Δε θα περάσει η διάλυση της Δημόσιας Υγείας

Φωτογραφία

Το ν/σ Πλεύρη για τον ΕΟΠΠΥ, την ΠΦΥ και τα απογευματινά χειρουργεία 
 

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Αντώνης Καραβάς, γιατρός στο Κ.Υ. Ηλιούπολης

Οι ρυθμίσεις που προωθούνται εντάσσονται στον στρατηγικό σχεδιασμό των αστικών κυβερνήσεων και της ΕΕ για την περαιτέρω μείωση των δημόσιων κρατικών παροχών (μείωση του έμμεσου κοινωνικού μισθού και του κόστους αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης) και την περαιτέρω εμπορευματοποίηση-ιδιωτικοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) με αύξηση των απευθείας πληρωμών από τους ασθενείς προς όφελος της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων της υγείας.
Για τον ΕΟΠΠΥ αυτό που ισχύει με ιδιαίτερη ένταση τα τελευταία χρόνια επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, και παρά τις ανάγκες που δημιούργησε η αντιμετώπιση της πανδημίας ,είναι η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης (-2,1%) και η παράλληλη αύξηση των ιδιωτικών πληρωμών (+ 5,4%). Ο διαγνωστικός απεικονιστικός και εργαστηριακός έλεγχος βρίσκεται σχεδόν στο σύνολό του στα χέρια του ιδιωτικού τομέα. Για τον ΕΟΠΠΥ δεν προβλέπεται κρατική επιχορήγηση αλλά σφιχτός προϋπολογισμός που θα συνεχίσει να βασίζεται στις εισφορές, τις κρατήσεις και στα χαράτσια σε βάρος των εργαζομένων. Η βασική «τομή» του ν/σ είναι η θεσμοθέτηση ποιοτικών κριτηρίων που θα συνδέονται με τη χρηματοδότηση από τον ΕΟΠΥΥ. Μόνοι κερδισμένοι από το νομοσχέδιο του κ. Πλεύρη θα είναι τα μεγάλα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα των διαγνωστικών ομίλων γιατί μόνο αυτοί θα ανταποκρίνονται στα υψηλά στάνταρ που θέτει το νομοσχέδιο με στόχο να κλείσουν οι μικροί «ανταγωνιστές» δηλαδή τα μικρά ιατρεία της γειτονιάς ενώ μέσα από την κυριαρχία τους θα μπορούν να προσλαμβάνουν γιατρούς με πολύ χαμηλούς μισθούς.
Για την ΠΦΥ
Ο κ. Πλεύρης παρά τα αντίθετα λεγόμενα (βλέποντας τις μεγάλες αντιδράσεις) επιχειρεί να εφαρμόσει αυτό που η τρόικα απαιτεί εδώ και χρόνια: ο θεσμός του προσωπικού γιατρού να είναι“gatekeeper” (επί λέξει) δλδ «πορτιέρης – μπράβος – Κέρβερος» ώστε ακριβώς να παρεμποδίζεται η πρόσβαση του πληθυσμού σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων και σε νοσοκομεία με στόχο την μείωση του κόστους και τις απευθείας πληρωμές από την τσέπη των ασθενών. Η μεγάλη έλλειψη ειδικοτήτων για τον θεσμό του προσωπικού γιατρού κάνει πρακτικά αδύνατη την πρόσβαση και στο … πρώτο στάδιο, λόγω της μεγάλης αναμονής …Αντιγραφή ενός απολύτως αποτυχημένου μοντέλο σε όποιες χώρες εφαρμόστηκε με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο.
Υψώνονται μεγαλύτερα εμπόδια στην παρακολούθηση των χρονίως πασχόντων ασθενών. Η παραπομπή σε ειδικό γιατρό μία φορά το χρόνο είναι πραγματικά προκλητική. Οι ασθενείς που ευνόητα χρήζουν τακτικής παρακολούθησης σε συνθήκες τρομακτικής κρίσης και ακρίβειας «έχουν» δύο επιλογές ή να πληρώσουν ιδιωτικά τη θεραπεία τους ή να παραμελήσουν την υγεία τους με τις γνωστές συνέπειες.
Με το παρόν νομοσχέδιο τα ήδη υποβαθμισμένα Κέντρα Υγείας (Κ.Υ.) θα στελεχώνονται μόνο με 5 ειδικότητες. Για την κυβέρνηση ειδικότητες όπως, οδοντίατροι, οφθαλμίατροι, δερματολόγοι, ψυχίατροι κλπ για να υπάρξουν στα Κ. Υ. χρειάζεται ειδικά αιτιολογημένη εισήγηση από την Υγειονομική Περιφέρεια. Η έλλειψη αυτών των ειδικοτήτων συνεπάγεται αύξηση θνησιμότητας και νοσηρότητας. Και αυτό σε μια χώρα η οποία έχει, σε σύγκριση με όλες σχεδόν τις άλλες χώρες της Ευρώπης, πληθώρα ειδικευμένων ιατρών. Ένα πλεονέκτημα που τα τελευταία χρόνια λόγω της μαζικής φυγής στο εξωτερικό των συναδέλφων, το «εκμεταλλεύονται» όλες οι χώρες που δουλεύουνε αυτοί οι συνάδελφοι.
Το νομοσχέδιο προβλέπει την ύπαρξη τουλάχιστον 5.500 προσωπικών γιατρών (11 εκατομμύρια/2.000 ο πληθυσμός αναφοράς). Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι στην ΠΦΥ είναι μόλις 1.350... Δεν υπάρχει κανένα κίνητρο κάποιος νέος γιατρός να αναλάβει το ρόλο του οικογενειακού γιατρού. Η σύμβαση που προτείνεται στους ιδιώτες αυτοαπασχολούμενους δεν είναι βιώσιμη. Ενώ και οι σχέσεις εργασίας που προτείνονται σε νέους γιατρούς για δημόσιες δομές της ΠΦΥ είναι επισφαλείς. Άρα, με τις υπάρχουσες συνθήκες δεν υπάρχουν κίνητρα για να μπουν γιατροί στο σύστημα.
Ταυτόχρονα, το νομοσχέδιο δεν αναφέρει αμοιβή και ο υπουργός αφήνει να εννοηθεί ότι η δαπάνη για την υγεία θα μειωθεί περαιτέρω. Άρα, δεν υπάρχουν και ούτε προβλέπεται να υπάρξουν οι προσωπικοί γιατροί που θα αποτελούν το πρώτο στάδιο της νέας ΠΦΥ. Αυτό κάνει ακόμα πιο δύσκολη την πρόσβαση του κόσμου στο σύστημα υγείας.
Απογευματινά χειρουργεία – ιδιώτες γιατροί στο ΕΣΥ
Το νομοσχέδιο περιέχει δυο πολύ σοβαρές αντιδραστικές διατάξεις. Η πρώτη από αυτές αφορά τα «απογευματινά» χειρουργεία στα οποία ο ασθενής θα πληρώνει αδρά από την τσέπη του για να υπερπηδά την λίστα αναμονής. Πρόκειται για μια αισχρή ρύθμιση που προωθεί την ιδιωτικοποίηση και την ανισότητα, ενώ «κλείνει το μάτι» σε μια ολιγάριθμη ομάδα γιατρών που από χρόνια πιέζουν να νομιμοποιηθούν τα φακελάκια. Η δεύτερη ρύθμιση, που προφανέστατα συνδέεται με την πρώτη, αφορά την είσοδο ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία με σχέση μερικής απασχόλησης. Το ότι οι δυο ρυθμίσεις συνδέονται προκύπτει από το ότι δεν ισχύει το πρόσχημα που επικαλείται η πολιτική ηγεσία περί «κάλυψης κενών στα περιφερειακά νοσοκομεία από ιδιώτες γιατρούς» γιατί το καθεστώς σύναψης σύμβασης με ιδιώτες γιατρούς για κάλυψη γιατρών υπάρχει ήδη και εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια, τα γνωστά «μπλοκάκια» με τα οποία άλλωστε είναι κάθετα αντίθετοι οι νοσοκομειακοί γιατροί που απαιτούν μόνιμες προσλήψεις.
Πανυγειονομικός και 
παλλαϊκός αγώνας

Χρειάζεται ο ξεσηκωμός των γιατρών, των νοσηλευτών και όλου του προσωπικού μαζί με τις τοπικές κοινωνίες και των χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων γιατρών για τη διάσωση της δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και της στοιχειώδους εργασιακής προοπτικής των γιατρών.
Καμία εμπιστοσύνη στις συνδικαλιστικές ηγεσίες των ιατρικών συλλόγων και του ΠΙΣ (Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου) που ουσιαστικά στηρίζουν τις απαράδεκτες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.
Ο λαός μας δεν χρειάζεται μια τέτοια δήθεν «ΠΦΥ» των περικοπών, των αποκλεισμών, των ΣΔΙΤ, των ιδιωτικοποιήσεων. Αντίθετα χρειάζεται μια δωρεάν δημόσια Πρωτοβάθμια Υγεία με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση, πλήρως ενταγμένη στο ΕΣΥ, οργανικά διασυνδεμένη με τα δημόσια νοσοκομεία, με γιατρούς μόνιμους Επιμελητές κλάδου ΕΣΥ και γενικά υγειονομικούς λειτουργούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε μόνιμες θέσεις. Με σοβαρές και πλήρεις δομές (πολυδύναμα επαρκώς στελεχωμένα Κέντρα Υγείας στις πόλεις και στην περιφέρεια και περιφερειακά ιατρεία στην ευθύνη των Κέντρων Υγείας). Με προσανατολισμό στην Πρόληψη.
Με ελεύθερη πρόσβαση των αυτοαπασχολούμενων γιατρών της γειτονιάς στο σύστημα της ΠΦΥ με αξιοπρεπείς αμοιβές που θα συγκρούονται με τους κλειστούς σφαιρικούς προϋπολογισμούς της μόνιμης λιτότητας και επιτροπείας. Με γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για μαζικές μόνιμες προσλήψεις.
Ένας, αναγκαίος όσο ποτέ, πανυγειονομικός και παλλαϊκός αγώνας θα επιβάλλει τις παραπάνω προτάσεις. 
Οι γιατροί που συμμετέχουμε στο Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή σε ΕΙΝΑΠ-ΟΕΝΓΕ απορρίπτουμε κατηγορηματικά το νομοσχέδιο Πλεύρη και δεν μπαίνουμε σε διαπραγματεύσεις. Ο λόγος στο κίνημα και στους δρόμους!

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία