Η φετινή Ημέρα της Γυναίκας, δεν μπορεί παρά να είναι μια μέρα αγώνα και διεκδικήσεων για τα αυτονόητα και κερδισμένα με αίμα δικαιώματά μας. Αντλώντας δύναμη από τις ιστορικές κινητοποιήσεις για το έγκλημα στα Τέμπη, ετοιμαζόμαστε να βγούμε στο δρόμο για φωνάξουμε συλλογικά: Δικαίωμά μου!
Αντισεξισμός
Ανοιχτή συνέλευση για την οργάνωση της 8ης Μάρτη 2025
Πριν κλείσει το πρώτο 5ήμερο του 2025 μετρήσαμε την πρώτη γυναικοκτονία του νέου έτους,θύμα ενδοοικογενειακής βίας, της Ευγενίας, που ζούσε στην Ξάνθη.
Μετά τη μεγάλη επιτυχία του φετινού φεμινιστικού φεστιβάλ με τίτλο «Καμιά δεν είναι ελεύθερη μέχρι να είμαστε όλες», η Συνέλευση 8 Μάρτη ανανέωσε το ραντεβού της με κόσμο που γνώρισε και συμπορεύτηκε σε αυτή τη γιορτή που είχε έντονο το χαρακτήρα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, αυτήν τη φορά στο φιλόξενο πολυχώρο Baumstrasse της αγαπημένης καλλιτέχνιδας Μάρθας Φριντζήλα, στον Βοτανικό.
Ακόμα μια 25η Νοέμβρη (παγκόσμια μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών) μας βρίσκει στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από το στόχο της παγκόσμιας αυτής μέρας.
*Απόσπασμα από το Δελτίο Τύπου του Συλλόγου Εργαζομένων στη ΓΓ Ισότητας των Φύλων «Δώρα Κατσιβαρδάκου» για την στάση εργασίας την Πέμπτη 7/11, 12-15.
Ημερολόγιο Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου. Μια μέρα μετά το 3ο φεμινιστικό φεστιβάλ.
Συζητήσαμε με την καλλιτέχνιδα Μάρθα Φριντζήλα για την συμμετοχή της στο Φεμινιστικό Φεστιβάλ 2024, για την φεμινιστική αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη και τον αγώνα ενάντια στις γυναικοκτονίες. Η Μάρθα Φριντζήλα υπερασπίζεται με κάθε τρόπο το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού για ελευθερία και δικαιοσύνη δίνοντας φωνή και χώρο σε ακτιβίστριες, καλλιτέχνες και εγχειρήματα που αγωνίζονται για έναν καλύτερο κόσμο. Τη συνέντευξη επιμελήθηκε η Χρύσα Τσικαλουδάκη.
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η Συνέλευση 8 Μάρτη διοργανώνει το Φεμινιστικό Φεστιβάλ που φέτος θα φιλοξενήσει ο χώρος του Παντείου Πανεπιστημίου στις 28 και 29 Σεπτέμβρη.
Τρίτο φεμινιστικό φεστιβάλ της Συνέλευσης 8 Μάρτη
Να περάσουμε από την οργή στη δράση
Το Athens pride 2024 έχει ως κεντρικό σύνθημα του «ένας νόμος δεν φτάνει» για να περιγράψει αυτά που δεν έχουν κατακτηθεί, τόσο θεσμικά όσο και κοινωνικά.
Φέτος το 8ο Αυτοοργανωμένο Thessaloniki Pride οργανώθηκε σε μια ιδιαίτερη συγκυρία για τη ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητα. Λίγο καιρό πριν, ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον ομόφυλο γάμο και την παιδοθεσία. Ταυτόχρονα στη καρδιά της Θεσσαλονίκης έγινε απόπειρα να λιντσαρίσματος δύο τρανς ατόμων από φασίστες.
Η τελευταία γυναικοκτονία της Κυριακής έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων, είχε ένα βασικό χαρακτηριστικό, παρέμεινε επιτακτικά στον δημόσιο διάλογο όχι ως πένθος, αλλά ως οργή, η οποία δεν απευθυνόταν απλά στον σύντροφο, τον πρώην, τον γιο, αλλά την ίδια την συστημική αντιμετώπιση.
Η γυναικοκτονία της Κυριακής υπογράμμισε για μια ακόμη φορά με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο την πλήρη ένδεια του κράτους να προστατέψει τα θύματα έμφυλης βίας, ακόμα κι όταν από τη μεριά τους «τα έκαναν όλα σωστά».
Η 8η Μάρτη, ταυτισμένη εδώ και κάποια χρόνια με την Παγκόσμια Φεμινιστική Απεργία στο σπίτι και στη δουλειά, είναι ημέρα αγώνα και διεκδίκησης για όλες τις γυναίκες που πλήττονται από τη φτώχεια, τον θεσμικό σεξισμό, τις έμφυλες ανισότητες και την καταπίεση. Με τους αγώνες ενάντια στην έμφυλη καταπίεση και εκμετάλλευση κάθε μορφής, το φεμινιστικό κίνημα στην Ελλάδα και στον κόσμο έχει ξαναδώσει στην 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το αρχικό της νόημα.
Τα σύγχρονα αιτήματα της εργαζόμενης γυναίκας
Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης με τον τίτλο «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις» προκάλεσε σημαντικές συγχύσεις.
Οι φεμινιστικές συλλογικότητες που οργανώνουμε αυτή την εκδήλωση επιθυμούμε να ενώσουμε τη φωνή μας με το διεθνές κίνημα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό.
25 Νοεμβρίου: Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Έμφυλης Βίας
Καθώς η γενοκτονία των παλαιστινίων στην Γάζα συνεχίζεται, το διεθνές κίνημα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό δυναμώνει.
Το τελευταίο διάστημα ζούμε μια περίοδο πολλαπλών κρίσεων.
Η Συνέλευση 8 Μάρτη πραγματοποίησε για δέυτερη χρονιά με επιτυχία, το φεμινιστικό της φεστιβάλ το διήμερο 16-17 Σεπτέμβρη, στον κήπο του ΣΕΑ (Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων).
Γιορτή, συζητήσεις, συνάντηση κινημάτων
Το φεμινιστικό φεστιβάλ που οργανώνει η Συνέλευση 8 Μάρτη επιστρέφει, στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου στον κήπο του ΣΕΑ (Συλλόγος Ελλήνων Αρχαιολόγων) για δεύτερη χρονιά.
Με αφορμή την εκδήλωση της ΕΕΔΑ
Ολοκληρώθηκε το Σάββατο το 7ο αυτοοργανωμένο Pride στη Θεσσαλονίκη. Κεντρικό σύνθημα φέτος ήταν το «Δεν θα ζούμε ούτε από τύχη ούτε για τα κέρδη τους, θα ζούμε όπως θέλουμε εμείς».
7ο Pride Θεσσαλονίκης
Αγωνιζόμαστε για την ζωή μας
Η 8 Μάρτη – Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ταυτισμένη με τη Παγκόσμια Φεμινιστική Απεργία, αποτελεί ημέρα - ορόσημο αγώνα και διεκδίκησης ενάντια στην έμφυλη καταπίεση κάθε μορφής στην Ελλάδα και στον κόσμο.