Στοπ στις επιχειρήσεις-σκούπα!

Φωτογραφία

Να μπλοκάρουμε τη ρατσιστική και κατασταλτική κυβερνητική μηχανή

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θάνος Λυκουργιάς

Αν και δεν πρόκειται για κάτι που θα έπρεπε να εκπλήσσει, η κυβέρνηση προσέθεσε ακόμα μια ψηφίδα στο εξόχως ρατσιστικό και βάναυσο κρατικό προφίλ, το οποίο παρέλαβε και συνεχίζει να οικοδομεί με ζήλο. Το «νέο» αυτή τη φορά βήμα ήταν η πολυήμερη επανεκκίνηση, μέσα στα μέσα Μαρτίου, μαζικών επιχειρήσεων-σκούπα στο κέντρο της Αθήνας. Με πρόσχημα την πάταξη της αυξανόμενης μικροπαραραβατικότητας και εμπορίας ναρκωτικών (σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπ. Προ.Πο Τ. Θεοδωρικάκου και την αναπαραγωγή τους από τα φιλοκυβερνητικά ρεπορτάζ), έχει εξαπολυθεί κυνηγητό στους δρόμους της Αθήνας, ακόμα και με χρήση drones όπως εξίσου περήφανα αναφέρεται, ενώ σε αυτές συμμετέχουν ακόμα και 200 ή και περισσότεροι αστυνομικοί.
Βικτώρια
Αν και οι επιχειρήσεις αυτές έλαβαν χώρα σε διάφορα σημεία της Αθήνας, αυτή που έγινε περισσότερο γνωστή ήταν εκείνη της 16 Μάρτη στην πλατεία Βικτωρίας. Πέραν του «φορτίου» που την συνοδεύει από το διάστημα 2015-2016, όταν πολλές εκατοντάδες πρόσφυγες είχαν βρει εκεί καταφύγιο, στην πλατεία Βικτωρίας και στην ευρύτερη περιοχή συνεχίζουν να βρίσκονται πολλές δεκάδες άνθρωποι, ενώ υπάρχει και ισχυρή παρουσία των αλληλέγγυων και κινηματικών δυνάμεων. Καθώς λοιπόν οι κλούβες και συνολικά ο κατασταλτικός μηχανισμός έκανε καταδρομή, αποκλείοντας όσες και όσους βρισκόντουσαν πάνω στην πλατεία και σταματώντας για έλεγχο κυριολεκτικά οποιονδήποτε μη λευκό πολίτη (καθώς αυτό είναι το κριτήριο για την μικροπαραβατικότητα και το εμπόριο ναρκωτικών), υπήρξαν άμεσα καλέσματα συμπαράστασης. Η παρουσία όμως ακόμα και ελάχιστων αλληλέγγυων αγωνιστών/στριών που άνοιξαν ένα πανό και φώναξαν συνθήματα υπέρ των μεταναστών και προσφύγων/ισσών δεν είναι ανεκτή και απαντήθηκε με εξίσου σκληρή καταστολή. Σύμφωνα με καταγγελίες των 14 αλληλέγγυων συλληφθέντων της ημέρας, μόλις αυτοί βρέθηκαν πάνω στην πλατεία κυκλώθηκαν άμεσα από ΜΑΤ με ασπίδες -δεχόμενοι κλωτσιές κάτω από αυτές - ενώ υπήρξε εξίσου άμεση σύλληψη τόσο ενός ακόμα που φώναζε για τις συλλήψεις και την μεταχείριση των υπολοίπων όσο και μιας κοπέλας που φώναζε για την σύλληψη του τελευταίου... Οι συλληφθέντες κρατήθηκαν ως αργά το βράδυ στη ΓΑΔΑ και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για δύο πλημελλήματα (απείθεια και παρακώλυση συγκοινωνιών!). Επίσης έγινε προσαγωγή σε 132 μετανάστες χωρίς χαρτιά και τραβολογήθηκαν μέχρι να αφεθούν ελεύθεροι άλλοι τόσοι.
Πολλαπλή στόχευση
Κρίνοντας από τα ίδια τα στοιχεία που δημοσιεύει η ΕΛ.ΑΣ. μπορεί εύκολα να προκύψει το ζητούμενο αυτών των επιχειρήσεων. Πέραν του ότι αυτές οι ενέργειες στην «καλύτερη» περίπτωση θα αναδιοργανώσουν την (εντός ή εκτός εισαγωγικών) παραβατικότητα,  στην αντίστοιχη επιχείρηση που έγινε π.χ. στην Ομόνοια συνελλήφθησαν 4 άνθρωποι για κατοχή ναρκωτικών (με μόλις 1 να κατέχει αξιοσημείωτη ποσότητα πάνω του), βρέθηκε 1 φυγόδικος, 6 παράνομα ταξί και προσήχθησαν 125 μετανάστες χωρίς χαρτιά, οι οποίοι και προσήχθησαν στην Αμυγδαλέζα.  Γίνεται προφανές ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις εξυπηρετούν ταυτόχρονα πολλαπλούς στόχους: από τη μία πρόκειται για ένα διαρκές κλείσιμο του ματιού στην άκρα δεξιά. Τόσο μέσω του κλίματος τάξης και ασφάλειας, όσο και μέσω της μόνιμης προσπάθειας να συνδεθεί η εγκληματικότητα με τους «μη λευκούς» μετανάστες και πρόσφυγες, η κυβέρνηση χτίζει πελατεία απευθυνόμενη στα πιο αντιδραστικά αντανακλαστικά της κοινωνίας. Φυσικά, το γεγονός πως ποτέ δεν εμφανίζονται αξιόλογα ευρήματα (όπως αντίστοιχα δεν είχαν βρεθεί στις εκκενώσεις των καταλήψεων στέγης για πρόσφυγες και όχι μόνο) δεν πρόκειται να τους πτοήσει. Από την άλλη, υπάρχει εμπέδωση των πρακτικών μαζικής και σκληρής καταστολής, η οποία εξαπλώνεται και γίνεται διαρκώς σκληρότερη, όχι μόνο προς τους μετανάστες αλλά και στον κόσμο του κινήματος, όπως φάνηκε στη Βικτώρια. Εντός της τελευταίας διάστασης, πρέπει να συνυπολογίσουμε και τις προωθούμενες ρατσιστικές συμφωνίες Μηταράκη με το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν (βλ. Ε.Α. # 479). Καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί να οδηγήσει (κατ’ αρχήν) τους ανθρώπους από αυτές τις χώρες στην αποδοχή ενός καθεστώτος που τους στερεί από κάθε είδους εργασιακό ή ατομικό δικαίωμα, το να υπάρχει η αίσθηση ότι η αστυνομία θα σε γυρέψει υπήρξε διαχρονικά ένα ωμό και δυστυχώς αποτελεσματικό επιχείρημα.
Διαδήλωση 19 Μάρτη
Απέναντι σε όλα αυτά και στη συνολικότερη κυβερνητική απανθρωπιά, οι κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 19 Μαρτίου επιχείρησαν να σηκώσουν το γάντι. Παρά το ότι προφανώς υπολειπόμαστε κατά πολύ ενός κινήματος που θα μπορέσει να επιβάλλει μια διαφορετική ατζέντα, οι φετινές κινητοποιήσεις υπήρξαν μαζικές. Περίπου δύο χιλιάδες άνθρωποι, ντόπιοι και μετανάστες/πρόσφυγες, κατέβηκαν στο δρόμο φωνάζοντας συνθήματα για τις επαναπροωθήσεις, για την Ευρώπη-Φρούριο,  υπέρ της αλληλεγγύης και ενάντια στο ρατσιστικό δηλητήριο. Ταυτόχρονα υπήρξαν συνθήματα ενάντια στον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως και ενάντια στην υποκρισία περί προσφύγων «διαφορετικών ταχυτήτων». Παρά το γεγονός πως, δυστυχώς, οι συγκεντρώσεις στην Βικτώρια και την Ομόνοια δεν συναντήθηκαν στο δρόμο, η παρουσία του αντιρατσιστικού κινήματος έγινε αισθητή. Χρειάζεται να συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση, διεκδικώντας για όλους τους πρόσφυγες/ισσες και μετανάστες/τριες, αποκρούοντας σταθερά τα ρατσιστικά επιχειρήματα και πρακτικές και αναδεικνύοντας τη μόνιμη κυβερνητική υποκρισία και αναλγησία, που μας αγγίζει όλες και όλους.
Άλλωστε, η πολύ πρόσφατη (για δεύτερη φορά) αναστολή χρηματοδότησης της Frontex από το Ευρ. Κοινοβούλιο, μετά το πόρισμα της Ευρ. Υπηρεσίας για την Καταπολέμηση της Απάτης (OLAF), το οποίο στηλίτευε μεθοδευμένη συγκάλυψη επαναπροωθήσεων προσφύγων από το ελληνικό λιμενικό, αποτελεί εκ νέου πολιτική επιβεβαίωση των δυνάμεων του αντιρατσιστικού κινήματος και πλήγμα για την εικόνα της κυβέρνησης. Πάνω σε αυτά, χρειάζεται να οργανώσουμε τα επόμενα βήματα μας. 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία