«Για τους καταπιεσμένους που δεν έμαθες να ακούς»*

*στίχος των Rationalistas

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Επιμέλεια: Κατερίνα Καλλέργη

Ασφυκτικά γεμάτη ήταν η δικαστική αίθουσα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθήνας από αλληλέγγυους στους συλληφθέντες της 17ης Νοεμβρίου 2019. Πρόκειται για μια υπόθεση κραυγαλέας αστυνομικής βίας από άνδρες των ΜΑΤ. Ήταν το βράδυ που, μετά την πορεία του Πολυτεχνείου, οι εικόνες της άγριας καταστολής με στόχο όποιον βρισκόταν στην περιοχή των Εξαρχείων έκαναν τον γύρο του κόσμου. Πέντε μάρτυρες αστυνομικοί κατέθεσαν για τα γεγονότα που οδήγησαν στις συλλήψεις 19 νέων παιδιών -κάποια από αυτά τότε ανήλικα- με αποτέλεσμα να κάθονται 4 χρόνια αργότερα στη θέση του κατηγορούμενου. Η αδυναμία των αστυνομικών να καλύψουν τις αναίτιες συλλήψεις και στη συνέχεια τον ξυλοδαρμό των παιδιών φάνηκε από όλες τις ανακολουθίες στις καταθέσεις τους και την αοριστία των λεγομένων τους που βολικά απέδιδαν στο μεγάλο χρονικό διάστημα που έχει περάσει από τα γεγονότα. Σχεδόν κανείς δεν μπορούσε να πει με σαφήνεια ποιος έκανε ποιο αδίκημα ή ποιοι αντιστάθηκαν κατά τη σύλληψή τους.

***

Η βασική έκθεση αξιολόγησης για την Ελλάδα από την ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων (GREVIO) που είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση της εφαρμογής της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Οικογενειακής Βίας, εκφράζει αρκετές ανησυχίες. Συγκεκριμένα τονίζει ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει κέντρα κρίσεων βιασμού και κέντρα παραπομπής σεξουαλικής βίας, διαθέτει μόνο 20 καταφύγια για γυναίκες θύματα βίας συνολικής χωρητικότητας περίπου 450 ατομικών κλινών, έχει πολύ λίγα προγράμματα συμβουλευτικής για δράστες ενδοοικογενειακής βίας, παρουσιάζει έλλειψη μέσων διασφάλισης ότι τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας λαμβάνονται υπόψη όταν τα δικαστήρια καθορίζουν τα δικαιώματα επιμέλειας και επισκέψεων, δεν διασφαλίζει την πρόσβαση των γυναικών αιτούντων άσυλο, θυμάτων βίας λόγω φύλου, στη διαδικασία ασύλου και δείχνει ανοχή σε ρεπορτάζ που χρησιμοποιούν γλώσσα η οποία εισάγει διακρίσεις και αποκαλύπτουν την ταυτότητα των θυμάτων, παραβιάζοντας έτσι την ιδιωτικότητά τους.

***

Τον βασανισμό του στο αστυνομικό τμήμα της Μήλου κατήγγειλε 17χρονος. Σύμφωνα με όσα είπε ο ίδιος αλλά και η μητέρα του, όλα ξεκίνησαν όταν είχε βγει βόλτα με τα μηχανάκια με τους φίλους του, και σε σήμα της αστυνομίας σταμάτησε μόνο εκείνος και όχι οι φίλοι του. Από την παρέα του ήταν ο μόνος που έμεινε πίσω και οδηγήθηκε στο Α.Τ. με τη φράση «πάμε στο τμήμα και θα δεις τι θα γίνει». Εκεί οι αστυνομικοί του νησιού τον χτύπησαν, τον απείλησαν ότι θα σκοτώσουν εκείνον και την οικογένειά του αν δεν τους πει ποιοι ήταν οι υπόλοιποι με τα μηχανάκια, τον εκφόβισαν και στο τέλος προσπάθησαν να τον αναγκάσουν να γίνει πληροφοριοδότης. Όλα αυτά μόλις λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία του Χρήστου Μιχαλόπουλου από σφαίρα αστυνομικού της ΟΠΚΕ και τον καταγγελλόμενο ξυλοδαρμό της 16χρονης στο Νέο Ηράκλειο και πάλι από άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. Οι περιγραφόμενες πράξεις τυποποιούν το κακούργημα των βασανιστηρίων, σύμφωνα με τη συνήγορο της οικογένειας Άννυς Παπαρούσου, η οποία δήλωσε ότι η οικογένεια του ανηλίκου θα προβεί σε όλες τις δέουσες νομικές κινήσεις.

