«Για τους καταπιεσμένους που δεν έμαθες να ακούς»*

*στίχος των Rationalistas

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Επιμέλεια: Νικόλας Κολυτάς

Ακραία περιστατικά αστυνομικής βίας εκτυλίχθηκαν στη Θεσσαλονίκη τις τελευταίες ημέρες του Οκτώβρη. Όλα ξεκίνησαν όταν αστυνομικοί της ομάδας Δέλτα επιχείρησαν να κάνουν έλεγχο για ναρκωτικά σε μια παρέα επτά ατόμων στο πάρκο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Η παρέα μην έχοντας να φοβηθεί κάτι υπέμεινε τον έλεγχο αδιαμαρτύρητα. Η κατάσταση όμως ξέφυγε όταν ένα άτομο από την παρέα ζήτησε να μην ακουμπήσουν οι αστυνομικοί το βρέφος του που ήταν πολύ ευάλωτο στην υγεία του. Οι Δελτάδες χωρίς κανένα λόγο άρχισαν να χτυπούν τον συγκεκριμένο άνδρα μπροστά στα μάτια της συντρόφου του που κρατούσε το βρέφος τρομοκρατημένη. Ευτυχώς ο κόσμος της γειτονιάς αντέδρασε αλληλέγγυα καταγράφοντας μάλιστα το περιστατικό σε βίντεο. Την επομένη συλλογικότητες της περιοχής προχώρησαν σε διαδήλωση ενάντια στην αστυνομική αυθαιρεσία και καταστολή στην περιοχή. Η αστυνομία, όμως, δρώντας και πάλι εγκληματικά, επιχείρησε να διαλύσει τους διαδηλωτές με τρόπους που κατά τύχη δεν επέφεραν κάποιο σοβαρό τραυματισμό. Σύμφωνα με καταγγελίες δημοσιογράφων, αλλά και κατοίκων της περιοχής, τα ΜΑΤ δεν δίστασαν να σπάσουν την είσοδο μαγαζιού και να πετάξουν εντός του δακρυγόνο, προκειμένου να εγκλωβίσουν άτομα που βρίσκονταν στην πορεία. Πρόκειται για αδικαιολόγητες πρακτικές που ξεπερνούν κάθε όριο. Η κυβέρνηση έχει δώσει το ελεύθερο στις μονάδες καταστολής να δρουν ανεξέλεγκτα και να μη λογοδοτούν πουθενά.

***

Τον θάνατο 48χρονου ΕΠΟΠ στην Καστοριά καταγγέλλει το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος». Ο συγκεκριμένος στρατιωτικός υπέστη οξύ έμφραγμα κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του. Σύμφωνα με τον «Σπάρτακο», όμως, δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά ακόμη μία περίπτωση εξάντλησης των ορίων της υγείας όσων εργάζονται σε χαμηλόβαθμες θέσεις στις ένοπλες δυνάμεις. Τονίζεται ότι είχε προηγηθεί καταγγελία από την Ένωση Στρατιωτικών για τις απάνθρωπες συνθήκες που βιώνουν οι στρατιωτικοί στις μονάδες ενόψει της 28ης Οκτωβρίου. Σε έναν μόλις μήνα έχουν καταγραφεί κρούσματα καρδιακών επεισοδίων, εγκεφαλικών επεισοδίων και σοβαρών τραυματισμών εν ώρα εργασίας. Όπως αναφέρεται στην καταγγελία που δημοσίευσε ο «Σπάρτακος» η αντίδραση του ΓΕΣ ήταν ανύπαρκτη: «Αντί η ηγεσία να αναρωτηθεί για την επιβάρυνση αυτών των ανθρώπων, συνεχίζει ατάραχη να σχεδιάζει τις εορταστικές εκδηλώσεις της 11ης Νοεμβρίου στην Καστοριά, απαιτώντας «άψογες» παρελάσεις και «τέλεια» εικόνα. Διότι, τι αξίζει η ζωή ενός στρατιωτικού μπροστά σε μια καλογυαλισμένη τελετή; Αυτή είναι η ειρωνεία της κατάστασης: την ώρα που οι στρατιωτικοί λιποθυμούν από την εξάντληση, κάποιοι αγωνιούν για το αν τα οχήματα θα είναι καθαρά, αν οι διμοιρίες θα είναι ευθυγραμμισμένες, αν οι επισκέπτες θα έχουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία. Το θλιβερό είναι πως, αντί να γίνουν ενέργειες για να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας, ο θάνατος ενός στρατιωτικού φαίνεται να είναι απλώς μια ακόμη «παράπλευρη απώλεια» για την εξυπηρέτηση του εντυπωσιασμού».

***

Ακόμα ένα σκηνικό ακραίας κρατικής βίας και αναλγησίας εκτυλίχθηκε στου Ζωγράφου. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε έξωση 90χρονης με προβλήματα υγείας, η οποία μάλιστα βρισκόταν στο σπίτι της κόρης της καθώς είχε χειρουργηθεί πρόσφατα στο ΚΑΤ και δεν γνώριζε ότι της κάνουν έξωση. Στην οδό Γεωργίου Παπανδρέου στου Ζωγράφου έφτασαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις των ΟΠΚΕ, διμοιρία των ΜΑΤ και πυροσβεστικό όχημα, με σκοπό να αλλάξουν την κλειδαριά στο διαμέρισμα, όπως και έπραξαν. Η γυναίκα, μετά τη νοσηλεία της στο ΚΑΤ, αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να παραλάβει ούτε τα προσωπικά της είδη από το σπίτι της. Για άλλη μια φορά, οργανώσεις της γειτονιάς και αλληλέγγυοι έφτασαν έξω από το σπίτι της ηλικιωμένης ζητώντας να μην προχωρήσει η έξωση. Τόσο η δημοτική αρχή, όσο και δημοτικές παρατάξεις της Αριστεράς κατήγγειλαν το περιστατικό, όμως για ακόμη μια φορά οι επίσημες αρχές έδρασαν με απόλυτη σκληρότητα απέναντι σε μια γυναίκα που ανήκει στις πιο αδύναμες και ευάλωτες κοινωνικές κατηγορίες. Απέναντι στο συνεχόμενο κανιβαλισμό των τραπεζών και των κορακιών της αγοράς, πρέπει το επόμενο διάστημα να υψωθεί στις γειτονιές ένα τείχος αλληλεγγύης και αντίστασης. Στου Ζωγράφου ευτυχώς φάνηκε να υπάρχουν πολύ γρήγορα αντανακλαστικά, όμως απαιτούνται πολύ περισσότερα μπροστά σε όσα έρχονται.

***

Εικόνες ντροπής καταγράφηκαν για ακόμη μια φορά στη Ρόδο. Εκατοντάδες πρόσφυγες από τη Συρία, την Αίγυπτο και το Αφγανιστάν αναγκάστηκαν να διαμείνουν σε χαρτόκουτα, αυτοσχέδιες σκηνές και παράγκες σε πάρκα και πεζοδρόμια έξω από το αστυνομικό τμήμα στο κέντρο. Γυναίκες, μικρά παιδιά και ολόκληρες οικογένειες αφέθηκαν χωρίς νερό, χωρίς κουβέρτες, χωρίς κανόνες υγιεινής να συνωστίζονται κάτω από άθλιες συνθήκες στους δρόμους του νησιού ζητώντας τα αυτονόητα. Στη Ρόδο δεν υπάρχει κέντρο υποδοχής μεταναστών και προσφύγων, ώστε να γίνει ταυτοποίηση των ατόμων, ούτε και δομή φιλοξενίας και έτσι όσα άτομα φτάνουν στο νησί πρέπει να μεταφερθούν σε άλλα νησιά.  Όμως η δομή της Λέρου είναι υπερπλήρης και ενώ η δομή της Κω έχει διαθέσιμες θέσεις, δεν μπορεί να υποδεχθεί νέα άτομα λόγω κάποιου κτιριακού προβλήματος που αντιμετωπίζει σε τμήμα της. Αυτό έχει ως συνέπεια την εξαθλίωση των προσφύγων και μεταναστών που καταφθάνουν στο νησί και την καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων τους. Η έλλειψη προσωπικού για τη σωστή διαχείριση του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού προσφύγων και μεταναστών, σε συνδυασμό με ένα ζήτημα που έχει προκύψει μεταξύ δύο υπουργείων, οδηγούν εκατοντάδες ανθρώπους να κοιμούνται στο δρόμο, σε πάρκα και πεζοδρόμια, χωρίς κανόνες υγιεινής και ιατροφαρμακευτική κάλυψη, έκθετοι στις καιρικές συνθήκες.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία