Με κόκκινο μελάνι

Πολιτικό σχόλιο

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Επιμέλεια: Σπύρος Αντωνίου

ΕΚΘΕΣΗ «ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ»
Βραβείο αυταρχισμού διεκδικεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με την Ελλάδα να καταγράφει σημαντική υποχώρηση σε επίπεδο δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, όπως αυτή αποτυπώνεται στην ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για το 2022-2023. «Υπερβολική και παράνομη χρήση βίας κατά ειρηνικών διαδηλωτριών, επαναπροωθήσεις προσφυγισσών/ύγων και μεταναστριών/ών, 17 γυναικοκτονίες σε ένα έτος από νυν ή πρώην συντρόφους των θυμάτων, καταγγελία βιασμού 19χρονης στο Α.Τ. Ομόνοιας, ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που στερείται αποτελεσματικών εγγυήσεων για τα άτομα που υπόκεινται σε παρακολούθηση, παραβιάσεις των δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης στη στρατιωτική θητεία», αλλά και οι καταστροφικές επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας στην Υγεία είναι μόνο μερικές από τις αναφορές της Διεθνούς Αμνηστίας στην ετήσια έκθεσή της για την Ελλάδα. Στην ίδια έκθεση τονίζεται ιδιαίτερα η αστυνομική ατιμωρησία, όπως στη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου όπου αφέθηκαν ελεύθεροι οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί. Το ίδιο και στις δολοφονίες των Ρομά Νίκου Σαμπάνη και Κώστα Φραγκούλη. Μεγάλο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στο προσφυγικό: «πάνω από 18.000 προσφύγισσες, πρόσφυγες και μετανάστριες/άστες έφτασαν από τη θάλασσα και τη στεριά, σε σύγκριση με περίπου 9.000 το 2021. Το ποσοστό θνησιμότητας αυξήθηκε δραματικά, με 326 εκτιμώμενους νεκρούς και αγνοούμενους, έναντι 115 το 2021», ενώ παράλληλα επισημαίνονται οι διώξεις σε βάρος ακτιβιστών υπέρ των δικαιωμάτων των προσφύγων. Φαίνεται ότι κάποιοι έχουν βάλει στόχο να μοιάσουν στον Ορμπάν ή τη Μελόνι. Ακόμα ένας λόγος δηλαδή να τελειώνουμε με τον Μητσοτάκη και την πολιτική του ρατσισμού και της καταστολής. 
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΦΡΑΚΤΗ
Παρά τη διεθνή κατακραυγή για την εγκληματική πολιτική αποτροπής στα ελληνικά σύνορα, η κυβέρνηση έστησε ένα επικοινωνιακό σόου για να ανακοινώσει την επέκταση του φράκτη στον Έβρο. Εντάσσοντας το ζήτημα στην προεκλογική αντιπαράθεση μάλιστα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ «ότι θέλει τη χώρα ξέφραγο αμπέλι», με τα στελέχη της Κουμουνδούρου να υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους πως δεν έχουν καμία πρόθεση να γκρεμίσουν αυτό το μνημείο απανθρωπιάς. Σιγά μη διαφωνούσαν με την Ευρώπη-φρούριο αυτοί που υπέγραψαν τα παράνομα pushbacks με την Τουρκία και, δια στόματος Α. Τσίπρα, υπόσχονται σε όσους καταφέρουν να φτάσουν στη χώρα απέλαση ή άγρια εκμετάλλευση στα χωράφια και αλλού. Στρυμωγμένη από τις δημοσκοπικές απώλειες μετά τα Τέμπη, η ΝΔ επαναφέρει τη σκληρή αντιπροσφυγική ρητορική, επιχειρώντας αλλαγή ατζέντας και συγκράτηση διαρροών προς τα ακροδεξιά της, ειδικά αν απαγορευτεί τελικά η κάθοδος της ναζιστικής συμμορίας Κασιδιάρη και οι ψηφοφόροι του μείνουν «άστεγοι». Είναι γνωστό ότι, πουθενά στον κόσμο, τα τείχη δεν εμπόδισαν απελπισμένους ανθρώπους που ζητούν καλύτερη ζωή, βάζοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή. Απέναντι στην βαρβαρότητα των κρατούντων, θα επιμένουμε να παλεύουμε σθεναρά για να σταματήσουν οι παράνομες-δολοφονικές επαναπροωθήσεις προσφύγων-ισσών στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Για να κλείσουν τα στρατόπεδα-κολαστήρια και να μην κατασκευαστούν νέες φυλακές. 
ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ «ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ» 
H ΕΥΠ, η οποία βρέθηκε στη δίνη των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των υποκλοπών, κατάφερε να διαπιστώσει πως στην Ελλάδα δρούσε μια κατάσκοπος από τη Ρωσία (ενώ αυτή είχε φύγει από τη χώρα εδώ και μήνες) και λίγες μέρες αργότερα (σε συνεργασία με την Αντιτρομοκρατική και τη Μοσάντ) να ανακαλύψει δίκτυο επίδοξων «τρομοκρατών» που στόχευαν να «αιματοκυλήσουν» εβραϊκό εστιατόριο στου Ψυρρή. Και όλα αυτά συνέβησαν μετά το έγκλημα των Τεμπών και λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, με την οργή για τον κυβερνητικό θίασο να παραμένει διάχυτη στην κοινωνία. Η υπόθεση των δύο μεταναστών εργατών γης (Πακιστανοί που λειτουργούσαν για λογαριασμό ενός από τους κλάδους των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, σύμφωνα με τις Αρχές) προφανώς έχει πολλά κενά, παρά τα τρομολαγνικά ρεπορτάζ των συστημικών ΜΜΕ, που κράτησαν το θέμα στην επικαιρότητα. Πώς γίνεται να μιλάμε για δίκτυο «τρομοκρατών», όταν δεν έχουν βρεθεί όπλα, εκρηκτικά ή έστω κάποια γιάφκα που χρησιμοποιούσαν οι συλληφθέντες; Πώς θα έθεταν σε εφαρμογή ένα τέτοιο μεγάλο σχέδιο χωρίς να έχουν στρατολογήσει μέλη, χωρίς άλλα δίκτυα υποστήριξης, γενναία χρηματοδότηση κλπ; 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία