Το Σαββατοκύριακο 11 & 12 Ιούνη θα συναντηθούμε στο Φεμινιστικό Φεστιβάλ που οργανώνει η φεμινιστική συλλογικότητα Συνέλευση 8 Μάρτη.
Αντισεξισμός
Ολόκληρο στο RProject.gr
Ολόκληρο στο RProject.gr
Μετά από μια βδομάδα γεμάτη διαδηλώσεις, εκδηλώσεις, προβολές ταινιών αλλά και πάρτυ ολοκληρώθηκε το Σάββατο 21 Μαΐου το 6ο Αυτοοργανωμένο Thessaloniki Pride.
«Στην ίδια μας την χώρα είναι ο εχθρός, ομοφοβία, τρανσφοβία, καταστολή ακρίβεια σεξισμός»
Η Συνέλευση 8 Μάρτη οργανώνει το Φεμινιστικό Φεστιβάλ 2022, γιατί «[…] τώρα περισσότερο από ποτέ είναι η ώρα να βαθύνει ο διάλογος που έχει ανοίξει πλατιά στην κοινωνία για το σεξισμό και την έμφυλη ανισότητα και να οργανώσουμε τις δράσεις και παρεμβάσεις μας στους χώρους δουλειάς, τις σχολές, τα σχολεία και κάθε κοινωνικό χώρο».
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε και η φετινή 8 Μάρτη με χιλιάδες γυναίκες να ενώνουν τις φωνές τους στον δρόμο.
Έχουν περάσει περισσότερες από είκοσι μέρες από την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία και το κάλεσμα των Ρωσίδων φεμινιστριών σε αντίσταση κατά του Πολέμου.
8 Μάρτη: Ενάντια σε έμφυλη βία, θεσμικό σεξισμό, πολλαπλές ανισότητες
Τα έμφυλα ζητήματα του κόσμου της δουλειάς ακόμη «δεν αναδεικνύονται επαρκώς, ίσως και καθόλου». Αντίθετα εξακολουθούν να παραμένουν αόρατα, ακόμη και στην ακραία μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης.
Ψήφισμα της Συνέλευσης 8 Μάρτη
Η μεταφορά των γυναικείων διεκδικήσεων ακόμη και σε κινητοποιήσεις όχι «αμιγώς φεμινιστικές» μπορεί να διαμορφώσει ένα αγωνιστικό συνεχές που θα κορυφωθεί στις 8 Μάρτη.
8 Μάρτη 2022: Ενάντια στην έμφυλη βία, τον θεσμικό σεξισμό, την πολλαπλή ανισότητα
Το δυναμικό κίνημα #metoo των περασμένων μηνών έκανε σαφές ότι ο σεξισμός και η έμφυλη βία έχουν επί χρόνια αποτελέσει καθημερινότητα και κανονικότητα σε πολλούς εργασιακούς χώρους.
Στο ξεκίνημά του το 2021 σφραγίστηκε από το ξέσπασμα του ελληνικού #metoo.
Συνέντευξη με τον δικηγόρο Π. Λογγινίδη, για τη δίκη της Μαιευτικής
Μετά από τρείς αναβολές, άρχισε στις 22 Σεπτέμβρη η δίκη του μαιευτήρα γυναικολόγου και καθηγητή της Μαιευτικής σχολής του ΔΙ.ΠΑ.Ε. (πρώην ΤΕΙ Σίνδου), ο οποίος κατηγορείται για «κατάχρηση σε γενετήσια πράξη κατά συρροή».
Ο Σεπτέμβρης που μας πέρασε χαρακτηρίστηκε σε μεγάλο βαθμό από σημαντικά γεγονότα για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.
Η διαχείριση της υπόθεσης Σεμέδο δείχνει τις κατευθύνσεις του συστήματος
Την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκε στη χώρα μας η ένατη γυναικοκτονία από την αρχή του έτους και η έβδομη μέσα στο καλοκαίρι, με θύμα μία 50χρονη γυναίκα στη Θεσσαλονίκη και δράστη – για ακόμη μία φορά- το σύντροφό της.
Ενάντια στις γυναικοκτονίες, τους βιασμούς, την ανισότητα, την εκμετάλλευση
Το κίνημα #metoo που ξεκίνησε από τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου φαίνεται πως άφησε το αποτύπωμα του και στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Οι καταγγελίες φοιτητριών που δημοσιεύτηκαν ή έγιναν ευρέως γνωστές μέσα από το ελληνικό #metoo όχι μόνο δεν έχουν ξεχαστεί, αλλά έγιναν οι αφορμή να οργανωθούν αγώνες και να διεκδικηθούν αλλαγές.
Η πρόσφατη αποκάλυψη της γυναικοκτονίας της νεαρής Κάρολαϊν στα Γλυκά Νερά από τον «ευυπόληπτο», «υπεράνω πάσης υποψίας σύζυγό» της προκάλεσε την… έκπληξη εκείνων που έβλεπαν «σεσημασμένους αλλοδαπούς» πίσω από τη δολοφονία της και τη δική μας οργή για ένα ακόμη έγκλημα σεξιστικής βίας στην πιο ακραία της μορφή –αυτή της γυναικοκτονίας. Λίγες ώρες αργότερα το φως τη δημοσιότητας είδαν δύο περιστατικά βιασμού εργαζόμενων γυναικών: μίας καθαρίστριας εν ώρα εργασίας στα Πετράλωνα και μίας εργαζόμενης σε μπαρ στο Κολωνάκι.
Τα τελευταία χρόνια πολλές χώρες έχουν αναγνωρίσει νομικά τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια μέσα από την θέσπιση του ομόφυλου γάμου και του δικαιώματος στην τεκνοθεσία.
Η αγωνιστική παράδοση του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος
Tα αιτήματα για κατάργηση της ελαστικής εργασίας, για μόνιμες και σταθερές δουλειές, για γιατρούς και ψυχολόγους εργασίας, αποδεικνύονται ως οι μόνες ρεαλιστικές προτάσεις συνεκτικής λύσης.
Σημειώσεις για τη συνεπιμέλεια και το δημόσιο διάλογο
Το αμέσως επόμενο διάστημα θα τεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο. Ζητήσαμε τη γνώμη της Ιωάννας Στεντούμη, δικηγόρου με εξειδίκευση στην έμφυλη βία και τα δικαιώματα, ιδίως γυναικών και παιδιών. Τη συνέντευξη πήρε η Χρύσα Τσικαλουδάκη. Ολόκληρη αναρτήθηκε στο Rproject.gr
Λίγα χρόνια μετά την πρώτη φεμινιστική απεργία στην Αργεντινή το 2017, το φεμινιστικό κίνημα έχει καταφέρει να αναπτυχθεί με τέτοια δυναμική σε πολλές χώρες του κόσμου, ώστε να μπορούμε να μιλάμε για Παγκόσμια Φεμινιστική Απεργία.
Όσο γράφονται αυτές οι γραμμές, βρισκόμαστε μια ανάσα πριν από την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ημέρα ορόσημο για το φεμινιστικό κίνημα.