δικαιώματα

Για τις 11 Σεπτέμβρη έχει προγραμματιστεί το Φεστιβάλ Περηφάνιας Αθήνας (Pride) με σύνθημα «Αυτό που μας ενώνει» ενώ το αντίστοιχο στην Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί στις 22 του ίδιου μήνα με σύνθημα «Ποια κανονικότητα;».

Η  πολιτική του Χρυσοχοΐδη και της κυβέρνησης είναι συνεπής στο δόγμα «τάξη και ασφάλεια» με κάθε κόστος. Ακόμη κι αν αυτό συνεπάγεται την καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων ή την απότομη αυταρχικοποίηση του κράτους. Η αύξηση των ποινών, οι επικηρύξεις καταζητούμενων και η αστυνομοκρατία στις γειτονιές συγκροτεί μια νέα αφήγηση σχετικά με το τι σημαίνει ασφάλεια τόσο για τους από πάνω όσο και για τους από κάτω.
 

Τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει σε μια σειρά από χώρες το ζήτημα των αμβλώσεων υπό το πρίσμα της επίθεσης στα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών και  την αυτοδιάθεση των σωμάτων τους.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της, κατέστησε σαφή την πρόθεσή της να επαναθεμελιώσει το άλλοτε κραταιό δόγμα της συντηρητικής δεξιάς «νόμος και τάξη». Και το κάνει είναι η αλήθεια, καθημερινά.

Εδώ και πολλά χρόνια, από τη στιγμή που δημιουργήθηκε το ΛΟΑΤ κίνημα στη χώρα μας, κάπου στη δεκαετία του 1970, ένα από τα βασικά του αιτήματα είναι η διεκδίκηση της αναγνώρισης από το κράτος ίσων δικαιωμάτων.

Η  πανεθνικού βεληνεκούς διαδήλωση ενάντια στη φαλλοκρατική (machismo) βία είχε μεγάλη επιτυχία. Αυτό έδειξαν στις 7 Νοέμβρη τα 200.000 άτομα που βγήκαν στους δρόμους της Μαδρίτης για να συμμετάσχουν στη μεγαλύτερη διαδήλωση που έχει γίνει στην πρωτεύουσα μετά τις «Πορείες Αξιοπρέπειας» το 2014.