*στίχος των Rationalistas
Τα χτυπήματα που δέχθηκε στο κεφάλι από τον μεσίτη και τον κοσμηματοπώλη επέφεραν τον θάνατο του 33χρονου Ζακ Κωστόπουλου, το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου 2018 στην οδό Γλάδστωνος, σύμφωνα με την πρόταση του εισαγγελέα έδρας του ΜΟΕ, Στέλιου Κωσταρέλου, ο οποίος ζήτησε την ενοχή των δύο επιχειρηματιών για θανατηφόρα σωματική βλάβη, όπως και πρωτόδικα.
Με μία σύντομη εισήγηση προς τους δικαστές και τους ενόρκους του ΜΟΕ, ο εισαγγελικός λειτουργός, επικαλούμενος μαρτυρικές καταθέσεις, αναφέρθηκε «σε σκηνικό λιντσαρίσματος» που αποτυπώθηκε σε βιντεοληπτικό υλικό το επίμαχο μεσημέρι όταν ο 33χρονος ακτιβιστής, βρισκόμενος σε κατάσταση σύγχυσης και ταραχής, εισήλθε στο κοσμηματοπωλείο όπου εγκλωβίστηκε όταν κλείδωσε η πόρτα ασφαλείας. Όπως είπε ο εισαγγελέας, ο Κωστόπουλος δέχθηκε σφοδρά χτυπήματα στο κεφάλι από τους δύο κατηγορούμενους, καταδικασμένους σε πρώτο βαθμό σε κάθειρξη δέκα ετών ο καθένας. Μάλιστα τόνισε ότι οι δράστες «Αν και γνώριζαν ότι τα χτυπήματα στο κεφάλι μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, και είχαν τη δυνατότητα να προβλέψουν το αποτέλεσμα του θανάτου, εν τούτοις επιτέθηκαν με κλωτσιές στο κεφάλι σε βάρος του».
Πρόκειται για μια πρώτη δικαίωση του κινήματος υπεράσπισης της μνήμης του Ζακ αλλά και μια πρώτη ανακούφιση της lgbtqi+ κοινότητας που εδώ και χρόνια βρίσκεται στο δρόμο και στα δικαστήρια για αυτή την υπόθεση. Τίποτα όμως δεν είναι αρκετό μέχρι την έκδοση της τελικής απόφασης στο δεύτερο βαθμό.
***
Είναι δεδομένο πως από τύχη δεν θρηνούμε θύματα στον ελληνικό στρατό. Στο νοσοκομείο Ιωαννίνων μεταφέρθηκαν με τραύματα τρεις στρατιωτικοί, έπειτα από τραυματισμό τους στο πεδίο βολής της Ζίτσας, ενώ παραλίγο γλίτωσαν τον θάνατο άλλα 13 χαμηλόβαθμα στελέχη. Ο τραυματισμός των στρατιωτικών προήλθε από το ωστικό κύμα που προκλήθηκε μετά από ανάφλεξη προωθητήρων σε εκπαιδευτική βολή στη Ζίτσα Ιωαννίνων. Το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος καταγγέλλει ότι «όσο κι αν Υπουργείο, ΓΕΣ και Ταξιαρχία προσπαθούν να υποβαθμίσουν το περιστατικό, μέσω των πληρωμένων ΜΜΕ, αναδεικνύονται σοβαρά ερωτήματα σε σχέση με τις συνθήκες του περιστατικού».
Συγκεκριμένα το Δίκτυο διερωτάται αν υπήρξε κάθαρση και συντήρηση, αν έγινε έλεγχος από τον οπλουργό στον ενδιάμεσο μήνα, αν υπάρχει και άλλος οπλουργός που να κοιτάει τα όπλα και αν έγινε τελικώς αναφορά γραπτώς για τα προβλήματα. Είναι σαφές ότι από την πρώτη στιγμή το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η ηγεσία του Στρατού, επιχείρησαν να υποβαθμίσουν το θέμα στα ΜΜΕ, προκειμένου να μη βγουν στη δημοσιότητα και να μην πάρουν έκταση οι κίνδυνοι που εγκυμονούνται ανά πάσα στιγμή για στελέχη χαμηλότερης βαθμίδας. Σε κάθε περίπτωση το Δίκτυο Σπάρτακος επιμένει ότι πρέπει να λάμψει η αλήθεια και «να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα στο βωμό του καριερισμού, του μιλιταρισμού και του αξιόμαχου του αστικού στρατού».
***
Μετά το περσινό πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου, η ελληνική κυβέρνηση επιχείρησε να αποποιηθεί τις ευθύνες της και να καλύψει την εγκληματική δράση των λιμενικών αρχών κατασκευάζοντας ένα ολόκληρο αφήγημα περί κάποιων «κακών διακινητών» οι οποίοι ευθύνονταν για την τραγωδία. Εννέα μετανάστες που επέβαιναν στο καράβι της ντροπής κατηγορήθηκαν άδικα, συκοφαντήθηκαν και στιγματίστηκαν από τα ΜΜΕ που δημοσίευσαν έως και φωτογραφίες τους από το νοσοκομείο. Τα συγκεκριμένα άτομα, παρά τη φρίκη που βίωσαν τέθηκαν υπό κράτηση για έντεκα ολόκληρους μήνες μέχρι να δικαστούν. Στα τέλη Μαΐου το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Καλαμάτας με μια απόφαση σταθμό, δικαίωσε τους εννέα επιζήσαντες και το κίνημα αλληλεγγύης υπέρ τους. Παρόλα αυτά οι εννέα επιζήσαντες συνεχίζουν να τελούν υπό κράτηση από την αστυνομία, αυτή τη φορά για διοικητικούς λόγους. Όπως δήλωσαν χαρακτηριστικά οι συνήγοροι υπεράσπισης σε ανακοίνωσή τους «Η απόφαση κράτησης δεν βρίσκει έρεισμα στο νόμο, επιβάλλεται εντελώς αυθαίρετα και καταχρηστικά, και οι εντολείς μας θα έπρεπε να τύχουν της ίδιας μεταχείρισης με τους υπόλοιπους επιζήσαντες του ναυαγίου».
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να δεχθεί την αλήθεια και δεν θέλει σε καμία περίπτωση να πάρουν δημοσιότητα οι εγκληματικές πρακτικές της απέναντι σε πρόσφυγες, τόσο στα θαλάσσια, όσο και στα χερσαία σύνορα. Αυτός είναι και ο λόγος που οι συνήγοροι υπεράσπισης απαιτούν από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και την Ανεξάρτητη Αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη να παρέμβουν, για να διασφαλιστεί η εφαρμογή της απόφασης.
***
«…Απαιτούμε να μπει ένα τέλος στο ρατσισμό απέναντι στους ανθρώπους και απέναντι σε οποιονδήποτε θέλει ελευθερία... Απαιτούμε ελευθερία από τη κυβέρνηση, η οποία στέρησε οτιδήποτε γλυκό και καλό από εμάς και από άλλους. Φυτεύουν μίσος και βία... Αυτή είναι η τέταρτη ημέρα που απεργούμε και δεν θα φάμε τίποτα από το χέρι του ρατσισμού... Θέλουμε ελευθερία σαν τους ανθρώπους που βλέπουμε. Δεν έχουμε διαπράξει εγκλήματα ούτε λάθη απέναντι στους διώκτες μας. Δεν θα συμπεριφερθούμε στην κυβέρνηση και σε αυτή τη κατάσταση κράτησης με τη βία και το μίσος που μας φέρονται αυτοί. Θάνατος ή ελευθερία». Με αυτά τα λόγια περιγράφουν την απεργία πείνας τους 4 έγκλειστοι στην Κόρινθο. «Βρίσκομαι υπό κράτηση εδώ και 5 μήνες… Η ρατσιστική κυβέρνηση είναι πολύ σκληρή και έχει βλάψει πολλούς καλούς ανθρώπους. Θέλουμε να βγούμε από εδώ μέσα. Βοηθήστε μας». Αυτό είναι το μήνυμα ενός από τους δεκάδες απεργούς πείνας στο Κέντρο Κράτησης στην Αμυγδαλέζα. Η κυβερνητική απάντηση; Αστυνομικές επιθέσεις και απαγωγές/μεταγωγές, επιβολή σιωπής, και -πρόσφατα- τερματισμός της χρηματοδότησης για ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη των έγκλειστων στην Αμυγδαλέζα…