Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Επιμέλεια: Θοδωρής Πατσατζής

COSCO, PCT και DROPT αρνούνται να εφαρμόσουν τη σύμβαση που υπέγραψαν!

Όπως καταγγέλλει η Ένωση Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων (ΕΝΕΔΕΠ), οι COSCO, PCT και DPORT αφού πιέστηκαν από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και υπέγραψαν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ), τώρα βρίσκουν δικαιολογίες για να μην την εφαρμόσουν. Αποδεικνύεται έτσι για ακόμη μια φορά ότι στην εργοδοσία δεν μπορείς να έχεις καμιά εμπιστοσύνη. Η ευθύνη για αυτή την κατάσταση βαραίνει και την κυβέρνηση που αφήνει την εργοδοσία να δρα με περίσσιο θράσος.
Η εργοδοσία αθετεί τον όρο «πρωτίστως η αρχαιότητα» από τα κριτήρια για τη μετατροπή Συμβάσεων Εργασίας από εκ περιτροπής απασχόληση και 16 μεροκάματα σε πλήρους απασχόλησης (μισθωτοί, 22 μεροκάματα). Κάτι που αν δεν υπήρχε η επαγρύπνηση των εργαζομένων θα είχε γίνει καθεστώς και θα ευνοούσε την εξυπηρέτηση γνωστών και φίλων και κάθε προσπάθεια διάσπασης των εργαζομένων. Η ΕΝΕΔΕΠ καλεί τους εργαζόμενους να παραμείνουν σε αγωνιστική ετοιμότητα για να απαντήσουν ενωμένοι στην εργοδοσία και οι 2.100 εργαζόμενοι.
Η εταιρεία, που κατά τα σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι λειτουργεί με κύριο γνώμονα τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, δεν θέλει να μετατραπούν οι περισσότερες συμβάσεις σε αορίστου χρόνου. Για αυτό το λόγο αθετεί τον συγκεκριμένο όρο, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων δουλεύει στο λιμάνι με ημερομηνίες πρόσληψης από το 2010 μέχρι και το 2015.
Η ΕΝΕΔΕΠ καλεί την εργοδοσία και την κυβέρνηση να σεβαστούν πλήρως τη ΣΣΕ που μόλις υπογράφτηκε ειδάλλως θα βρουν ξανά απέναντί τους σαν μια γροθιά τους εργαζόμενους, τονίζοντας ότι οι προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO και οι 2.100 εργαζόμενοι σε αυτές δεν είναι τσιφλίκι κανενός.

Aqua Star: Δυναμική παρέμβαση της ΠΕΝΕΝ 
Δυναμική παρέμβαση που στέφθηκε από επιτυχία πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) στο πλοίο Aqua Star στη Ραφήνα ενάντια στην εργασιακή βαρβαρότητα. Ήταν μια μάχη σε ένα μεγάλο πόλεμο που απαιτεί την συσπείρωση των εργαζομένων στο σωματείο για να κερδηθεί.
Με έγγραφο της η ΠΕΝΕΝ την Πέμπτη 26/5 είχε ενημερώσει την πλοιοκτήτρια εταιρεία Sea Jets, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, το Λιμεναρχείο Ραφήνας, την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) και τη Διεύθυνση Ναυτικής Εργασίας (ΔΝΕΡ) ότι από το Σάββατο 28/5 ξεκινάει δράσεις για να μπει ένα σαφές stop στην παραβατικότητα των εφοπλιστών. Ότι θα προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να εφαρμοστεί κανονικά η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που ισχύει στον κλάδο.
Πολυμελές κλιμάκιο της ΠΕΝΕΝ μετέβει στο λιμάνι της Ραφήνας επιλέγοντας το πλοίο Aqua Star της Sea Jets. Ένα πλοίο με επιβαρυμένο καθεστώς παραβατικότητας. Όταν το σωματείο ανακοίνωσε την επίσχεση εργασίας στο πλοίο άρχισε ένας κύκλος πιέσεων με αναφορές ότι το σωματείο δεν έχει κανένα θεσμικό δικαίωμα στην επίσχεση εργασίας και ότι αυτή μπορεί να γίνει μόνο από τα μέλη του πληρώματος. Τα μέλη του πληρώματος συμμετείχαν στην επίσχεση εργασίας παρότι υπήρχε άμεση επιβίβαση και φόρτωση για το πλοίο. Έτσι απάντησαν όλοι μαζί, η κυβέρνηση, η εργοδοσία και το λιμενικό με απειλές ότι κατεβάζουν εισαγγελέα και ότι η Ραφήνα δεν είναι η αφετηρία του πλοίου και κατ’ επέκταση ότι δεν μπορεί να γίνει εκεί η επίσχεση.
Η αποφασιστικότητα των εργαζομένων στο πλοίο και της ΠΕΝΕΝ απέναντι στις απειλές και τους εκφοβισμούς που προσπάθησαν να κάνουν έκαναν ξεκάθαρο σε όλους ότι ή θα λύσουν τα προβλήματα και θα ξεκινήσει το πλοίο ή αλλιώς το δρομολόγιο δεν θα πραγματοποιηθεί. Έτσι η εταιρεία αναγκάστηκε να αποδεχθεί εγγράφως τα αιτήματα των εργαζομένων. Η επιτυχία αυτής της παρέμβασης άνοιξε το δρόμο για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν τις αμέσως επόμενες μέρες από την ΠΕΝΕΝ.

«Γευσήνους»: Προσπαθούν να τους εξοντώσουν επειδή ίδρυσαν σωματείο
Η  απόφαση των εργαζομένων στην εταιρεία συστηματικής εστίασης «Γευσήνους» να φτιάξουν το «Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση Γευσήνους ΑΒΕΕ» έχει εξοργίσει και φοβίσει την εργοδοσία, που προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους ώστε να μη συμμετέχουν στις διαδικασίες και τις δράσεις του σωματείου. Δεν τους αρέσει καθόλου, όπως ήταν αναμενόμενο, ότι οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν συλλογικά τα ανεπίλυτα επί χρόνια προβλήματα.
Χαμηλοί μισθοί, 8μιση ώρες εργασίας, 10ωρα με απλήρωτες τις ώρες των υπερωριών, 6ημερη εργασία με πληρωμή της 6ης μέρας σε κουπόνια, μεταφορά των εργαζόμενων για να εργαστούν σε τεράστιες αποστάσεις από τα σπίτια τους με δικά τους έξοδα και οχήματα. Όλα τα παραπάνω τους ώθησαν στο να ψάξουν συλλογικό τρόπο αντίδρασης και στη δημιουργία του σωματείου.
Να ιδρύσουν δηλαδή το συλλογικό εργαλείο μέσω του οποίου θα απαιτήσουν τα αυτονόητα. Αυτή η ενέργεια τρόμαξε την εργοδοσία που ξέρει ότι αν επιτρέψει στους εργαζόμενους να οργανώσουν τις αντιστάσεις τους θα υποχρεωθεί να αλλάξει τακτική. Έτσι αποφάσισαν να προσπαθήσουν να εξοντώσουν όσους ξεκίνησαν αυτή την προσπάθεια. Με εκδικητικές μεταθέσεις των ιδρυτικών μελών του Σωματείου σε πόστα και καταστήματα, και με απειλές ώστε να τρομοκρατήσει και να δημιουργήσει προσωπικά, οικογενειακά και άλλα προβλήματα στα μέλη της προσωρινής Διοίκησης του Σωματείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά τη δημιουργία του Σωματείου, ο ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας παρέα με διευθυντές πέρασαν από όλα τα πόστα ώστε να του υποδείξουν τους «ταραξίες» με το δάκτυλο, τους καλούσε στο γραφείο για ανάκριση και απαιτούσε να ανακαλέσουν την υπογραφή τους από ιδρυτικά μέλη του Σωματείου. Στη συνέχεια «έδιωξε» από το εργοστάσιο με μετάθεση τον Γραμματέα της Διοικούσας Επιτροπής, μεταθέτει συνεχώς αιφνιδιαστικά και απροειδοποίητα από κατάστημα σε κατάστημα την Ταμία και ανακοίνωσε μία ημέρα πριν από την απεργία της 6ης Απρίλη μετάθεση στον Πρόεδρο, από το πόστο που δουλεύει εδώ και 10 χρόνια σε άλλο πόστο, 30 χιλιόμετρα μακριά από την οικία του, σε ωράριο απαγορευτικό για τις οικογενειακές του υποχρεώσεις και επιβάλλοντάς του να καλύψει μόνος του τα έξοδα μεταφοράς.
Μάλιστα με όχημα τον πρόσφατο νόμο Χατζηδάκη, με μπροστάρηδες τους διευθυντές και με την απειλή της απόλυσης, παρουσίασε ένα εργοδοτικό μηχανισμό, που το ονόμασε «ανεξάρτητο» επιχειρησιακό σωματείο (το μόρφωμα ακούει στο όνομα «σωματείο εργατοϋπαλλήλων γευσήνους»), στο οποίο πριν ακόμα ιδρυθεί, παρακρατείται η συνδρομή μέσω της μισθοδοσίας! 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία