Το lockdown έφυγε, η εγκληματική πολιτική παραμένει

Με το τρίτο κύμα της πανδημίας ακόμα εδώ (πάνω από 50 θάνατοι και χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, περίπου 600 διασωληνωμένους), εν μέσω πανηγυρισμών, η κυβέρνηση προχώρησε στο άνοιγμα του Τουρισμού και στην επανέναρξη μιας σειράς οικονομικών δραστηριοτήτων.
 

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Σπύρος Αντωνίου

Για το επόμενο διάστημα τα ταξίδια προς τα νησιά θα γίνονται υπό προϋποθέσεις (πιστοποιητικό εμβολιασμού, self και rapid test 24 ωρών, αρνητικό PCR test 72 ωρών) και τους ανεπαρκείς-όπως απέδειξε η περσινή εμπειρία- δειγματοληπτι κούς ελέγχους στις πύλες εισόδου. Οι απαιτήσεις της τουριστικής βιομηχανίας, των μεγαλοξενοδόχων και των εφοπλιστών, για άλλη μια φορά, μπήκαν πάνω από την υγεία των εργαζομένων του κλάδου, των επισκεπτών και του ντόπιου πληθυσμού. Ήδη ο υπουργός Ναυτιλίας ανακοίνωσε αύξηση της πληρότητας στα πλοία στο 85% με καμπίνες και στο 80% χωρίς καμπίνες. Από 1η Ιουνίου τίθεται σε λειτουργία και το διαβόητο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό για όσους έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κάνει test. Από την 1η Ιουλίου όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να το αναγνωρίζουν. Την ίδια ώρα, μετά το φιάσκο της συνέντευξης Θεοχάρη στο BBC, η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τη Βρετανία και τη Ρωσία να άρουν τους περιορισμούς για τα ταξίδια προς την Ελλάδα. 
Το αναποτελεσματικό-6μηνο lockdown «μας τελείωσε» και επίσημα, μαζί με τα αστεία sms μετακίνησης. Στην πραγματικότητα (και ειδικά μετά τα γεγονότα στη Ν. Σμύρνη και τις μαζικές κινητοποιήσεις που ακολούθησαν), οι όποιες απαγορεύσεις είχαν μετατραπεί σε «άταφο νεκρό». Όταν εκατομμύρια εργαζόμενοι πηγαινοέρχονταν στη δουλειά τους και συνωστίζονταν σε χώρους εργασίας και ΜΜΜ, η επιβολή «καραντίνας» στην άθληση, την ψυχαγωγία και την κοινωνική διαμαρτυρία, αποκάλυπτε και στον πιο καλοπροαίρετο/η την περιστολή ελευθεριών με πρόσχημα τον υγειονομικό κίνδυνο. Διατηρείται βέβαια η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, προφανώς «για συμβολικούς και παιδαγωγικούς λόγους», όπως θα έλεγε και ο υπουργός Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτης. Το ίδιο και το απαγορευτικό για τους φοιτητές/τριες στις σχολές, μαζί με διάφορους ακόμα παραλογισμούς: στο αυτοκίνητο με 4 επιβάτες κολλάει, στο αεροπλάνο με 120 άτομα δεν κολλάει. 
Mε την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα να προειδοποιεί για τα καινούργια και απειλητικά στελέχη του ιού, η κυβέρνηση μας καλεί να βάλουμε «το κεφάλι στην άμμο» και να υποκρινόμαστε ότι ο κίνδυνος του covid πέρασε, πλειοδοτώντας στον καλό καιρό της περιόδου και τα απαραίτητα εμβόλια, που από μόνα τους όμως δεν αρκούν να αναχαιτίσουν τον ιό.  Η εκτίμηση για συλλογική ανοσία μέσα στο καλοκαίρι, μοιάζει όλο και περισσότερο με καλλιέργεια ψεύτικων ελπίδων και ευχολόγια. Πλήρως εμβολιασμένο, μέχρι σήμερα, είναι κάτω από το 20% του πληθυσμού και μάλιστα χωρίς κριτήρια εμβολιαστικής ισότητας. 
Εμβολιασμός
Μετά τα μικρά και μεσαία νησιά, με το σχέδιο «Γαλάζια Ελευθερία», σειρά στον καθολικό εμβολιασμό παίρνουν οι κάτοικοι και των μεγαλύτερων νησιών, ενώ η σχετική πλατφόρμα των ραντεβού δεν έχει ανοίξει για όλες τις ηλιακές ομάδες. Η επιλογή της κυβέρνησης να χορηγήσει τα μονοδοσικά εμβόλια της Johnson&Johnson στους νησιώτες, την ώρα που άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας, οι οποίοι δεν μπορούν να μετακινηθούν, περίμεναν το «εύκολο» εμβόλιο προκειμένου να εμβολιαστούν στο σπίτι, είναι ενδεικτική της πολιτικής «όλα για τον τουρισμό». Παράλληλα, εβδομήντα νοσηλευτές από το «Αττικόν» κλήθηκαν να μεταβούν στα 14 νησιά του Αιγαίου (που ανήκουν στην ομάδα των 19 μεγαλύτερων νησιών-πλην Κρήτης και Εύβοιας), για να συνδράμουν στον εμβολιασμό και μάλιστα θα πληρώσουν εισιτήρια και διαμονή από την τσέπη τους! 
Κυρίως δεν υπάρχει καμιά ανάλογη προτεραιότητα για τους ευάλωτους πληθυσμούς, όπως τους φυλακισμένους, τους πρόσφυγες στα κέντρα κράτησης ή τους εργαζόμενους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, ενώ με «πιλότο» τη σχετική απόφαση για την ΕΜΑΚ, ανοίγει ο δρόμος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και τα «προνόμια» που θα απολαμβάνουν όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι. 
Συγχρόνως, η μετατροπή του ΕΣΥ σε σύστημα μίας νόσου έχει εκτινάξει τη λοιπή νοσηρότητα και επιφορτίζει ακόμα περισσότερο τα νοσοκομεία, τώρα που επανέρχεται σταδιακά η κανονική λειτουργία των χειρουργείων. Μόνο στο «Θριάσιο» πάνω από 1.000 ασθενείς είναι σε λίστα αναμονής για να χειρουργηθούν.
«Self-tests»
Για τους κυβερνώντες, τίποτα δεν πρέπει να διαταράξει την επανεκκίνηση της καπιταλιστικής μηχανής και ειδικά την κερδοφορία «της βαριάς βιομηχανίας της χώρας», όπως αρέσκονται να αποκαλούν τον τουρισμό τα καθεστωτικά ΜΜΕ. Ούτε καν η διαρκής υπενθύμιση, από τα σωματεία των υγειονομικών και τις δυνάμεις της Αριστεράς, της εγκληματικής επιλογής μη ενίσχυσης του ΕΣΥ,  με τα νοσοκομεία ακόμα υπό πίεση, χωρίς υλικά, με ανεπαρκές και εξουθενωμένο προσωπικό. Ούτε καν η χιλιοειπωμένη ανάγκη μαζικών τεστ και αποτελεσματικής ιχνηλάτησης, που έχουν αντικατασταθεί με την «αυτοδιάγνωση» και το «μπάχαλο» εβδομάδων με τα self-tests. 
Από τα 60 εκατ. δωρεάν self-tests για όλους, όπως υποσχόταν ο Α. Σκέρτσος πριν δύο μήνες, έχουν διατεθεί μόλις 14 εκατ. και φτάσαμε καλοκαίρι για να διατεθούν σε όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τις επόμενες δύο εβδομάδες. Ενώ μέχρι πρότινος, υπήρχε ένα υποχρεωτικό τεστ σε ορισμένους κλάδους, μετά και την άρνηση των εργοδοτικών ενώσεων να επωμιστούν το κόστος για τον δεύτερο έλεγχο της εβδομάδας. Σε μαθητές και εκπαιδευτικούς τα τεστ έχουν μειωθεί σε ένα την εβδομάδα, αλλά το χειρότερο είναι ο μεγάλος αριθμός  ψευδώς θετικών τεστ στα σχολεία και η επιβάρυνση των δημόσιων δομών για τους επανελέγχους των ύποπτων κρουσμάτων. 
Πίσω από τη στρατηγική των αναξιόπιστων self-tests και του εμβολιαστικού προγράμματος που προχωρά αργά, η κυβέρνηση κρύβει την ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, την απουσία πολιτικής βούλησης για την πραγματική επιδημιολογική επιτήρηση του ιού. Ήδη τις τελευταίες μέρες, ο ρυθμός μείωσης των κρουσμάτων έχει ανακοπεί, ενώ παρατηρείται σημαντική επιβάρυνση στη Δυτική Ελλάδα και σε αρκετά νησιά. Αν υπάρξει βέβαια γενικευμένη έξαρση από το άνοιγμα της αγοράς και του τουρισμού χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα, η εξήγηση είναι φυσικά έτοιμη, πάντα στο πλαίσιο της επικοινωνιακής διαχείρισης της πανδημίας και της προστασίας του κεφαλαίου. Θα φροντίσουν να μας σερβίρουν ξανά το αφήγημα της «ατομικής ευθύνης». Θα ακούσουμε ξανά για τους κατοίκους των νησιών που δεν σπεύδουν να εμβολιαστούν και τους νέους που διασκεδάζουν όρθιοι, αντί καθήμενοι. Έστω και χωρίς μουσική.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία