενικής απεργίας στις 6 Απρίλη είναι μαζικό και σαφές: Η εργατική τάξη απαιτεί να σταματήσει η λιτότητα. Απαιτεί να δοθούν αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Απαιτεί να σταματήσουν οι πλάτες της κυβέρνησης στους κερδοσκόπους και να ενισχυθεί το κοινωνικό κράτος, η υγεία, η παιδεία. Απαιτεί να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και να ενισχυθεί το δημόσιο, τα νοσοκομεία, τα σχολεία, οι δήμοι, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Απαιτεί τα λεφτά που μοιράζονται απλόχερα στους επιχειρηματίες και σε εξοπλιστικά προγράμματα να δοθούν για τις ανάγκες του λαού. Απαιτεί να μην συμμετέχει με οποιονδήποτε τρόπο η Ελλάδα στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Απαιτεί να κλείσουν οι Νατοϊκές βάσεις στη χώρα και να υπάρξει αλληλεγγύη, άσυλο και δικαιώματα σε όλους τους πρόσφυγες. 
Απαιτεί να γίνει σεβαστή η κυρίαρχη απαίτηση για την οποία οι εργάτες έδωσαν το αίμα τους στο Σικάγο 136 χρόνια πριν, την 1η Μάη του 1886, το 8ωρο. Η φετινή πρωτομαγιά -είτε αλλάξει είτε όχι μέρα αγωνιστικού εορτασμού (λόγω του ότι είναι την Κυριακή του Θωμά)- χρειάζεται να γίνει ένα ορόσημο συνέχισης αυτού του αγώνα που δόθηκε στις 6 Απρίλη με τη Γενική Απεργία.
Από την επόμενη μέρα της γενικής απεργίας, με κυρίαρχο ρόλο των δυνάμεων της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, στα σωματεία, σε κάθε χώρο δουλειάς, στις γειτονιές, στις σχολές και τα σχολεία πρέπει να υπάρξει κάλεσμα συνέχισης του αγώνα. Με ακόμη καλύτερα αντανακλαστικά από όσο υπήρξαν για τις 6 Απρίλη, χρειάζεται να οργανώσουμε τη συμμετοχή στη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς. Με συσκέψεις, με μαζικές εξορμήσεις και περιοδείες, με Γενικές Συνελεύσεις, αξιοποιώντας όπου υπήρξαν απεργιακές επιτροπές ώστε την 1η Μάη να ξαναενωθούν στο δρόμο όλοι οι χείμαρροι αντίστασης στην πολιτική της κυβέρνησης. Να ξανανιώσει η κυβέρνηση το πόσο εύθραυστή είναι η βάρβαρη αυτή πολιτική όταν αντιμετωπίζει μαζικούς, ενωτικούς αγώνες.

Συλλογική Σύμβαση με μειώσεις μισθών
προτείνουν οι τραπεζίτες!

Η  Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) που προτείνουν οι τραπεζίτες, όπως παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) στο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, είναι μια ΣΣΕ συμφοράς για τους εργαζόμενους. Οι τραπεζίτες προτείνουν τριετή ΣΣΕ με ισχύ από 1 Γενάρη του 2022 ως και τις 31 Δεκέμβρη του 2024. 
Το βασικό «τυράκι» που ρίχνουν οι τραπεζίτες -με την ανοχή των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ που έχουν ήδη δηλώσει ότι συμφωνούν με την προτεινόμενη ΣΣΕ- είναι η μεσοσταθμική υποτιθέμενη αύξηση των μισθών σε ποσοστό 5,5% στο τέλος της τριετίας με καταβολές: 2% την 1η Οκτωβρίου του 2022 + 1% τον Δεκέμβριο του 2023 +2,5% τον Δεκέμβριο του 2024. Στην πραγματικότητα, αν η σύμβαση αυτή υπογραφτεί, θα φέρει τραγικές μειώσεις στο μισθό των τραπεζοϋπαλλήλων, αν συνυπολογίσουμε τις απώλειες που έχουν υποστεί την προηγούμενη δεκαετία των μνημονίων και της σκληρής λιτότητας αλλά και τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων καθώς και σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης.
Η δεύτερη υποτιθέμενα προστατευτική για τους εργαζόμενους πρόταση είναι η ρήτρα προστασίας της απασχόλησης. Και εδώ γίνεται προσπάθεια να παγιδευτούν οι εργαζόμενοι σε μια συμφωνία που δεν εξασφαλίζει τίποτα. Σύμφωνα με την πρόταση, «τα μέρη επιβεβαιώνουν τη βούλησή τους να προστατεύσουν την απασχόληση στον κλάδο και να λαμβάνουν εύλογα κατά τις περιστάσεις μέτρα, προκειμένου να αποτρέπονται οι απολύσεις για οικονομοτεχνικούς λόγους». Η επιβεβαίωση της βούλησης έρχεται γενικά και αόριστα και πώς άραγε να εμπιστευτείς τη μεριά των εργοδοτών όταν σε αυτό το σπορ δεν έχουν καθόλου πρότερο έντιμο βίο. Με τη δικαιολογία των μνημονίων και της ανακεφαλαιοποίησης απολύθηκαν άμεσα ή έμμεσα (εθελούσια έξοδος) πάνω από 10.000 τραπεζοϋπάλληλοι την τελευταία 10ετία.
Η ΣΣΕ που προτείνεται χρειάζεται να απορριφθεί από τους τραπεζοϋπαλλήλους και να διεκδικηθεί μία ΣΣΕ που να δίνει πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και θα απαγορεύει ρητά τις απολύσεις. Ο μόνος τρόπος για να υπάρξουν τέτοιες διεκδικήσεις είναι η οργάνωση απεργιακών και κάθε άλλης μορφής κινητοποιήσεων.

10 ευρώ κοστολογούν το κεφάλι των διανομέων
Μια άκρως απαράδεκτη απόφαση πήρε την Δευτέρα 28 Μάρτη το υπουργείο Εργασίας για τους εργαζόμενους διανομείς με εξαρτημένη εργασία (freelancer) στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Μια απόφαση που χορηγεί 10 ευρώ το μήνα για την ασφάλεια των «freelancer» και αποδεικνύει για μια ακόμη φορά πόσο καίρια ήταν η κινητοποίηση των διανομέων της e-food, που έβλεπαν τα χειρότερα να έρχονται και προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις διεκδικώντας να παραμείνουν στη δουλειά ως εργαζόμενοι και όχι ως «συνεργάτες».
Σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση της κυβέρνησης, οι «freelancer» ως «Συνεργάτες» όπως τους ορίζει ο νόμος Χατζηδάκη, διαχωρίζονται από τους υπόλοιπους εργαζόμενους και από τα βασικά αιτήματα που έχουν καταθέσει τα σωματεία με δεκάδες κινητοποιήσεις όλο το προηγούμενο διάστημα σχετικά με την χορήγηση των μέτρων προστασίας και ασφάλειας. Για παράδειγμα: Μέσα Ατομικής Προστασίας με σύγχρονες προδιαγραφές (κράνος, πανωφόρι, κατωφόρι, μπότες κ.λπ.), εταιρικά οχήματα με προδιαγραφές καταλληλότητας μεταφοράς προϊόντων, αποστάσεις παραλαβής παράδοσης και συνθήκες πλοήγησης, μέτρα για την κατάργηση της αξιολόγησης και εντατικοποίηση της εργασίας με την πληρωμή με το κομμάτι, που αποτελούν παράγοντες για την αύξηση το εργατικών και θανατηφόρων ατυχημάτων όλα αυτά τα χρόνια.
Επίσης η χορήγηση για την αποζημίωση 15% του οχήματος των διανομέων που ισχύει από τον ν. 4611/19 όπως και στον ν. 4808/21, συνεχίζει στην ουσία να απαλλάσσει τις εταιρείες από το σύνολο του κόστους των οχημάτων και την υποχρέωσή τους να παρέχουν εταιρικά οχήματα με προδιαγραφές ασφάλειας των οδηγών. Μάλιστα η χορήγησή του με βάση τον κατώτατο μισθό σε καμία περίπτωση δε φτάνει ούτε για τη βασική συντήρηση, ιδιαίτερα σε συνθήκες μεγάλης ακρίβειας, υπολογίζοντας ότι οι διανομείς με εξαρτημένη εργασία παροχής υπηρεσιών είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν και τα έξοδα καυσίμων.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία