«Για τους καταπιεσμένους που δεν έμαθες να ακούς»*

*στίχος των Rationalistas

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Επιμέλεια: Κατερίνα Καλλέργη

Στις 29 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε έξω από το Μαξίμου κινητοποίηση από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών, η οποία πλαισιώθηκε από άτομα της αναπηρικής κοινότητας αλλά και αλληλέγγυους/ες. Στην προσπάθειά τους να ανοίξουν πανό, τα μέλη του ΠΣΠ ήρθαν αντιμέτωπα με επίθεση από την ΟΠΚΕ που στόχο είχε να τα εμποδίσει να διαμαρτυρηθούν. Βασικό αίτημά τους ήταν να μπει τέλος στη διαχρονική αδιαλλαξία και αδιαφορία για τα ζητήματα των αναπήρων, να υπάρξει αύξηση στα πενιχρά επιδόματα ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην ακρίβεια και να καλύπτονται σε μεγαλύτερο βαθμό από το κράτος τα τεχνολογικά τους βοηθήματα (αμαξίδια, βοηθήματα για την εντυποαναπηρία όπως αναγνώστες ψηφιακών κειμένων κ.ά). Όπως αναφέρει και ο γενικός γραμματέας του ΠΣΠ, Γιώργος Χρηστάκης «Εάν είχαν λυθεί τα ζητήματα των αναπήρων, θα είχαν λυθεί και τα ζητήματα του μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας». Τα ζητήματα που αναδεικνύει το κίνημα των αναπήρων είναι άμεσα συνδεδεμένα με τα ζητήματα πρόνοιας και κοινωνικού κράτους, που αναδεικνύονται μέσα από τις διεκδικήσεις πολλών κοινωνικών χώρων. Για να αντιμετωπιστούν οι διακρίσεις και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ανάπηροι/ες χρειάζεται το κράτος να επενδύσει σε προσβάσιμα σχολεία και πανεπιστήμια -άρα βελτίωση των κτηριακών δομών-, δημόσια υγεία, βελτίωση τον δρόμων και των πεζοδρομίων της πόλης και όχι σε αστυνομία που θα επιτίθεται όταν θα προσπαθούν να διεκδικήσουν το αυτονόητο. Για αυτό, τα αιτήματα των αναπήρων δεν αφορούν μόνο τους/τις ίδιους/ες αλλά και ολόκληρη την κοινωνία, και πρέπει να γίνουν κομμάτι των συλλογικών διεκδικήσεων.

***

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η El Pais, σε περίπου 2 εκατομμύρια υπολογίζονται τα χρήματα που έχουν κατασχέσει τα τελευταία 6 χρόνια δυνάμεις ασφαλείας στα σύνορα από πρόσφυγες που στην συνέχεια επαναπροωθήκαν στην Τουρκία ή κλείστηκαν σε στρατόπεδα στην Ελλάδα -χωρίς να υπολογίζονται τα κινητά τηλέφωνα ή άλλα τιμαλφή. Το γιγάντιο αυτό νούμερο καταδεικνύει με τον πιο εμφανή τρόπο το έγκλημα που συντελείται από το 2015 και μετά στα ελληνικά σύνορα. Δεκάδες χιλιάδες προσφύγων έχουν πέσει θύματα ληστειών, απαγωγών, ξυλοδαρμών και επαναπροωθήσεων στα ελληνικά σύνορα. Εκτός από το ρεσιτάλ βίας και απανθρωπιάς φαίνεται ότι έχει δημιουργηθεί και μία νέα κερδοφόρος διαδικασία στα σύνορα, καθώς τα σώματα ασφαλείας έχουν ακόμα έναν λόγο να τους κυνηγήσουν και να τους επαναπροωθήσουν: να γίνουν έστω και κατά λίγο πλουσιότεροι κλέβοντας τα χρήματα, τα κινητά και τα τιμαλφή που κουβαλάν οι κατατρεγμένοι για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες του ταξιδιού τους. Έτσι οι πρόσφυγες επιστρέφουν βίαια στην Τουρκία, χωρίς λεφτά και κινητά, δηλαδή χωρίς την δυνατότητα να επικοινωνήσουν με τους οικείους τους ή να βρουν κάπου να μείνουν ή να φάνε. Η κλοπή των κινητών γίνεται και για έναν ακόμα λόγο: χωρίς κινητά δεν μπορούν να στείλουν σήμα SOS για το πού βρίσκονται ή να καταγράψουν μέσω GPS το ότι βρέθηκαν στην Ελλάδα. Οι ελληνικές Αρχές προσπαθούν με κάθε τρόπο να τους εξαφανίσουν και -ει δυνατόν- να βγάλουν και κέρδος.

***

Ένα χρόνο μετά την πρώτη δικάσιμο, στις 15 Μαρτίου, συνεχίστηκε η δίκη για τους βασανιστές του Βασίλη Μάγγου, η οποία πήρε για ακόμα μία φορά αναβολή για έναν χρόνο μετά, στις 24 Ιανουαρίου 2024. Κατά την διάρκεια της δικάσιμου, η δικαστική αίθουσα ήταν κατειλλημένη από αστυνομικούς, ενώ όταν η οικογένεια του Μάγγου μαζί με φίλους και αλληλέγγυους προσπάθησαν να μπουν δέχτηκαν επίθεση από τα ΜΑΤ. Οι συνεχείς επιθέσεις στην οικογένεια αλλά και σε όποιον/α προσπαθεί να μην ξεχαστεί αυτή η υπόθεση, οι ανά ένα χρόνο δικάσιμοι, οι παραλήψεις κατά την έρευνα, αλλά και το ίδιο το κατηγορητήριο δείχνουν μία συνεχή προσπάθεια να συγκαληφθεί ο βασανισμός του Βασίλη Μάγγου. Οι τρεις αστυνομικοί που συμμετείχαν στον βασανισμό του, τόσο κατά την σύλληψή του, όσο και κατά την παραμονή του στο Α.Τ. Βόλου δικάζονταν μέχρι σήμερα για πλημμέλημα -κατηγορούμενοι για επικίνδυνη σωματική βλάβη. Μετά από επιμονή της οικογένειας Μάγγου και πρόταση του Εισαγγελέα Εφετών Λάρισας το κατηγορητήριο αναβαθμίστηκε σε βαθμό κακουργήματος, ενώ το Εφετείο της Λάρισας προτείνει την προσθήκη της κατηγορίας του βασανισμού.  Ελπίζουμε η παρέμβαση του Εφετείου να είναι αποτελεσματική, ώστε τουλάχιστον να μην είναι η δίκη παρωδία. Βέβαια, είναι ξεκάθαρο πως οι ευθύνες για τον βασανισμό δεν είναι μόνο όσων σήκωσαν τα γκλομπ, αλλά όσων τους όπλισαν και τους έδωσαν την εξουσία να τα σηκώσουν, όσων κράτησαν τον τραυματία Μάγγο επί ώρες στο Α.Τ. χωρίς ιατρική βοήθεια, όσων των πέταξαν στον δρόμο χωρίς να τον μεταφέρουν στον νοσοκομείο.

***

Ελεύθερος αφέθηκε μέχρι το Εφετείο ο Χορταριάς, ένας εκ των δύο κατηγορουμένων για το λιντσάρισμα και την δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου. Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την αίτηση του Εισαγγελέα να μην γίνει δεκτό το αίτημα του μεσίτη να ανασταλεί η ποινή του για οικονομικούς λόγους, ενώ το σκεπτικό της απόφασης δεν έχει γνωστοποιηθεί. Παρότι το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας αποφάσισε ότι δεν πρέπει να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα η έφεση, ότι ο μεσίτης τέλεσε την πράξη με ιδιαίτερη σκληρότητα και παραμένει αμετανόητος, κυκλοφορεί ελεύθερος με την πρώτη αίτηση αναστολής που κατέθεσε. Για ακόμα μία φορά γίνεται εμφανές ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση από την Δικαιοσύνη να υπάρξει πραγματική τιμωρία για τους ένοχους του εγκλήματος αυτού και πως αν δεν είχε υπάρξει το κίνημα είναι πιθανόν να είχαν αθωωθεί ή να είχαν πέσει ακόμα πιο πολύ στα μαλακά. Αν τυχόν ο Ζακ ήταν κάποιος άσημος, «ένα πρεζάκι της Ομόνοιας» όπως -ψευδώς- τον κατηγόρισαν, πολύ πιθανόν και οι δύο κατηγορούμενοι να ήταν ελεύθεροι και η υπόθεση να είχε ξεχαστεί. Γιατί, για το δικαστικό σύστημα η ανθρώπινη ζωή αξίζει πολύ λίγο, ακόμα λιγότερο και από μια τζαμαρία. Για αυτό χρειάζεται να παραμείνει ζωντανή η μνήμη του Ζακ και ο αγώνας για δικαιοσύνη, για να μην γίνει στο εφετείο ότι προσπάθησαν να γίνει εξαρχής: να αθωωθούν ή να κυκλοφορούν ελεύθεροι ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης. 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία