Ενάντια στη δυστοπία του σεξισμού, του πολέμου, της εκμετάλλευσης

Φωτογραφία

Το Σαββατοκύριακο  11 & 12 Ιούνη θα συναντηθούμε  στο Φεμινιστικό Φεστιβάλ που οργανώνει η φεμινιστική συλλογικότητα Συνέλευση 8 Μάρτη. 

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

 Για δύο μέρες θα βρεθούμε στον όμορφο κήπο του Συλλόγου Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) για να συζητήσουμε και να γνωριστούμε, να ακούσουμε μουσική, να δούμε  stand up comedy, να απολαύσουμε βιβλία και εκθέσεις φωτογραφίας, να οργανωθούμε και να διασκεδάσουμε, σε έναν ασφαλή φεμινιστικό χώρο για όλες και όλα. 
Το φεστιβάλ γίνεται πραγματικότητα χάρη στην αυτοοργανωμένη εθελοντική προσπάθεια μελών και φίλων της Συνέλευσης και στην αφιλοκερδή συμμετοχή καλλιτεχνών και επαγγελματιών. Τα έξοδα της διοργάνωσης καλύπτονται από τις οικονομικές εισφορές και την ενίσχυση του κάθε ατόμου που θέλει να συμβάλει για την πραγματοποίηση του φεστιβάλ. Για όλες εμάς ο συλλογικός και αυτοοργανωμένος τρόπος οργάνωσης του φεστιβάλ χωρίς χορηγούς αποτελεί ένα άλλο παράδειγμα διοργάνωσης, διασκέδασης και τελικά φεμινιστικής πολιτικής. Ελπίζουμε έτσι να δημιουργήσουμε έναν φεμινιστικό θεσμό όπου άτομα και συλλογικότητες θα συζητούν για τον φεμινισμό και την απελευθέρωση από την καταπίεση. 
Τα θέματα που επιλέξαμε να συζητήσουμε είναι κάποια από τα ζητήματα που μας απασχόλησαν τους τελευταίους μήνες και χρόνια,  γιαυτό και καλούμε κάθε άτομο που συμμετείχε στους πρόσφατους φεμινιστικούς αγώνες, κάθε άτομο που ενδιαφέρεται να συζητήσει και να διαμορφώσει αιτήματα να έρθει στο φεστιβάλ μας. Στα πάνελ των εκδηλώσεων και συζητήσεων συμμετέχουν φεμινίστριες ακτιβίστριες βάσης και πανεπιστημιακοί, συνδικαλίστριες, δημοσιογράφοι και καλλιτέχνιδες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. 
Παρουσιάζουμε το σκεπτικό των συζητήσεων αναλυτικά παρακάτω: 
Ζωντανές μας θέλουμε: Έμφυλη βία και γυναικοκτονίες. #Πες την με το όνομά της
Το φεστιβάλ ανοίγει με μια εκδήλωση για την έμφυλη βία και τις γυναικοκτονίες, με ένα θέμα δηλαδή που συγκλόνισε και κινητοποίησε το φεμινιστικό κίνημα όσο τίποτε άλλο τα τελευταία χρόνια. Δεν ξεχνάμε τις δολοφονημένες αδερφές μας, ούτε πως κάθε φορά που διαδηλώνουμε κάποιες δεν είναι μαζί μας. Η σκέψη μας όμως είναι και σε όλες αυτές που τα τελευταία χρόνια επιλέγουν να καταγγείλουν εμπειρίες έμφυλης κακοποίησης. Σε αυτή τη συζήτηση κουβεντιάζουμε για την κλιμακούμενη έμφυλη βία που οδηγεί στη γυναικοκτονία, για τη νομική κατοχύρωση του όρου αλλά και για τις ανύπαρκτες δομές πρόληψης, φροντίδας, προστασίας και υποστήριξης των κακοποιημένων. Στόχος μας να ανταλλάξουμε απόψεις για ένα πρόγραμμα διεκδικήσεων και στ-οργής που δεν θα αφήνει καμία μόνη, γιατί «Ζωντανές μας θέλουμε». Γνωστοποιούμε επίσης την καμπάνια  της Συνέλευσής μας #πες την με το όνομά της. 
Oύτε πόλεμο που μας καταστρέφει ούτε ειρήνη που μας καταπιέζει: Φεμινιστική αντιπολεμική αντίσταση
Όμως οι πόλεμοι δεν πλήττουν μόνο τα σώματά μας. Από το φεστιβάλ μας δεν θα μπορούσε να λείπει μια συζήτηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το Σάββατο συνεχίζουμε τη συζήτηση  στέλνοντας μήνυμα φεμινιστικής αντιπολεμικής αντίστασης και παρουσιάζοντας πρωτοβουλίες όπως το διεθνές φεμινιστικό αντιπολεμικό μανιφέστο. Ενώνουμε τη φωνή μας με το διεθνές φεμινιστικό αντιπολεμικό κίνημα, συζητάμε τι σημαίνει  σήμερα φεμινιστική αντιπολεμική στάση στη χώρα που ζούμε και παρουσιάζουμε την ιστορία του αντιπολεμικού-φεμινιστικού κινήματος. Η ιστορία αυτή μας εμπνέει ακόμη καθώς σκεφτόμαστε τη Ρόζα Λούξεμπουργκ, το αντί-πυρηνικό φεμ κίνημα του Greenham Common ή τις Donne en Nero.  Καταδικάζουμε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και καταγγέλουμε το ΝΑΤΟ και τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς που οδηγούν στους πολέμους, τη στρατιωποίηση και την προσφυγιά. Είμαστε αλληλέγγυες με τα φεμινιστικά κινήματα σε Ρωσία και Ουκρανία, αλληλέγγυες με κάθε προσφύγισσα που έρχεται στη χώρα μας για να ξεφύγει από τον πόλεμο,  από όπου και αν προέρχεται. Ξερουμε καλά ότι τα εγκλήματα πολέμου πλήττουν ιδιαίτερα τα πολλαπλά καταπιεζόμενα άτομα και ότι ο πόλεμος αποτελεί κορυφαίο δείγμα μιας ιμπεριαλιστικής-πατριαρχικής αποικιοποίησης συνόρων, λαών και σωμάτων. 
Δεν είναι ισότητα αν δεν είναι για όλες/α: Ίσα δικαιώματα στο γάμο, στη γονεϊκότητα, στην εργασία για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα
H Κυριακή στο φεστιβάλ ξεκινά με μια συζήτηση για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ατόμων. Το αυτονόητο δικαίωμα στο γάμο ως δυνατότητα επιλογής ακόμα και για όσες/α είναι εντάντια στο γάμο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αιτήματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Για μας ο όρος ισότητα είναι κενό γράμμα αν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, πολλά από εμάς αναπόσπαστο τμήμα του φεμινιστικού κινήματος δεν απολαμβάνουμε τα ίδια δικαιώματα με τις/τους υπόλοιπους πολίτες. Άλλωστε τα φεμινιστικά κινήματα αποτελούν βασικό σύμμαχο των ΛΟΑΤΚΙ+ κινημάτων στους αγώνες ενάντια στην καταπίεση. Το ετεροπατριαχικό σύστημα καταπίεσης και εκμετάλλευσης  θέτει εμπόδια και διακρίσεις στους χώρους εργασίας, και αυτό σε συνθήκες γενικότερης κρίσης και επισφάλειας εντείνεται, ενώ τα ΛΟΑΤΚΙ+ αποκλείονται από αυτονόητα δικαιώματα όπως η γονεϊκότητα, η εργασία κ.α.  Η άγρια δολοφονία του Ζακ και το κίνημα μνήμης και διεκδίκησης που γεννήθηκε μέσα από  το συλλογικό πένθος,  αποτέλεσαν σταθμούς που μας κινητοποίησαν και μας οργάνωσαν ακόμα περισσότερο. Η επόμενη μέρα του φεστιβάλ ανοίγει με τη βδομάδα Pride-ΛΟΑΤΚΙ+ περηφάνιας και το φεστιβάλ μπορεί να αποτελέσει ένα χώρο συνάντησης για τις επόμενες κινητοποιήσεις μας. 
Σωματεία ενάντια στο σεξισμό: Η έμφυλη βία στη δουλειά μας – Οι φεμινιστικές αντιστάσεις
Το φεστιβάλ κλείνει με μια συζήτηση για την έμφυλη βία στην εργασία και τις φεμινιστικές αντιστάσεις που μπορούν να οργανωθούν από τα σωματεία στους χώρους εργασίας. Συζητάμε εμπειρίες έμφυλης παρενόχλησης και βίας, πολιτικές προστασίας και αλληλεγγύης, για τρόπους και για δομές που χρειάζεται να οικοδομήσουμε για να  αντισταθούμε στο σεξισμό και την έμφυλη καταπίεση. Οι γυναίκες και τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα βιώνουμε διαθεματικά την εργασιακή εκμετάλλευση καθώς το φύλο, η τάξη και η καταγωγή, μας καθιστούν ακόμα πιο ευάλωτες σε αφεντικά και σεξιστικές συμπεριφορές. Το κίνημα #metoo έδωσε το έναυσμα για να αποκαλυφθει η πολλαπλή βία που βιώνουμε στους χώρους εργασίας. Αυτή τη συζήτηση θέλουμε να συνεχίσουμε με τα μάτια στραμμένα σε εκείνες που δουλεύουν στις πιο επισφαλείς και κακοποιητικές συνθήκες. Τις αόρατες που χωρίς αυτές ο κόσμος δεν γυρνά. Σε εκείνες που όταν τελειώνει το εργασιακό ωράριο συνεχίζουν να εργάζονται στο σπίτι. Τι πρωτοβουλίες μπορούν να πάρουν τα σωματεία προκειμένου να εργαζόμαστε με ασφάλεια και ισότητα; 
Και δύο ακόμα συζητήσεις: 
Επειδή μας αρέσει πολύ να συζητάμε, ειδικά σε κύκλο οργανώνουμε δύο workshops που θα διεξαχθούν παράλληλα το απόγεμα της Κυριακής: 
ΗΠΑ-Αμβλώσεις. Τις θέλουμε δημόσιες, ασφαλείς, δωρεάν. Χωρίς κηδεμονίες ή ερωτήσεις
Μετά την πρωτοφανή παρέμβαση στο δικαίωμα αναπαραγωγής στις ΗΠΑ που προετοιμάζεται από το Ανώτατο Δικαστήριο με στόχο τον έλεγχο των γυναικείων σωμάτων και της αναπαραγωγικής διαδικασίας επιθυμούμε να συζητήσουμε για το δικαίωμά μας στην ασφαλή δημόσια και δωρεάν άμβλωση. Στην Ελλάδα η εκκλησία χέρι χέρι με ακροδεξιές ομάδες υπό την αιγίδα της κυβέρνησης οργάνωσαν συνέδρια, ημερίδες και διαφημιστικές καμπάνιες ενάντια στο αυτονόητο δικαίωμά μας στην άμβλωση. Μια απάντηση επείγει. Όταν πρόκειται για τα σώματά μας δεν δεχόμαστε κηδεμονίες ή ερωτήσεις. 
Κύκλος φεμινιστικής ποίησης: «Μια Λιτανεία Επιβίωσης»
Η φεμινιστική ποίηση και γραφή είναι για εμάς τροφή, μια λιτανεία επιβίωσης όπως θα έγραφε η μαύρη λεσβία ποιήτρια και ακτιβίστρια Οντρ Λορντ. Στον χώρο του φεστιβάλ όσες ενδιαφερόμαστε για τη φεμινιστική ποίηση θα συναντηθούμε με ποιήτριες για να διαβάσουμε αγαπημένα ποίηματα, να διερωτηθούμε για μια ποίηση που μας εμπνέει, μας απελευθερώνει και μας φροντίζει. 
Ισότητα, φιλοσοφία και  φεμινισμός για παιδιά
Ο χώρος θα είναι φιλικός στα παιδιά αφού θα λειτουργεί παιδότοπος με παιχνίδια και δημιουργική απασχόληση. Το Σάββατο οργανώνεται κύκλος φιλοσοφικού διαλόγου/βιωματικό εργαστήρι για παιδιά από  ειδική παιδαγωγό  με θεματική γύρω από το φύλο, τους ρόλους και την ταυτότητα. Την Κυριακή η ομάδα Απ!κο οργανώνει ένα θεατρικό εργαστήρι για παιδιά από 1η μέχρι 3η δημοτικού γιατί τα παιδιά που παίζουν χωρίς αποκλεισμούς είναι εικόνα από το μέλλον που σχεδιάζουμε. Για μας ο παιδότοπος δεν είναι ένα πάρκινγκ παιδιών αλλά ένας χώρος φαντασίας και συμπερίληψης όπου τα παιδιά θα παίζουν ελεύθερα, θα ζωγραφίζουν, θα μαθαίνουν βιωματικά, θα συζητούν τη φεμινιστική προσέγγιση, αμφισβητώντας τα σεξιστικά στερεότυπα.
Ψωμί και Τριαντάφυλλα για όλες
Το πολιτιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ είναι επίσης πολύ πλούσιο και επιθυμία μας είναι να διασκεδάσουμε νιώθοντας όμορφα και ασφαλή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει καλλιτέχνες με γνωστές καλλιτέχνιδες/ες, συγκροτήματα αλλά και stand up κωμικούς που αποδομούν το κύριαρχο σεξιστικό και ετεροπατριαρχικό χιούμορ. Όσα παρουσιάζουμε και φιλοξενούμε αποτελούν στιγμιότυπα ενός άλλου εναλλακτικού πολιτιστικού παραδείγματος. Ενός κόσμου που η διασκέδαση σημαίνει σεβασμός στα σώματά μας και που δεν ταυτίζεται με την κακοποίηση και την παρενόχληση.  
Στο χώρο θα λειτουργεί μπαρ ενώ στην κουζίνα ο σεφ Νίκος Αργυρός θα ετοιμάζει  γκουρμέ συνταγές για άτομα όλων των διατροφικών επιλογών, παρουσιάζοντας γεύσεις που θα περιλαμβάνουν vegan σάντουιτς, δροσερές σαλάτες, τορτίγιες με αργοψημένο χοιρινό ή κοτόπουλο, βουτηρένια brioche και άλλα κρύα πιάτα. 
Ερχόμαστε από μακριά 
Η Συνέλευση 8 Μάρτη εμπνεόμενη από την παγκόσμια φεμινιστική απεργία το 2019 ξεκίνησε να οργανώνει την πρώτη φεμινιστική απεργία στην Ελλάδα απευθύνοντας κάλεσμα σε φεμινιστικές συλλογικότητες, σωματεία, συλλόγους και άλλες κοινωνικές συλλογικότητες. Από τότε όσες συναντιόμαστε στη Συνέλευση αγωνιζόμαστε ενάντια στο σεξισμό, την έμφυλη βία, τη φτώχεια, την πατριαρχία και κάθε είδους έμφυλη και ταξική καταπίεση, διάκριση και  εκμετάλλευση. Απαντάμε σε όλα αυτά  που μας καταπιέζουν με τη  φεμινιστική αλληλεγγύη και τη συλλογική μας δράση. Στη Συνέλευση 8 Μάρτη συναντιόμαστε παλαιότερες και νέες ακτιβίστριες, εμπνεόμαστε από τα φεμινιστικά κινήματα των προηγούμενων δεκαετιών και συμμετέχουμε στα φεμινιστικά κινήματα της εποχής μας με το νου μας στις μη προνομιούχες και στους διαθεματικούς αγώνες. Με τις εργαζόμενες, τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, τις προσφύγισσες και μετανάστριες,  τις ανάπηρες, όλες εμάς που εργαζόμαστε αόρατα και εθελοντικά για να συνεχίζει το σύστημα να παράγει κέρδη και καταπίεση,  ονειρευόμαστε ένα φεμινισμό του 99%. 
Καλούμε κάθε γυναίκα, θηλυκότητα και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο, κάθε αλληλέγγυο στις φεμινιστικές μας διεκδικήσεις να στηρίξει το φεμινιστικό φεστιβάλ.
Γιατί  καμία μόνη, γιατί όλες μαζί είμαστε πιο δυνατές, γιατί χωρίς εμάς παύει ο κόσμος. 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία