κορονοϊός

Σαρωτικές αλλαγές στον χώρο της πρωτοβάθμιας υγείας (ΠΦΥ) και του ΕΟΠΥΥ φέρνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που αναμένεται να παρουσιαστεί και επίσημα το επόμενο διάστημα. Η ψήφιση του ενδέχεται να γίνει ακόμα και πριν από το Πάσχα. 
 

Παρά τα τραγικά νούμερα των θανάτων, τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα covid εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης της «Όμικρον» και τη φυσιολογική αύξηση των νοσηλειών, η κυβέρνηση συνεχίζει, κυνικά, στην ίδια γραμμή εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας. 
 

Τον φετινό χειμώνα οι θάνατοι από τον covid-19 στην Ελλάδα παρουσιάζουν μια ιδιαιτερότητα η οποία συχνά αγνοείται: ενώ συνολικά στον πλανήτη, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο αριθμός των θανάτων από την πανδημία είναι πολύ χαμηλότερος απ’ ό,τι την ίδια εποχή πέρυσι, στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλότερος. 
 

Θα είναι στην πραγματικότητα η κανονικοποίηση της άνισης πρόσβασης σε ένα ούτως ή άλλως ανεπαρκές δημόσιο σύστημα υγείας, δίνοντας ταυτόχρονα περισσότερες «ελευθερίες» για το κεφάλαιο και την εργοδοσία να αξιοποιήσει αυτά τα προνόμια.

Με το τρίτο κύμα της πανδημίας ακόμα εδώ (πάνω από 50 θάνατοι και χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, περίπου 600 διασωληνωμένους), εν μέσω πανηγυρισμών, η κυβέρνηση προχώρησε στο άνοιγμα του Τουρισμού και στην επανέναρξη μιας σειράς οικονομικών δραστηριοτήτων.
 

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση είχε η «Εργατική Αριστερά» με το Γρηγόρη Γεροτζιάφα, καθηγητή Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, αναζητώντας απαντήσεις στα ζητήματα που προκύπτουν από την παραγωγή και τη διάθεση των εμβολίων για τον Covid-19, αλλά και από τη διαχείριση που κάνουν οι κυβερνήσεις, ειδικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).