***

Δέσμιος της ακροδεξιάς πτέρυγας της ΝΔ βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ζήτημα του γάμου και της υιοθεσίας των ομόφυλων ζευγαριών. Ο Μάκης Βορίδης, νυν υπουργός Επικρατείας και αντ’ αυτού του πρωθυπουργού στη Βουλή, διεμήνυσε εκ νέου σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι «ισχύουν οι θέσεις μου» επαναλαμβάνοντας την αντίθεσή του στη ρύθμιση. Όταν μάλιστα ρωτήθηκε αν θα παραιτηθεί στην περίπτωση που οι υπουργοί δεν επιτραπεί να ψηφίσουν κατά συνείδηση, τότε απάντησε ότι «στα ζητήματα της συνειδήσεως εννοείται ότι εγώ δεν μπορώ να κάνω πίσω. Επομένως αν κάποιος μου πει ότι πρέπει να το κάνεις υποχρεωτικά αυτό, δεν μπορώ να το κάνω αυτό». Με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνεται ξεκάθαρα το βαθύ εσωκομματικό ζήτημα που προκαλεί στη Ν.Δ. -αλλά και μέσα στο ίδιο το μέγαρο Μαξίμου- το θέμα αυτό. Γεγονός που εξηγεί καθαρά και το γιατί καθυστερεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να φέρει τον γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια προς ψήφιση στη Βουλή, παρότι είχε σπεύσει να υποσχεθεί ότι θα το κάνει ήδη από την αρχή της δεύτερης θητείας του προσπαθώντας να απευθυνθεί στο προοδευτικό ακροατήριο. Το μεγαλύτερο αγκάθι όμως, πέραν της επέκτασης του δικαιώματος στο γάμο στα ομόφυλα ζευγάρια, είναι το ζήτημα της τεκνοθεσίας. Η δήλωση Βορίδη ότι «ο γάμος είναι ένας θεσμός, ο οποίος απευθύνεται σε αυτούς που αντικειμενικά έχουν τη δυνατότητα να κάνουν παιδιά. Βιολογικά δηλαδή να τεκνοποιήσουν» είναι πραγματικά ανατριχιαστική. Όμως η άποψη Βορίδη δεν είναι μεμονωμένη. Πλήθος στελεχών της ΝΔ έχει ήδη τοποθετηθεί αρνητικά ενόψει της έλευσης ενός σχετικού νομοσχεδίου. Αυτός είναι και ο λόγος που στο Μέγαρο Μαξίμου επιχειρούν να κουτσουρέψουν τη ρύθμιση στερώντας την τεκνοθεσία, δηλαδή τον βασικό λόγο για τον οποίο η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα ζητά τη θέσπιση του γάμου, καθώς το σύμφωνο συμβίωσης δεν την καλύπτει. Παρόλα αυτά, παρά τις εισηγήσεις που γίνονται από το κομματικό στρατόπεδο στο Μέγαρο Μαξίμου για την εξαίρεση της τεκνοθεσίας από το γάμο, κάτι τέτοιο κρίνεται νομικά προβληματικό και, όπως σημειώνουν ειδικοί που έχουν γνώση των συζητήσεων, θα καταδικαζόταν στα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Η ουσία είναι ότι για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση δείχνει το πόσο εξαρτημένη είναι από την ακροδεξιά της πτέρυγα.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία