Αντισεξισμός

Η φετινή Ημέρα της Γυναίκας, δεν μπορεί παρά να είναι μια μέρα αγώνα και διεκδικήσεων για τα αυτονόητα και κερδισμένα με αίμα δικαιώματά μας. Αντλώντας δύναμη από τις ιστορικές κινητοποιήσεις για το έγκλημα στα Τέμπη, ετοιμαζόμαστε να βγούμε στο δρόμο για φωνάξουμε συλλογικά: Δικαίωμά μου!
 

Μετά τη μεγάλη επιτυχία του φετινού φεμινιστικού φεστιβάλ με τίτλο «Καμιά δεν είναι ελεύθερη μέχρι να είμαστε όλες», η Συνέλευση 8 Μάρτη ανανέωσε το ραντεβού της με κόσμο που γνώρισε και συμπορεύτηκε σε αυτή τη γιορτή που είχε έντονο το χαρακτήρα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, αυτήν τη φορά στο φιλόξενο πολυχώρο Baumstrasse της αγαπημένης καλλιτέχνιδας Μάρθας Φριντζήλα, στον Βοτανικό. 
 

Συζητήσαμε με την καλλιτέχνιδα Μάρθα Φριντζήλα για την συμμετοχή της στο Φεμινιστικό Φεστιβάλ 2024, για την φεμινιστική αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη και τον αγώνα ενάντια στις γυναικοκτονίες. Η Μάρθα Φριντζήλα υπερασπίζεται με κάθε τρόπο το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού για ελευθερία και δικαιοσύνη δίνοντας φωνή και χώρο σε ακτιβίστριες, καλλιτέχνες και εγχειρήματα που αγωνίζονται για έναν καλύτερο κόσμο. Τη συνέντευξη επιμελήθηκε η Χρύσα Τσικαλουδάκη. 
 

Φέτος το 8ο Αυτοοργανωμένο Thessaloniki Pride οργανώθηκε σε μια ιδιαίτερη συγκυρία για τη ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητα. Λίγο καιρό πριν, ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον ομόφυλο γάμο και την παιδοθεσία. Ταυτόχρονα στη καρδιά της Θεσσαλονίκης έγινε απόπειρα να λιντσαρίσματος δύο τρανς ατόμων από φασίστες.
 

Η τελευταία γυναικοκτονία της Κυριακής έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων, είχε ένα βασικό χαρακτηριστικό, παρέμεινε επιτακτικά στον δημόσιο διάλογο όχι ως πένθος, αλλά ως οργή, η οποία δεν απευθυνόταν απλά στον σύντροφο, τον πρώην, τον γιο, αλλά την ίδια την συστημική αντιμετώπιση.

Η γυναικοκτονία της Κυριακής υπογράμμισε για μια ακόμη φορά με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο την πλήρη ένδεια του κράτους να προστατέψει τα θύματα έμφυλης βίας, ακόμα κι όταν από τη μεριά τους «τα έκαναν όλα σωστά».

Η  8η Μάρτη, ταυτισμένη εδώ και κάποια χρόνια με την Παγκόσμια Φεμινιστική Απεργία στο σπίτι και στη δουλειά, είναι ημέρα αγώνα και διεκδίκησης για όλες τις γυναίκες που πλήττονται από τη φτώχεια, τον θεσμικό σεξισμό, τις έμφυλες ανισότητες και την καταπίεση. Με τους αγώνες ενάντια στην έμφυλη καταπίεση και εκμετάλλευση κάθε μορφής, το φεμινιστικό κίνημα στην Ελλάδα και στον κόσμο έχει ξαναδώσει στην 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το αρχικό της νόημα.
 

Η 8 Μάρτη – Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ταυτισμένη με τη Παγκόσμια Φεμινιστική Απεργία, αποτελεί ημέρα - ορόσημο αγώνα και διεκδίκησης ενάντια στην έμφυλη καταπίεση κάθε μορφής στην Ελλάδα και στον κόσμο.