Με κόκκινο μελάνι

Πολιτικό σχόλιο

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Επιμέλεια: Σπύρος Αντωνίου

ΕΚΛΟΓΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΗ
Μετά το συνέδριο που επιβεβαίωσε την κυριαρχία Τσίπρα, έξω από την παράδοση της Αριστεράς κάθε εκδοχής, έγιναν και οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τσίπρας κατάφερε να νικήσει απέναντι…στον εαυτό του, με το εκλογικό σώμα να αποτελείται ακόμα και από όποιον/α ήθελε να γραφτεί στους καταλόγους, εκείνη τη μέρα. Η αμερικανόφερτη, δήθεν δημοκρατική, εκλογή από τη βάση, που έχει γίνει κανόνας στα ελληνικά αστικά κόμματα τα τελευταία χρόνια, έπρεπε να υιοθετηθεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλλον για να εκλείψει και η τελευταία αυταπάτη οπαδού του, ότι δεν έχει μετατοπιστεί οριστικά προς το κέντρο. Όπως αναμενόταν, οι προεδρικοί ενίσχυσαν τις θέσεις τους στη νέα Κεντρική Επιτροπή, αφήνοντας την «Ομπρέλα» (ακόμα περισσότερο) εκτός του σκληρού κέντρου που παίρνει τις αποφάσεις. Οι περίφημες λίστες που -τάχα- θα εξέλειπαν με τη συμμετοχή όλων των μελών στη σχετική διαδικασία, απογειώθηκαν σε τέτοιο βαθμό που, από την κάλπη, έβγαιναν διαρκώς ψηφοδέλτια «φωτοτυπίες». Με τέτοια κοινωνική δυσαρέσκεια για την κυβερνητική πολιτική, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να μην απειλεί την πρωτιά της ΝΔ, όσες εκλογές από τη βάση και να διοργανώσει. Γιατί ούτε το κυβερνητικό του παρελθόν έχει ξεχαστεί, ούτε διαφωνεί στη βασική πολιτική κατεύθυνση που υλοποιεί η συμμορία Μητσοτάκη. 
Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Με παρουσία όλων των «φαντασμάτων» από το παρελθόν της πασοκικής καμαρίλας και ελπίδες για επιστροφή σε πρωταγωνιστικό ρόλο στο αστικό πολιτικό παιχνίδι, πραγματοποιήθηκε το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Σε επίπεδο συμβολισμών, το κόμμα επισφράγισε την επαναφορά στην ιδρυτική ονομασία και στον πράσινο ήλιο, με το βλέμμα στραμμένο στα παραδοσιακά ακροατήριά του. Η μεγάλη πλειοψηφία της νέας Κ.Ε. αποτελείται, όπως αναμενόταν, από στελέχη της πλευράς Ανδρουλάκη, με σημαντική ηλιακή ανανέωση. Αργότερα θα έρθει και η παρουσίαση ενός «ρεαλιστικού προγράμματος με σοσιαλδημοκρατικό στίγμα», στη βάση του οποίου το ΠΑΣΟΚ θα διεκδικήσει τουλάχιστον τα ποσοστά που καταγράφει στις δημοσκοπήσεις. Για να ανταπεξέλθει στην ασφυκτική πίεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, που τον καλούν να αποσαφηνίσει τη θολή μετεκλογική του στάση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέμεινε στην «αυτόνομη στρατηγική» και στη δημιουργία ενός τρίτου πόλου, απέναντι σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Δύσκολα όμως θα αποφύγει το ρόλο «συμπληρώματος» στην επόμενη κυβερνητική σύνθεση. Διαφορετικές απόψεις, για το αν οι «κόκκινες γραμμές» θα πρέπει να μπουν περισσότερο προς τα δεξιά ή τα αριστερά, προφανώς και υπάρχουν στο εσωτερικό του κόμματος, αλλά δεν έχουμε αμφιβολία για την καθεστωτική υπευθυνότητα του χώρου που έχει κάνει σχολή τον κυβερνητισμό και την στήριξη αντιλαϊκών μέτρων, τα οποία βαφτίζονται «προοδευτική πολιτική». 
ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΡΗΞΗΣ; 
Με τις ψηφοφορίες για την έγκριση της Στρατηγικής, καθώς και για την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Β’ μέρους του 1ου Διαβουλευτικού Συνεδρίου του ΜΕΡΑ25, στο οποίο βρέθηκε και ο Τζ. Κόρμπιν. Η στρατηγική του κόμματος συμπυκνώνεται στο σύνθημα  «ρήξη - ως η μόνη απάντηση στην κρίση», με ολίγη και από Α. Παπανδρέου: «ρήξη με την εξάρτηση της χώρας, μια έννοια που έφερε το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, ως κυρίαρχη απέναντι στην εξάρτηση την οποία επανέφερε ο Ανδρέας Παπανδρέου». Ο Γ. Βαρουφάκης, διατύπωσε ξανά στην ομιλία του την πρόταση συγκρότησης «αντιδεξιού κυβερνητικού μετώπου», αφού προέχει να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, απευθυνόμενος κυρίως προς τον ΣΥΡΙΖΑ (το κάλεσμα σε ΚΚΕ και εξωκοινοβουλευτική αριστερά, ξέρει ότι είναι απίθανο να βρει ανταπόκριση), στη βάση 7+1 τομών ως μίνιμουμ πρόγραμμα (αναθεωρώντας τις θέσεις του ΜΕΡΑ25 σε ριζοσπαστική κατεύθυνση). Με όρους πολιτικής φυσιογνωμίας, το ΜΕΡΑ25 αποτελεί ένα μείγμα ρεφορμιστικής αριστεράς και μετα-αριστεράς, στον χώρο που έχει αφήσει η δεξιά μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ και σίγουρα δεν αποτελεί πολιτικό εχθρό για την Αριστερά. Όμως, οι τεχνοκρατικές προτάσεις «από τα πάνω», που δεν ακουμπάνε την πραγματική εξουσία του κεφαλαίου ή η εμπλοκή στα μέτωπα πάλης χωρίς την οργάνωση της κοινωνικής αντίστασης, δύσκολα συγκροτεί την απαραίτητη πολιτική δύναμη για να φύγει η Μητσοτάκης Α.Ε. και να μην έρθει «όμως μία άλλη Α.Ε. με ένα άλλο επώνυμο», όπως είπε και o γραμματέας του ΜΕΡΑ25, στο κλείσιμο των εργασιών του συνεδρίου.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία