«Για τους καταπιεσμένους που δεν έμαθες να ακούς»*

*στίχος των Rationalistas

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Επιμέλεια: Κατερίνα Καλλέργη

Νεκρή από πυροβολισμούς στα σύνορα του Έβρου βρέθηκε μια προσφύγισσα. Το ελληνικό κράτος ισχυρίζεται ότι την ευθύνη φέρουν Τούρκοι συνοριοφύλακες ή διακινητές, ενώ η Αστυνομία παραδέχεται ότι πυροβόλησε στον αέρα (!) αφού άκουσε πυροβολισμούς στα σύνορα. Τα ερωτήματα αυξάνονται, καθώς το 2020 δύο ακόμα πρόσφυγες είχαν βρεθεί νεκροί από πυροβολισμούς στην ίδια περιοχή. Το περιστατικό αυτό αναδεικνύει την βαναυσότητα που βιώνουν οι πρόσφυγες στα σύνορα: από απαγωγές και επαναπροωθήσεις μέχρι πυροβολισμούς από τα κομάντο της αστυνομίας. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, το τραύμα της προσφύγισσας έγινε από πολύ κοντινή απόσταση. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν έχει καταγραφεί ποτέ διακινητές να συνοδεύουν πρόσφυγες μέσα στις βάρκες στον Έβρο αυξάνει τις υποψίες για εκτέλεση κατά την πραγματοποίηση παράνομης επαναπροώθησης στα σύνορα. Αυτές είναι οι τακτικές που ακολουθούνται όταν η πολιτισμένη ΕΕ προσπαθεί να προστατευτεί από τους απολίτιστους πρόσφυγες.

***

Ο επικεφαλής της Frontex, Φαμπρίς Λετζέρι, κατέθεσε την παραίτησή του υπό την σκιά των αποκαλύψεων για την συμμετοχή της Frontex σε εκατοντάδες επαναπροωθήσεις τα τελευταία χρόνια. Τόσο η Frontex όσο και ο ίδιος ο Λετζέρι βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα μετά από ρεπορτάζ στον διεθνή Τύπο που αποδείκνυαν τις επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο, τα οποία οδήγησαν στο να μπλοκάρει η ΕΕ την χρηματοδότηση της Frontex. Ενώ ήταν υπόλογος στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ο Λετζέρι γινόταν δεκτός με τιμές και βραβεύσεις στην Ελλάδα από τον Μηταράκη και την κυβέρνηση της ΝΔ. Αναρωτιέται κανείς σε τι σημείο βίας απέναντι στους πρόσφυγες έφτασαν μαζί το ελληνικό κράτος και η Frontex για να αναγκαστεί η ΕΕ να στρέφεται εναντίον τους, όταν αυτή είναι που δημιούργησε την Frontex και ανέθεσε στην Ελλάδα τον ρόλο του «μαντρόσκυλου» των ανατολικών συνόρων της. Απέναντι σε μια ΕΕ που θέλει οι πρόσφυγες να πνίγονται πιο ήσυχα για να μην τους παίρνουν χαμπάρι δημοσιογράφοι και ΜΚΟ, αλλά και στην βαρβαρότητα του ελληνικού κράτους το αντιρατσιστικό κίνημα πρέπει να διεκδικήσει ασφαλή μετακίνηση για όλες/ους.

***

Την λειτουργία του ξεκίνησε ο πρώτος Χώρος Ελεγχόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) του ΟΚΑΝΑ στο κέντρο της Αθήνας. Οι ΧΕΧ έχουν στόχο την «μείωση της βλάβης» σε εν ενεργεία χρήστες ψυχοτρόπων ουσιών. Οι χρήστες έχουν την δυνατότητα να κάνουν χρήση σε έναν ασφαλή χώρο υπό την παρακολούθηση ειδικών υγείας και με την χρήση καθαρού εξοπλισμού. Είναι μια προσπάθεια που είχε ξεκινήσει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να προστατευτούν οι χρήστες από την υπερβολική δόση και την μετάδοση ασθενειών. Μια προσπάθεια που βολικά ξεκίνησε την ίδια περίοδο που τα περισσότερα προγράμματα απεξάρτησης και επανένταξης είδαν δραματική μείωση στην κρατική χρηματοδότηση τους και την ίδια περίοδο που ξεκίνησε μία προσπάθεια εξευγενισμού του κέντρου της Αθήνας. Οι ΧΕΧ δίνουν μια ευκαιρία στους χρήστες να προστατευτούν από τους κινδύνους του δρόμου, αλλά είναι ένα μέτρο στην καλύτερη υποκριτικό και στην χειρότερη επικίνδυνο όταν δεν συνοδεύεται από μέτρα για την αντιμετώπιση αλλά κυρίως την πρόληψη της εξάρτησης ως κοινωνικό ζήτημα. Δεν είναι τυχαίο που τέτοιοι χώροι ανοίγουν από την ίδια κυβέρνηση η οποία προσπάθησε να καταργήσει το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ αλλοιώνοντας τον θεραπευτικό του χαρακτήρα. Απέναντι σε τάχα λύσεις που διαιωνίζουν το πρόβλημα, απλά στα κρυφά, να μην ενοχλεί τουρίστες και επενδυτές, οφείλουμε να διεκδικήσουμε την χρηματοδότηση των δομών απεξάρτησης αλλά και κοινωνικές δομές, παροχές και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης που θα λειτουργούν αποτρεπτικά.

***

Σε τελική ευθεία βρίσκεται η δίκη για τους δολοφόνους του Ζακ Κωστόπουλου, καθώς αναμένεται να βγει η απόφαση στις δύο επόμενες δικάσιμους (3 και 17 Μάη). Η πρόταση της εισαγγελέως είναι να κριθούν ένοχοι ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης για την κατηγορία της θανατηφόρου σωματικής βλάβης αλλά να αθωωθούν οι αστυνομικοί. Αν βγει απόφαση βασισμένη σε αυτή τη πρόταση θα είναι ακόμα μια μελανή σελίδα στην ιστορία της ελληνικής δικαιοσύνης, η οποία εξαντλεί την αυστηρότητα της σε καθαρίστριες με πλαστό δίπλωμα δημοτικού αλλά αφήνει ελεύθερους αστυνομικούς που αποδεδειγμένα ξυλοκόπησαν έναν άνθρωπο πεσμένο στο έδαφος, μέρα μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας. Ακόμα και η καταδίκη των δύο βασικών υπαίτιων θα είναι μια καταδίκη μισή, καθώς η κατηγορία με την οποία έρχονται αντιμέτωποι δεν είναι αυτή που αρμόζει στη βίαιη δολοφονία ενός ανθρώπου. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην αγόρευσή της η δικηγόρος της οικογένειας Κωστόπουλου: «Θα μπορούσε και να ήταν πρόκληση θανατηφόρου σωματικής βλάβης, αν οι δράστες έκαναν ό, τι περνούσε από το χέρι τους μετά τα χτυπήματα για να του σώσουν τη ζωή», παραθέτοντας αντίστοιχες αποφάσεις του Αρείου Πάγου. «Όμως εδώ, οι δράστες δεν σταμάτησαν ούτε λεπτό να τον σκοτώνουν, ακόμη και μετά τον θάνατο του». Και είναι πιθανόν αν ο Ζακ δεν ήταν αυτός που ήταν και αν δεν γινόταν γνωστή η υπόθεση, μπορεί να μην έφτανε καν στις δικαστικές αίθουσες. Γιατί για τον κόσμο του ακραίου νεοφιλελευθερισμού, μια τζαμαρία αξίζει όσο μια ζωή. Σε αυτό το πλαίσιο διοργανώνεται από ΛΟΑΤΚΙΑ+ και φεμινιστικές συλλογικότητες πανελλαδική μέρα δράσης για την δικαίωση του Ζακ Κωστόπουλου. Σημαντικό κομμάτι αυτού του αγώνα είναι και η προσπάθεια να ληφθούν ψηφίσματα από συλλόγους εργαζομένων και σωματεία όπως έχει γίνει ήδη από την ΟΕΝΓΕ, τον Σύλλογο Εργαζομένων ΓΓ Ισότητας των Φύλων και την ΠΟΣΠΕΡΤ κ.α.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία